fantomek Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Na piątek mam w planie wędzenie kiełbaski, zauważyłem dziś że w lodówce mam opakowanie nierozpakowane jelit wieprzowych 26/28 z zapisana data ważności 22.11.2020 pytanie czy ryzykować i będą ok? Czy szukać świeżych I drugie pytanie dziś rano zapeklowane mięso czy mogę jutro na noc już nadziać w jelita i przechować do rana do pt. i do wędzenia czy nadziewać jednak w piątek rano? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18051-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-jelit-wieprzowych/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgodnie z obowiązującymi przepisami i normami, nie wolno nikomu doradzać spożywania produktów po dacie ważności.Wiec odpowiem co ja robie.Nie patrze na datę ważności tylko jelita przechowuje w wilgotnej soli w lodowce, a przed użyciem wącham, jak śmierdzą to wywalam i kupuje nowe. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18051-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-jelit-wieprzowych/#findComment-693220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Robię dokładnie tak jak TOSHIBA, zasypuję "Kłodawską Niejodowaną", zakręcam słoik, i w lodówce spokojnie nawet kilka lat , a mam już ich trochę na karku, lecz ani jednego przypadku aby się jelita zepsuły i trzeba by je było wywalić . Tak jak zaleca Dziadek, i te które pozostały, odciskam najpierw dokładnie z nadmiaru wody, a następnie zasypuję dokładnie "Kłodawską", taka metoda jest niezawodna !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18051-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-jelit-wieprzowych/#findComment-693223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 20 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Dziękuję mam w pojemniczku zasypane widać solą nie otwarte kupiłem w październiku i nie zwróciłem uwagi że termin jest krótki stąd pytanie do praktyków. Thosiba co do zapachu nie nie potrafiłbym odróżnić zepsutych od dobrych gdyż nawet jeśli są świeże to wg. mnie zapach wskazuję na zepsute???? Jedyne co może mnie martwić to to że nabije uwedze i okaże się że zepsułem wędzenie że względu na jelita Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18051-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-jelit-wieprzowych/#findComment-693229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Ja będą zepsute to smród będzie inny - obejrzyj , dobrze przepłucz i będzie dobrze . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18051-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-jelit-wieprzowych/#findComment-693232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Stycznia 2021 (edytowane) co do zapachu nie nie potrafiłbym odróżnić zepsutych od dobrych gdyż nawet jeśli są świeże to wg. mnie zapach wskazuję na zepsute Jeżeli będą popsute, to wierz mi, że poczujesz różnicę. [Dodano: 20 sty 2021 - 11:44]Widze że, już padła odpowiedz w tym samym czasie . Edytowane 20 Stycznia 2021 przez EAnna Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18051-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-jelit-wieprzowych/#findComment-693233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Stycznia 2021 czy ryzykować i będą ok? Czy szukać świeżych O zapachu zostało już napisane.Zepsute jelita przede wszystkim są słabe.Po namoczeniu swoich przelej je wodą i zobacz, czy przeciekają.Pojedyncze dziurki nie dyskwalifikują jelit.Po kontroli zalej je solanką nasyconą i przechowaj w lodówce do czasu zużycia.Kiedyś kupiłam jelita, które już na oko były nadpsute. Miejscami miały coś takiego, jak efekt przygniecenia; mocne zażółcenia aż do brązowego koloru, w tych miejscach były po prostu dziurawe, rozłaziły się..... i ten upojny zapach ..... Prawdopodobnie były nieprawidłowo zasolone i okresowo przechowywane w zbyt wysokiej temperaturze.Niektóre partie jelit zdarzało mi się używać w czwartym roku od wyprodukowania i były O.K.W dodatku były okresowo odsalane i solone ponownie.Generalnie w ostatnich latach jakość jelit, które kupuję, zdecydowanie się poprawiła. Mnie osobiście zapach jelit w kompozycji z mięsem bardzo odpowiada.To coś w rodzaju przyprawy z fermentowanych ryb - garum . Sam w sobie zapach może odpychać a w kompozycji: ambrozja Jeszcze bardziej widoczny jest efekt przy zastosowaniu błony otokowej, która bardzo szybko "nabiera zapachu" ale nadal jest O.K. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18051-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-jelit-wieprzowych/#findComment-693240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 20 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Stycznia 2021 A względem drugiej części pytania? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18051-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-jelit-wieprzowych/#findComment-693315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Stycznia 2021 dziś rano zapeklowane mięso czy mogę jutro na noc już nadziać w jelita i przechować do rana do pt. i do wędzenia czy nadziewać jednak w piątek rano? Ze względu na peklowanie to możesz nadziewać wieczorem. Jednak kiełbasa nie powinna obsychać całą noc a raczej poleżeć w pojemniku w lodówce.Osobiście jednak preferuję nadziewanie, osadzanie, osuszanie i wędzenie w tym samym dniu.Chodzi o lepsze (wg mnie) odchodzenie jelita od kiełbasy po wędzeniu.Jednak są różne szkoły a poza tym nadziewanie wieczorem i wędzenie następnego dnia jest wygodniejsze. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18051-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-jelit-wieprzowych/#findComment-693318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Stycznia 2021 (edytowane) dziś rano zapeklowane mięso czy mogę jutro na noc już nadziać w jelita i przechować do rana do pt. i do wędzenia czy nadziewać jednak w piątek rano? Ze względu na peklowanie to możesz nadziewać wieczorem. Jednak kiełbasa nie powinna obsychać całą noc a raczej poleżeć w pojemniku w lodówce.Osobiście jednak preferuję nadziewanie, osadzanie, osuszanie i wędzenie w tym samym dniu.Chodzi o lepsze (wg mnie) odchodzenie jelita od kiełbasy po wędzeniu.Jednak są różne szkoły a poza tym nadziewanie wieczorem i wędzenie następnego dnia jest wygodniejsze.Choć to niezgodne z technologią zazwyczaj nabijam wieczorem a wedzę rano,gdyż tak wygodniej. Przechowuję w lodówce. Rano do domu by nabierała temperatury i szykuję wędzarnię.... Żadnych problemów z tego powodu nie zauważyłem... Edytowane 20 Stycznia 2021 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18051-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-jelit-wieprzowych/#findComment-693321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 21 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Stycznia 2021 Pytanie stąd że wieczorem jest więcej czasu i można sobie wszystko przygotować na ranek i nie tracić dnia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18051-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-jelit-wieprzowych/#findComment-693366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.