Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na piątek mam w planie wędzenie kiełbaski, zauważyłem dziś że w lodówce mam opakowanie nierozpakowane jelit wieprzowych 26/28 z zapisana data ważności 22.11.2020 pytanie czy ryzykować i będą ok? Czy szukać świeżych

 

I drugie pytanie dziś rano zapeklowane mięso czy mogę jutro na noc już nadziać w jelita i przechować do rana do pt. i do wędzenia czy nadziewać jednak w piątek rano?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18051-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-jelit-wieprzowych/
Udostępnij na innych stronach

Zgodnie z obowiązującymi przepisami i normami, nie wolno nikomu doradzać spożywania produktów po dacie ważności.
Wiec odpowiem co ja robie.
Nie patrze na datę ważności tylko jelita przechowuje w wilgotnej soli w lodowce, a przed użyciem wącham, jak śmierdzą to wywalam i kupuje nowe.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18051-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-jelit-wieprzowych/#findComment-693220
Udostępnij na innych stronach

Robię dokładnie tak jak TOSHIBA, zasypuję "Kłodawską Niejodowaną", zakręcam słoik, i w lodówce spokojnie nawet kilka lat :D, a mam już ich trochę na karku, lecz ani jednego przypadku aby się jelita zepsuły i trzeba by je było wywalić :thumbsup:. Tak jak zaleca Dziadek, i te które pozostały, odciskam najpierw dokładnie z nadmiaru wody, a następnie zasypuję dokładnie "Kłodawską", taka metoda jest niezawodna :clap: !!! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18051-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-jelit-wieprzowych/#findComment-693223
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję mam w pojemniczku zasypane widać solą nie otwarte kupiłem w październiku i nie zwróciłem uwagi że termin jest krótki stąd pytanie do praktyków.

 

Thosiba co do zapachu nie nie potrafiłbym odróżnić zepsutych od dobrych gdyż nawet jeśli są świeże to wg. mnie zapach wskazuję na zepsute????

 

Jedyne co może mnie martwić to to że nabije uwedze i okaże się że zepsułem wędzenie że względu na jelita

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18051-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-jelit-wieprzowych/#findComment-693229
Udostępnij na innych stronach

Ja będą zepsute to smród będzie inny :laugh:  -   obejrzyj , dobrze przepłucz i będzie dobrze .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18051-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-jelit-wieprzowych/#findComment-693232
Udostępnij na innych stronach

co do zapachu nie nie potrafiłbym odróżnić zepsutych od dobrych gdyż nawet jeśli są świeże to wg. mnie zapach wskazuję na zepsute

 

Jeżeli będą popsute, to wierz mi, że poczujesz różnicę.  :) 

[Dodano: 20 sty 2021 - 11:44]

Widze że, już padła odpowiedz w tym samym czasie :) .

Edytowane przez EAnna

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18051-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-jelit-wieprzowych/#findComment-693233
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy ryzykować i będą ok? Czy szukać świeżych

O zapachu zostało już napisane.

Zepsute jelita przede wszystkim są słabe.

Po namoczeniu swoich przelej je wodą i zobacz, czy przeciekają.

Pojedyncze dziurki nie dyskwalifikują jelit.

Po kontroli zalej je solanką nasyconą i przechowaj w lodówce do czasu zużycia.

Kiedyś kupiłam jelita, które już na oko były nadpsute. Miejscami miały coś takiego, jak efekt przygniecenia; mocne zażółcenia aż do brązowego koloru, w tych miejscach były po prostu dziurawe, rozłaziły się..... i ten upojny zapach ..... :laugh:

Prawdopodobnie były nieprawidłowo zasolone i okresowo przechowywane w zbyt wysokiej temperaturze.

Niektóre partie jelit zdarzało mi się używać w czwartym roku od wyprodukowania i były O.K.

W dodatku były okresowo odsalane i solone ponownie.

Generalnie w ostatnich latach jakość jelit, które kupuję, zdecydowanie się poprawiła.

 Mnie osobiście zapach jelit w kompozycji z mięsem bardzo odpowiada.

To coś w rodzaju przyprawy z fermentowanych ryb - garum . Sam w sobie zapach może odpychać a w kompozycji: ambrozja  :D

Jeszcze bardziej widoczny jest efekt przy zastosowaniu błony otokowej, która bardzo szybko "nabiera zapachu" ale nadal jest O.K.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18051-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-jelit-wieprzowych/#findComment-693240
Udostępnij na innych stronach

 

 

dziś rano zapeklowane mięso czy mogę jutro na noc już nadziać w jelita i przechować do rana do pt. i do wędzenia czy nadziewać jednak w piątek rano?
 

Ze względu na peklowanie to możesz nadziewać wieczorem. Jednak kiełbasa nie powinna obsychać całą noc a raczej poleżeć w pojemniku w lodówce.

Osobiście jednak preferuję nadziewanie, osadzanie, osuszanie i wędzenie w tym samym dniu.

Chodzi o lepsze (wg mnie) odchodzenie jelita od kiełbasy po wędzeniu.

Jednak są różne szkoły a poza tym nadziewanie wieczorem i wędzenie następnego dnia jest wygodniejsze.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18051-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-jelit-wieprzowych/#findComment-693318
Udostępnij na innych stronach

 

dziś rano zapeklowane mięso czy mogę jutro na noc już nadziać w jelita i przechować do rana do pt. i do wędzenia czy nadziewać jednak w piątek rano?

Ze względu na peklowanie to możesz nadziewać wieczorem. Jednak kiełbasa nie powinna obsychać całą noc a raczej poleżeć w pojemniku w lodówce.

Osobiście jednak preferuję nadziewanie, osadzanie, osuszanie i wędzenie w tym samym dniu.

Chodzi o lepsze (wg mnie) odchodzenie jelita od kiełbasy po wędzeniu.

Jednak są różne szkoły a poza tym nadziewanie wieczorem i wędzenie następnego dnia jest wygodniejsze.

Choć to niezgodne z technologią zazwyczaj nabijam wieczorem a wedzę rano,gdyż tak wygodniej. Przechowuję w lodówce. Rano do domu by nabierała temperatury i szykuję wędzarnię.... Żadnych problemów z tego powodu nie zauważyłem... Edytowane przez Bossky
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18051-termin-wa%C5%BCno%C5%9Bci-jelit-wieprzowych/#findComment-693321
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.