Toke Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Witajcie, tutaj postaram się przedstawiać moje przygody z domowymi wyrobami.Od dłuższego czasu czytam forum, lecz aktywna produkcja domowych specjałów w moim wykonaniu dzieje się od bardzo niedawna.Mam za sobą dwa dymienia, w wędzarni jak na zdjęciu poniżej, wędzarnia należy do mojego teścia, moja własna powstanie pewnie w przyszłym roku, gdy zacznę urządzać się powoli na nowej działce. Jak wcześniej pisałem, dwa wędzenia za mną, pierwsze to był od razu skok na głęboką wodę - trafiła się możliwość nabycia do spółki z kolegą dzika, więc pierwsza była kiełbaska z dzika. Niestety chyba nie zrobiłem wtedy z wrażenia żadnych zdjęć.Kiełbasa wyszła poprawna, jednak nie była wolna od wad.Przede wszystkim była zdecydowanie przesadzona temperatura wędzenia.Sugerowałem się tym nieszczęsnym termometrem w drzwiach, a on oszukuje okrutnie...Podczas ostatniego wędzenia zastosowałem już termometr z sondą umieszczoną pomiędzy wsadem - i teraz to zupełnie co innego było. Powstały takie kiełbaski : Chłopska Szczepana - przepyszna kiełbasa, znika w mgnieniu oka. Kiełbasa z piersi indyka z zielonym pieprzem, wzorowałem się na przepisie z kanału Youtube Praktyka u Praktyka.Wyszła bardzo smaczna, lecz ze względu na to że zrobiona prawie wyłącznie z piersi, wyszła dość sucha, na pewno będzie powtarzana, ale z większym udziałem mięsa z udźca indyczego. Wrzuciłem też w wędzarnię 5 pstrągów, a że smakoszem ryb zwłaszcza wędzonych jestem "od zawsze' , to oczekiwania były naprawdę spore, i muszę przyznać że się nie zawiodłem - to zdecydowanie najlepsze wędzone ryby jakie kiedykolwiek jadłem. Na pewno ma tu znaczenie w mojej ocenie duma z własnego wyrobu Jako że w tytule wątku pojawia się też "warzy" - chciałbym wyjaśnić iż chodzi o warzenie sera, nie piwa. Choć taki epizod w moim życiu był.Przedwczoraj powstał mój pierwszy w życiu ser - na początek wybrałem sobie koryciński.Dziś odbyła się degustacje - smakowo super, jestem z niego bardzo zadowolony, jednak z samego wykonania już nie do końca - ser wyszedł mi bardzo kruchy na początku. Po przełożeniu skrzepu do formy, gdy chciałem go pierwszy i drugi raz przewrócić, rozpadał mi się w rękach.Potem już ładnie się związał, ale wyglądowo na pewno jest do dopracowania. Na ten moment to tyle Będę też wrzucał zdjęcia z mojego gotowania, bo bardzo lubię to robić, i nie ma dla mnie większej radości niż zadowolone miny mojej żony i synów, gdy smakuje im to co przyrządziłem, ale to chyba dla nas wszystkich największa nagroda za nasze starania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Wyszła bardzo smaczna, lecz ze względu na to że zrobiona prawie wyłącznie z piersi, wyszła dość sucha, na pewno będzie powtarzana, ale z większym udziałem mięsa z udźca indyczego. Suchość wynika raczej ze zbyt małej ilości tłuszczu albo ze zbyt wysokiej temperatury parzenia. Hmmm co do sera to patrząc na zdjęcia to myślałam , że to twaróg - a tak w ogóle to witaj na naszym zadymionym forum :-) Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-686836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toke Opublikowano 7 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Suchość wynika raczej ze zbyt małej ilości tłuszczu albo ze zbyt wysokiej temperatury parzenia. Hmmm co do sera to patrząc na zdjęcia to myślałam , że to twaróg - a tak w ogóle to witaj na naszym zadymionym forum :-) Parzyłem w 80 stopniach, pisząc że kolejną zamierzam zrobić z większym udziałem udźca, miałem na myśli właśnie te tłustsze jego części. No tak, ser faktycznie twarogowo wygląda, ale znika szybko więc niebawem kolejne podejście, będzie szansa się poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-686898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 7 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Mam podobny system z nieocieploną rurą i takim paleniskiem. Jak tak patrzę na foto twojej wędzarni (bardzo ładna) to aż się prosi by te rurę wypuścić z boku choćby lekko po skosie. Bo tak to trza uważać na nabiał. I będzie Toke dymi,warzy,gotuje i przypieka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-686910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toke Opublikowano 7 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Mam podobny system z nieocieploną rurą i takim paleniskiem. Jak tak patrzę na foto twojej wędzarni (bardzo ładna) to aż się prosi by te rurę wypuścić z boku choćby lekko po skosie. Bo tak to trza uważać na nabiał. I będzie Toke dymi,warzy,gotuje i przypiekaFaktycznie , w nabiał ciepło przy doglądaniu Wędzarnia jest "mobilna" więc następny razem faktycznie postawię z boku palenisko.Wędzarnia stoi u teścia - ja jak na razie mieszkam w bloku, ale to się niedługo zmieni, działka już czeka, budowa domu ma ruszyć we wrześniu, ale porządna wędzarnia to tam stanie szybciej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-686912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Grudnia 2020 (edytowane) , a on oszukuje okrutnie... pisząc że kolejną zamierzam zrobić z większym udziałem udźca, miałem na myśli właśnie te tłustsze jego części.Ja bym tłuszczu drobiowego w większej ilości nie dodawał do kiełbasy bo popłynie i będziesz miał podcieki. Edytowane 8 Grudnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-687011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toke Opublikowano 8 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Ja bym tłuszczu drobiowego w większej ilości nie dodawał do kiełbasy bo popłynie i będziesz miał podcieki. Bardzo dziękuję za cenną radę. Jak na razie kiełbaska bardzo mojej małżonce smakuje, a to głównie dla niej powstała.Mam też wrażenie, może mylne bo po prostu się do niej przyzwyczaiłem, że po kilku dniach kiełbasa jest mniej sucha.To znaczy ona nie była sucha na wiór, ale zdecydowanie bardziej sucha niż np. chłopska. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-687037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 9 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Grudnia 2020 Bardzo fajne kiełbasy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-687250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toke Opublikowano 10 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Bardzo fajne kiełbasy. