piksiak Opublikowano 30 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Września 2020 Ktoś robi lub robił marchewkę w słoikach na zimę? Będę miał trochę swojej, część już ususzyłem a resztę nie jestem w stanie przechować aby nie zwiędła. Podpowie ktoś jakiś przepis? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17647-marchewka-w-s%C5%82oikach/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Września 2020 marchewkę w słoikach na zimę? Marynowałem marchewkę w słoikach przy okazji marynaty papryki, Ale to niewielkie ilości Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17647-marchewka-w-s%C5%82oikach/#findComment-678965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Września 2020 Ktoś robi lub robił marchewkę w słoikach na zimę? Będę miał trochę swojej, część już ususzyłem a resztę nie jestem w stanie przechować aby nie zwiędła. Podpowie ktoś jakiś przepis? Też jestem ciekaw. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17647-marchewka-w-s%C5%82oikach/#findComment-678968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Września 2020 (edytowane) Myślę ,że bezpieczniej jest zamrozić choć w internecie jest sporo przepisów na marchewkę w słoikach https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=marchewka+na+zim%C4%99+w+s%C5%82oikach Edytowane 30 Września 2020 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17647-marchewka-w-s%C5%82oikach/#findComment-678972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 30 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Września 2020 No niby są w tym Internecie ale jedne z cukrem, drugie z solą. Nawet z gałką znalazłem. Komuś się popsuły po 2 tygodniach Chciałbym taką recepturę sprawdzoną, że zadziałała Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17647-marchewka-w-s%C5%82oikach/#findComment-678975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 30 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Września 2020 JA czasem bawie sie w takie wekowanie. MAm w swoich zbiorach kilka przepisow na weki z marchwi( aby miec na pozniej, bo u nas nie ma piwnic). jednak wlasnie sprawdzilam, i kazda receptura wnosi,ze powinno sie takie sloje wekowac w garnku cisnieniowym, nie jak normalna metoda w kapieli wodnej. Jesli chcesz to podesle Tobie i wrzucisz sobie na tlumacza. Mozesz tez zblanszowac i zamrozic. A jesli chodzi o przepisy smakowe wekowanej marchwi, to dzem, i po wietnamsku robilam . NAm smakowalo.I spokojnie wytrzymuje caly sezona. CZasem jakis zablakany sloik w szafce sie znajdzie, wtedy mamy niespodzianke. MArchew po wietmansku jest u mnie w domu robiona razem z Daikon . Przez to kiedy sloik sie otworzy ma tem specyficzny zapach jaki robi ta rzodkiew, ale smak jest bardzo dobry. NA kanapki czy do obiadu bardzo smaczne. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17647-marchewka-w-s%C5%82oikach/#findComment-679044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Września 2020 kazda receptura wnosi,ze powinno sie takie sloje wekowac w garnku cisnieniowym, Czyli sterylizować Trudno się dziwić, skoro marchew jest ulubionym pokarmem bakterii fermentujących i powoduje w pierwszej kolejności skiśnięcie np. rosołu Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17647-marchewka-w-s%C5%82oikach/#findComment-679045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 30 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Września 2020 Aniu, wszedzie tlumacza, ze zywnosc o niskiej kwasowosci nie powinna byc wekowana w kapieli nwodnej. Dlatego takie warzywa dobrze sie wekuja ta metoda w zalewach octwoych. I wtedy nie ma problemu. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17647-marchewka-w-s%C5%82oikach/#findComment-679046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszpak Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Października 2020 Znajoma robi z tego przepisu i sobie chwalihttps://mojewypiekiidomowegotowanie.pl/2019/09/19/salatka-do-sloikow-z-marchewki-papryki-i-cebuli/ ale ja nigdy nie próbowałem. Cytuj Rafał (ryszpak) rakrzes@poczta.onet.pl Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją... Iure et gladio Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17647-marchewka-w-s%C5%82oikach/#findComment-679061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Października 2020 @piksiak, moze nie na zime ale tak do zjedzenia , u nas robia marchewke na styl "gravad lax" Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17647-marchewka-w-s%C5%82oikach/#findComment-679090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 4 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Listopada 2020 Zrobiłem tak:Kilka słoików: pokroiłem marchewkę w kostkę, ugotowałem (30 min.) Wsadziłem do słoików i zalałem wodą w której gotowała się marchewka. Potem pasteryzacja 20 minut.Na 3 słoiki zabrakło tej wody z gotowania więc: zagotowałem litr wody i dodałem łyżkę soli. Zalałem marchewkę. Potem pasteryzacja 20 minut Marchewkę ze słoika zalanego solanką jadłem po 2 tygodniach. Przepyszna (marchewka w zasmażce) ale czas jest na razie za krótki - zobaczymy później co będzie. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17647-marchewka-w-s%C5%82oikach/#findComment-682844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 28 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Stycznia 2021 Marchewka przetrzymuje się bez problemu. Jest bardzo smaczna i nie ma różnicy czy solona czy nie. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17647-marchewka-w-s%C5%82oikach/#findComment-694280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 28 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Stycznia 2021 Znajoma robi z tego przepisu i sobie chwalihttps://mojewypiekiidomowegotowanie.pl/2019/09/19/salatka-do-sloikow-z-marchewki-papryki-i-cebuli/ ale ja nigdy nie próbowałem.Ja zrobiłem i wyszła bardzo dobra Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17647-marchewka-w-s%C5%82oikach/#findComment-694313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belizariusz Opublikowano 31 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 31 Stycznia 2021 (edytowane) Swego czasu kisiłem marchewkę z imbirem i czosnkiem.Umytą i obraną marchewkę ( 4-5 sztuk ) kroiłem w cienkie podłużne plasterki obieraczką do ziemniaków lub krajalnicą z IKEA, która ma regulowaną grubość szatkowania. Przekładałem do miseczki, soliłem solą do przetworów wedle uznania, tak jakbym solił sałatkę z pomidorów, czyli sól tylko do smaku.Następnie dodawałem łyżeczkę startego imbiru i dwa ząbki rozgniecionego przez praskę czosnku.Po wymieszaniu zostawiałem na 3-4 godziny w pokoju, poczym wkładałem do słoików, starając się ściśle zapakować składniki.Na drugi dzień marchewka puszczała sok i wówczas przekładałem słoiczki do lodówki.Po 3-4 kolejnych dniach marchewka nadawała się do jedzenia. Tak przygotowana marchewka jest aromatyczna, lekko słodka i lekko pikantna. Niestety, nie każda marchewka nadaje się do przygotowania tego przetworu. Zdarzają się i takie, które nie puszczają soku i mimo posolenia pozostają twarde ( nie kruszeją ).Kwestia szczęścia na jaki rodzaj marchewki się trafi. Edytowane 31 Stycznia 2021 przez Belizariusz Cytuj Vituperatio stultorum laus est. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17647-marchewka-w-s%C5%82oikach/#findComment-694615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.