krzychuzab Opublikowano 4 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 4 Lutego 2021 Salami ma charakterystyczny smak, dość kwaśny. Czy to możliwe zeby pH było około 5,0? Urządzenie kalibrowane przed pomiarem jednak nie wiem czy się nadaje do pomiaru tego typu. W farszu pomiary były realne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-695225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 4 Lutego 2021 Elo, Poczytaj ten wątek.........wszystko się wyklaruje........( tak od 10 strony, choć cały wątek jest wartościowy) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15025-salami-z-wariacjami/page-14 Jaką masz sondę??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-695241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 4 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 4 Lutego 2021 Elo, Poczytaj ten wątek.........wszystko się wyklaruje........( tak od 10 strony, choć cały wątek jest wartościowy) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15025-salami-z-wariacjami/page-14 Jaką masz sondę???Sonda https://www.conrad.pl/p/elektroda-do-pomiaru-ph-voltcraft-pe-03-127752 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-695245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 4 Lutego 2021 (edytowane) Ty nawet sondy nie potrafisz kupić .Ta sonda jest do płynów.A o salami to trudno coś pozytywnego napisać. Edytowane 4 Lutego 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-695247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 4 Lutego 2021 Ta sonda tez zmierzysz pH tej kielbasy - sposob pokazany przez kol Bagno tutaj (post #4 chyba) - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16946-pomiary-ph-surowc%C3%B3w-mi%C4%99snych/?hl=pomiar Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-695249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 4 Lutego 2021 Dokup sobie .....np.ERH-12 pasuje do pH metru Voltcraft http://www.hydromet.com.pl/elektrody-ph,18,3,60 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-695250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 4 Lutego 2021 (edytowane) Na pewno tą sondą nie zmierzysz prawidłowo Ph salami po dojrzewaniu.Można taką sondą jedenie zmierzyć ph farszu rozcieńczonego z wodą destylowaną 1:1.Taką sondą nie zmierzymy również ph mięsa nierozdrobnionego a to powinien być pomiar podstawowy bo pokazuje czy w ogóle mięso nadaje się na wyrób dojrzewajacy. Edytowane 4 Lutego 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-695251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 4 Lutego 2021 Na pewno tą sondą nie zmierzysz prawidłowo Ph salami po dojrzewaniu. O której sondzie piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-695254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 4 Lutego 2021 (edytowane) O tej do płynów co to Stefan poleca,ale sam stosuje tą do mięsa. Edytowane 4 Lutego 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-695255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 4 Lutego 2021 O tej do plynów ok, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-695256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 4 Lutego 2021 (edytowane) Piszę z telefonu a tu się źle wstawia cytaty.Ta ,którą podałeś jest ok. Edytowane 4 Lutego 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-695258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 4 Lutego 2021 Jest co poprawiać. Proszę o uwagi bo kolejna (druga partia), tym razem z wołowiną będzie szła do produkcji. No jest - nie ma co ukrywać....... Podstawowa sprawa to ogarnąć wilgotność w komorze, bo ewidentnie jest coś nie halo......Może zbyt duży przepływ powietrza, za częste zaglądanie, niewłaściwe położenie czujnika......może niewłaściwie skalibrowany czujnik......przyczyn może być wiele. Farsz trzeba bardziej ściśle nabijać...co nie jest takie proste przy silnie schłodzonym farszu, można posiłkować się próżnią jeśli posiadasz np. zgrzewarkę próżniową.......Zadbaj też o dobrze naostrzone noże i sitka.....to ważne. Nie wiem jakie to osłonki(wyglądają mi na fibrusowe) ale osobiście preferuję naturalne ...[Dodano: 04 lut 2021 - 19:52] Ta ,którą podałeś jest ok. No wiem :-)) Sam mi podpowiadałeś Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-695260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 4 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 4 Lutego 2021 pH metr jest pożyczony. Nie był kupowany z głównym przeznaczeniem do mięs. Właścicielowi nawet nie przychodzi do głowy że pehametr nurkuje w mięsie. Więc arkadiusz powstrzymaj się od komentarzy złośliwych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-695262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 4 Lutego 2021 (edytowane) Więc arkadiusz powstrzymaj się od komentarzy złośliwych.Jak bym był złośliwy to bym napisał co sądzę o Twoim ostatnim "sukcesie", ale jak widzisz powstrzymałem się od wydania opinii. Edytowane 4 Lutego 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-695264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 13 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 13 Lutego 2021 Schab i kawałek szynki. Peklowane w woreczkach z ziołami. Dojrzewane (suszone) trzy tygodnie w komorze. W międzyczasie wędzone na zimno 4 dni po 10 godzin. Obok przesuszone salami wcześniej opisywane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-696553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 27 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 27 Lutego 2021 Parametry w komorze po kalibracji sterownika. Wilgotność na sterowniku była 6-7% wyższa niż rzeczywista. Zobaczymy jak będzie po korekcie parametrów.Aktualny wsad. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-698251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 27 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 27 Lutego 2021 Przy okazji pytanie, do jakiej utraty masy trzymać boczek? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-698259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 27 Lutego 2021 No to chyba juz masz przyczyne powstawania suchego pierścienia.........super, że się wyjaśnilo ( tak myślę). A dlaczego na wykresie z rejestratora są takie piki w dół ?????? Boczek( zalezy jaki miales tłusty) potrzymał bvym tak do 30-35%- pamietaj ,ze tylko chude mięso wysycha, tłuszcz nie..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-698260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 27 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 27 Lutego 2021 A dlaczego na wykresie z rejestratora są takie piki w dół ?????? Piki w dół to załączenie lodówki ---) spadek wilgotności. Woda skrapla się na tylnej ściance lodówki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-698262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 27 Lutego 2021 potrzymał bvym tak do 30-35%- pamietaj ,ze tylko chude mięso wysycha, tłuszcz nie..... To można łatwo policzyć, jeżeli została oszacowana ilość tłuszczu w całym boczku.Np. mamy boczek 70/30, czyli:70 (mięso) + 30 (tłuszcz)Zakładamy wyschnięcie chudego o 40%, czyli do 60% pierwotnej wagi.Po wyschnięciu powinno być:42 (mięso) + 30 (tłuszcz) = 72.Ubyło nam 100-72=28% całości. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-698265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Nowe starocie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-705695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-705696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Nowe starocie Cenne I na pewno smaczne.Ja swoich nie mogę się już doczekać Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-705700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Salami 2I wp szynka 1,9 kgI wołowina ligawa 1,5 kgSłonina 1,5 kgPeklosól 27 g/kgPieprz czarny ziarna 3 g/kgPieprz czarny mielony 2 g/kgCzosnek 4 g/kgKminek cały 4 g/kgGałka muszkatołowa 0,7 g/kgGlukoza 3 g/kgDojrzewane od 8 lutego do 30 kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-705780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Wygląda bardzo smakowicie. Gratuluję udanego wyrobu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-705781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.