Zofintal Opublikowano 28 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 28 Października 2020 Tydzień temu na próbę nastawiłem kapustę z przepisu Tomasza Strzelczyka. Jak narazie nie wydaje żadnego brzydkiego zapachu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-682189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 28 Października 2020 Nie bardzo jednak rozumiem po co dolewać wody z cukrem, skoro posolona i wymieszana w misce kapusta, a następnie przełożona do słoików czy kamionek, sama z siebie wydziela tyle soku, że jest go nadmiar, i trzeba go odlewać do butelki ? Ale może to jest przepis na wyrób soku z kapusty ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-682194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 28 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 28 Października 2020 (edytowane) Ja też pierwszy raz się z tym spotkałem. To jest można by nazwać eksperyment. Jutro metodą tradycyjną będę nastawiał 10 L kamionkę hermetyczną. Edytowane 28 Października 2020 przez EAnna Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-682195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 7 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 7 Listopada 2020 Galareta wieprzowa z groszkiem i marchewką. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-683219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 7 Listopada 2020 Galareta wieprzowa z groszkiem i marchewką Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-683220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 7 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 7 Listopada 2020 Fajne pojemniczki Ja robię galaretę na później w słoiczkach [takich prostych, w których robie konserwy]. pasteryzuję i do piwnicy bądź lodówki jak mam w niej miejsce. beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-683223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 18 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 18 Listopada 2020 Moje pierwszy raz sery,chyba zbyt mocno okopciłem. Wędziłem w 55° przez 8 godzin. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-684474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 18 Listopada 2020 No troche długo ale jak Ci odpowiada wszak wędzimy do pożądanego koloru Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-684514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 20 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 20 Listopada 2020 Ligawa wołowa peklowana w próżni 7 dni, następnie parzona metodą sous vide przez 8 godzin w temperaturze 60 stopni. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-684696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 25 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 25 Listopada 2020 Tym razem świeżutkie makrele. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-685488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 25 Listopada 2020 Makrela z wyglądu "prima sort" . Ja już od roku zabieram się za wędzenie ryby i jakoś mi nie po drodze . Może w grudniu karpia uwędzę Zdradź proszę swoją technologię wędzenia makreli. W piątek będę w dużym mieście to może gdzieś kupię . Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-685495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 25 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 25 Listopada 2020 Zalewam 8% solanką przez 24 godziny, następnie do wedzarni osuszanie w temperaturze 45° aż będzie w dotyku sucha jak pergamin trwało to ok 2 godziny i wędzenie niecałe 3 godziny w temperaturze 60° Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-685497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 25 Listopada 2020 ,chyba zbyt mocno okopciłem. Nie tak do końca ... znam sporo osób które wręcz uwielbiają serki bardziej wyraziste w wędzeniu . Zalewam 8% solanką przez 24 godziny, Ja akurat solanka 10% i około 10 godzin . Pozdrawiam Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-685501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 25 Listopada 2020 (edytowane) Dzięki Zofintal i Andrzej Edytowane 25 Listopada 2020 przez Pepuś Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-685502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 25 Listopada 2020 (edytowane) Tym razem makrele. gdzie kupujesz ryby? Edytowane 25 Listopada 2020 przez bilu72 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-685508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 25 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 25 Listopada 2020 Ja je łowię. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-685510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 25 Listopada 2020 Sam złowi, sam uwędzi, sam zje. Ta wioska w której mieszkasz to nad jakim morzem leży? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-685524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 25 Listopada 2020 Zofintal , jeśli wiesz, proszę oświeć mnie w temacie przechowywania wędzonej na gorąco ryby. Ile czasu zapakowana domową pakowarką próżniową może leżeć w temp. 4-6 stopni. Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-685526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 25 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 25 Listopada 2020 Zofintal , jeśli wiesz, proszę oświeć mnie w temacie przechowywania wędzonej na gorąco ryby. Ile czasu zapakowana domową pakowarką próżniową może leżeć w temp. 4-6 stopni.Nie pomogę gdyż nigdy nie pakowałem, zawsze zostaje spożyta w ciągu kilku dni. [Dodano: 25 lis 2020 - 21:40]Sam złowi, sam uwędzi, sam zje. Ta wioska w której mieszkasz to nad jakim morzem leży?Łowię z kolegą, wędzę sam, zjadam z rodziną i zawsze podzielę się z sąsiadem. Ryby łowię w morzu celtyckim chociaż bardziej to już jest ocean Atlantycki ponieważ na tą chwilę tutaj przebywam. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-685528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 30 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 30 Listopada 2020 Słonina tyndalizowana na ostro z dodatkiem,,cayenne " Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-686044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 30 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 30 Listopada 2020 A według jakiej receptury ten "smakołyk", jeżeli można Zofintalu ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-686049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 30 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 30 Listopada 2020 A według jakiej receptury ten "smakołyk", jeżeli można Zofintalu ?Według przepisu mojej Babci która pochodzi z pod Lwowa. Tylko że ona robiła tylko z solą i czosnkiem a ja dorzuciłem ostrej przyprawy. Babcia też robiła kiełbasę zatopioną w smalcu i też taką co na strychu wisiała pod,, szarem" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-686057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 30 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 30 Listopada 2020 A ten udoskonalony twoim wkładem przepisik Babci z pod Lwowa, jak byś był może tak uprzejmy Zofintalu, bo "smakołyk" wygląda przesmaczniście ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-686065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 30 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 30 Listopada 2020 Skład jest prosty słonina pokrojona 1cm¤1cm dodałem 17 gr/kg soli soli kłodawskiej rozdrobnionej w moździerzu, 2 gr/kg cayenne. Pasteryzowałem w trzech etapach 3 godz,2 godz,1 godz. Robiłem 24 godzinne przerwy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-686068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 1 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 1 Grudnia 2020 Dzięki bardzo Zofintalu, o to właśnie chodziło !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-686082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi