Skocz do zawartości

Toke - dymi, warzy, gotuje.


Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, tutaj postaram się przedstawiać moje przygody z domowymi wyrobami.

Od dłuższego czasu czytam forum, lecz aktywna produkcja domowych specjałów  w moim wykonaniu dzieje się od bardzo niedawna.

Mam za sobą dwa dymienia, w wędzarni  jak na zdjęciu poniżej, wędzarnia należy do mojego teścia, moja własna powstanie pewnie w przyszłym roku, gdy zacznę urządzać się powoli na nowej działce.

 

post-99004-0-91177400-1607276155_thumb.jpg

 

Jak wcześniej pisałem, dwa wędzenia za mną, pierwsze to był od razu skok na głęboką wodę - trafiła się możliwość nabycia do spółki z kolegą dzika, więc pierwsza była kiełbaska z dzika. Niestety chyba nie zrobiłem wtedy z wrażenia  żadnych zdjęć.

Kiełbasa wyszła poprawna, jednak nie była wolna od wad.

Przede wszystkim była zdecydowanie przesadzona temperatura wędzenia.

Sugerowałem się tym nieszczęsnym termometrem w drzwiach, a on oszukuje okrutnie...

Podczas ostatniego wędzenia zastosowałem już termometr z sondą umieszczoną pomiędzy wsadem - i teraz to zupełnie co innego było.

 

Powstały takie kiełbaski :

 

Chłopska Szczepana - przepyszna kiełbasa, znika w mgnieniu oka.

 

post-99004-0-65868500-1607276415_thumb.jpg

 

post-99004-0-43509700-1607276445_thumb.jpg

 

Kiełbasa z piersi indyka z zielonym pieprzem, wzorowałem się na przepisie z kanału Youtube Praktyka u Praktyka.

Wyszła bardzo smaczna, lecz ze względu na to że zrobiona prawie wyłącznie z piersi, wyszła dość sucha, na pewno będzie powtarzana, ale z większym udziałem mięsa z udźca indyczego.

 

post-99004-0-41749600-1607276606_thumb.jpg

 

post-99004-0-62414600-1607276615_thumb.jpg

 

Wrzuciłem też w wędzarnię 5 pstrągów, a że smakoszem ryb zwłaszcza wędzonych jestem "od zawsze' , to oczekiwania były naprawdę spore, i muszę przyznać że się nie zawiodłem - to zdecydowanie najlepsze wędzone ryby jakie kiedykolwiek jadłem. Na pewno ma tu znaczenie w mojej  ocenie duma z własnego wyrobu :)

 

post-99004-0-98067000-1607276771_thumb.jpg

 

Jako że w tytule wątku pojawia się też "warzy"  - chciałbym wyjaśnić iż chodzi o warzenie sera, nie piwa. Choć taki epizod w moim życiu był.

Przedwczoraj powstał mój pierwszy w życiu ser - na początek wybrałem sobie koryciński.

Dziś odbyła się degustacje - smakowo super, jestem z niego bardzo zadowolony, jednak z samego wykonania już nie do końca - ser wyszedł mi bardzo kruchy na początku. Po przełożeniu skrzepu do formy, gdy chciałem go pierwszy i drugi raz przewrócić, rozpadał mi się w rękach.

Potem już ładnie się związał, ale wyglądowo na pewno jest do dopracowania.

 

post-99004-0-85818200-1607277101_thumb.jpg

 

post-99004-0-89091600-1607277108_thumb.jpg

 

Na ten moment to tyle :)

Będę też wrzucał zdjęcia z mojego gotowania, bo bardzo lubię to robić, i nie ma dla mnie większej radości niż zadowolone miny mojej żony i synów, gdy smakuje im to co przyrządziłem, ale to chyba dla nas wszystkich największa nagroda za nasze starania. :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wyszła bardzo smaczna, lecz ze względu na to że zrobiona prawie wyłącznie z piersi, wyszła dość sucha, na pewno będzie powtarzana, ale z większym udziałem mięsa z udźca indyczego.

 

Suchość wynika raczej ze zbyt małej ilości tłuszczu albo ze  zbyt wysokiej temperatury parzenia.

 

Hmmm co do sera to patrząc na zdjęcia to  myślałam , że to twaróg  - a tak w ogóle to witaj na naszym zadymionym forum :-)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-686836
Udostępnij na innych stronach

 

 

Suchość wynika raczej ze zbyt małej ilości tłuszczu albo ze  zbyt wysokiej temperatury parzenia.   Hmmm co do sera to patrząc na zdjęcia to  myślałam , że to twaróg  - a tak w ogóle to witaj na naszym zadymionym forum :-)

 

Parzyłem w 80 stopniach, pisząc że kolejną zamierzam zrobić z większym udziałem udźca, miałem na myśli właśnie te tłustsze jego części.

 

No tak, ser faktycznie twarogowo wygląda, ale znika szybko więc niebawem kolejne podejście, będzie szansa się poprawić  :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-686898
Udostępnij na innych stronach

Mam podobny system z nieocieploną rurą i takim paleniskiem. Jak tak patrzę na foto twojej wędzarni (bardzo ładna) to aż się prosi by te rurę wypuścić z boku choćby lekko po skosie. Bo tak to trza uważać na nabiał. I będzie Toke dymi,warzy,gotuje i przypieka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-686910
Udostępnij na innych stronach

Mam podobny system z nieocieploną rurą i takim paleniskiem. Jak tak patrzę na foto twojej wędzarni (bardzo ładna) to aż się prosi by te rurę wypuścić z boku choćby lekko po skosie. Bo tak to trza uważać na nabiał. I będzie Toke dymi,warzy,gotuje i przypieka

Faktycznie , w nabiał ciepło przy doglądaniu :)

Wędzarnia jest "mobilna" więc następny razem faktycznie postawię z boku palenisko.

Wędzarnia stoi u teścia - ja jak na razie mieszkam w bloku, ale to się niedługo zmieni, działka już czeka, budowa domu ma ruszyć we wrześniu, ale porządna wędzarnia to tam stanie szybciej :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-686912
Udostępnij na innych stronach

, a on oszukuje okrutnie...

:thumbsup:

 

pisząc że kolejną zamierzam zrobić z większym udziałem udźca, miałem na myśli właśnie te tłustsze jego części.

Ja bym tłuszczu drobiowego w większej ilości nie dodawał do kiełbasy bo popłynie i będziesz miał podcieki.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-687011
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja bym tłuszczu drobiowego w większej ilości nie dodawał do kiełbasy bo popłynie i będziesz miał podcieki.
 

 

 

Bardzo dziękuję za cenną radę. Jak na razie kiełbaska bardzo mojej małżonce smakuje, a to głównie dla niej powstała.

Mam też wrażenie, może mylne bo po prostu się do niej przyzwyczaiłem, że po kilku  dniach kiełbasa jest mniej sucha.

To znaczy ona nie była sucha na wiór, ale zdecydowanie bardziej sucha niż np. chłopska. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-687037
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj pogoda robiła wszystko żeby się nie udało - deszcz, wiatr...Masakra.

Bardzo długo musiałem wygrzewać i osuszać wędzarnię, ale potem jakoś poszło.

Powstała moja pierwsza szynka, oraz karczek  - wędzone  a następnie parzone, szynka do 68 stopni, karczek 75.

 

post-99004-0-50799100-1608724660_thumb.jpg

 

post-99004-0-28208100-1608724668_thumb.jpg

 

post-99004-0-10112700-1608724680_thumb.jpg

 

Wyszły bardzo smaczne, przypomniał mi się smak wędlin z dzieciństwa :)

Jedyna korekta jaką chciałbym następnym razem zrobić , to trochę mniej soli - robiłem ściśle wg. tabeli Dziadka i mogłoby być odrobinę mniej słoności.

