Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pierwszy raz będę wędził polędwiczki i nid wiem jakią solanke przygotować żeby nie były za słone, dodam że chcem peklowac około 5 dni.

Czy peklo soli dodajemy tyle samo co do innych mięs czy mniej?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17632-peklowanie-pol%C4%99dwiczek/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pierwszy raz będę wędził polędwiczki
Na sucho w Vacum 17g PEKLOSOLI/kg polędwiczek - lodówka  - wędzenie 30/35 st do koloru  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17632-peklowanie-pol%C4%99dwiczek/#findComment-678470
Udostępnij na innych stronach

Na mokro solanka 8% przez 7, 8 dni 0,4l solanki na 1kg polędwiczek.Wędzenie 40-45C do koloru i żeby na powirzchni nie było suchej skórki. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17632-peklowanie-pol%C4%99dwiczek/#findComment-678473
Udostępnij na innych stronach

Na mokro solanka 8% przez 7, 8 dni 0,4l solanki na 1kg polędwiczek.Wędzenie 40-45C do koloru i żeby na powirzchni nie było suchej skórki.

A jaką technologię (dla porównania) stosujesz przy wędzeniu polędwiczek z dzika?

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17632-peklowanie-pol%C4%99dwiczek/#findComment-678525
Udostępnij na innych stronach

Taką samą jak dla wp. Z tym,że przed rozbiorem dzik sobie wisi w chłodni w sķórze ok. 2 tygodnie w temp.2C,żeby mięso dojrzało jak przy wołowinie.Ewentualnie jeśli brak chłodni na powieszenie tuszy można po rozbiorze mięso przemrozić ze dwa tygodnie. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17632-peklowanie-pol%C4%99dwiczek/#findComment-678536
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z tym,że przed rozbiorem dzik sobie wisi w chłodni w sķórze ok. 2 tygodnie w temp.2C,żeby mięso dojrzało jak przy wołowinie.Ewentualnie jeśli brak chłodni na powieszenie tuszy można po rozbiorze mięso przemrozić ze dwa tygodnie.

 

I kto tak robi, jeszcze ze 30-lat temu w akademiku to widziałem zające wiszące za oknem, ale to i zimą był mróz, a kto ma chłodnie by dziki wisiały, a przemrażanie mięsa - po co grzecznie pytam?  :cool:   

Tylko proszę o nie pisanie wypracowań na temat wyższości mięsa mrożonego nad nie mrożonym, sprawdziłem, różnicy żadnej w moim subiektywnym odczuciu. :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17632-peklowanie-pol%C4%99dwiczek/#findComment-678542
Udostępnij na innych stronach

po co grzecznie pytam?     

 

Tobie chętnie odpowiem jak Ty zamieścisz materiał źródłowy o wyższości długiego parzenia w niskiej temperaturze  nad szybszym w wyższej w funkcji trwałości wyrobu. :cool:

Dopiszę ,że robię mały nastrzyk na początku peklowania.Ok.3-5% wagi polędwiczek

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17632-peklowanie-pol%C4%99dwiczek/#findComment-678546
Udostępnij na innych stronach

Nie wędzi się na czas tylko do koloru.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17632-peklowanie-pol%C4%99dwiczek/#findComment-678560
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem ile wystarczy,ale jeśli będzisz wędził w tej temperaturze do koloru to napewno będą w środku surowe

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17632-peklowanie-pol%C4%99dwiczek/#findComment-678564
Udostępnij na innych stronach

Taką samą jak dla wp. Z tym,że przed rozbiorem dzik sobie wisi w chłodni w sķórze ok. 2 tygodnie w temp.2C,żeby mięso dojrzało jak przy wołowinie.Ewentualnie jeśli brak chłodni na powieszenie tuszy można po rozbiorze mięso przemrozić ze dwa tygodnie.

Dzięki za poradę. Ja do tej pory dziki "kruszyłem" w temp. ok. 4 do 6 st.C (takie temp. są już w listopadzie) do 10 dni, więc chyba na to samo wyjdzie(?)

Mrożonych jeszcze nie wędziłem, więc spróbuję w tym sezonie (o ile mi się "pofarci"  ;) )

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17632-peklowanie-pol%C4%99dwiczek/#findComment-678575
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tobie chętnie odpowiem jak Ty zamieścisz materiał źródłowy o wyższości długiego parzenia w niskiej temperaturze nad szybszym w wyższej w funkcji trwałości wyrobu.

 

No muszę, bo chłop się uparł i będzie drążył, to na początek takie źródło, Cross H.R., Durland P.R., Seideman S.C.1986 -Sensory qualities of meat. In:Muscle as Food.

Ed. P.J. Bechtel. Academic Press, Orlando.

Jak się zapoznasz podeślę kolejne materiały do studiowania. :cool:  Tylko nie wiem na co to komu potrzebne, może jak polędwiczkom to:

 

 

 

że robię mały nastrzyk na początku peklowania.Ok.3-5% wagi polędwiczek
 
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17632-peklowanie-pol%C4%99dwiczek/#findComment-678582
Udostępnij na innych stronach

To przetłumacz materiał na litewski bo u mnie z angielskim słabo,ale po litewsku dam radę. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17632-peklowanie-pol%C4%99dwiczek/#findComment-678587
Udostępnij na innych stronach

To przetłumacz materiał na litewski bo u mnie z angielskim słabo,ale po litewsku dam radę.

 

Draugas Arkadius! Turi to, ka norejai.

Cross H.R., Durland P.R., Seideman S.C.1986 - Sensorines mesos savybes. Raumenys kaip maistas - Ed. P.J. Bechtel. Academic Press, Orlando.

BTW - Ne daryk sau daugiau problemu nes turi. Niekada ne suzinosi ka gali prisidaryti ir is kokios puses atejs problema.

HE, He, He..... :tongue:  :tongue:  :D  :angel:

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17632-peklowanie-pol%C4%99dwiczek/#findComment-678843
Udostępnij na innych stronach

 

 

Draugas Arkadius!

:frantics:  :frantics:  :frantics:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17632-peklowanie-pol%C4%99dwiczek/#findComment-678846
Udostępnij na innych stronach

Teraz to przyjacielu.? Dla mnie to żaden problem draugas Stefanas.

Labos nakties Stefanas

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17632-peklowanie-pol%C4%99dwiczek/#findComment-678848
Udostępnij na innych stronach

 

 

Teraz to przyjacielu.?
hmmm - "draugas" to slowo wieloznaczeniowe i moze tez znaczyc - KOLEGO ---

Labos nakties draugas Arkadius ......

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17632-peklowanie-pol%C4%99dwiczek/#findComment-678851
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.