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-687388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toke Opublikowano 23 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Wczoraj pogoda robiła wszystko żeby się nie udało - deszcz, wiatr...Masakra.Bardzo długo musiałem wygrzewać i osuszać wędzarnię, ale potem jakoś poszło.Powstała moja pierwsza szynka, oraz karczek - wędzone a następnie parzone, szynka do 68 stopni, karczek 75. Wyszły bardzo smaczne, przypomniał mi się smak wędlin z dzieciństwa Jedyna korekta jaką chciałbym następnym razem zrobić , to trochę mniej soli - robiłem ściśle wg. tabeli Dziadka i mogłoby być odrobinę mniej słoności. Powstała też ,już tradycyjnie, Chłopska Szczepana Pierwszy raz zrobiłem Kiełbasę Ścinkową podpatrzoną u El Gregora.Bardzo mi smakuje, następnym razem jednak trochę bardziej ściśle nabiję osłonki. Powstało też coś na postny, Wigilijny dzień. Zrobiłem Gołki - bardzo smakowały zwłaszcza dzieciakom - znikają w oka mgnieniu.Pstrągi będą na jutrzejsze śniadanie. Wesołych Świąt !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-689418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Wygląda smakowicie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-689444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Powstała moja pierwsza szynka, oraz karczek Brawo - powiedziałbym wejście smoka Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-689445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Powstała moja pierwsza szynka, oraz ........ Jak na "pierwszaka" to pierwsza klasa . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-689509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toke Opublikowano 28 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Dziękuję Wam za miłe słowo.Z tym wejściem smoka to bym nie szalał Dłuuuugo się przygotowywałem teoretycznie - pewnie ze 2-3 lata zanim w końcu wziąłem się do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-689947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Dłuuuugo się przygotowywałem teoretycznie - pewnie ze 2-3 lata Skrupulatniś.... to teraz już z górki... Mi również się podobają wykoniki, Brawo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-689993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toke Opublikowano 12 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Listopada 2021 Daaawno mnie ty nie było, ale też nie było specjalnie czego pokazać.Tak jak pisałem wcześniej - zacząłem się urządzać powoli na działce, dom powstaje szybko, wędzarnia trochę wolniej, ale jednak. Prace murarskie już prawie na finiszu, w poniedziałek powstanie strop, i ruszamy z konstrukcją komory Chciałbym za najdalej dwa tygodnie ruszyć już we własnej wędzarni. Oczywiście jakieś wyroby powstawały w międzyczasie, ale takie nie wędzone, np.biała kiełbaska. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-731867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 16 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Listopada 2021 Bardzo podobają mi się twoje wyroby. Pięknie ci idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-732614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toke Opublikowano 19 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Listopada 2021 Bardzo podobają mi się twoje wyroby. Pięknie ci idzie.Bardzo dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-733105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toke Opublikowano 25 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Marca 2024 Jak to u mnie - plany sobie, życie sobie. Dopiero kilka dni temu udało mi się wykończyć wędzarnie na tyle że można w niej wędzić. W piątek przepaliłem ją na sucho, co by trochę poznać jej charakterek, no a w sobotę wrzuciłem trochę Chłopskiej Szczepana - tak co by trochę praktyki przed czwartkowym świątecznym wędzeniem nabrać. Teraz jak już wędzarnia działa, będę częściej - mam nadzieję - coś wrzucał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-912838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 25 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Marca 2024 14 minut temu, Toke napisał(a): w sobotę wrzuciłem trochę Chłopskiej Szczepana - tak co by trochę praktyki przed czwartkowym świątecznym wędzeniem nabrać. Bardzo ładna wyszła Ta kiełbasa to klasyka, robiłem ją jako pierwszą jak odkryłem to forum Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-912844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toke Opublikowano 25 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Marca 2024 7 minut temu, BazylWidzew napisał(a): Bardzo ładna wyszła Ta kiełbasa to klasyka, robiłem ją jako pierwszą jak odkryłem to forum Dziękuję. Tak to jest klasyk, u mnie była to druga kiełbasa jaką zrobiłem, i od tego czasu powstaje jak tylko jest możliwość. A że teraz mam już własną wędzarnię, to możliwości będą 🙂 Dorzucam jeszcze fotkę wędzarni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-912853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 25 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Marca 2024 Bardzo ładna i dobra kiełbaska też ją właśnie wykonałem😊 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-912856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 25 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Marca 2024 11 minut temu, Toke napisał(a): Dorzucam jeszcze fotkę wędzarni Wędzarnia fajna, trochę można wsadzić Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-912862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toke Opublikowano 25 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Marca 2024 1 minutę temu, BazylWidzew napisał(a): Wędzarnia fajna, trochę można wsadzić Przyjdzie i na to czas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-912865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 25 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Marca 2024 No wędzarka konkret też się nad taką zastanawiam bo coraz większy asortyment się robi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-912871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.