Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kolor wędzonek


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
48 odpowiedzi w tym temacie

#1 wieśman

wieśman

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 49 postów
  • Miejscowośćprzejdź do mapy

Napisano 21 cze 2020 - 08:27

Wędziłem w swojej wędzarni już drugi raz, wędzę przez 4 godziny, mięso osuszone, wieczorem przed wędzeniem wyjmuję z lodówki by się ogrzało, drewno sucha olcha, wędzarnia wygrzana przed wędzeniem, temperatura 50*, dym gęsty. Ale o co chodzi: mięso ma taki kolor jak na zdjęciu a widzę wszędzie wędliny koloru innego i to mnie trochę niepokoi, moje wyglądają jakby ktoś je pomalował na jasny brąz. Po odparzeniu mięso ciemnieje do koloru ciemnego brązu, w smaku dobre, kruche, smaczne.

Załączone pliki



#2 grehor1

grehor1

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 356 postów
  • MiejscowośćWrocław-Oleśnica-Bystre

Napisano 21 cze 2020 - 09:07



w smaku dobre, kruche, smaczne.


Nie szukaj problemu gdzie go nie ma bardzo ładny wyrób

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

#3 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4332 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 21 cze 2020 - 09:27

Po odparzeniu mięso ciemnieje do koloru ciemnego brązu,

Czy możesz pokazać zdjęcia wyrobów po parzeniu?



#4 wieśman

wieśman

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 49 postów
  • Miejscowośćprzejdź do mapy

Napisano 21 cze 2020 - 09:47

Odparzałem w gotującej się wodzie przez 10 minut a później jeszcze 30 minut w 80*. Tak wyczytałem w poradniku Dziadka, dziś zacząłem szukać innych porad i doczytałem się że odparza się w 80* i żeby nie dopuścić do zagotowania wody.

Załączone pliki



#5 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1258 postów
  • MiejscowośćLev

Napisano 21 cze 2020 - 10:25

Patrzac na te dwie ostatnie fotki ,to zdaje mi sie ze ta (te )wedlina jak jest parzona to jeszcze pieczona w piekarniku, albo w czyms podobnym ?



#6 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2514 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 21 cze 2020 - 10:47

Odparzałem w gotującej się wodzie przez 10 minut a później jeszcze 30 minut w 80*

To dla dużych kawałków.

Takie do kilo-dwa wystarczy parzyć w wodzie 75'C-85'C do odpowiedniej temp. w środku.

polędwica 60,C

szynka 68'C

baleron 72'C

boczek 74,C-76,C (bardzo miękki)

 

Po wyciągnięciu z parzenia do zimnej wody na 5-10 min i na kije do osuszenia



#7 quadro555

quadro555

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 303 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 21 cze 2020 - 11:10

Ot człowiecza natura, Kolor ładny a on szuka dziury w całym. Ja dymię zrębkami z olchy i kolor zawsze mam nie za ciemny. Gdy wędziłem na śliwie kolor był ciemniejszy. Może zmienisz drewno jeśli chcesz mieć inny kolor?



#8 wieśman

wieśman

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 49 postów
  • Miejscowośćprzejdź do mapy

Napisano 21 cze 2020 - 11:19

@Olek.P. Na drugiej fotce to ta sama wędlina, po prostu światło pada inaczej.

@quadro555. to dlatego że gdy przeglądam zdjęcia wędzonek, to zawsze są takie ciemniejsze, przypieczone i zacząłem się zastanawiać czy z moimi jest wszystko ok. Drugim razem rzeczywiście spróbuję z innym drewnem.



#9 kokos

kokos

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 356 postów
  • MiejscowośćBergamo

Napisano 21 cze 2020 - 23:14

Mnie zawsze po odparzeniu tez ciemnieją. Sposób jest na to bardzo prosty. Bierz zawsze poprawkę na kolor po odparzaniu i wyjmuj trochę wcześniej z wędzarni. 



