Skocz do zawartości
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, tomek_d napisał(a):

Siatka jak na zdjęciu.

Wiesz do czego używa się sitek o takim kształcie? Napewno nie nadają się do kiełbas dojrzewających gdzie wskazane jest kutrowanie lub używanie siatek standardowych z okrągłymi otworami(jednorodna konsystencja idealna do wiązania i formowania).

 

Musisz wiedzieć, że wędliny dojrzewające to produkt o bardzo wysokim progu staranności wykonania. Inaczej zawsze coś pójdzie nie tak. Ogólnie mówiąc wędliny dojrzewające nie wybaczają błędów na każdym etapie technologicznym.

1 godzinę temu, tomek_d napisał(a):

Mogłbyś podpowiedzieć w jaki sposób oszacować dawki dla "zanim dodasz startera, pożywki i wina dokonaj pomiaru pH, wtedy ustalisz dawki" ?

Dokokonaj pomiaru pH wina i farszu. Następnie do 1 kg gotowego farszu dodaj dawkę wina (ml) i po wymieszaniu i odczekaniu dokonaj pomiaru. Wtedy będziesz wiedział jak dawka wina o ile zakwasi farsz. Na tej podstawie wyliczysz dawkę. Poczytaj sobie o punkcie wiązania nazywanym punktem izoelektrycznym ponieważ to bardzo ważny paramet w produkcji wędlin dojrzewających rozdrobnionych. Polecam zgłębić temat i zapoznać się działe wędzlin dojrzewających na forum. Pomoże to w przyszłości uniknąć podstawowych  błędów. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17871-chorizo-andaluz/page/4/#findComment-1054146
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.