Pepuś Opublikowano 16 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Listopada 2020 Po kilku miesiącach spędzonych na forum postanowiłem założyć swój temat.Dziś wędziłem i piekłem żywiecką w/g Kostka. Wrodzone łakomstwo zmusiło mnie do "uruchomienia" jednego batonu . Reszta trafiła na strych do podsuszania.A w sobotę zrobiłem trochę zimnych nóżek. 4 słoiczki sterylizowałem w szybkowarze, bez dodatków a resztę w foremki do bezpośredniej konsumpcji . Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 16 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Listopada 2020 Ładnìe wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Listopada 2020 !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 16 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Listopada 2020 Krakowską wg Kostka już miewałem na tapecie. Zdjęcie żywieckiej w Twoim wykonaniu spowodowało, że żywiecka będzie próbowana jak tylko będę mógł wędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 16 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Listopada 2020 Zgrabna kiełbaska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 16 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Listopada 2020 Dzięki za dobre słowo . Dziś robiłem przemeblowanie w kotłowni i przymiarkę wstawienia do niej Borniaka. Wyjmę i zaślepię okno , zrobię otwór ,spaliny wyprowadzę spiro i będę wędził zimą .Zdjęcie żywieckiej w Twoim wykonaniu spowodowało, że żywiecka będzie próbowana jak tylko będę mógł wędzić. @quadro już teraz mogę powiedzieć że ta kiełbasa trafia na stałe w moje menu. Jak podeschnie wrzucę jeszcze jej foto. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 17 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Listopada 2020 Piękna kiełba. Na pewno smakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 17 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Listopada 2020 Żywiecka, moja ulubiona kiełbaska.Jeśli ja zrobiłeś całkowicie wg przepisu Jackato wiem jak smakuje. Jest poprostu przepychotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Listopada 2020 Po kilku miesiącach spędzonych na forum postanowiłem założyć swój temat. Kiełbasa i nóżki prima . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 18 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Listopada 2020 Dziś trochę luzu to zrobiłem 10 słoików pasztetu a że wczoraj nastawiłem podmłodę to i pszenny chleb na niej upiekłem. Rzadki to "gość" w moim domu, bo codziennym chlebem jest "foremkowy" żytni z małym dodatkiem mąki pszennej. Trochę nie foremny , o rustykalnym wyglądzie, z miodem lipowym przepyszny Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 18 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Listopada 2020 Piękny chlebuś. Czuję jak pachnieNie zapomnij podać przepisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Listopada 2020 (edytowane) Wczorajszy dzień spędziłem wędząc i podwędzając .Wędziłem polędwicę . Borniaka wstawiłem do kotłowni bo na dworze już nie jest fajnie. Plan z przedłużenia komina "spiro" i wypuszczeniu dymu przez okienko, wziął w łeb. Dym się cofał a nawet wylatywał przez DG. Czyli dugą stroną . Przestawiłem wędzarnię ,okienko otwarte na max., uchylone drzwi i "do boju". Wiatr wiał tak że wszystko wywiewało na zewnątrz. Czujnik czadu nawet nie pisnął.Wynik zadawalający. te do spożycia tylko wędzone , takie lubię najbardziej. Doświadczalnie i na prośbę żony jedna polędwica podpiekana . Bałem się że będzie wiór nie do zjedzenia , ale nie jest tak żle. Zachowała trochę soczystości , grunt że Jej smakuje. Jeszcze trzy sztuki do parzenia ale . Narazie w "vacu" trafiły do zamrażarki.Po 6 dniach podsuszania , podwędziłem jeszcze żywiecką , dziś rano jadłem ją na śniadanie. Jest super i szczerze ją polecam. [Dodano: 23 lis 2020 - 11:05] Piękny chlebuś. Czuję jak pachnie Nie zapomnij podać przepisu. Alinko przepis zaczerpnięty z książki Piotra Kucharskiego - Chleb domowa piekarnia. Edytowane 23 Listopada 2020 przez Pepuś Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Listopada 2020 Narazie w "vacu" trafiły do zamrażarki. Nie musisz tego mrozić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Listopada 2020 Narazie w "vacu" trafiły do zamrażarki.Nie musisz tego mrozić Jeśli mogę się wtrącić. Mrozić nie ma potrzeby jeżeli się mniej więcej wie kiedy będzie parzenie. Ja osobiście mam zamrożone szyneczki wieprzowe i indycze piersi , uwędzone około miesiąca temu. Spokojnie czekają na parzenie przed świętami. 2 miesiące nie chciał bym trzymać surowego, uwędzonego mięsa w vacum. Za duże dla mnie ryzyko. Jak będzie coś nie halo z mięsem to już nie będzie czasu na wędzenie. .P.S. mówiłem Piotrze, że pomysł z rurą nie będzie dobry. P.S.2 Ta obsypka na polędwicy to pieprz czy coś jeszcze. I dodatkowe pytanie, mięso peklowane z przyprawą czy obsypane przed wędzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Listopada 2020 Ta obsypka na polędwicy to pieprz czy coś jeszcze. I dodatkowe pytanie, mięso peklowane z przyprawą czy obsypane przed wędzeniem. Od pewnego czasu mięso zawsze pekluję tylko na peklosoli bez żadnych przypraw. Ta jedna polędwica była "wytarzana" i "wyklepana" w młotkowanym białym pieprzu , przed osuszaniem.Już myślę o wyciągu nad Borniakiem w kotłowni. Znajdę coś z "demobilu" i będzie dobrze. Może przyznany mi zostanie tytuł "druciarza miesiąca" . Byle do wiosny. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Listopada 2020 tytuł "druciarza miesiąca" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Listopada 2020 tytuł "druciarza miesiąca" Za okap z grubej tektury z pudła po zamrażarce Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Listopada 2020 ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 24 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Listopada 2020 te do spożycia tylko wędzone , takie lubię najbardziej. Wyglądają bardzo ładnie :-) Jak długo i w jakiej temperaturze wędziłeś ?Masz wstawioną miskę z wodą w Borniaku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 25 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Listopada 2020 Jak długo i w jakiej temperaturze wędziłeś ? Masz wstawioną miskę z wodą w Borniaku ? Polls wędziłem w przedziale temp. 42-49 stopni. na RGN-ie miałem ustawione 44 stopnie , przez 4 godziny. W Borniaku mam miskę pod DG z wodą , drugą pod ociekaczem też wypełnioną do połowy wodą. Jak podpiekam na ociekaczu stawiam jeszcze 3 jak najbliżej grzałki. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 26 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Listopada 2020 Dziękuję za informacje :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Listopada 2020 Dopiero tu zajrzałam Pepuś, ale smacznie tu u Ciebie Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 29 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 29 Listopada 2020 Dopiero tu zajrzałam Pepuś Zaglądaj Halinko zaglądaj A dziś, kolejny, chleb na podmłodzie. Pszenny z 20% dodatkiem mąki żytniej i łyżeczką kminku. Pierwszy raz piekłem w naczyniu żaroodpornym. Pieczony "luzem" wychodził w nie kontrolowanej formie.Z naczynia jest bardziej kształtny , odpada zaparowanie piekarnika. Skóra jest inaczej wypieczona , od dziś ten rodzaj chleba będę tak piekł. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 29 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 29 Listopada 2020 (edytowane) Pięknie wypieczony ten chlebek, apetycznie wygląda Można prosić o przepis... Edytowane 29 Listopada 2020 przez ReniaS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 29 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 29 Listopada 2020 Super chleb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.