abadeon Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Witam wszystkich.Zamierzam robić w tym tygodniu kaszankę. Nie jest to mój debiut, bo robiłem już ją jakiś czas temu. Głupio sie przyznać, ale zapomniałem kilku dość istotnych szczegółów. Zdaję się ,że kaszę po dodaniu ją do rosołu zagotowałem, popyrkałem 5min i wyłączyłem gaz. Czy spotkaliście się z takim sposobem przygotowania? Nawet jeśli kasza będzie aldente, to powinna przez 30min parzenia "dojść". Czy mam rację? Czy ktoś z Was tak gotuje kaszę?Drugie pytanie dotyczy oceny składników. Zamierzam zrobić kaszankę z 3kg kaszy, czyli po dodaniu rosołu będzie 9kg wsadu. Reszta to:2 poł głowizy3 golonki1kg podgardla1kg watroby0,5kg skórekpłuca, 2 serca Będę chciał zrobić skwarki, które później zmielone dodam do wsadu. Dodam również cebulkę, którą podsmażę. Pytanie czy te skwarki robić z tego podgardla co jest w składzie czy może dokupić kilo słoniny? Czy wsadu mięsnego na tą ilość kaszy wystarczy czy czegoś dodać? np tłuszczu? z góry dziękuje za wszystkie uwagi i rady Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18050-kaszanka-kilka-pyta%C5%84/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Stycznia 2021 (edytowane) Kiszki kaszane (wedlinydomowe.pl) Popatrz w kąciku Arkadiusza = krok po kroku i np.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-pawła/?p=326928 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16640-kaszanka-witta/?p=646993 Edytowane 18 Stycznia 2021 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18050-kaszanka-kilka-pyta%C5%84/#findComment-693087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Stycznia 2021 (edytowane) Masz krok po kroku.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-wędliny-podrobowe-arkadiusza/?p=404897Możesz dodać jeszcze te 0.5 kg kaszy jak nie chcesz przeliczać a golonki sobie upiecz na obiad Edytowane 18 Stycznia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18050-kaszanka-kilka-pyta%C5%84/#findComment-693088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abadeon Opublikowano 18 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Ok. Dzieki za szybką odpowiedź. Skorygowałem trochę skład. Jutro zamawiam i w środę zabieram się do pracy;) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18050-kaszanka-kilka-pyta%C5%84/#findComment-693101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Jutro zamawiam i w środę zabieram się do pracy;) Pochwal się efektami. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18050-kaszanka-kilka-pyta%C5%84/#findComment-693235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Stycznia 2021 w środę zabieram się do pracy Przed przystąpieniem do pracy zapoznaj się z TYM wpisem !!! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18050-kaszanka-kilka-pyta%C5%84/#findComment-693247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abadeon Opublikowano 21 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Stycznia 2021 w środę zabieram się do pracy Przed przystąpieniem do pracy zapoznaj się z TYM wpisem !!! Tak się składa, że wczoraj zajęły mnie inne czynności związane z przyszłym sobotnim wędzeniem i parzenie kaszy zostawiłem sobie na dzisiaj. Tak czy owak zawsze płukałem kasze. Nigdy nie wiedziałem po co się to robi. Podobno aby była sypka. Teraz już wiem. Dzięki za dobrą radę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18050-kaszanka-kilka-pyta%C5%84/#findComment-693336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abadeon Opublikowano 23 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Pochwal się efektami. Proszę bardzo. Wklejam teraz bo wcześniej zbytnio nie miałem czasu. Wyszło jakieś 22kg kaszany. W smaku bardzo dobra. Dzieki za rady i wskazówki. Oto efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18050-kaszanka-kilka-pyta%C5%84/#findComment-693594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Wygląda ładnie. .ale nie widzę wątróbki.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18050-kaszanka-kilka-pyta%C5%84/#findComment-693599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abadeon Opublikowano 23 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Wątróbkę mieliłem na 8 bo nie lubię kawałków. Dałem 1,5kg wątroby i 1,5l krwi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18050-kaszanka-kilka-pyta%C5%84/#findComment-693603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Wątróbkę mieliłem na 8 bo nie lubię kawałków. Można i tak. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18050-kaszanka-kilka-pyta%C5%84/#findComment-693606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Wątróbkę mieliłem na 8 bo nie lubię kawałków. Dla mnie z kawałkami wątróbki to kaszanka "delikatesowa". Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18050-kaszanka-kilka-pyta%C5%84/#findComment-693637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magdaamatorka Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Witam wszystkich, mam pytanko. Co zrobiłam źle, że mięso na kaszankę zaczęło pracować tuż przed nadzianiem we flaki? Dodam, że mięso było świeże, dopiero co kupione i użyłam suszonej krwi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18050-kaszanka-kilka-pyta%C5%84/#findComment-703580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Co zrobiłam źle, że mięso na kaszankę zaczęło pracować tuż przed nadzianiem we flaki? Kiedyś wyrzucilem cały gar mięsa gotowanego na kaszankę lub inną pasztetową, ponieważ do tego samego gara wrzucilem wątrobę na 10 minut. Od krwi.Od tej pory wątrobę parzę oddzielnie na wszelki wypadek. Mięso miało być przerabiane następnego dnia. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18050-kaszanka-kilka-pyta%C5%84/#findComment-703581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Kwietnia 2021 mięso na kaszankę zaczęło pracować tuż przed nadzianiem we flaki? Dodam, że mięso było świeże, dopiero co kupione i użyłam suszonej krwi. Czas i temperatura, to parametry procesu najistotniejsze Aby cokolwiek wyrokować powinnaś opisać swoje działania krok po kroku. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18050-kaszanka-kilka-pyta%C5%84/#findComment-703583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.