Skocz do zawartości

Kiełbasa przygotowanie


Rafał_Sparrow

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć 

 

Mam pytanie zabieram się zrobić kiełbasę i zastanawiam się bo do tej pory robiłem selekcjonuję mięso kroję na sześciany wielkość około paczki zapałek pekluję każdą grupę osobno (do tej pory saletra + sól wg tabeli peklowania na sucho) i do lodówki na 24h potem mielę przyprawy wyrabianie i nadziewanie. Zastanawia mi taka kwestia bo widziałem gdzieś na yt że sortujemy mięso mieli je z peklowaniem peklosolą i do lodówki oczywiście wszystkie klasy mięsa osobno po 24 h przyprawy i tu w 100 ml wody zimniej mieszamy wszystkie przyprawy i dodajemy w trakcie mieszania potem nadziewanie około 12 h na kijach wiszą i suszą się w przewiewnym chłodnym miejscu i wędzenie ?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

(do tej pory saletra + sól wg tabeli peklowania na sucho)
 

Używaj peklosoli.

 

 

do lodówki na 24h
 

48 godzin

 

 

Zastanawia mi taka kwestia bo widziałem gdzieś na yt że sortujemy mięso mieli je z peklowaniem peklosolą i do lodówki oczywiście wszystkie klasy mięsa osobno po 24 h przyprawy i tu w 100 ml wody zimniej mieszamy wszystkie przyprawy i dodajemy w trakcie mieszania potem nadziewanie około 12 h na kijach wiszą i suszą się w przewiewnym chłodnym miejscu i wędzenie ?
 

Dodawanie wody nie zawsze jest konieczne, w zależności od przepisu. W przepisach z forum masz z reguły łopatologicznie opisany cały proces produkcji kiełbasy. Można osadzać kiełbasę w warunkach chłodniczych(dłużej) i w temperaturze pokojowej(krócej).https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17690-kie%C5%82basa-z-kark%C3%B3wki/Tu masz przykład przepisu na kiełbasę która jest łatwa do zrobienia i nie będzie problemu z klasyfikacją mięsa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś na początku mojej przygody z kiełbasami kroiłem i peklowałem, a  potem dopiero mieliłem.

Od dłuższego czasu jednak. mięso mielę i takie pekluje.

Przy 40kg jakie z reguły robię, odchodzi mi trochę czasu i roboty na krojenie, a różnicy nie widzę i nie czuje ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

różnicy nie widzę i nie czuje

Drobnoustrojów w zasadzie się nie widzi.

Gdy się nadmiernie namnożą dają się poczuć.

Nie należy zapominać o tym, że namnażają również swoje przetrwalniki oraz toksyny.

Widocznie nie przekroczyłeś nigdy granicy/progu swojego powonienia i bezpieczeństwa, co nie znaczy, że się znacznie do tych granic nie zbliżyłeś. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodam jeszcze, że zmielenie mięsa powoduje kilkudziesięciokrotny, jeśli nie więcej, wzrost jego powierzchni, a co za tym idzie, o tyle zwielokrotnia zagrożenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zmielenie mięsa powoduje kilkudziesięciokrotny, jeśli nie więcej, wzrost jego powierzchni, a co za tym idzie, o tyle zwielokrotnia zagrożenia.

 

I o to chodzi  :thumbsup:

W TYM POŚCIE masz rozwinięcie tematu.

 

* Rozdrobnienie kostek mięsa o boku 3cm na kosteczki o boku 0,5cm zwiększa powierzchnię mięsa 36 krotnie !!!

 

* Rozdrobnienie kostek mięsa o boku 4cm na kosteczki o boku 0,5cm zwiększa powierzchnię mięsa 64 krotnie !!!

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zależy co uważasz za chłodne.Może sobie wisieć 12 h w temp.4-6 C

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

koło okna będzie może z 5 stopni

Korzystanie z termometrów ułatwia życie i to hobby.  ;)  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.