#10 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 914 postów

Napisano 22 cze 2020 - 16:47

Kolor taki jakby nie do końca moim zdaniem za mały przepływ dymu zdejmij ten kominek te deski za daj worek jutowy będzie na pewno lepiej 



#11 Kazik55

Kazik55

    Entuzjasta forum

  • **VIP-Organizator**
  • 845 postów
  • MiejscowośćAleksandrów Łódzki

Napisano 22 cze 2020 - 18:12

Wracając do pierwszego zdjęcia to uważam ,że drewno do wędzenia było zbyt wilgotne.



#12 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1258 postów
  • MiejscowośćLev

Napisano 23 cze 2020 - 17:04

Olek.P. Na drugiej fotce to ta sama wędlina, po prostu światło pada inaczej.

 

 

 

to zdaje mi sie ze ta (te )wedlina jak jest parzona to jeszcze pieczona w piekarniku, albo w czyms

podobnym ?

 

....... nadal jestem tego zdania...



#13 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4332 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 23 cze 2020 - 19:06

Zbyt intensywne ciemnienie wędzonek po parzeniu spowodowane może być:

- użycie mokrego drewna do wędzenia- pisał Kazik55

- brak termometru w wędzarni, co powoduje, że w palenisku drewno spala się w wysokiej temp.

- pogoda, duża wilgotność około 100 %.

Czy po parzeniu wyrobów na powierzchni wody i na ściankach naczynia były widoczne czarne, ciemne plamy?



#14 wieśman

wieśman

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 49 postów
  • Miejscowośćprzejdź do mapy

Napisano 27 cze 2020 - 07:15

Woda po odparzeniu była czysta, koloru lekko słomkowego. Drewno było suche, bal sezonowany kilka lat, drewno bez kory. Temperatura w wędzarni równo 50* przez cały okres wędzenia, dym gęsty, po otwarciu nie widać było wędzonek w tym dymie. Na dnie wędzarni mam taką miskę żelazną, jako rozpraszacz dymu i szyber jednocześnie, zebrało się tam pół szklanki wody. Dzień był dość wilgotny, nawet trochę padało.

Przypomniało mi się, że schab ściemniał od razu po włożeniu do wody, i od razu zgiął się w podkowę, ale to chyba dlatego że włożyłem do wody 100*



#15 tytan58

tytan58

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 194 postów
  • Miejscowośćgliwice

Napisano 27 cze 2020 - 09:36

i od razu zgiął się w podkowę, ale to chyba dlatego że włożyłem do wody 100*

 

Wygiął się bo nie ściągnąłeś mizdry.


Użytkownik tytan58 edytował ten post 27 cze 2020 - 09:37


#16 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4332 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 27 cze 2020 - 21:08

Jakiego typu używasz termometru w wędzarni?



#17 wieśman

wieśman

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 49 postów
  • Miejscowośćprzejdź do mapy

Napisano 28 cze 2020 - 07:35

Elektronicznego

Załączone pliki

  • Załączony plik  term.jpg   6,13 KB   6 Ilość pobrań


#18 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4332 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 28 cze 2020 - 18:07

Czy termometr był przed zakupem kalibrowany? Jeśli nie to, może dokonywać przekłamań. Sprawdziłbym w temp. wrzenia wody i wody z lodem ( zero C ).



#19 wieśman

wieśman

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 49 postów
  • Miejscowośćprzejdź do mapy

Napisano 29 cze 2020 - 06:09

Sprawdzałem drugim i pokazywały to samo.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 wieśman

wieśman

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 49 postów
  • Miejscowośćprzejdź do mapy

Napisano 25 lip 2020 - 14:37

Dziś znów wędzenie, zrobiłem dodatkowe 4 otwory fi5mm w pokrywie i tym razem wędziłem w dymie rzadkim. Trochę trudniej było utrzymać temperaturę, ale za to wędzonki wyglądają lepiej. Pod koniec, tak z pół godziny, potrzymałem w dymie gęstym.


[Dodano: 25 lip 2020 - 15:36]

Odparzałem w niższej temperaturze niż wcześniej, zdjąłem mizdrę ze schabu więc się nie wygiął :) szynki w 70* a schab w 80*, po 40 minut dla każdego.


[Dodano: 25 lip 2020 - 15:37]

Trzy zdjęcia od góry to po wędzeniu, dwa dolne to po odparzaniu.

Załączone pliki


Użytkownik wieśman edytował ten post 25 lip 2020 - 14:46





Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych