Skocz do zawartości

Pepuśowe wyroby


Pepuś

Rekomendowane odpowiedzi

Po kilku miesiącach spędzonych na forum postanowiłem założyć swój temat.

Dziś wędziłem i piekłem żywiecką w/g Kostka. 

 

post-100423-0-80165200-1605552474_thumb.jpg post-100423-0-17225700-1605552498_thumb.jpg

 

Wrodzone łakomstwo zmusiło mnie do "uruchomienia" jednego batonu ;). Reszta trafiła na strych do podsuszania.

A w sobotę zrobiłem trochę zimnych nóżek. 4 słoiczki sterylizowałem w szybkowarze, bez dodatków a resztę w foremki do bezpośredniej konsumpcji .

 

post-100423-0-94851000-1605552820_thumb.jpg

 

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dzięki za dobre słowo :). Dziś robiłem przemeblowanie w kotłowni i przymiarkę wstawienia do niej Borniaka. Wyjmę i zaślepię okno , zrobię  otwór ,spaliny wyprowadzę spiro i będę wędził zimą  :devil: .

Zdjęcie żywieckiej w Twoim wykonaniu spowodowało, że żywiecka będzie próbowana jak tylko będę mógł wędzić.

 @quadro już teraz mogę powiedzieć że ta kiełbasa trafia na stałe w moje menu. Jak podeschnie wrzucę jeszcze jej foto.

 

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po kilku miesiącach spędzonych na forum postanowiłem założyć swój temat.

 

Kiełbasa i nóżki prima :clap::thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś trochę luzu to zrobiłem 10 słoików pasztetu a że wczoraj nastawiłem podmłodę to i pszenny chleb na niej upiekłem. Rzadki to "gość" w moim domu, bo codziennym chlebem jest "foremkowy" żytni z małym dodatkiem mąki pszennej. 

 

post-100423-0-91453300-1605713537_thumb.jpg post-100423-0-72178100-1605713571_thumb.jpg

 

Trochę nie foremny , o rustykalnym wyglądzie, z miodem lipowym przepyszny  :devil:

 

 

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajszy dzień spędziłem wędząc i podwędzając .

Wędziłem polędwicę . Borniaka wstawiłem do kotłowni bo na dworze już nie jest fajnie. Plan z przedłużenia komina "spiro" i wypuszczeniu dymu przez okienko, wziął w łeb. Dym się cofał a nawet wylatywał przez DG. Czyli dugą stroną  :devil: . Przestawiłem wędzarnię ,okienko otwarte na max., uchylone drzwi i "do boju". Wiatr wiał tak że wszystko wywiewało na zewnątrz. Czujnik czadu nawet nie pisnął.

Wynik zadawalający. 

 

post-100423-0-81967800-1606124971_thumb.jpg te do spożycia tylko wędzone , takie lubię najbardziej.

 

Doświadczalnie i na prośbę żony jedna polędwica podpiekana . Bałem się że będzie wiór nie do zjedzenia , ale nie jest tak żle. Zachowała trochę soczystości , grunt że Jej smakuje.

 

post-100423-0-04464200-1606125295_thumb.jpg  post-100423-0-89239200-1606125331_thumb.jpg

 

Jeszcze trzy sztuki do parzenia ale . Narazie w "vacu" trafiły do zamrażarki.

Po 6 dniach podsuszania , podwędziłem jeszcze żywiecką , dziś rano jadłem ją na śniadanie. Jest super i szczerze ją polecam.

 

post-100423-0-09267000-1606125573_thumb.jpg

 

 

 


[Dodano: 23 lis 2020 - 11:05]

 

 

Piękny chlebuś. Czuję jak pachnie Nie zapomnij podać przepisu.

 

 

Alinko przepis zaczerpnięty z książki Piotra Kucharskiego - Chleb domowa piekarnia.

Edytowane przez Pepuś

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Narazie w "vacu" trafiły do zamrażarki.

Nie musisz tego mrozić  

 

Jeśli mogę się wtrącić. Mrozić nie ma potrzeby jeżeli się mniej więcej wie kiedy będzie parzenie. Ja osobiście mam zamrożone szyneczki wieprzowe i indycze piersi , uwędzone około miesiąca temu. Spokojnie czekają na parzenie przed świętami. 2 miesiące nie chciał bym trzymać surowego, uwędzonego mięsa w vacum. Za duże dla mnie ryzyko. Jak będzie coś nie halo z mięsem to już nie będzie czasu na wędzenie. :D .

P.S. mówiłem Piotrze, że pomysł z rurą nie będzie dobry. 

P.S.2 Ta obsypka na polędwicy to pieprz czy coś jeszcze. I dodatkowe pytanie, mięso peklowane z przyprawą czy obsypane przed wędzeniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ta obsypka na polędwicy to pieprz czy coś jeszcze. I dodatkowe pytanie, mięso peklowane z przyprawą czy obsypane przed wędzeniem.
 

Od pewnego czasu mięso zawsze pekluję tylko na peklosoli bez żadnych przypraw. Ta jedna polędwica była "wytarzana" i "wyklepana" w młotkowanym białym pieprzu , przed osuszaniem.

Już myślę o wyciągu nad Borniakiem w kotłowni. Znajdę coś z "demobilu" i będzie dobrze. Może przyznany mi zostanie tytuł "druciarza miesiąca"  :devil:  :laugh: . Byle do wiosny.

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak długo i w jakiej temperaturze wędziłeś ? Masz wstawioną miskę z wodą w Borniaku ?
 

Polls wędziłem w przedziale temp. 42-49 stopni. na RGN-ie miałem ustawione 44 stopnie , przez 4 godziny. W Borniaku mam miskę pod DG z wodą , drugą pod ociekaczem też wypełnioną do połowy wodą. Jak podpiekam na ociekaczu stawiam jeszcze 3 jak najbliżej grzałki.

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dopiero tu zajrzałam Pepuś

 

Zaglądaj Halinko zaglądaj :)

 

A dziś, kolejny, chleb na podmłodzie. Pszenny z 20% dodatkiem mąki żytniej i łyżeczką kminku. Pierwszy raz piekłem w naczyniu żaroodpornym. Pieczony "luzem" wychodził w nie kontrolowanej formie.

Z naczynia jest bardziej kształtny , odpada zaparowanie piekarnika. Skóra jest inaczej wypieczona , od dziś ten rodzaj chleba będę tak piekł.

 

post-100423-0-71557900-1606673902_thumb.jpg  post-100423-0-73446300-1606673944_thumb.jpg

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.