BonAir Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 26 Października 2008 Mam nadzieje Bahus, że moja "ałma" również nie została potraktowana przez Ciebie jako "dołożenie" :smile: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 26 Października 2008 Pewnie jestem ostatnio przewrażliwiony. :lol: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahus Opublikowano 26 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 26 Października 2008 http://img154.imageshack.us/img154/7672/jedzenie1seirb6.jpg Oto moje malutkie dokonanie (również pasztetowe) Bahus Cytuj Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 26 Października 2008 Wygląda bardzo apetycznie ale może dorzuć jakiś dokładny opis chociaż niektórych wyrobów ,żebysmy mogli też spróbować zrobić takie cudeńka :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 26 Października 2008 Pięknie to wygląda i mam nadzieję, że na zlocie skosztujemy tych pyszności. :tongue: Teraz po kolei, razem ze zdjęciami, wrzuć trochę przepisów na Twoje smakołyki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsa Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 26 Października 2008 Witam! Wielki szacunek i podziw dla autora tego arcydzieła. Piękny i apetyczny :tongue: wygląd Pozdrawiam :grin: Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahus Opublikowano 26 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 26 Października 2008 Dzięki za miły komplementBahus Cytuj Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahus Opublikowano 26 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 26 Października 2008 :blush: jeszcze nie miałam olazji poznać Ciebie Bahus hahahahahah, ale moze bedzie okazja i w realu porozmawiać przy okazji kolejnego zjazdu :rolleyes: Od dzisiaj marzę o najbliższym zjeździe Bahus Cytuj Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 26 Października 2008 Bahus , ja marzę o poznaniu tej wielkiej tajemnicy gotowania wątróbki , chyba że taka tajemnica nie istnieje :shock: :shock: :shock: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahus Opublikowano 26 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 26 Października 2008 Witam! Z tą wątrobą do miękkości to uważam że w tym przepisie jest to wszystko całkiem źle opisane !! Wątroba kiedy zaczyna się gotować twardnieje. Kto troszkę się orientuje i zdarzyło mu się przedobrzyć w parzeniu to wie o co chodzi. Po ugotowaniu wątroby nie ma opcji rozdrobnienia jej nawet trzykrotnym mieleniem na siatce 2 mm (będzie wyczuwalna pod językiem w postaci drobnych grudek, oraz bardziej gorzka) :!: Cokolwiek napiszę to będzie wyglądało na "tłumaczenie się" (nie wiadomo tylko z czego). Powiem Ci jedno: pasztet po węgiersku ma właśnie być lekko grudkowaty. Ja gotuję wątrobę w ok 90 stopniach celsjusza do czasu aż po przekrojeniu (nadkrojeniu) wątroba już nie "krwawi". Pasztet jest taki jaki jest i jak ktoś uważa, że nie będzie mu smakował...niech go nie robi. Ot co. Bahus Cytuj Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 27 Października 2008 Oto moje malutkie dokonanie (również pasztetowe)Bahus niezły jesteś gratuluje słonecznie pozdrawiam z Bielska-Białej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 27 Października 2008 Być może masz rację ale mnie uczono, że wątrobę wieprzową i wołową się gotuje (krótko ale musi być miękka). Drobiową (szczególnie z kurczaka) się parzydokładnie Bahus ma racje,przypuszczam że chodzi o ten pic ,parzyć tak aby po przekrojeniu była jeszcze lekko krwista-surowa,wtedy zachowuje sie ona jako jeszcze miekka,po dlugim gotowaniu jest z niej "zela" i pasztet wychodzi z grudkami. podczas pasteryzacji czy pieczeniu w połaczeniu z tluszczem nie ma opcji mieć grudek,wątroba jest wtedy zmieszana z tluszczem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 27 Października 2008 Marek ,ale Bahus pisze że ma być grudkowaty !!!! znowu nic nie kumam :shock: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 28 Października 2008 przy pasztetach kremowych - smarownych wątrobę dodaje się surową. DZIADEK, na Twoim zdjęciu z produkcji pasztetowej smarownej widzę chyba wątrobę (wątróbkę) sparzoną. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 28 Października 2008 Tak -sparzona bo tak sobie babcia życzyła . Są to wątróbki z królika. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 28 Października 2008 To znaczy, że nie udało Ci się przekonać babci, że wątróbka surowa da bardziej smarowną pasztetową? :wink: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 28 Października 2008 Są pewne przyzwyczajenia przyswojone z lat młodości ,typu a moja babcia i moja mama tak robiły i dla świętego spokoju robi się dla siebie jak chce babcia . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 28 Października 2008 wątróbka surowa da bardziej smarowną pasztetowąPrzy bardzo delikatnym parzeniu watróbki w stosunkowo niskiej temperaturze, pasztety wychodzą smarowne mimo, że na przekroju nie widac już krwi. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 28 Października 2008 Co ciekawe - wszystkie przepisy na stronie głównej w dziale 'wedliny podrobowe/kiszki pasztetowe' mówią o dwukrotnym parzeniu (pierwsze parzenie składników, drugie parzenie gotowego już wyrobu). [Wyjątkiem jest, GENIALNY zresztą, przepis Bagno na pasztetową z wykorzystaniem skwarek.] Z drugiej strony - w ogólnych zasadach wyrobu wędlin podrobowych na stronie głównej można wyczytać że: Wędliny podrobowe, za wyjątkiem kiszki pasztetowej, są dwukrotnie poddawane obróbce cieplnej To jak to jest ? :wink: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 28 Października 2008 Ja robiąc pasztet pieczony wszystkie składniki parzę/gotuję ( jak zwał tak zwał ), jednak wątrobe mielę na surowo, na oczku 4. Potem gotowane po przemieleniu mieszam ze zmieloną surową wątrobą, do formy i pieczenie. Uważam, że smak jest lepszy, niż w przypadku wątroby parzonej, no a przede wszystkim łatwiej się to wszystko łączy i nadaje różowego kolorku Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/page/2/#findComment-44243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.