Rafał_Sparrow Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Cześć Mam pytanie zabieram się zrobić kiełbasę i zastanawiam się bo do tej pory robiłem selekcjonuję mięso kroję na sześciany wielkość około paczki zapałek pekluję każdą grupę osobno (do tej pory saletra + sól wg tabeli peklowania na sucho) i do lodówki na 24h potem mielę przyprawy wyrabianie i nadziewanie. Zastanawia mi taka kwestia bo widziałem gdzieś na yt że sortujemy mięso mieli je z peklowaniem peklosolą i do lodówki oczywiście wszystkie klasy mięsa osobno po 24 h przyprawy i tu w 100 ml wody zimniej mieszamy wszystkie przyprawy i dodajemy w trakcie mieszania potem nadziewanie około 12 h na kijach wiszą i suszą się w przewiewnym chłodnym miejscu i wędzenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Grudnia 2020 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14018-porada-nr-1-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-jak-zrobi%C4%87-pierwsz%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/ [Dodano: 10 gru 2020 - 08:52] https://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej [Dodano: 10 gru 2020 - 08:52] Do tego nasze kanały na YT. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Grudnia 2020 (do tej pory saletra + sól wg tabeli peklowania na sucho) Używaj peklosoli. do lodówki na 24h 48 godzin Zastanawia mi taka kwestia bo widziałem gdzieś na yt że sortujemy mięso mieli je z peklowaniem peklosolą i do lodówki oczywiście wszystkie klasy mięsa osobno po 24 h przyprawy i tu w 100 ml wody zimniej mieszamy wszystkie przyprawy i dodajemy w trakcie mieszania potem nadziewanie około 12 h na kijach wiszą i suszą się w przewiewnym chłodnym miejscu i wędzenie ? Dodawanie wody nie zawsze jest konieczne, w zależności od przepisu. W przepisach z forum masz z reguły łopatologicznie opisany cały proces produkcji kiełbasy. Można osadzać kiełbasę w warunkach chłodniczych(dłużej) i w temperaturze pokojowej(krócej).https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17690-kie%C5%82basa-z-kark%C3%B3wki/Tu masz przykład przepisu na kiełbasę która jest łatwa do zrobienia i nie będzie problemu z klasyfikacją mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matys Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Kiedyś na początku mojej przygody z kiełbasami kroiłem i peklowałem, a potem dopiero mieliłem.Od dłuższego czasu jednak. mięso mielę i takie pekluje.Przy 40kg jakie z reguły robię, odchodzi mi trochę czasu i roboty na krojenie, a różnicy nie widzę i nie czuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Grudnia 2020 różnicy nie widzę i nie czuje Drobnoustrojów w zasadzie się nie widzi.Gdy się nadmiernie namnożą dają się poczuć.Nie należy zapominać o tym, że namnażają również swoje przetrwalniki oraz toksyny.Widocznie nie przekroczyłeś nigdy granicy/progu swojego powonienia i bezpieczeństwa, co nie znaczy, że się znacznie do tych granic nie zbliżyłeś. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Dodam jeszcze, że zmielenie mięsa powoduje kilkudziesięciokrotny, jeśli nie więcej, wzrost jego powierzchni, a co za tym idzie, o tyle zwielokrotnia zagrożenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Grudnia 2020 zmielenie mięsa powoduje kilkudziesięciokrotny, jeśli nie więcej, wzrost jego powierzchni, a co za tym idzie, o tyle zwielokrotnia zagrożenia. I o to chodzi W TYM POŚCIE masz rozwinięcie tematu. * Rozdrobnienie kostek mięsa o boku 3cm na kosteczki o boku 0,5cm zwiększa powierzchnię mięsa 36 krotnie !!! * Rozdrobnienie kostek mięsa o boku 4cm na kosteczki o boku 0,5cm zwiększa powierzchnię mięsa 64 krotnie !!! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matys Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Grudnia 2020 (edytowane) W takim razie nawet nie wiedziałem, że miałem szczęście przez te lata,Nikogo nie namawiam i nie polecam takiej "technologi", Sam jednak przy niej zostanę... Edytowane 10 Grudnia 2020 przez matys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał_Sparrow Opublikowano 11 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Grudnia 2020 Następnym razem spróbuję zmielić i zapeklować. Narazie jeszcze robię po staremu. A czy po nadziewaniu kiełbasy 12 h w chłodnym miejscu przewiewnym to nie za długo przed wędzeniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Grudnia 2020 Zależy co uważasz za chłodne.Może sobie wisieć 12 h w temp.4-6 C Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał_Sparrow Opublikowano 11 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Grudnia 2020 Zależy co uważasz za chłodne.Może sobie wisieć 12 h w temp.4-6 C Coś koło tej temperatury otwarte okno na przestrzał więc -1 na dworze to koło okna będzie może z 5 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Grudnia 2020 koło okna będzie może z 5 stopni Korzystanie z termometrów ułatwia życie i to hobby. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.