Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Salami ma charakterystyczny smak, dość kwaśny. Czy to możliwe zeby pH było około 5,0?

Urządzenie kalibrowane przed pomiarem jednak nie wiem czy się nadaje do pomiaru tego typu. W farszu pomiary były realne.

post-82069-0-66752900-1612454047_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-695225
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 76
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Elo,

 

Poczytaj ten wątek.........wszystko się wyklaruje........( tak od 10 strony, choć cały wątek jest wartościowy)

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15025-salami-z-wariacjami/page-14

 

Jaką masz sondę???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-695241
Udostępnij na innych stronach

Elo,

 

Poczytaj ten wątek.........wszystko się wyklaruje........( tak od 10 strony, choć cały wątek jest wartościowy)

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15025-salami-z-wariacjami/page-14

 

Jaką masz sondę???

Sonda

https://www.conrad.pl/p/elektroda-do-pomiaru-ph-voltcraft-pe-03-127752

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-695245
Udostępnij na innych stronach

Ty nawet sondy nie potrafisz kupić :facepalm: .Ta sonda jest do płynów.A o salami to trudno coś pozytywnego napisać.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-695247
Udostępnij na innych stronach

Ta sonda tez zmierzysz pH tej kielbasy - sposob pokazany przez kol Bagno tutaj (post #4 chyba) - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16946-pomiary-ph-surowc%C3%B3w-mi%C4%99snych/?hl=pomiar

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-695249
Udostępnij na innych stronach

Na pewno tą sondą nie zmierzysz prawidłowo Ph salami po dojrzewaniu.Można taką sondą jedenie zmierzyć ph farszu rozcieńczonego z wodą destylowaną 1:1.Taką sondą  nie zmierzymy również ph mięsa nierozdrobnionego a to powinien być pomiar podstawowy bo pokazuje czy w ogóle mięso nadaje się na wyrób dojrzewajacy.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-695251
Udostępnij na innych stronach

O tej do płynów co to Stefan poleca,ale sam stosuje tą do mięsa. ;)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-695255
Udostępnij na innych stronach

Piszę z telefonu a tu się źle wstawia cytaty.Ta ,którą podałeś jest ok.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-695258
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jest co poprawiać. Proszę o uwagi bo kolejna (druga partia), tym razem z wołowiną będzie szła do produkcji.
 

 

No jest - nie ma co ukrywać.......

 

Podstawowa sprawa to ogarnąć wilgotność w komorze, bo ewidentnie jest coś nie halo......

Może zbyt duży przepływ powietrza, za częste zaglądanie, niewłaściwe położenie czujnika......może niewłaściwie skalibrowany czujnik......przyczyn może być wiele.

 

Farsz trzeba bardziej ściśle nabijać...co nie jest takie proste przy silnie schłodzonym farszu, można posiłkować się próżnią jeśli posiadasz np. zgrzewarkę próżniową.......

Zadbaj też o dobrze naostrzone noże i sitka.....to ważne.

 

Nie wiem jakie to osłonki(wyglądają mi na fibrusowe) ale osobiście preferuję naturalne ...


[Dodano: 04 lut 2021 - 19:52]

 

 

Ta ,którą podałeś jest ok.

 

No wiem :-))   Sam mi podpowiadałeś   :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-695260
Udostępnij na innych stronach

pH metr jest pożyczony. Nie był kupowany z głównym przeznaczeniem do mięs. Właścicielowi nawet nie przychodzi do głowy że pehametr nurkuje w mięsie.

Więc arkadiusz powstrzymaj się od komentarzy złośliwych.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-695262
Udostępnij na innych stronach

Więc arkadiusz powstrzymaj się od komentarzy złośliwych.

Jak bym był złośliwy to bym napisał co sądzę o Twoim ostatnim "sukcesie", ale jak widzisz powstrzymałem się od wydania opinii.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-695264
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Schab i kawałek szynki. Peklowane w woreczkach z ziołami. Dojrzewane (suszone) trzy tygodnie w komorze. W międzyczasie wędzone na zimno 4 dni po 10 godzin. Obok przesuszone salami wcześniej opisywane.

post-82069-0-00343000-1613247759_thumb.jpg

post-82069-0-58891000-1613247776_thumb.jpg

post-82069-0-70401100-1613247787_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-696553
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Parametry w komorze po kalibracji sterownika. Wilgotność na sterowniku była 6-7% wyższa niż rzeczywista. Zobaczymy jak będzie po korekcie parametrów.post-82069-0-04150900-1614418926_thumb.jpg

Aktualny wsad.

post-82069-0-74824100-1614419006_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-698251
Udostępnij na innych stronach

No to chyba juz masz przyczyne powstawania suchego pierścienia.........super, że się wyjaśnilo ( tak myślę).

 

A dlaczego na wykresie z rejestratora są takie piki w dół ??????   

 

Boczek( zalezy jaki miales tłusty) potrzymał bvym tak do 30-35%- pamietaj ,ze tylko chude mięso wysycha, tłuszcz nie.....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-698260
Udostępnij na innych stronach

 

A dlaczego na wykresie z rejestratora są takie piki w dół ??????   

 

 

Piki w dół to załączenie lodówki ---) spadek wilgotności. Woda skrapla się na tylnej ściance lodówki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-698262
Udostępnij na innych stronach

 

 

potrzymał bvym tak do 30-35%- pamietaj ,ze tylko chude mięso wysycha, tłuszcz nie.....

To można łatwo policzyć, jeżeli  została oszacowana ilość tłuszczu w całym boczku.

Np. mamy boczek 70/30, czyli:

70 (mięso) + 30 (tłuszcz)

Zakładamy wyschnięcie chudego o 40%, czyli do 60% pierwotnej wagi.

Po wyschnięciu powinno być:

42 (mięso) + 30 (tłuszcz) = 72.

Ubyło nam 100-72=28% całości.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-698265
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

:clap:  :thumbsup:  :clap:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-705696
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nowe starocie

Cenne  :thumbsup:  :clap: 

I na pewno smaczne.

Ja swoich nie mogę się już doczekać   :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-705700
Udostępnij na innych stronach

Salami 2

I wp szynka 1,9 kg

I wołowina ligawa 1,5 kg

Słonina 1,5 kg

Peklosól 27 g/kg

Pieprz czarny ziarna 3 g/kg

Pieprz czarny mielony 2 g/kg

Czosnek 4 g/kg

Kminek cały 4 g/kg

Gałka muszkatołowa 0,7 g/kg

Glukoza 3 g/kg

Dojrzewane od 8 lutego do 30 kwietnia.

post-82069-0-82786900-1619779763_thumb.jpg

post-82069-0-14387800-1619779774_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17814-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-705780
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.