Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kapusta kiszona Muskiego :

 

Kiszenie smacznej kapusty białej.
na 10 kg poszatkowanej kapusty:
 
1. Poszatkowana biała kapusta np " kamienna głowa " 10 kg
2. 200 g soli do przetworów !
3. Ok 30 g suszonych nasion kopru
4. Kilkanaście ziarenek jałowca
5. 150 ml białego wytrawnego wina
 
- poszatkowaną kapustę  ubijamy warstwami w beczułce , co ok 5 cm przesypujemy solą, co ok 10 cm nasionami kopru z dodatkiem 2-3 ziaren jałowca.
w połowie polewamy, ok 50 ml wina, po wierzchu też polewamy resztą (ok 100ml) wytrawnego białego wina.
Powinniśmy ubijać do pojawienia się soku na powierzchni.
 
Przyciskamy dębową deseczką z obciążnikiem (deseczka i obciążnik - wyparzone)
przez 3 kolejne dni przebijamy kijem (wyparzonym) celem odgazowania fermentacji.
i przenosimy do chłodnego pomieszczenia.
Ewentualny - dla chętnych.. dodatek  marchwi startej na grubych wiórkach nie więcej jak 1 kg , bez zmian w składzie soli i przypraw.

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Z tą kapusta Muski to chyba jak z bigosem. Każdy robi według swojego przepisy i uważa że jest najlepszy. Co do składu robię podobnie z wyjątkiem wina, co ono daje po co? pytam bo nie wiem. Co do naczynia w beczce kiszenie mi wychodziło gorzej z ubieraniem do konsympcjo. To co zostawało psuło się. Obecnie robię

-składniki :kapusta, kminek, sól, marchew, liść laurowy

-sposób wykonania. Mieszam ugniatam w misce ładuje takie do słoikow 1 litr

-przechowanie w piwnicy do następnego sezonu.

Być może nie jest to zgodne ze sztuką ale mdie sprawdza.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-680802
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kapusta kiszona Muskiego

Robiłem na próbę ubiegłego roku i jest również bardzo dobra. 

Osobiscie robię z marchewką, czosnkiem, kminkiem, liściem laurowym, zielem angielskim i trochę całego pieprzu naturalnego.

Prosto z beczki z dodatkiem dobrego oleju i surówka gotowa.

Pozdrawiam  

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-680807
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Może ktoś będzie chciał poexperymentować........

 

Spróbowała połowa mojej rodziny  :D - wszyscy są zachwyceni i chcą jeszcze, bo jest pyszna pod każdą postacią.

W moich warunkach mogę tylko z 7- 8 kg -więc wczoraj experyment powtórzyłam już czwarty raz  :facepalm:.

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-692860
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dla przypomnienia , (jak ktoś chce poexperymentować ) przypominam tylko wino wytrawne lub półwytrawne BIAŁE 

dzisiejszego poranka  15 kg weszło do wiadra 20l -oczywiście z zapasem ;)

post-70549-0-92395400-1665846907_thumb.jpg

Kapusta pozyskana od Grzewłoda  :D  :thumbsup:

post-70549-0-82881400-1665846924_thumb.jpg

post-70549-0-43576600-1665846925_thumb.jpg

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-792002
Udostępnij na innych stronach

Dziś zakisiłem 20kg jak co roku tak i dziś, to najsmaczniejsza kapusta kiszona z przepisu Waldka.Polecam niezdecydowanym. :laugh: :laugh:

post-57525-0-77185800-1666377316_thumb.jpg

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-793096
Udostępnij na innych stronach

to najsmaczniejsza kapusta kiszona z przepisu Waldka.

 

Trzeba pisać że z przepisu Muskiego bo nowicjusze nie będą wiedzieli o czyj przepis chodzi .

Edytowane przez Muski

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-793109
Udostępnij na innych stronach

Tak mnie nakręciliście tą kapuchą, że właśnie poszatkowałem i ja cieniutko na tej nowej krajalnicy 3 kg kapuchy z marchwią, jabłkiem i selerem korzeniowym, za trzy dni pójdzie do słoików i lodówki. Lubię bardzo takie warzywne dodatki do kiszenia, choć nie zawsze je dodaję, a poza tym często je zmieniam, pp. na seler naciowy, papryka, pietruszka, etc. lubię te klimaty :D:thumbsup:. Wiem że jakością fotek znowu zawiodę Mariusza :facepalm: , ale wstawiam pomimo wszystko, bo może ktoś inny zechce rzucić na nie okiem  :D.

post-49725-0-58120500-1666533077_thumb.jpg

post-49725-0-72477100-1666533094_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-793308
Udostępnij na innych stronach

Coś Ci Jarek tego soku dużo wyszło...

