Atrax Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Listopada 2020 Witam SiB-y Mam pytanko do osób robiących Serki a,la oscypki ,czy też gołki. Mleko musi być odciągnięte ? Czy może być razem ze śmietaną takie prosto od krowy ? Jeżeli napisałem nie w tym dziale,to przepraszam i proszę o przeniesienie gdzie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Listopada 2020 Prosto od krowy ???? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Listopada 2020 Atrax, robiłem gołki dopiero dwa razy w życiu ale śmietany nie odciągałem ( i chyba się tego nie robi). Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Listopada 2020 Czy może być razem ze śmietaną takie prosto od krowy ? Jak najbardziej.Oryginalne oscypki robi się z mleka owczego, bezpośrednio z udoju.Takie mleko ma 7-8% tłuszczu. Mleko krowie 4-4,5% w zależności od karmienia i rasy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Listopada 2020 Dzięki Dziś po raz pierwszy próba, trochę się boje ,żeby 10 litrów mleka nie spaprać Jakieś rady ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Listopada 2020 boje ,żeby 10 litrów mleka nie spaprać Zrobiłabym próbę krzepnięcia na 1l. Potem połączysz oba skrzepy.Chyba, że ufasz bezgranicznie sprzedawcy podpuszczki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Listopada 2020 Chyba, że ufasz bezgranicznie sprzedawcy podpuszczki. Ciężko mówić o zaufaniu Kupiona pierwszy raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Listopada 2020 (edytowane) Jakieś rady ? Grube, gumowe rękawice. Chociaż ja je użyłem tylko raz, a później okazało się że jak zacisnę zęby to wytrzymam chwilkę w tej wodzie/serwatce (szukając kawałka sera) A wyciskało mi się lepiej bez rękawic. (właśnie sobie pomyślałem że do wyławiania można użyć "szumówki" )Kolejna sprawa, to nie wrzucaj całego sera do tej gorącej wody, tylko potnij na kawałki i wrzucaj po 2-3 szt (zanim odciśniesz jeden, to kolejne zdążą się uplastycznić) Edytowane 23 Listopada 2020 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Listopada 2020 (edytowane) wróbel ,a w jakiej tem. ogrzewasz ser ? bo czytałem i oglądałem przepisy mówiące o wodzie w temperaturze od 40 do 75 stopni . I troszku skołowany jestem.Choć skłaniam się raczej ku tej wyższej granicy Edytowane 23 Listopada 2020 przez Atrax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Listopada 2020 Kurcze napiszę ci koło 17tej jak dojadę do domu (sprawdzę w swoich zapiskach).Ale na pewno nie była tak gorąca (70'C) szaleńcem nie jestem Jak mnie pamięć nie myli to coś koło 50'C, ale sprawdzę. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Listopada 2020 55 st wystarczy trochę dłużej kilka minut Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Listopada 2020 (edytowane) Dziękuje Panowie. Edytowane 23 Listopada 2020 przez Atrax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Listopada 2020 @Altrax używam tej podpuszczki i jestem zadowolony. Ja jak robię gołki to staram się by woda miała 70-75 stopni. Dla lepszego odcisku przebijam ser długim patykiem do szaszłyków. mam je zanurzone na łyżkach 4 sztuki. Czynność powtarzam 6-8 razy. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Listopada 2020 Kawałki trzeba takie wrzucać, żeby z nich później był jeden serek - ja tnę z jednego sitka na połowę.Co do temperatury ja grzeję do około 60 stopni, wyławiam, wrzucam w foremkę do sera - taką zwykłą, walcowatą - i odciskam.Po pierwszym odciśnięciu znowu wrzucam na gorącą wodę - dogrzeje się - po raz kolejny odciskam.Gotowy serek do zimnej wody i następny.Robię bez rękawic - jak parzy to jest za gorące - ręce są czerwone niestety ale da się wytrzymać .Z 10l ja zrobiłbym 6 serków - taka wielkość serka dla mnie jest ok - z takiej ilości skrzep wchodzi mi w 3 sitka i ładnie odcieka.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Listopada 2020 Romi, mam formę na korycin, najwyżej przetnę na 5,6 części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Listopada 2020 Mnie się łatwiej operuje mniejszą formą/sitem. Grzeję jednorazowo 10l mleka bo takie mam bańki .Wypracujesz własną metodę - po którymś razie będzie OK.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Listopada 2020 Ja używałem durszlaka (podobne jak te formy do Korycińskiego) to ciąłem jak tort na 8 części. Gotowa gołka była w granicach 180g[Dodano: 23 lis 2020 - 14:59] mniejszą formą/sitem To podpatrzyłem ostatnio w TV przy wyrobie serów z koziego mleka. Spodobał mi się ten patent na małe Korycin-y (sprzedaż/prezent) Ale do gołki to chyba za dużo "zabawy", prościej jest przerzucić do większego durszlaka, a gdy odcieknie pociąć na kawałki.[Dodano: 23 lis 2020 - 15:01] wrzucam w foremkę do sera - taką zwykłą, walcowatą Romii możesz wrzucić fotkę?Chodzi mi po głowie ta drewniana do oscypków, ale rozum się jeszcze opiera i podpowiada że niepotrzebnie wywalę kasę Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Listopada 2020 Mnie coś takiego sie marzy https://sklep.gappoland.com/pl/srednia-forma-do-oscypkow-oscypiorka.html Ale najpierw muszą sery wychodzić, Więc pierw siatka,a jak będzie git t i w foremkę się zainwestuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Listopada 2020 Ja patrzał na tą https://serowar.pl/pl/p/Forma-do-oscypkow-Gigant-mala/125Bo ręcznie wychodzą mi "kotlety mielone" Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Listopada 2020 Miałem tą średnią, zrobiłem kilka razy i oddałem synowi w prezencie . Wolę zdecydowanie takie zgrabniutkie "gomółki" w siatkach, a synek natomiast ma radochę, po wszystkich znajomkach się teraz wyrobami chwali, jaki to z niego zdolny "gazda" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Listopada 2020 Bo ręcznie wychodzą mi "kotlety mielone" Tu masz trochę taniej https://gorsky.pl/produkt/forma-na-oscypka-bransoleta/ 50 lub 60 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 23 Listopada 2020 55 st wystarczy trochę dłużej kilka minut Dokładnie tak jak napisał Muski 55'C Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 23 Listopada 2020 (edytowane) Najtańszy patent jest arcy prosty. Na mały, dowolnej długości odcinek szarej lub pomarańczowej rurki plastikowej fi 50 mm. powiedzmy 80 - 100 mm. długości, naciągamy odpowiedni odcinek siatki wędliniarskiej. W rurce ubijamy sobie teraz spokojnie gorący i plastyczny skrzep serowy. Przez środek można wbić patyczek drewniany do szaszłyków, celem lepszego odciekania. Konieczności jednak nie ma. Dobrze ubity skrzep serowo oscypkowy wypychamy z łatwością do naciągniętej siateczki, i mamy zgrabniusie "balaski" w siateczce, jak malutkie szyneczki, zamiast "kotletów mielonych, o jakich ćwierka Wróbelek. Teraz tylko pętelka, ociekanie, osuszanie i w dym . Edytowane 23 Listopada 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 23 Listopada 2020 (edytowane) Najtańszy patent jest arcy prosty. Na mały, dowolnej długości odcinek szarej lub pomarańczowej rurki plastikowej fi 50 mm. powiedzmy 80 - 100 mm. długości, naciągamy odpowiedni odcinek siatki wędliniarskiej. W rurce ubijamy sobie teraz spokojnie gorący i plastyczny skrzep serowy. Przez środek można wbić patyczek drewniany do szaszłyków, celem lepszego odciekania. Konieczności jednak nie ma. Dobrze ubity skrzep serowo oscypkowy wypychamy z łatwością do naciągniętej siateczki, i mamy zgrabniusie "balaski" w siateczce, jak malutkie szyneczki, zamiast "kotletów mielonych, o jakich ćwierka Wróbelek. Teraz tylko pętelka, ociekanie, osuszanie i w dym .No i na pewno wypróbuję jeszcze ten patent Tylko po pętelce jeszcze solenie Ps. Zastanawiałem się tylko czemu szarej lub pomarańczowej rurki plastikoweji dopiero zaskoczyłem Edytowane 23 Listopada 2020 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 23 Listopada 2020 Ps. Zastanawiałem się tylko czemu szarej lub pomarańczowej rurki plastikowej i dopiero zaskoczyłem :D !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.