Muski Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Sierpnia 2020 (edytowane) Kapusta kiszona Muskiego : Kiszenie smacznej kapusty białej.na 10 kg poszatkowanej kapusty: 1. Poszatkowana biała kapusta np " kamienna głowa " 10 kg2. 200 g soli do przetworów !3. Ok 30 g suszonych nasion kopru4. Kilkanaście ziarenek jałowca5. 150 ml białego wytrawnego wina - poszatkowaną kapustę ubijamy warstwami w beczułce , co ok 5 cm przesypujemy solą, co ok 10 cm nasionami kopru z dodatkiem 2-3 ziaren jałowca.w połowie polewamy, ok 50 ml wina, po wierzchu też polewamy resztą (ok 100ml) wytrawnego białego wina.Powinniśmy ubijać do pojawienia się soku na powierzchni. Przyciskamy dębową deseczką z obciążnikiem (deseczka i obciążnik - wyparzone)przez 3 kolejne dni przebijamy kijem (wyparzonym) celem odgazowania fermentacji.i przenosimy do chłodnego pomieszczenia.Ewentualny - dla chętnych.. dodatek marchwi startej na grubych wiórkach nie więcej jak 1 kg , bez zmian w składzie soli i przypraw. Edytowane 15 Października 2022 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Października 2020 (edytowane) Z tą kapusta Muski to chyba jak z bigosem. Każdy robi według swojego przepisy i uważa że jest najlepszy. Co do składu robię podobnie z wyjątkiem wina, co ono daje po co? pytam bo nie wiem. Co do naczynia w beczce kiszenie mi wychodziło gorzej z ubieraniem do konsympcjo. To co zostawało psuło się. Obecnie robię -składniki :kapusta, kminek, sól, marchew, liść laurowy -sposób wykonania. Mieszam ugniatam w misce ładuje takie do słoikow 1 litr-przechowanie w piwnicy do następnego sezonu.Być może nie jest to zgodne ze sztuką ale mdie sprawdza. Edytowane 14 Października 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-680802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 15 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Października 2020 Kapusta kiszona Muskiego Robiłem na próbę ubiegłego roku i jest również bardzo dobra. Osobiscie robię z marchewką, czosnkiem, kminkiem, liściem laurowym, zielem angielskim i trochę całego pieprzu naturalnego.Prosto z beczki z dodatkiem dobrego oleju i surówka gotowa.Pozdrawiam Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-680807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Stycznia 2021 (edytowane) Może ktoś będzie chciał poexperymentować........ Spróbowała połowa mojej rodziny - wszyscy są zachwyceni i chcą jeszcze, bo jest pyszna pod każdą postacią.W moich warunkach mogę tylko z 7- 8 kg -więc wczoraj experyment powtórzyłam już czwarty raz . Edytowane 17 Stycznia 2021 przez ReniaS Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-692860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Października 2022 (edytowane) Dla przypomnienia , (jak ktoś chce poexperymentować ) przypominam tylko wino wytrawne lub półwytrawne BIAŁE dzisiejszego poranka 15 kg weszło do wiadra 20l -oczywiście z zapasem Kapusta pozyskana od Grzewłoda Edytowane 23 Października 2022 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-792002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 21 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Października 2022 Dziś zakisiłem 20kg jak co roku tak i dziś, to najsmaczniejsza kapusta kiszona z przepisu Waldka.Polecam niezdecydowanym. :laugh: Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-793096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 21 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Października 2022 (edytowane) to najsmaczniejsza kapusta kiszona z przepisu Waldka. Trzeba pisać że z przepisu Muskiego bo nowicjusze nie będą wiedzieli o czyj przepis chodzi . Edytowane 23 Października 2022 przez Muski Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-793109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Października 2022 Czy ten koper i jałowiec czuć potem np w surówce z marchewką,cebulką ,cukrem ,pieprzem i oliwą?? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-793217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Października 2022 Nie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-793221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Października 2022 Tak mnie nakręciliście tą kapuchą, że właśnie poszatkowałem i ja cieniutko na tej nowej krajalnicy 3 kg kapuchy z marchwią, jabłkiem i selerem korzeniowym, za trzy dni pójdzie do słoików i lodówki. Lubię bardzo takie warzywne dodatki do kiszenia, choć nie zawsze je dodaję, a poza tym często je zmieniam, pp. na seler naciowy, papryka, pietruszka, etc. lubię te klimaty . Wiem że jakością fotek znowu zawiodę Mariusza , ale wstawiam pomimo wszystko, bo może ktoś inny zechce rzucić na nie okiem . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-793308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Października 2022 Coś Ci Jarek tego soku dużo wyszło... Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-794402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Października 2022 Zawsze tak mi wychodzi robiąc tą moją metodą, pisałem już kiedyś o tym jak robię. Myślę że powodem tej ilości soku jest również spora ilość jabłek i warzyw. Dodatki jabłkowo warzywne stanowią zawsze minimum 30% wagi kapusty. Później po trzech dniach kwaszenia w słoju, przekładam kapustę dosyć ściśle do mniejszych słoiczków, a sok do butelki, i każdorazowo z takiej porcji, jest butla soku o poj. 0,75l. Sok i słoiki lądują w lodówce aż do wyczerpania zapasów, i cykl rozpoczynam od nowa, tą metodą robię od lat, i taka kapucha bardzo nam smakuje. Często dodaję do kiszenia również drobno krojoną kolorową paprykę . