Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tydzień temu na próbę nastawiłem kapustę z przepisu Tomasza Strzelczyka. Jak narazie nie wydaje żadnego brzydkiego zapachu.

post-90667-0-46672900-1603901937_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-682189
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 123
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Nie bardzo jednak rozumiem po co dolewać wody z cukrem, skoro posolona i wymieszana w misce kapusta, a następnie przełożona do słoików czy kamionek, sama z siebie wydziela tyle soku, że jest go nadmiar, i trzeba go odlewać do butelki ? Ale może to jest przepis na wyrób soku z kapusty ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-682194
Udostępnij na innych stronach

Ja też pierwszy raz się z tym spotkałem. To jest można by nazwać eksperyment. Jutro metodą tradycyjną będę nastawiał 10 L kamionkę hermetyczną.

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-682195
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Fajne  pojemniczki :)

Ja robię galaretę na później w słoiczkach [takich prostych, w których robie konserwy]. pasteryzuję i do piwnicy bądź lodówki jak mam w niej miejsce.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-683223
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Makrela z wyglądu "prima sort"  :thumbsup: . Ja już od roku zabieram się za wędzenie ryby i jakoś mi nie po drodze :(. Może w grudniu karpia uwędzę  :devil:

Zdradź proszę swoją technologię wędzenia makreli. W piątek będę w dużym mieście to może gdzieś kupię .

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-685495
Udostępnij na innych stronach

Zalewam 8% solanką przez 24 godziny, następnie do wedzarni osuszanie w temperaturze 45° aż będzie w dotyku sucha jak pergamin trwało to ok 2 godziny i wędzenie niecałe 3 godziny w temperaturze 60°
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-685497
Udostępnij na innych stronach

 

 

,chyba zbyt mocno okopciłem.

 

 Nie tak do końca ... znam sporo osób które  wręcz uwielbiają serki bardziej wyraziste w wędzeniu .

 

 

 

Zalewam 8% solanką przez 24 godziny,

 

Ja akurat solanka 10% i około 10 godzin .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-685501
Udostępnij na innych stronach

Zofintal , jeśli wiesz, proszę oświeć mnie w temacie przechowywania wędzonej na gorąco ryby. Ile czasu zapakowana domową pakowarką próżniową może leżeć w temp. 4-6 stopni.

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-685526
Udostępnij na innych stronach

Zofintal , jeśli wiesz, proszę oświeć mnie w temacie przechowywania wędzonej na gorąco ryby. Ile czasu zapakowana domową pakowarką próżniową może leżeć w temp. 4-6 stopni.

Nie pomogę gdyż nigdy nie pakowałem, zawsze zostaje spożyta w ciągu kilku dni.

[Dodano: 25 lis 2020 - 21:40]

Sam złowi, sam uwędzi, sam zje.  :laugh:

Ta wioska w której mieszkasz to nad jakim morzem leży?

Łowię z kolegą, wędzę sam, zjadam z rodziną i zawsze podzielę się z sąsiadem. Ryby łowię w morzu celtyckim chociaż bardziej to już jest ocean Atlantycki ponieważ na tą chwilę tutaj przebywam.

post-90667-0-88358800-1606340393_thumb.png

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-685528
Udostępnij na innych stronach

A według jakiej receptury ten "smakołyk", jeżeli można Zofintalu :D:thumbsup: ?

Według przepisu mojej Babci która pochodzi z pod Lwowa. Tylko że ona robiła tylko z solą i czosnkiem a ja dorzuciłem ostrej przyprawy. Babcia też robiła kiełbasę zatopioną w smalcu i też taką co na strychu wisiała pod,, szarem"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-686057
Udostępnij na innych stronach

A ten udoskonalony twoim wkładem przepisik Babci z pod Lwowa, jak byś był może tak uprzejmy Zofintalu, bo "smakołyk" wygląda przesmaczniście :D:thumbsup: ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-686065
Udostępnij na innych stronach

Skład jest prosty słonina pokrojona 1cm¤1cm dodałem 17 gr/kg soli soli kłodawskiej rozdrobnionej w moździerzu, 2 gr/kg cayenne. Pasteryzowałem w trzech etapach 3 godz,2 godz,1 godz. Robiłem 24 godzinne przerwy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17614-smako%C5%82yki-zofintala/page/2/#findComment-686068
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.