Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nadzieje Bahus, że moja "ałma" również nie została potraktowana przez Ciebie jako "dołożenie" :smile:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44066
Udostępnij na innych stronach

Pewnie jestem ostatnio przewrażliwiony. :lol:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44068
Udostępnij na innych stronach

http://img154.imageshack.us/img154/7672/jedzenie1seirb6.jpg

 

Oto moje malutkie dokonanie (również pasztetowe)

Bahus

Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44084
Udostępnij na innych stronach

Wygląda bardzo apetycznie ale może dorzuć jakiś dokładny opis chociaż niektórych wyrobów ,żebysmy mogli też spróbować zrobić takie cudeńka :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44086
Udostępnij na innych stronach

Pięknie to wygląda i mam nadzieję, że na zlocie skosztujemy tych pyszności. :tongue:

Teraz po kolei, razem ze zdjęciami, wrzuć trochę przepisów na Twoje smakołyki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44087
Udostępnij na innych stronach

:blush: jeszcze nie miałam olazji poznać Ciebie Bahus hahahahahah, ale moze bedzie okazja i w realu porozmawiać przy okazji kolejnego zjazdu :rolleyes:

Od dzisiaj marzę o najbliższym zjeździe ;)

Bahus

Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44091
Udostępnij na innych stronach

Bahus , ja marzę o poznaniu tej wielkiej tajemnicy gotowania wątróbki , chyba że taka tajemnica nie istnieje :shock: :shock: :shock:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44101
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Z tą wątrobą do miękkości to uważam że w tym przepisie jest to wszystko całkiem źle opisane !! Wątroba kiedy zaczyna się gotować twardnieje. Kto troszkę się orientuje i zdarzyło mu się przedobrzyć w parzeniu to wie o co chodzi. Po ugotowaniu wątroby nie ma opcji rozdrobnienia jej nawet trzykrotnym mieleniem na siatce 2 mm (będzie wyczuwalna pod językiem w postaci drobnych grudek, oraz bardziej gorzka) :!:

Cokolwiek napiszę to będzie wyglądało na "tłumaczenie się" (nie wiadomo tylko z czego). Powiem Ci jedno: pasztet po węgiersku ma właśnie być lekko grudkowaty. Ja gotuję wątrobę w ok 90 stopniach celsjusza do czasu aż po przekrojeniu (nadkrojeniu) wątroba już nie "krwawi". Pasztet jest taki jaki jest i jak ktoś uważa, że nie będzie mu smakował...niech go nie robi. Ot co.

Bahus

Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44109
Udostępnij na innych stronach

Oto moje malutkie dokonanie (również pasztetowe)

Bahus niezły jesteś gratuluje

słonecznie pozdrawiam z Bielska-Białej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44128
Udostępnij na innych stronach

Być może masz rację ale mnie uczono, że wątrobę wieprzową i wołową się gotuje (krótko ale musi być miękka). Drobiową (szczególnie z kurczaka) się parzy

dokładnie Bahus ma racje,przypuszczam że chodzi o ten pic ,parzyć tak aby po

przekrojeniu była jeszcze lekko krwista-surowa,wtedy zachowuje sie ona jako

jeszcze miekka,po dlugim gotowaniu jest z niej "zela" i pasztet wychodzi z grudkami.

podczas pasteryzacji czy pieczeniu w połaczeniu z tluszczem nie ma opcji mieć

grudek,wątroba jest wtedy zmieszana z tluszczem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44130
Udostępnij na innych stronach

Marek ,ale Bahus pisze że ma być grudkowaty !!!! znowu nic nie kumam :shock:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44162
Udostępnij na innych stronach

przy pasztetach kremowych - smarownych wątrobę dodaje się surową.

DZIADEK, na Twoim zdjęciu z produkcji pasztetowej smarownej widzę chyba wątrobę (wątróbkę) sparzoną. :cool:

 

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44189
Udostępnij na innych stronach

Tak -sparzona bo tak sobie babcia życzyła . Są to wątróbki z królika. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44204
Udostępnij na innych stronach

To znaczy, że nie udało Ci się przekonać babci, że wątróbka surowa da bardziej smarowną pasztetową? :wink:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44218
Udostępnij na innych stronach

Są pewne przyzwyczajenia przyswojone z lat młodości ,typu a moja babcia i moja mama tak robiły i dla świętego spokoju robi się dla siebie jak chce babcia . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44219
Udostępnij na innych stronach

wątróbka surowa da bardziej smarowną pasztetową

Przy bardzo delikatnym parzeniu watróbki w stosunkowo niskiej temperaturze, pasztety wychodzą smarowne mimo, że na przekroju nie widac już krwi.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44223
Udostępnij na innych stronach

Co ciekawe - wszystkie przepisy na stronie głównej w dziale 'wedliny podrobowe/kiszki pasztetowe' mówią o dwukrotnym parzeniu (pierwsze parzenie składników, drugie parzenie gotowego już wyrobu).

[Wyjątkiem jest, GENIALNY zresztą, przepis Bagno na pasztetową z wykorzystaniem skwarek.]

 

Z drugiej strony - w ogólnych zasadach wyrobu wędlin podrobowych na stronie głównej można wyczytać że:

 

Wędliny podrobowe, za wyjątkiem kiszki pasztetowej, są dwukrotnie poddawane obróbce cieplnej

 

To jak to jest ? :wink:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44229
Udostępnij na innych stronach

Ja robiąc pasztet pieczony wszystkie składniki parzę/gotuję ( jak zwał tak zwał ), jednak wątrobe mielę na surowo, na oczku 4. Potem gotowane po przemieleniu mieszam ze zmieloną surową wątrobą, do formy i pieczenie. Uważam, że smak jest lepszy, niż w przypadku wątroby parzonej, no a przede wszystkim łatwiej się to wszystko łączy i nadaje różowego kolorku

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44243
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.