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-794416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Października 2022 Co robisz potem pamiętam, jedyne co tłumaczy taką ilość to faktycznie dużo jabłek...Przy kiszeniu "klasycznym" kapusty często tych soków jest za mało i trzeba się wspomagać solanką Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-794422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Października 2022 Dla tego właśnie wolę jabłka, dodaję je zawsze, a przy okazji dają również i smaczek który lubię. Zawsze też dodaję jabłka słodkie, a nie kwaśne jak niektórzy w swych przepisach zalecają . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-794427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Października 2022 Przy kiszeniu "klasycznym" kapusty często tych soków jest za mało Jeżeli kapusta nie jest odmiany "kamienna głowa".Sprzedawcy albo oszukują albo sami nie maja pojęcia o tym, że nie każda kapusta jest odpowiednia do kiszenia (bez extra wody). Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-794436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 29 Października 2022 Aniu innej nie kupuję a były lata że miałem problem z zakryciem beczki Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-794437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 30 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 30 Października 2022 To że wielu sprzedających oszukuje, to tak normalne jak oddychanie . Z tego się nigdy nie wyleczą chyba ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-794482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Października 2022 (edytowane) Praktycznie od 15 lat zamawiam i biorę szatkowaną "kamienną głowę" od jednego rolnika, więc to z pewnością nie kwestia oszustwa, stawiam raczej na aurę danego roku i bardzo suche lata.Faktem jest że robię przeważnie nieco więcej bo dwie beczki 80l i jedynym dodatkiem jest marchew i całe główki na dnie, resztę daję gdy robię surówki, bo bigos z selerem i jabłkiem to może nie koniecznie, co innego w suróweczce, wtedy jak najbardziej. Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka Edytowane 30 Października 2022 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-794509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Października 2022 stawiam raczej na aurę danego roku i bardzo suche lata. Tak jest. W tym roku, w przeciwieństwie do ubiegłego, bardzo trudno uzyskać wystarczającej do prawidłowego procesu kiszenia, ilości soku. Robię jak zawsze, biorę z tego samego źródła, a pierwszy raz musiałem się posiłkować soloną wodą. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-794529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 2 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 2 Listopada 2022 CZy ktoś stosował taki patent z kapustą -na ukiszoną w beczce kapustę położyć duży worek z woda zamiast ściereczki ,deseczki i kamienia Podobno woda w worku zabezpiecza przed plesnią ,-nie trzeba co jakiś czas prać ściereczek,myć deseczek...i nie trzeba przekadać do słoików.A jezeli chodzi o samo przekładanie to po jakim czasie przekładacie kapustę do słoikow? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-795020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 2 Listopada 2022 Ja dodaję dużo startych jarzyn i jabłek, i przekładam do słoików już po trzech, a maksymalnie po czterech dniach, kapusta jest wtedy pyszna kiedy dojrzewa sobie w lodówce, bo nie jest nigdy zbyt przekwaszona. Osobiście preferuję taką właśnie tzw. "surówkową", chrupiącą i nie przekwaszoną. Jednak niektórzy lubią bardziej kwaśną, wtedy nawet po dziesięciu dniach można przełożyć, ale to nie moje klimaty . Najlepiej zrobić kilka testów, i wypróbować samemu . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-795031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Listopada 2022 Doklepałem nowe 15 kg Na życzenie Małgo nasiona kopru 15 g/10 kg Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-799504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 27 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 27 Listopada 2022 Waldku jak wiesz miałem 40 kg kapusty,lecz tylko 10 kg zrobiłem według Twojego przepisu. Dziś wiem że powinienem zrobić 30kg według Twojego przepisu, a tradycyjnej tylko 10 kg. Jest pyszna,rodzina oraz znajomi są zachwyceni smakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-799556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 27 Listopada 2022 Dziś wiem że powinienem zrobić 30kg według Twojego przepisu, a tradycyjnej tylko 10 kg. Jest pyszna,rodzina oraz znajomi są zachwyceni smakiem Nic nie szkodzi - pamiętaj lepiej zrobić mniejszą partię próbną i mieć porównanie. Przepis nie jest wprost mój - to pierwotny przepis szefa kiszonek kuchni carskiej , a u nas w rodzinie zdrowo ponad 100-120 lat Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-799563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Grudnia 2022 (edytowane) Po 5 dniach w 20 st - przeniesiona do 16 st na kolejny tydzień. Dzisiaj przeniesiona do słoi i beczułki 10l do kapusty i do 12 st Edytowane 7 Grudnia 2022 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/#findComment-801843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.