Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyprawka dla żółtodzioba


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
37 odpowiedzi w tym temacie

#1 kiniula3city

kiniula3city

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 13 wrz 2020 - 10:14

Cześć! Proszę doświadczonych kolegów i koleżanki, w rozpisaniu wyprawki dotyczącej pierwszych kroków w przygotowywaniu swoich wędlin i mięs. Jaką maszynkę kupić? Czy w Trójmieście (Gdynia) można się zaopatrzyć w dobrej jakości mięso? Jeśli tak to gdzie? Co powinnam jeszcze kupić na początek? Dziękuję za wszystkie wskazówki. Kinga.

#2 Zico

Zico

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2166 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 13 wrz 2020 - 10:22

Cześć! Proszę doświadczonych kolegów i koleżanki, w rozpisaniu wyprawki dotyczącej pierwszych kroków w przygotowywaniu swoich wędlin i mięs. Jaką maszynkę kupić? Czy w Trójmieście (Gdynia) można się zaopatrzyć w dobrej jakości mięso? Jeśli tak to gdzie? Co powinnam jeszcze kupić na początek? Dziękuję za wszystkie wskazówki. Kinga.

Na początek trzeba czytać, wszystko znajdziesz na forum gwarantuję 



#3 kiniula3city

kiniula3city

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 13 wrz 2020 - 10:31

Problem polega na tym, że czytam od kilku dni i nie jestem w stanie, jako nowy użytkownik wykopać konkretów, dlatego, że na forum znajdują się treści sprzed 15 lat. No nic, dziękuję mimo wszystko.

#4 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8169 postów

Napisano 13 wrz 2020 - 10:45

że czytam od kilku dni

Kwestia co chcesz na początku robić i jakie ilości  ?  czy masz gdzie te graty trzymać . Może to być szynkowar (to szynkowar  2 termometry i maszynka do mięsa Zelmerek 8 i różne sitka  wystarczy, waga  z gramami), coś bardziej zaawansowanego to parzenie SV - wtedy cyrkulator i pakowarka próżniowa. Do podstawowych wędzonek - waga z gramami , miejsce w lodówce (do peklowania) zarówno na sucho ( woreczki strunowe a najlepiej zgrzewarka próżniowa) jak i na mokro , Wędzarka. Do kiełbas dojdzie nadziewarka do kiełbas , przy wiekszej ilosci wygodna jest mieszałka elektryczna  itd - Napisz co chcesz robić i ile od tego zacznijmy 


Użytkownik Muski edytował ten post 13 wrz 2020 - 10:47


#5 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6310 postów

Napisano 13 wrz 2020 - 10:47

Przede wszystkim zanim zaczniesz kupować mięso zacznij od podstaw:
https://wedlinydomow...kademia-dziadka

https://wedlinydomow...otany-i-azotyny

https://wedlinydomow...-poczatkujacych

#6 kiniula3city

kiniula3city

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 13 wrz 2020 - 10:59

Napisz co chcesz robić i ile od tego zacznijmy


Proste rodzinne wędliny (parzone, pieczone, suszone), na chwilę obecną bez wędzenia. Kiełbasy,parówki. Miejsca mam dużo. Na zakup sprzętów też nie będę żałowała. ;)
[Dodano: 13 wrz 2020 - 10:59]
[quote name="paweljack"[/quote]
Dziękuję!

Użytkownik RanoNie edytował ten post 13 wrz 2020 - 10:55


#7 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2769 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 13 wrz 2020 - 11:07

Z tego co napisałaś wynika, że jeszcze nie za bardzo  ;)  poczytałaś.

Proponuję najpierw spróbować z tym "sprzętem", który już masz w domu.*

Zacznij  od kiełbasy białej i np. szynki peklowanej parzonej.

 

* nie pomyślałem  :facepalm:  - żeby się nie zrazić na początku zainwestuj w wagę (np. jubilerską gramową - bo zwykłą kuchenną zakładam, że masz) oraz termometr z sondą (bardzo pomocny w procesie parzenia i wędzenia) np. taki: https://allegro.pl/o...AiABEgJcl_D_BwE


Użytkownik Wirus edytował ten post 13 wrz 2020 - 11:16


#8 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8169 postów

Napisano 13 wrz 2020 - 11:08

,parówki.
Na razie zapomnij - to tylko tak wygląda ale bez kutra to trudna robota.  

1, dobra maszynka do mięsa  min Zelmer 8 - najlepszy mały Wilk ( i różne sitka 2,3,4,6,8,10,13 szarpak)

2 nadziewarka do kiełbas i nie kupuj najtańszej min 3l optimum 5l

3 pakowarka próżniowa i torebki moletowane

4 deski, noże masarskie min jeden ale lepsze masarskie niż uniwersalne i ostrzałka

5. szynkowar i woreczki 

6 2 termometry (dobrze elektroniczne)

7 pojemniki do peklowania

8 Cyrkulator 

9.Strzykawka duża z igłą z bocznymi wylotami 

10 waga do ważenia mięsa i do ważenia przypraw



#9 Zico

Zico

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2166 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 13 wrz 2020 - 11:14

https://www.youtube....jDgSSQ/videos  



#10 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2769 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 13 wrz 2020 - 11:23

Muski jak na  wyprawkę:

wyprawki dotyczącej pierwszych kroków w przygotowywaniu swoich wędlin i mięs.
 

to chyba  :tongue:  "zaszalałeś" - oczywiście  wiem, że chciałeś dobrze, ale niech najpierw RanoNie  określi swoje zamiary, bo gotowa się  :w00t:  przestraszyć



#11 kiniula3city

kiniula3city

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 13 wrz 2020 - 11:26

,parówki.

