ŁukaszJeden Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Dzień dobry wszystkim forumowiczom. Jestem po pierwszym wędzeniu i chciałbym zapytać bardziej doświadczonych co może być powodem dziurek w wyrobach. Wędliny były krótko peklowane (4 dni) bo wyrób na ostatnią chwilę na święta. Do peklowania użyta tylko zwykła sól. Ta duża dziura w szynce to efekt składania, pytam o te mniejsze i jeszcze mniejsze.Pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17956-dziury-w-wyrobach/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yrek79 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Do peklowania używamy peklosoli, solanki z soli używamy do ryb i np. serków typu włoskiego. Twoimi wędzonkami zajęły się już pewnie bakterie , ale to niech potwierdzą fachowcy z forum. Zanim zrobisz kolejne przeczytaj npto https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17956-dziury-w-wyrobach/#findComment-689307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Ja bym postawił na mrożone mięso. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17956-dziury-w-wyrobach/#findComment-689310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Grudnia 2020 (edytowane) No to pierwsza "wtopa" zaliczona. Zacznij od https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka. Pośpiech i brak elementarnej wiedzy bywa zgubny i niebezpieczny. Szczególnie dla zdrowia . Edytowane 22 Grudnia 2020 przez Pepuś Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17956-dziury-w-wyrobach/#findComment-689311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Pkt. 5 https://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-porady/733-wady-wedzonek-parzonych-i-przyczyny-ich-wystepowania Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17956-dziury-w-wyrobach/#findComment-689336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Ja bym postawił na mrożone mięso. Żle stawiasz ... Już to było omawiane na forum . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17956-dziury-w-wyrobach/#findComment-689343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Korniki się dobrały- tak to nazywam . Zdarza się to i w dużych zakładach a tak poważnie, bakterie się dobrały w czasie cyklu produkcyjnego . 1 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17956-dziury-w-wyrobach/#findComment-689348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁukaszJeden Opublikowano 23 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Od razu zapytam przede wszystkim czy w takim przypadku wyroby te nadają się do spożycia? I skoro to bakterie to czy użycie peklosoli rozwiązałoby ten problem czy to kwestia tego, że już takie mięso zostało kupione lub zakażone w trakcie produkcji, a peklowanie nic do tego nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17956-dziury-w-wyrobach/#findComment-689421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.