mayonez Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Grudnia 2020 (edytowane) Witam,Zrobiłem dziś kiełbaskę:5kg udźca z jelenia4 kg podgardla Udziec zmielony na szarpaku, podgardle na Fi8Wymieszane z przyprawami i peklosolą (18g/kg)24h w lodówce. Osuszanie 12h w temp ok 8 stopniWędzenie 4h drewnem ze śliwy.Parzenie 20 min od osiągnięcia 75 stopni Dlaczego w środku zrobiło się szare oczko? Pozdrawiam Edytowane 16 Grudnia 2020 przez mayonez Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17916-oczko-kie%C5%82basa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Dlaczego tak krótko peklowałeś?--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17916-oczko-kie%C5%82basa/#findComment-688542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayonez Opublikowano 16 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Grudnia 2020 (edytowane) Zawsze robię na bazie kiełbasy chłopskiej i jest okhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/ Gdyby była "niedopeklowana" to szara stała by się w różnych miejscach a nie centralnie w środku.Tak uważam Edytowane 16 Grudnia 2020 przez mayonez Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17916-oczko-kie%C5%82basa/#findComment-688545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Gdyby była "niedopeklowana" to szara stała by się w różnych miejscach a nie centralnie w środku. Może nie jest dopeklowana wcale . A ta cząść niby ciemniejsza powstała na skutek dosyć długiego wędzenia ? Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17916-oczko-kie%C5%82basa/#findComment-688551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Grudnia 2020 @andrzej k wyprzedziłeś mnie @mayonezNie miałeś czasem w lodówce w miejscu gdzie leżało mięso temperatury bliskiej zero? Na 100% dałeś peklosól? Każdemu może się zdarzyć pomyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17916-oczko-kie%C5%82basa/#findComment-688553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Grudnia 2020 (edytowane) Gdyby była "niedopeklowana" to szara stała by się w różnych miejscach a nie centralnie w środku. Tak uważamŹle uważasz. . Dym wędzarniczy przy odpowiednim wędzeniu potrafi powierzchniowo wybarwić kiełbasę a środek zostaje szary nawet nie peklowaną tylko soloną Edytowane 16 Grudnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17916-oczko-kie%C5%82basa/#findComment-688554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayonez Opublikowano 16 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Grudnia 2020 (edytowane) tak to wygląda, niby nie ma tragedii ale trochę irytuje https://drive.google.com/file/d/11s_cGsoRhrwrNHuhEOICXerATucBdFdw/view?usp=sharing Edytowane 16 Grudnia 2020 przez mayonez Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17916-oczko-kie%C5%82basa/#findComment-688556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Odmowa dostępu. Tutaj też można fotki wstawiać.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17916-oczko-kie%C5%82basa/#findComment-688558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayonez Opublikowano 16 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Grudnia 2020 @andrzej k wyprzedziłeś mnie @mayonezNie miałeś czasem w lodówce w miejscu gdzie leżało mięso temperatury bliskiej zero?Na 100% dałeś peklosól? Każdemu może się zdarzyć pomyłka. Mięsko trzymałem w temperaturze ok 8 stopni. Poza tym parzyłem po wędzeniu.Kilkanaście razy robiłem kiełbaski i było ok. Nie pomyliłem soli z peklo.Kiełbaska z zewnątrz wygląda dobrze i smakuje wybornie, zastanawia mnie jedynie ten "szarawy" środek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17916-oczko-kie%C5%82basa/#findComment-688560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Gdyby była "niedopeklowana" to szara stała by się w różnych miejscach a nie centralnie w środku. Tak uważam Kiełbasa nie jest zapeklowana. Świadczy o tym to szare oczko właśnie.Na skutek działania tlenku węgla z dymu kiełbasa wybarwiła się powierzchniowo. Przy bardzo długim wędzeniu nawet kiełbasa na samej soli (czyli nie-peklowana) potrafi się wybarwić na całym przekroju.Może masz już nieaktywną peklosól? Czasami nitryt opada na dno mieszanki, więc przed użyciem peklosól powinna być starannie przemieszana.Poza tym zastosowałeś zbyt krótki czas peklowania. Powinno być 48-72h.Tak przy okazji: 18g/kg peklosoli dla zwierzyny to IMO za mało.Dlaczego?Mięso dzikich zwierząt ma o wiele więcej glikogenu (cukru mięśniowego) niż mięsa zwierząt hodowlanych.Skutkuje to szybkim wzrostem kwasowości (spadek pH), która to kwasowość neutralizuje smakowo sól.Z moich doświadczeń wynika, że zarówno szynki jak i kiełbasy na bazie dziczyzny przy standardowym zasoleniu wydają się mdłe, niedosolone. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17916-oczko-kie%C5%82basa/#findComment-688562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayonez Opublikowano 16 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Grudnia 2020 @EAnnaDziękuję za zainteresowanie.Peklo ma termin do 02.2021 ale była "skawalona". Rozpuszczałem ją w wodzie z cukrem i czosnkiem.Nie mam doświadczenia z dziczyzną dlatego wezmę sobie do serca Twoje rady. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17916-oczko-kie%C5%82basa/#findComment-688570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Grudnia 2020 (edytowane) Co do peklowania dziczyzny nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że należy używać większej dawki peklosoli do peklowania niż do wieprzowiny.A z tym glikogenem i Ph mięsa dziczyzny to wpływ na jego zawartość ma nawet to jak sztuka została strzelona i czy padła zaraz po postrzeleniu czy trzeba było za nią ganiać po postrzale. Edytowane 16 Grudnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17916-oczko-kie%C5%82basa/#findComment-688586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayonez Opublikowano 19 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Dziwne jest jedynie to, że wcześniej z tej samej "partii" dziczyzny kiełbaska była w porządku.Może jednak wpływ na to "niedopeklowanie" miał sklepowy boczek i jego naszprycowanie chemią producenta?PS: Jak mogę załączyć fotki bezpośrednio na forum? Chyba starzeję się.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17916-oczko-kie%C5%82basa/#findComment-689013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Jak mogę załączyć fotki bezpośrednio na forum? ZDJĘCIA[Dodano: 19 gru 2020 - 23:26] Dziwne jest jedynie to, że wcześniej z tej samej "partii" dziczyzny kiełbaska była w porządku. Może jednak wpływ na to "niedopeklowanie" miał sklepowy boczek i jego naszprycowanie chemią producenta? Czy poprzednia dziczyzna była peklowana razem z "obecną"?To nie jest sprawa mięsa tylko peklowania.Istnieje możliwość, że poprzednia kiełbasa wybarwiła się na całym przekroju pod wpływem dymu, mimo np. wadliwej peklosoli. [Dodano: 19 gru 2020 - 23:50] Peklo ma termin do 02.2021 ale była "skawalona". Czyli wiele wskazuje na nieaktywność peklosoli.Ten termin przydatności jest już prawie wyczerpany a skawalenie wskazuje na nieodpowiednie przechowywanie.W kawałkach, użytych przez Ciebie do przyrządzenia solanki, mogło już prawie nie być nitrytu.Jak już było wspomniane, nitryt ma skłonnośc do opadania na dno pojemnika po dłuższym czasie. Dlatego peklosól powinna być przed pobraniem zamieszana z wygarnięciem zwartości z dna na powierzchnię. Nie dotyczy to mieszanek świeżych.Przeczytaj jeszcze raz spokojnie wszystkie wpisy i nie doszukuj się wpływu sklepowego boczku. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17916-oczko-kie%C5%82basa/#findComment-689014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayonez Opublikowano 20 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Grudnia 2020 @EAnna Dziczyznę osobiście trybowałem, usuwałem powięzi i błony i zamrażałem w wielu (nie za dużych) porcjach. Oczywiście mowa o jednym i tym samym zwierzątku. Do każdej kiełbasy rozmrażałem osobną, odważoną porcję (tej samej sztuki dziczyzny). Posiadałem ok 30 kg mięska z jelenia "wyporcjonowane" opisane. Robiłem już 10 kg jeleniny łącznie z wieprzowiną i było ok. Kiełbasę zawszę robię na wzór "chłopskiej" i wyszła bardzo fajna. Pekluję w/g przepisu zamieszczonego na forum. Osuszam zawsze w niskiej temperaturze (odkąd w lato popsułem szynkę). Sól ta sama co 2 tygodnie wcześniej. Poza tym rozpuszczona. I 2 tyg wcześniej była ok. Wstawianie fotek potrenuję.dziękuję,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17916-oczko-kie%C5%82basa/#findComment-689018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.