Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś robi lub robił marchewkę w słoikach na zimę? Będę miał trochę swojej, część już ususzyłem a resztę nie jestem w stanie przechować aby nie zwiędła. Podpowie ktoś jakiś przepis? 

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17647-marchewka-w-s%C5%82oikach/
Udostępnij na innych stronach

Ktoś robi lub robił marchewkę w słoikach na zimę? Będę miał trochę swojej, część już ususzyłem a resztę nie jestem w stanie przechować aby nie zwiędła. Podpowie ktoś jakiś przepis?

 

Też jestem ciekaw.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17647-marchewka-w-s%C5%82oikach/#findComment-678968
Udostępnij na innych stronach

Myślę ,że bezpieczniej jest zamrozić choć w internecie jest sporo przepisów na marchewkę w słoikach https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=marchewka+na+zim%C4%99+w+s%C5%82oikach

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17647-marchewka-w-s%C5%82oikach/#findComment-678972
Udostępnij na innych stronach

No niby są w tym Internecie ale jedne z cukrem, drugie z solą. Nawet z gałką znalazłem. Komuś się popsuły po 2 tygodniach :( Chciałbym taką recepturę sprawdzoną, że zadziałała :D

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17647-marchewka-w-s%C5%82oikach/#findComment-678975
Udostępnij na innych stronach

JA czasem bawie sie w takie wekowanie. MAm w swoich zbiorach kilka przepisow na weki z marchwi( aby miec na pozniej, bo u nas nie ma piwnic). jednak wlasnie sprawdzilam, i kazda receptura wnosi,ze powinno sie takie sloje wekowac w garnku cisnieniowym, nie  jak normalna metoda w kapieli wodnej. Jesli chcesz to podesle Tobie i wrzucisz sobie na tlumacza.

 

 Mozesz tez zblanszowac i zamrozic. 

 A jesli chodzi o przepisy smakowe wekowanej marchwi, to dzem, i po wietnamsku robilam . NAm smakowalo.I spokojnie wytrzymuje caly sezona. CZasem jakis zablakany sloik w szafce sie znajdzie, wtedy mamy niespodzianke. MArchew po wietmansku jest u mnie w domu robiona razem z Daikon .  Przez to kiedy sloik sie otworzy ma tem specyficzny zapach jaki robi ta rzodkiew, ale smak jest bardzo dobry. NA kanapki czy do obiadu bardzo smaczne.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17647-marchewka-w-s%C5%82oikach/#findComment-679044
Udostępnij na innych stronach

 

 

kazda receptura wnosi,ze powinno sie takie sloje wekowac w garnku cisnieniowym,

Czyli sterylizować :thumbsup: 

Trudno się dziwić, skoro marchew jest ulubionym pokarmem bakterii fermentujących i powoduje w pierwszej kolejności skiśnięcie np. rosołu   :facepalm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17647-marchewka-w-s%C5%82oikach/#findComment-679045
Udostępnij na innych stronach

Aniu, wszedzie tlumacza, ze zywnosc o niskiej kwasowosci nie powinna byc wekowana w kapieli nwodnej. 

 Dlatego takie warzywa dobrze sie wekuja ta metoda w zalewach octwoych. I wtedy nie ma problemu.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17647-marchewka-w-s%C5%82oikach/#findComment-679046
Udostępnij na innych stronach

Znajoma robi z tego przepisu i sobie chwali

https://mojewypiekiidomowegotowanie.pl/2019/09/19/salatka-do-sloikow-z-marchewki-papryki-i-cebuli/

 

ale ja nigdy nie próbowałem.

Rafał (ryszpak)

rakrzes@poczta.onet.pl

 

Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją...

 

Iure et gladio

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17647-marchewka-w-s%C5%82oikach/#findComment-679061
Udostępnij na innych stronach

@piksiak, moze nie na zime ale tak do zjedzenia , u nas robia marchewke na styl "gravad lax"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17647-marchewka-w-s%C5%82oikach/#findComment-679090
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zrobiłem tak:

Kilka słoików: pokroiłem marchewkę w kostkę, ugotowałem (30 min.) Wsadziłem do słoików i zalałem wodą w której gotowała się marchewka. Potem pasteryzacja 20 minut.

Na 3 słoiki zabrakło tej wody z gotowania więc: zagotowałem litr wody i dodałem łyżkę soli. Zalałem marchewkę. Potem pasteryzacja 20 minut

 

Marchewkę ze słoika zalanego solanką jadłem po 2 tygodniach. Przepyszna (marchewka w zasmażce) ale czas jest na razie za krótki - zobaczymy później co będzie.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17647-marchewka-w-s%C5%82oikach/#findComment-682844
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Znajoma robi z tego przepisu i sobie chwali

https://mojewypiekiidomowegotowanie.pl/2019/09/19/salatka-do-sloikow-z-marchewki-papryki-i-cebuli/

 

ale ja nigdy nie próbowałem.

Ja zrobiłem i wyszła bardzo dobra :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17647-marchewka-w-s%C5%82oikach/#findComment-694313
Udostępnij na innych stronach

Swego czasu kisiłem marchewkę z imbirem i czosnkiem.

Umytą i obraną marchewkę ( 4-5 sztuk ) kroiłem w cienkie podłużne plasterki obieraczką do ziemniaków lub krajalnicą z IKEA, która ma regulowaną grubość szatkowania. Przekładałem do miseczki, soliłem solą do przetworów wedle uznania, tak jakbym solił sałatkę z pomidorów, czyli sól tylko do smaku.

Następnie dodawałem łyżeczkę startego imbiru i dwa ząbki rozgniecionego przez praskę czosnku.

Po wymieszaniu zostawiałem na 3-4 godziny w pokoju, poczym wkładałem do słoików, starając się ściśle zapakować składniki.

Na drugi dzień marchewka puszczała sok i wówczas przekładałem słoiczki do lodówki.

Po 3-4 kolejnych dniach marchewka nadawała się do jedzenia. Tak przygotowana marchewka jest aromatyczna, lekko słodka i lekko pikantna.

 

Niestety, nie każda marchewka nadaje się do przygotowania tego przetworu. Zdarzają się i takie, które nie puszczają soku i mimo posolenia pozostają twarde ( nie kruszeją ).

Kwestia szczęścia na jaki rodzaj marchewki się trafi.

Edytowane przez Belizariusz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17647-marchewka-w-s%C5%82oikach/#findComment-694615
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.