struc Opublikowano 10 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Lipca 2020 Czy ktoś może polecić sprawdzoną "markę/producenta", mąki chlebowej pszennej, o porządnej zawartości białka (13g/100g), wyśmienitą w smaku - po wypieku chleba oczywiście , itp itd? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Lipca 2020 Ja do pieczenia chleba używam mąki pszennej Typ 650 . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-671168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 10 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Lipca 2020 A ja : żytnia 2000 i 720 , pszenna : 750 i 1050 , drożdzowe 450 Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-671183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
struc Opublikowano 10 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Lipca 2020 Powiem szczerze, nie o takie odpowiedzi mi chodziło, raczej o "używam mąki z młyna xyz, ma 13,2 g białka" itp. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-671189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Lipca 2020 Ja uzywam szwedzkiej maki ,wiec mlyn akurat dla ciebie bez znaczenia . Zawartosc bialka w zytniej 8 g a przennej 12 g. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-671196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 11 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Lipca 2020 (edytowane) Jeśli chodzi o pszenne to używam mąki 5 stagioni która ma zawartość białka 13% do 14%. Spokojnie może wyrastać nawet ponad 24h. Bagietki, ciabatty i pizza wychodzą bardzo dobre. Także na pszennym zakwasie. Edytowane 11 Lipca 2020 przez Twonk Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-671197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
struc Opublikowano 11 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Lipca 2020 Dziękuję, jeszcze słowo objaśnienia. Na koniec tego badania społecznego , chciałbym nabyć rzeczoną mąkę, więc informacje o jej nazwie, producencie nie zaszkodzą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-671199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 11 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Lipca 2020 (edytowane) Czy ktoś może polecić sprawdzoną "markę/producenta",http://www.mlynwilkanowo.pl/ Młyn rodzinny, mąka super. Od lat kupuję tylko u nich Edytowane 11 Lipca 2020 przez Piasek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-671209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 11 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Lipca 2020 (edytowane) W Polsce ciężko o mąkę pszenną z dużą zawartością białka. Nie ten klimat.Ale jest na to prosty sposób - bierzesz dowolną mąkę pszenną (najlepiej z młyna, a nie ze sklepu) i w przepisie jej część zastępujesz mąką wysokobiałkową, np. mąka Manitoba.Mąkę Manitoba bez problemu znajdziesz na Allegro - ma nawet 15-16% białka.Ale może też być inna wysokobiałkowa mąka włoska.Pod tym linkiem znajdziesz sprzedawce na allegro, który ma duży wybór włoskich mąk z dużą zawartością białka. Przy każdej mące jest to elegancko rozpisane:https://allegro.pl/uzytkownik/pizzer_pl?bmatch=baseline-product-cl-eyesa2-engag-dict45-uni-1-4-0605Jeśli chodzi o zwykłą mąkę, to kupuję z młyna w Internecie. Zazwyczaj z jednego z poniższych:https://mlyn-kopytowa.pl/https://mlynomag.pl/sklep/https://klospol.pl/Wszystkie mogę z czystym sumieniem polecić. Edytowane 11 Lipca 2020 przez elmaz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-671232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
struc Opublikowano 11 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Lipca 2020 Testuję właśnie z młyna Kopytowa, i cienko tam z białkiem. Smakowo bardzo dobrze, ale ciasto nie trzyma kształtu - bo nie ma co go trzymać. Mąkę zaprawiam glutenem pszennym (seitan) i tak sobie radzę . Natomiast, z mąki "fabrycznie" odpowiednio bogatej w białko chleb wyrasta bez porównania lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-671236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Lipca 2020 Już kolejny razy kupję z tego z tego młyna. https://allegro.pl/oferta/maka-pszenna-chlebowa-typ-750-5-kg-9146011639?snapshot=MjAyMC0wNi0xNFQxNDo1NDo1NS4wMjlaO2J1eWVyO2E5ODJmYzkyMGNmMjZjZDFlNmE2ZDc4NTlkZjRiNjY0YWQ2ZWE2ZjYwZmY5YTkzODg1OTQ1MzBiMTBhZDM1ZTI%3D Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-671245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 11 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Lipca 2020 Proszę bardzo LINK do producenta. Samą mąkę znajdziesz w sklepach internetowych i allegro. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-671247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 11 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Lipca 2020 Ja kupuję mąkę w młynie w Cyprzanowie koło Raciborza. Robią tam mąkę jaką chcesz. Jest też paczkowana mąka z Czech. Obok jest kurnik i jeździłem tam po jajka - często były ciepłe HI! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-671252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 12 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Lipca 2020 Ja kupuję mąkę tu : http://www.mlyndzierzgowek.pl/index.htm Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-671316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
