Pepuś Opublikowano 16 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Listopada 2020 Po kilku miesiącach spędzonych na forum postanowiłem założyć swój temat.Dziś wędziłem i piekłem żywiecką w/g Kostka. Wrodzone łakomstwo zmusiło mnie do "uruchomienia" jednego batonu . Reszta trafiła na strych do podsuszania.A w sobotę zrobiłem trochę zimnych nóżek. 4 słoiczki sterylizowałem w szybkowarze, bez dodatków a resztę w foremki do bezpośredniej konsumpcji . Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 16 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Listopada 2020 Ładnìe wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-684224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Listopada 2020 !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-684225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 16 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Listopada 2020 Krakowską wg Kostka już miewałem na tapecie. Zdjęcie żywieckiej w Twoim wykonaniu spowodowało, że żywiecka będzie próbowana jak tylko będę mógł wędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-684230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 16 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Listopada 2020 Zgrabna kiełbaska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-684238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 16 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Listopada 2020 Dzięki za dobre słowo . Dziś robiłem przemeblowanie w kotłowni i przymiarkę wstawienia do niej Borniaka. Wyjmę i zaślepię okno , zrobię otwór ,spaliny wyprowadzę spiro i będę wędził zimą .Zdjęcie żywieckiej w Twoim wykonaniu spowodowało, że żywiecka będzie próbowana jak tylko będę mógł wędzić. @quadro już teraz mogę powiedzieć że ta kiełbasa trafia na stałe w moje menu. Jak podeschnie wrzucę jeszcze jej foto. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-684241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 17 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Listopada 2020 Piękna kiełba. Na pewno smakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-684265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 17 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Listopada 2020 Żywiecka, moja ulubiona kiełbaska.Jeśli ja zrobiłeś całkowicie wg przepisu Jackato wiem jak smakuje. Jest poprostu przepychotka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-684369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Listopada 2020 Po kilku miesiącach spędzonych na forum postanowiłem założyć swój temat. Kiełbasa i nóżki prima . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-684431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 18 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Listopada 2020 Dziś trochę luzu to zrobiłem 10 słoików pasztetu a że wczoraj nastawiłem podmłodę to i pszenny chleb na niej upiekłem. Rzadki to "gość" w moim domu, bo codziennym chlebem jest "foremkowy" żytni z małym dodatkiem mąki pszennej. Trochę nie foremny , o rustykalnym wyglądzie, z miodem lipowym przepyszny Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-684463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 18 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Listopada 2020 Piękny chlebuś. Czuję jak pachnieNie zapomnij podać przepisu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-684483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Listopada 2020 (edytowane) Wczorajszy dzień spędziłem wędząc i podwędzając .Wędziłem polędwicę . Borniaka wstawiłem do kotłowni bo na dworze już nie jest fajnie. Plan z przedłużenia komina "spiro" i wypuszczeniu dymu przez okienko, wziął w łeb. Dym się cofał a nawet wylatywał przez DG. Czyli dugą stroną . Przestawiłem wędzarnię ,okienko otwarte na max., uchylone drzwi i "do boju". Wiatr wiał tak że wszystko wywiewało na zewnątrz. Czujnik czadu nawet nie pisnął.Wynik zadawalający. te do spożycia tylko wędzone , takie lubię najbardziej. Doświadczalnie i na prośbę żony jedna polędwica podpiekana . Bałem się że będzie wiór nie do zjedzenia , ale nie jest tak żle. Zachowała trochę soczystości , grunt że Jej smakuje. Jeszcze trzy sztuki do parzenia ale . Narazie w "vacu" trafiły do zamrażarki.Po 6 dniach podsuszania , podwędziłem jeszcze żywiecką , dziś rano jadłem ją na śniadanie. Jest super i szczerze ją polecam. [Dodano: 23 lis 2020 - 11:05] Piękny chlebuś. Czuję jak pachnie Nie zapomnij podać przepisu. Alinko przepis zaczerpnięty z książki Piotra Kucharskiego - Chleb domowa piekarnia. Edytowane 23 Listopada 2020 przez Pepuś Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-685129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Listopada 2020 Narazie w "vacu" trafiły do zamrażarki. Nie musisz tego mrozić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-685180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Listopada 2020 Narazie w "vacu" trafiły do zamrażarki.Nie musisz tego mrozić Jeśli mogę się wtrącić. Mrozić nie ma potrzeby jeżeli się mniej więcej wie kiedy będzie parzenie. Ja osobiście mam zamrożone szyneczki wieprzowe i indycze piersi , uwędzone około miesiąca temu. Spokojnie czekają na parzenie przed świętami. 