aaa123 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Dzień dobry, Proszę o informację na temat możliwości wyrobu kiełbas dojrzewających z dzika. Krążą opinie, że nie powinno się takich robić, ze względu na bakterie i pasożyty występujące w tym mięsie. Nie jest to dla mnie zrozumiałe. Mięso z dzika - podobnie jak ze świni jest badane. W takim razie gdzie różnica ? Co Koledzy i Koleżanki o tym myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Grudnia 2020 (edytowane) Mięso z dzika - podobnie jak ze świni jest badane. W takim razie gdzie różnica ?Różnica jest w wygłaszanych opiniach i niezrozumiałych przesądach. Moje ub. roczne salami z dzika: Opis jest w tym poście: SALAMI Z DZICZYZNYMięso musi być oczywiście badane przez weterynarza. Edytowane 17 Grudnia 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Grudnia 2020 (edytowane) A to moje u Ani.Ania się chyba nie obrazi ,że wstawiłem jej zdjęcie mojego salami. Opis jest https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/ Edytowane 17 Grudnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Moje ub. roczne salami z dzika: Ślicznie się prezentują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Grudnia 2020 A moje salami biega jeszcze po lesie Obie fotki palce lizać Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Grudnia 2020 A to moje u Ani Salami @Arkadiusza było znakomite; miałam wielką przyjemność je degustować.Co do mojego - była to trochę jazda bez trzymanki; po gwałtownym i głębokim spadku pH (szczepionka + temperatura) nastąpiło gwałtowne dojrzewanie do dość wysokiego pH.W efekcie salami uzyskało mocną nutę serów włoskich .Coś dla koneserów Możliwość pomiaru pH i obserwacji zachodzących przemian to niezła zabawa i niezwykła satysfakcja, że można nad tym panować Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Grudnia 2020 A to moje u Ani.Ania się chyba nie obrazi ,że wstawiłem jej zdjęcie mojego salami. Opis jest https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-wędliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/salami.jpgArkadiusz, widzę że o Twoim salami krążą już legendy. Widziałem opis z degustacji, zdjecia, ale czy możesz wskazać gdzie (lub czy) jest dokładny opis. Proporcje składników, ilość przypraw, cukru, kultur.... proces produkcji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Krążą opinie, że nie powinno się takich robić, ze względu na bakterie i pasożyty występujące w tym mięsie. Znam osoby, które badają mięso z dzika dwoma metodami: wytrawianie oraz trychinoskopowa.Pragną widzieć, czy mięso nie zawiera motyliczki. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aaa123 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Dziękuję za odpowiedzi. U mnie wet. zawsze bada dwiema metodami. Kiełbasy nabite we flaki - dojrzewają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.