Marycha83 Opublikowano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Września 2020 Witam,Pierwszy raz będę wędził polędwiczki i nid wiem jakią solanke przygotować żeby nie były za słone, dodam że chcem peklowac około 5 dni. Czy peklo soli dodajemy tyle samo co do innych mięs czy mniej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17632-peklowanie-pol%C4%99dwiczek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Września 2020 Pierwszy raz będę wędził polędwiczki Na sucho w Vacum 17g PEKLOSOLI/kg polędwiczek - lodówka - wędzenie 30/35 st do koloru Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17632-peklowanie-pol%C4%99dwiczek/#findComment-678470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Września 2020 (edytowane) Na mokro solanka 8% przez 7, 8 dni 0,4l solanki na 1kg polędwiczek.Wędzenie 40-45C do koloru i żeby na powirzchni nie było suchej skórki. Edytowane 25 Września 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17632-peklowanie-pol%C4%99dwiczek/#findComment-678473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Września 2020 Na mokro solanka 8% przez 7, 8 dni 0,4l solanki na 1kg polędwiczek.Wędzenie 40-45C do koloru i żeby na powirzchni nie było suchej skórki.A jaką technologię (dla porównania) stosujesz przy wędzeniu polędwiczek z dzika? Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17632-peklowanie-pol%C4%99dwiczek/#findComment-678525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Września 2020 (edytowane) Taką samą jak dla wp. Z tym,że przed rozbiorem dzik sobie wisi w chłodni w sķórze ok. 2 tygodnie w temp.2C,żeby mięso dojrzało jak przy wołowinie.Ewentualnie jeśli brak chłodni na powieszenie tuszy można po rozbiorze mięso przemrozić ze dwa tygodnie. Edytowane 26 Września 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17632-peklowanie-pol%C4%99dwiczek/#findComment-678536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Września 2020 Z tym,że przed rozbiorem dzik sobie wisi w chłodni w sķórze ok. 2 tygodnie w temp.2C,żeby mięso dojrzało jak przy wołowinie.Ewentualnie jeśli brak chłodni na powieszenie tuszy można po rozbiorze mięso przemrozić ze dwa tygodnie. I kto tak robi, jeszcze ze 30-lat temu w akademiku to widziałem zające wiszące za oknem, ale to i zimą był mróz, a kto ma chłodnie by dziki wisiały, a przemrażanie mięsa - po co grzecznie pytam? Tylko proszę o nie pisanie wypracowań na temat wyższości mięsa mrożonego nad nie mrożonym, sprawdziłem, różnicy żadnej w moim subiektywnym odczuciu. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17632-peklowanie-pol%C4%99dwiczek/#findComment-678542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marycha83 Opublikowano 26 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Września 2020 Dzięki za pomoc sprobuje ta wersję na mokro. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17632-peklowanie-pol%C4%99dwiczek/#findComment-678545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Września 2020 (edytowane) po co grzecznie pytam? Tobie chętnie odpowiem jak Ty zamieścisz materiał źródłowy o wyższości długiego parzenia w niskiej temperaturze nad szybszym w wyższej w funkcji trwałości wyrobu. Dopiszę ,że robię mały nastrzyk na początku peklowania.Ok.3-5% wagi polędwiczek Edytowane 26 Września 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17632-peklowanie-pol%C4%99dwiczek/#findComment-678546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marycha83 Opublikowano 26 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Września 2020 Ile czasu i w jakiej temp. Wedzic żeby były łososiowe, a ile czasu podpiekać do klasycznej bo nie chcem parzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17632-peklowanie-pol%C4%99dwiczek/#findComment-678559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Września 2020 Nie wędzi się na czas tylko do koloru. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17632-peklowanie-pol%C4%99dwiczek/#findComment-678560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marycha83 Opublikowano 26 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Września 2020 No ale zeby były łososiowe to wystarczy 4h w temp. 40stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17632-peklowanie-pol%C4%99dwiczek/#findComment-678562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Września 2020 Nie wiem ile wystarczy,ale jeśli będzisz wędził w tej temperaturze do koloru to napewno będą w środku surowe Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17632-peklowanie-pol%C4%99dwiczek/#findComment-678564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Września 2020 Taką samą jak dla wp. Z tym,że przed rozbiorem dzik sobie wisi w chłodni w sķórze ok. 2 tygodnie w temp.2C,żeby mięso dojrzało jak przy wołowinie.Ewentualnie jeśli brak chłodni na powieszenie tuszy można po rozbiorze mięso przemrozić ze dwa tygodnie.Dzięki za poradę. Ja do tej pory dziki "kruszyłem" w temp. ok. 4 do 6 st.C (takie temp. są już w listopadzie) do 10 dni, więc chyba na to samo wyjdzie(?)Mrożonych jeszcze nie wędziłem, więc spróbuję w tym sezonie (o ile mi się "pofarci" ) Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17632-peklowanie-pol%C4%99dwiczek/#findComment-678575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Września 2020 Tobie chętnie odpowiem jak Ty zamieścisz materiał źródłowy o wyższości długiego parzenia w niskiej temperaturze nad szybszym w wyższej w funkcji trwałości wyrobu. No muszę, bo chłop się uparł i będzie drążył, to na początek takie źródło, Cross H.R., Durland P.R., Seideman S.C.1986 -Sensory qualities of meat. In:Muscle as Food.Ed. P.J. Bechtel. Academic Press, Orlando.Jak się zapoznasz podeślę kolejne materiały do studiowania. Tylko nie wiem na co to komu potrzebne, może jak polędwiczkom to: że robię mały nastrzyk na początku peklowania.Ok.3-5% wagi polędwiczek Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17632-peklowanie-pol%C4%99dwiczek/#findComment-678582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Września 2020 (edytowane) To przetłumacz materiał na litewski bo u mnie z angielskim słabo,ale po litewsku dam radę. Edytowane 26 Września 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17632-peklowanie-pol%C4%99dwiczek/#findComment-678587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Września 2020 To przetłumacz materiał na litewski bo u mnie z angielskim słabo,ale po litewsku dam radę. Draugas Arkadius! Turi to, ka norejai.Cross H.R., Durland P.R., Seideman S.C.1986 - Sensorines mesos savybes. Raumenys kaip maistas - Ed. P.J. Bechtel. Academic Press, Orlando.BTW - Ne daryk sau daugiau problemu nes turi. Niekada ne suzinosi ka gali prisidaryti ir is kokios puses atejs problema.HE, He, He..... Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17632-peklowanie-pol%C4%99dwiczek/#findComment-678843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Września 2020 Draugas Arkadius! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17632-peklowanie-pol%C4%99dwiczek/#findComment-678846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Września 2020 (edytowane) Teraz to przyjacielu.? Dla mnie to żaden problem draugas Stefanas.Labos nakties Stefanas Edytowane 28 Września 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17632-peklowanie-pol%C4%99dwiczek/#findComment-678848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Września 2020 Teraz to przyjacielu.? hmmm - "draugas" to slowo wieloznaczeniowe i moze tez znaczyc - KOLEGO ---Labos nakties draugas Arkadius ...... Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17632-peklowanie-pol%C4%99dwiczek/#findComment-678851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.