2 miesiące nie chciał bym trzymać surowego, uwędzonego mięsa w vacum. Za duże dla mnie ryzyko. Jak będzie coś nie halo z mięsem to już nie będzie czasu na wędzenie. .P.S. mówiłem Piotrze, że pomysł z rurą nie będzie dobry. P.S.2 Ta obsypka na polędwicy to pieprz czy coś jeszcze. I dodatkowe pytanie, mięso peklowane z przyprawą czy obsypane przed wędzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-685220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Listopada 2020 Ta obsypka na polędwicy to pieprz czy coś jeszcze. I dodatkowe pytanie, mięso peklowane z przyprawą czy obsypane przed wędzeniem. Od pewnego czasu mięso zawsze pekluję tylko na peklosoli bez żadnych przypraw. Ta jedna polędwica była "wytarzana" i "wyklepana" w młotkowanym białym pieprzu , przed osuszaniem.Już myślę o wyciągu nad Borniakiem w kotłowni. Znajdę coś z "demobilu" i będzie dobrze. Może przyznany mi zostanie tytuł "druciarza miesiąca" . Byle do wiosny. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-685224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Listopada 2020 tytuł "druciarza miesiąca" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-685239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Listopada 2020 tytuł "druciarza miesiąca" Za okap z grubej tektury z pudła po zamrażarce Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-685244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Listopada 2020 ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-685247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 24 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Listopada 2020 te do spożycia tylko wędzone , takie lubię najbardziej. Wyglądają bardzo ładnie :-) Jak długo i w jakiej temperaturze wędziłeś ?Masz wstawioną miskę z wodą w Borniaku ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-685394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 25 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Listopada 2020 Jak długo i w jakiej temperaturze wędziłeś ? Masz wstawioną miskę z wodą w Borniaku ? Polls wędziłem w przedziale temp. 42-49 stopni. na RGN-ie miałem ustawione 44 stopnie , przez 4 godziny. W Borniaku mam miskę pod DG z wodą , drugą pod ociekaczem też wypełnioną do połowy wodą. Jak podpiekam na ociekaczu stawiam jeszcze 3 jak najbliżej grzałki. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-685431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 26 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Listopada 2020 Dziękuję za informacje :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-685613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Listopada 2020 Dopiero tu zajrzałam Pepuś, ale smacznie tu u Ciebie Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-685638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 29 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 29 Listopada 2020 Dopiero tu zajrzałam Pepuś Zaglądaj Halinko zaglądaj A dziś, kolejny, chleb na podmłodzie. Pszenny z 20% dodatkiem mąki żytniej i łyżeczką kminku. Pierwszy raz piekłem w naczyniu żaroodpornym. Pieczony "luzem" wychodził w nie kontrolowanej formie.Z naczynia jest bardziej kształtny , odpada zaparowanie piekarnika. Skóra jest inaczej wypieczona , od dziś ten rodzaj chleba będę tak piekł. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-685942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 29 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 29 Listopada 2020 (edytowane) Pięknie wypieczony ten chlebek, apetycznie wygląda Można prosić o przepis... Edytowane 29 Listopada 2020 przez ReniaS Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-685943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 29 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 29 Listopada 2020 Super chleb. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17758-pepu%C5%9Bowe-wyroby/#findComment-685945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.