Na razie zapomnij - to tylko tak wygląda ale bez kutra to trudna robota.
Bardzo Ci dziękuję! Mam w koszyku małego Wilka i ręczną maszynkę, więc na początek wystarczy. A po resztę chyba zajrzę do sklepu Miro, tam zdaje się dostanę wszystko z Twojej listy. ;)
[Dodano: 13 wrz 2020 - 11:25]

https://www.youtube....jDgSSQ/videos  

Oooo wspaniale! ;)
Dzięki!
[Dodano: 13 wrz 2020 - 11:26]
[/quote] bo gotowa się  :w00t:  przestraszyć[/quote]
Ja nie z tych strachliwych

#12 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2769 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 13 wrz 2020 - 11:27

Mam w koszyku małego Wilka i ręczną maszynkę,
  :question:  :question:  :question: 

Nie za bardzo zrozumiały ten zakup  :w00t:   



#13 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8169 postów

Napisano 13 wrz 2020 - 11:31

dostanę wszystko
Popatrz też na Swojskiwyrob.pl - U Marcina też masz wszystko - prawo wyboru 

#14 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2769 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 13 wrz 2020 - 11:39

1. Najpierw napisz czy już na pewno  :cool:  na 100% jesteś zdecydowana ?

     - jeśli tak to lepiej zainwestować w dobry sprzęt (tanie mięso to psy jedzą - jak się u mnie mówi).

2. Następnie postaraj się określić  docelową (na przyszłość)  "wielkość" Twojej  produkcji.

3. Podstawowy asortyment - wraz z rozwojem  asortymentu można zawsze później dokupić inne "sprzęta".



#15 kiniula3city

kiniula3city

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 13 wrz 2020 - 11:43

dostanę wszystko

Popatrz też na Swojskiwyrob.pl - U Marcina też masz wszystko - prawo wyboru
Sprawdzę na pewno! ;)
[Dodano: 13 wrz 2020 - 11:43]

1. Najpierw napisz czy już na pewno  :cool:  na 100% jesteś zdecydowana ?
     - jeśli tak to lepiej zainwestować w dobry sprzęt (tanie mięso to psy jedzą - jak się u mnie mówi).
2. Następnie postaraj się określić  docelową (na przyszłość)  "wielkość" Twojej  produkcji.
3. Podstawowy asortyment - wraz z rozwojem  asortymentu można zawsze później dokupić inne "sprzęta".

Tak na 100% pewna, stąd wizyta na forum i próba zgłębienia tematu. Dlaczego Wilk i ręczna to zly pomysł?

#16 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2769 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 13 wrz 2020 - 11:52

Dlaczego Wilk i ręczna to zly pomysł?
 

Bo to  sprzęt  :hmm:  służący do tego samego  :question:  

Chyba, że masz jakiś inny powód (przyznaję, że może być, ale nie będę "wymyślał" go za Ciebie).

Wrzuć jakieś poglądowe zdjęcia (linki) co chcesz zamówić - wtedy łatwiej będzie pomóc.



#17 kiniula3city

kiniula3city

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 13 wrz 2020 - 12:04

Dlaczego Wilk i ręczna to zly pomysł?

 
Bo to  sprzęt  :hmm:  służący do tego samego  :question:  
Chyba, że masz jakiś inny powód (przyznaję, że może być, ale nie będę "wymyślał" go za Ciebie).
Wrzuć jakieś poglądowe zdjęcia (linki) co chcesz zamówić - wtedy łatwiej będzie pomóc.
Czytałam na forum, że dla początkującego, maszynka ręczna i maszynka elektryczna to podstawa. Poszukałam sobie na Google i wybrałam te:
Ręczna https://www.garneczk...dziewarka,93638
Elektryczna https://multigastro....nia-miesa/23653
Powodów oprócz przeczytanych na forum nie mam... ;)
[Dodano: 13 wrz 2020 - 12:04]

Z tego co napisałaś wynika, że jeszcze nie za bardzo  ;)  poczytałaś.
Proponuję najpierw spróbować z tym "sprzętem", który już masz w domu.*
Zacznij  od kiełbasy białej i np. szynki peklowanej parzonej.
 
* nie pomyślałem  :facepalm:  - żeby się nie zrazić na początku zainwestuj w wagę (np. jubilerską gramową - bo zwykłą kuchenną zakładam, że masz) oraz termometr z sondą (bardzo pomocny w procesie parzenia i wędzenia) np. taki: https://allegro.pl/o...AiABEgJcl_D_BwE

Maszynki elektrycznej aktualnie nie mam, bo moje dwie domowe zelmer i jeszcze coś ze standardowego euro rtv odmówiły posłuszeństwa na etapie mielenia mięsa na kotlety.. Stąd pomysł z zakupieniem Wilka.
Termometr zakupie, dziękuję za wskazówki!

#18 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8169 postów

Napisano 13 wrz 2020 - 12:10

Ręczna https://www.garneczk...dziewarka,93638
Broń Boże  :facepalm:  

#19 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2769 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 13 wrz 2020 - 12:11

Czytałam na forum, że dla początkującego, maszynka ręczna i maszynka elektryczna to podstawa.

Przyznam, że nie  widziałem nigdzie takiego wywodu - ale to, że nie widziałem nie znaczy, że go nie ma. 

Ja osobiście zamiast tych dwóch zainwestował bym w "lepszego"  wilka, ale jak pisałem wcześniej wszystko zależy od "wielkości produkcji docelowej".



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8169 postów

Napisano 13 wrz 2020 - 12:12

z zakupieniem Wilka
może troche silniejszy ?




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych