Skocz do zawartości

Mleko na "oscypki"


Atrax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam SiB-y  :) Mam pytanko do osób robiących Serki a,la oscypki ,czy też gołki. Mleko musi być odciągnięte ? Czy może być razem ze śmietaną takie prosto od krowy ? 

 

Jeżeli napisałem nie w tym dziale,to przepraszam i proszę o przeniesienie gdzie trzeba  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 77
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Prosto od krowy ????

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Atrax, robiłem gołki dopiero dwa razy w życiu ale śmietany nie odciągałem ( i chyba się tego nie robi).

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy może być razem ze śmietaną takie prosto od krowy ? 

Jak najbardziej.

Oryginalne oscypki robi się z mleka owczego, bezpośrednio z udoju.

Takie mleko ma 7-8% tłuszczu. Mleko krowie 4-4,5% w zależności od karmienia i rasy. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

boje ,żeby 10 litrów mleka nie spaprać 

Zrobiłabym próbę krzepnięcia na 1l. Potem połączysz oba skrzepy.

Chyba, że ufasz bezgranicznie sprzedawcy podpuszczki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakieś rady ? :rolleyes:;)

Grube, gumowe rękawice. Chociaż ja je użyłem tylko raz, a później okazało się że jak zacisnę zęby to wytrzymam chwilkę w tej wodzie/serwatce (szukając kawałka sera) :facepalm:  A wyciskało mi się lepiej bez rękawic. (właśnie sobie pomyślałem że do wyławiania można użyć "szumówki" :D )

Kolejna sprawa, to nie wrzucaj całego sera do tej gorącej wody, tylko potnij na kawałki i wrzucaj po 2-3 szt (zanim odciśniesz jeden, to kolejne zdążą się uplastycznić)

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:)  wróbel ,a w jakiej tem. ogrzewasz ser ? bo czytałem i oglądałem przepisy mówiące o wodzie w temperaturze od 40 do 75 stopni . I troszku skołowany jestem.Choć skłaniam się raczej  ku tej wyższej granicy

Edytowane przez Atrax
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurcze napiszę ci koło 17tej jak dojadę do domu (sprawdzę w swoich zapiskach).

Ale na pewno nie była tak gorąca (70'C) szaleńcem nie jestem :D

Jak mnie pamięć nie myli to coś koło 50'C, ale sprawdzę.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

55 st wystarczy trochę dłużej kilka minut

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Altrax używam tej podpuszczki i jestem zadowolony. Ja jak robię gołki to staram się by woda miała 70-75 stopni. Dla lepszego odcisku przebijam ser długim patykiem do szaszłyków. mam je zanurzone na łyżkach 4 sztuki. Czynność powtarzam 6-8 razy. 

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kawałki trzeba takie wrzucać, żeby z nich później był jeden serek - ja tnę z jednego sitka na połowę.

Co do temperatury ja grzeję do około 60 stopni, wyławiam, wrzucam w foremkę do sera - taką zwykłą, walcowatą - i odciskam.

Po pierwszym odciśnięciu znowu wrzucam na gorącą wodę - dogrzeje się - po raz kolejny odciskam.

Gotowy serek do zimnej wody i następny.

Robię bez rękawic - jak parzy to jest za gorące :) - ręce są czerwone niestety ale da się wytrzymać :).

Z 10l ja zrobiłbym 6 serków -  taka wielkość serka dla mnie jest ok - z takiej ilości skrzep wchodzi mi w 3 sitka i ładnie odcieka.

--

Romii

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja używałem durszlaka (podobne jak te formy do Korycińskiego) to ciąłem jak tort na 8 części. Gotowa gołka była w granicach 180g


[Dodano: 23 lis 2020 - 14:59]

 

 

mniejszą formą/sitem

To podpatrzyłem ostatnio w TV przy wyrobie serów z koziego mleka. Spodobał mi się ten patent na małe Korycin-y (sprzedaż/prezent) :thumbsup:

Ale do gołki to chyba za dużo "zabawy", prościej jest przerzucić do większego durszlaka, a gdy odcieknie pociąć na kawałki.


[Dodano: 23 lis 2020 - 15:01]

 

 

wrzucam w foremkę do sera - taką zwykłą, walcowatą

Romii możesz wrzucić fotkę?

Chodzi mi po głowie ta drewniana do oscypków, ale rozum się jeszcze opiera i podpowiada że niepotrzebnie wywalę kasę :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja  patrzał na tą https://serowar.pl/pl/p/Forma-do-oscypkow-Gigant-mala/125

Bo ręcznie wychodzą mi "kotlety mielone" :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miałem tą średnią, zrobiłem kilka razy i oddałem synowi w prezencie :D . Wolę zdecydowanie takie zgrabniutkie "gomółki" w siatkach, a synek natomiast ma radochę,  po wszystkich znajomkach się teraz wyrobami chwali, jaki to z niego zdolny "gazda" :D.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

55 st wystarczy trochę dłużej kilka minut

Dokładnie tak jak napisał Muski 55'C :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najtańszy patent jest arcy prosty. Na mały, dowolnej długości odcinek szarej lub pomarańczowej rurki plastikowej fi 50 mm. powiedzmy 80 - 100 mm. długości, naciągamy odpowiedni odcinek siatki wędliniarskiej. W rurce ubijamy sobie teraz spokojnie gorący i plastyczny skrzep serowy. Przez środek można wbić patyczek drewniany do szaszłyków, celem lepszego odciekania. Konieczności jednak nie ma. Dobrze ubity skrzep serowo oscypkowy wypychamy z łatwością do naciągniętej siateczki, i mamy zgrabniusie "balaski" w siateczce, jak malutkie szyneczki, zamiast "kotletów mielonych, o jakich ćwierka Wróbelek. Teraz tylko pętelka, ociekanie, osuszanie i w dym :D .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najtańszy patent jest arcy prosty. Na mały, dowolnej długości odcinek szarej lub pomarańczowej rurki plastikowej fi 50 mm. powiedzmy 80 - 100 mm. długości, naciągamy odpowiedni odcinek siatki wędliniarskiej. W rurce ubijamy sobie teraz spokojnie gorący i plastyczny skrzep serowy. Przez środek można wbić patyczek drewniany do szaszłyków, celem lepszego odciekania. Konieczności jednak nie ma. Dobrze ubity skrzep serowo oscypkowy wypychamy z łatwością do naciągniętej siateczki, i mamy zgrabniusie "balaski" w siateczce, jak malutkie szyneczki, zamiast "kotletów mielonych, o jakich ćwierka Wróbelek. Teraz tylko pętelka, ociekanie, osuszanie i w dym :D .

No i na pewno wypróbuję jeszcze ten patent :thumbsup:

Tylko po pętelce jeszcze solenie :)

 

Ps. Zastanawiałem się tylko czemu 

 

szarej lub pomarańczowej rurki plastikowej

i dopiero zaskoczyłem :facepalm::D

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.