 

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-794402
Udostępnij na innych stronach

Zawsze tak mi wychodzi robiąc tą moją metodą, pisałem już kiedyś o tym jak robię. Myślę że powodem tej ilości soku jest również spora ilość jabłek i warzyw. Dodatki jabłkowo warzywne stanowią zawsze minimum 30% wagi kapusty. Później po trzech dniach kwaszenia w słoju, przekładam kapustę dosyć ściśle do mniejszych słoiczków, a sok do butelki, i każdorazowo z takiej porcji, jest butla soku o poj. 0,75l. Sok i słoiki lądują w lodówce aż do wyczerpania zapasów, i cykl rozpoczynam od nowa, tą metodą robię od lat, i taka kapucha bardzo nam smakuje. Często dodaję do kiszenia również drobno krojoną kolorową paprykę :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-794416
Udostępnij na innych stronach

Co robisz potem pamiętam, jedyne co tłumaczy taką ilość to faktycznie dużo jabłek...

Przy kiszeniu "klasycznym" kapusty często tych soków jest za mało i trzeba się wspomagać solanką

 

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-794422
Udostępnij na innych stronach

Dla tego właśnie wolę jabłka, dodaję je zawsze, a przy okazji dają również i smaczek który lubię. Zawsze też dodaję jabłka słodkie, a nie kwaśne jak niektórzy w swych przepisach zalecają :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-794427
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przy kiszeniu "klasycznym" kapusty często tych soków jest za mało

Jeżeli kapusta nie jest odmiany "kamienna głowa".

Sprzedawcy albo oszukują albo sami nie maja pojęcia o tym, że nie każda kapusta jest  odpowiednia do kiszenia (bez extra wody).

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-794436
Udostępnij na innych stronach

Aniu innej nie kupuję a były lata że miałem problem z zakryciem beczki

 

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-794437
Udostępnij na innych stronach

To że wielu sprzedających oszukuje, to tak normalne jak oddychanie :facepalm: . Z tego się nigdy nie wyleczą chyba :D ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-794482
Udostępnij na innych stronach

Praktycznie od 15 lat zamawiam i biorę szatkowaną "kamienną głowę" od jednego rolnika, więc to z pewnością nie kwestia oszustwa, stawiam raczej na aurę danego roku i bardzo suche lata.

Faktem jest że robię przeważnie nieco więcej bo dwie beczki 80l i jedynym dodatkiem jest marchew i całe główki na dnie, resztę daję gdy robię surówki, bo bigos z selerem i jabłkiem to może nie koniecznie, co innego w suróweczce, wtedy jak najbardziej.

 

 

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-794509
Udostępnij na innych stronach

 

 

stawiam raczej na aurę danego roku i bardzo suche lata.

Tak jest. W tym roku, w przeciwieństwie do ubiegłego, bardzo trudno uzyskać wystarczającej do prawidłowego procesu kiszenia, ilości soku. Robię jak zawsze, biorę z tego samego źródła, a pierwszy raz musiałem się posiłkować soloną wodą.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-794529
Udostępnij na innych stronach

CZy ktoś stosował taki patent z kapustą -na ukiszoną w beczce kapustę położyć duży worek z woda zamiast ściereczki ,deseczki i kamienia Podobno woda w worku zabezpiecza przed plesnią ,-nie trzeba co jakiś czas prać ściereczek,myć deseczek...i nie trzeba przekadać do słoików.

A jezeli chodzi o samo przekładanie to po jakim czasie przekładacie kapustę do słoikow?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-795020
Udostępnij na innych stronach

Ja dodaję dużo startych jarzyn i jabłek, i przekładam do słoików już po trzech, a maksymalnie po czterech dniach, kapusta jest wtedy pyszna  kiedy dojrzewa sobie w lodówce, bo nie jest nigdy zbyt przekwaszona. Osobiście preferuję taką właśnie tzw. "surówkową", chrupiącą i nie przekwaszoną. Jednak niektórzy lubią bardziej kwaśną, wtedy nawet po dziesięciu dniach można przełożyć, ale to nie moje klimaty :D. Najlepiej zrobić kilka testów, i wypróbować samemu :thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-795031
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Waldku jak wiesz miałem 40 kg kapusty,lecz tylko 10 kg zrobiłem według Twojego przepisu. Dziś wiem że powinienem zrobić 30kg według Twojego przepisu, a tradycyjnej tylko 10 kg. Jest pyszna,rodzina oraz znajomi są zachwyceni smakiem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-799556
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziś wiem że powinienem zrobić 30kg według Twojego przepisu, a tradycyjnej tylko 10 kg. Jest pyszna,rodzina oraz znajomi są zachwyceni smakiem
Nic nie szkodzi - pamiętaj lepiej zrobić mniejszą partię próbną i mieć porównanie.  :D  :thumbsup:  Przepis nie jest wprost mój - to pierwotny przepis szefa kiszonek kuchni carskiej  , a u nas w rodzinie zdrowo ponad 100-120 lat   

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-799563
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Po 5 dniach w 20 st - przeniesiona do 16 st na kolejny tydzień.

post-70549-0-62969000-1670442506_thumb.jpg

 

Dzisiaj przeniesiona do słoi i beczułki 10l do kapusty i do 12 st ;)

post-70549-0-62635000-1670442521_thumb.jpg

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-801843
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.