 

Powstała też ,już tradycyjnie, Chłopska Szczepana

 

post-99004-0-25092300-1608724865_thumb.jpg

 

Pierwszy raz zrobiłem Kiełbasę Ścinkową podpatrzoną u El Gregora.

Bardzo mi smakuje, następnym razem jednak trochę bardziej ściśle nabiję osłonki.

 

post-99004-0-49063700-1608724952_thumb.jpg

 

Powstało też coś na postny, Wigilijny dzień. 

Zrobiłem Gołki - bardzo smakowały zwłaszcza dzieciakom - znikają w oka mgnieniu.

Pstrągi będą na jutrzejsze śniadanie.

 

Wesołych Świąt !!!

 

post-99004-0-56429800-1608725057_thumb.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-689418
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Wam za miłe słowo.

Z tym wejściem smoka to bym nie szalał :)

Dłuuuugo się przygotowywałem teoretycznie - pewnie ze 2-3 lata zanim w końcu wziąłem się do roboty :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-689947
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dłuuuugo się przygotowywałem teoretycznie - pewnie ze 2-3 lata

 

:) Skrupulatniś.... to teraz już z górki... :thumbsup:

Mi również się podobają wykoniki, Brawo :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-689993
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Daaawno mnie ty nie było, ale też nie było specjalnie czego pokazać.

Tak jak pisałem wcześniej - zacząłem się urządzać powoli na działce, dom powstaje szybko, wędzarnia trochę wolniej, ale jednak. :)

Prace murarskie już prawie na finiszu, w poniedziałek powstanie strop, i ruszamy z konstrukcją komory :)

Chciałbym za najdalej dwa tygodnie ruszyć już we własnej wędzarni.

 

post-99004-0-55885600-1636708507_thumb.jpg

 

Oczywiście jakieś wyroby powstawały w międzyczasie, ale takie nie wędzone, np.biała kiełbaska.

 

post-99004-0-12613900-1636708579_thumb.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-731867
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Jak to u mnie - plany sobie, życie sobie.

Dopiero kilka dni temu udało mi się wykończyć wędzarnie na tyle że można w niej wędzić.

W piątek przepaliłem ją na sucho, co by trochę poznać jej charakterek, no  a w sobotę wrzuciłem trochę Chłopskiej Szczepana  - tak co by trochę praktyki przed czwartkowym świątecznym wędzeniem nabrać. :)

Teraz jak już wędzarnia działa, będę częściej - mam nadzieję - coś wrzucał :)1G4A1294.thumb.jpg.63e0656e2e2675a4b67c243e14065bb8.jpg1G4A1299.thumb.jpg.444c7ce18fc85df23ee5ff54f6cdaf14.jpg

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-912838
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, Toke napisał(a):

w sobotę wrzuciłem trochę Chłopskiej Szczepana  - tak co by trochę praktyki przed czwartkowym świątecznym wędzeniem nabrać. :)

 

Bardzo ładna wyszła:thumbsup: Ta kiełbasa to klasyka, robiłem ją jako pierwszą jak odkryłem to forum:)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-912844
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, BazylWidzew napisał(a):

 

Bardzo ładna wyszła:thumbsup: Ta kiełbasa to klasyka, robiłem ją jako pierwszą jak odkryłem to forum:)

Dziękuję. Tak to jest klasyk, u mnie była to druga kiełbasa jaką zrobiłem, i od tego czasu powstaje jak tylko jest możliwość. A że teraz mam już własną wędzarnię, to możliwości będą 🙂

Dorzucam jeszcze fotkę wędzarni. IMG_20240324_172438829.thumb.jpg.dab0c65e44a0c3fad8dcf86a9789358f.jpgIMG_20240324_172503418.thumb.jpg.10f01e2c18c0fd4a7ece6b518aeed98b.jpg

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17825-toke-dymi-warzy-gotuje/#findComment-912853
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.