struc Opublikowano 15 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Lipca 2020 (edytowane) Ja kupuję mąkę tu : http://www.mlyndzierzgowek.pl/index.htmJaką zawartość białka ma ich mąka typ 750? Sprzedają wysyłkowo? Edytowane 15 Lipca 2020 przez struc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-671564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Lipca 2020 Jaką zawartość białka ma ich mąka typ 750? Sprzedają wysyłkowo? Na stronie masz zakładkę " kontakt" dzwoń to się dowiesz .Do 27 lipca młyn zamknięty.Ja używam mąki pszennej chlebowej , żytniej i żytniej razowej do domowego pieczywa i jestem zadowolony. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-671565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Lipca 2020 (edytowane) Mąkę zaprawiam glutenem pszennym (seitan) i tak sobie radzę . Może lepiej pomieszać z Manitobą? Tylko cena oczywiście "odpowiednia" - choć w granicach 6-7 zł można już ostatnio w Internecie coś kupić. A swoją drogą, jakbyś poczytał książkę "Chleb" Hamelmana, uznawanego za jeden z większych autorytetów jeśli chodzi o pieczywo, to w wielu przypadkach wręcz odradza stosowanie do chleba mąki wysokoglutenowej, jako pogarszającej konsystencję gotowego wyrobu, zalecając raczej odpowiednie prowadzenie ciasta tak aby wytworzyć z "normalnej" mąki odpowiednio silną siatkę glutenową. Aczkolwiek pizzy neapolitańskiej nie wyobrażam sobie ze słabej mąki ;-) Edytowane 20 Lipca 2020 przez elmaz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-672078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 21 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Lipca 2020 W którym wydaniu, książki jest uwaga o nie stosowaniu mąki wysokoglutenowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-672101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 21 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Lipca 2020 (edytowane) Nie mam teraz tej książki u siebie, ale z tego co pamiętam to było wydanie z 2018 roku. Edytowane 21 Lipca 2020 przez elmaz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-672138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
struc Opublikowano 22 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Lipca 2020 (edytowane) Mąka, która sprawdziła się to chlebowa pszenna 750 ze sklepu jedzpij. Zawiera 13g białka na 100g. A chleb wychodzi jak poniżej (+ odrobina bałaganu w kuchni, sorki ) Edytowane 22 Lipca 2020 przez struc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-672240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 22 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Lipca 2020 Jak na polską mąkę 13% białka to bardzo dobry wynik (tyle miewają niektóre Manitoby) - zwykle nasze mąki mają w okolicach 10 %, rzadko więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-672241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Lipca 2020 @struc, ladny chlebek , najlepsze te dzurki duzo masla wejdzie idealny na grzanke z oliwa i czosnkiem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-672244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 23 Lipca 2020 W którym wydaniu, książki jest uwaga o nie stosowaniu mąki wysokoglutenowej ? Nie mam teraz tej książki u siebie, ale z tego co pamiętam to było wydanie z 2018 roku. W wydaniu drugim w rozdziale "Pieczywo na zakwasie" autor pisze tak:"Polecaną mąką w przypadku przepisów podanych w tym rozdziale (i w zasadzie podstawową dla wszystkich zakwasów) jest średniej mocy mąka z pszenicy ozimej, zawierająca 11,5-12 procent białka oraz około 0,5 procent popiołu (typ 500). Nie ma potrzeby stosować silniejszych gatunków mąki i - z kilkoma wyjątkami - nalezy też unikać mąki wysokoglutenowej. W przypadku ciasta wzbogaconego całymi ziarnami wysoka zawartość glutenu może być korzystna, ale w większości przypadków wyrabianie chleba i jego smak są lepsze po użyciu mąki o niskiej zawartoścci glutenu. Makę z pszenicy ozimej możemy zastąpić mąką z pszenicy jarej, o ile ma tę samą zawartość białka i popiołu." Jak na polską mąkę 13% białka to bardzo dobry wynik (tyle miewają niektóre Manitoby) - zwykle nasze mąki mają w okolicach 10 %, rzadko więcej.Oferty z 12 % białka są dość częste, oczywiście są też z 9% ale są też bez podanych wartości. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-672335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
struc Opublikowano 23 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 23 Lipca 2020 Moje doświadczenie (świeżo nabyte ), wskazuje że 1% robi już kolosalną różnicę. Mąka 12% daje bardzo dobre rezultaty jeśli robimy ciasto o zawartości wody powyżej 70% masy mąki - ja daję 75%, natomiast mąka 10% to raczej czysta frustracja przy takim "nawodnieniu" ciasta. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-672345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
struc Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 To jeszcze dodam wersję podłużną bochenka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17455-jak%C4%85-m%C4%85k%C4%99-na-chleb-pszenny-polecacie/#findComment-673246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.