Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś na obiad.Jeden z przepisów ostatnio ściągniętych z naszych linków.

 

 

[ Dodano: Nie 11 Kwi, 2010 15:01 ]

Mnie bardzo interesuje przepis na kluski śląskie, dzięki

.

 

Ja kluski śląskie robię tak jak kopytka tylko używam samej mąki kartoflanej.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/34/#findComment-108873
Udostępnij na innych stronach

wołowa rolada śląska

Witaj bracie, tak naprawde to nie ma wołowej rolady śląskiej :cry:

Pierwsze recepty pochodzą z r. 1740 i dotyczą roule z cielęciny

z farszem seleru( franc. roule-rolować).

Myślę, że Napoleon rozpowszechnił ta potrawę po Europie, w Niemczech i Austri Rinderrouladen, a w Polsce zrazy wołowe.

Jak do teraz to znom :grin: jedną potrawę Śląska i to jest WODZIONKA :thumbsup: :cool:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/34/#findComment-108876
Udostępnij na innych stronach

Witaj bracie, tak naprawde to nie ma wołowej rolady śląskiej

 

Wiem ale ... tu podałem przepis. Na wodzionka też jest mnóstwo różnych wersji. Teraz to już nie tylko woda, chleb, smalec i czosnek, niestety :sad:

 

A czy ja wiem czy nie ma rolady śląskiej, dla mnie jest :!:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/34/#findComment-108882
Udostępnij na innych stronach

Teraz to już nie tylko woda, chleb, smalec i czosnek, niestety

zobacz tu 8:22

to je wodzionka :wink:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/34/#findComment-108887
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Za flaki "się oddam" :wink: Nawet gdy to będzie zamiennik, a że grzybki też uwielbiam to proszę o przepis .Niekoniecznie na PM (PW) , bo pewnie wielu by poczytało.

 

Pozdro od wykarmionego na browcu Łomża :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/34/#findComment-111018
Udostępnij na innych stronach

dzień mamusi po szwedzku :wink:

wczoraj wycieczka do ikei

a dziś to :thumbsup: :thumbsup:

Wszystkim mamusiom życzę kochanych dzieci :grin:

pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/34/#findComment-111022
Udostępnij na innych stronach

A ja w pracy wcinam śledzie opiekane!

 

Śledzie opiekane są super , w słabej zalewie octowej pycha . Dzisiaj na obiad : biały barszcz na podrobach wieprzowych na kwaśno i wątroba wieprzowa smażona z gotowaną kapustą kiszoną .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/34/#findComment-111057
Udostępnij na innych stronach

A cóż to jest u licha. :shock:

Jajecznica z pomidorami na kolację. :question:

To chyba dla całej rodziny, a rodzina duża. :!:

Ja w Twoim wieku też jadałem kolację, a teraz waga łazienkowa mnie już nie pokazuje. :devil:

Nośność wagi do 150kg.

 

Pozdrawiam serdecznie.

 

PS. Jest takie powiedzenie : śniadanie zjedz sam , obiadem podziel się z przyjacielem , kolację oddaj wrogowi. I tego się trzymaj. :wink:

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/34/#findComment-111196
Udostępnij na innych stronach

dzień mamusi po szwedzku :wink:

Czy nie za wcześnie na ten dzień Mamusi :question: :shock:

Niektóre państwa (Niemcy)obchodzą Dzień Matki 9 maja.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/34/#findComment-111263
Udostępnij na innych stronach

Święto pochodzi jak większość fajnych pomysłów z USA

i tam właśnie obchodzi się Dzień Matki w 2 niedziele Maja

 

http://pl.wikipedia.org/wiki/Dzie%C5%84_Matki

 

My obchodzimy 9 i 26 :wink:

pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/34/#findComment-111265
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Gołąbki poznańskie

 

Szukałem tak pobieżnie na forum i nie znalazłem więc wstawiam przepis, są bardzo dobre do ziemniaczków, chleba i do pogryzienia bez dodatków. Przepis otrzymałem od żony kolegi, ale też można go znaleźć w sieci.

 

1 kg mięsa z łopatki

1 szklanka ryżu surowego

1 szklanka kaszy manny

3 średniej wielkości cebule

3 jajka

30 dag pieczarek

5 ząbków czosnku

5-6 średniej wielkości liści kapusty pekińskiej

do smaku: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy i przyprawy jakie kto lubi.

 

Mięso mielę przez sitko 6mm, dodaję ryż, kaszę, drobno pokrojone pieczarki, cebule i kapustę i mieszam wsio razem, dodaję jajka, wyciśnięty czosnek, przyprawy i dobrze mieszam. Formuję kotlety(takie jak mielone) panieruję w bułce tartej i na patelnię, smażę dość szybko na brązowy kolor, następnie podsmażone gołąbki wkładam do gotującej wody, szybko doprowadzam do wrzenia i gotuję na małym ogniu przez 20-25min. Ja gotuję 25min. Dwa razy robiłem gołąbki z mięsa uda z indyka. Ilość mięsa jak i dodatków i przypraw to sprawa indywidualna. Konsystencja mięsa w raz z dodatkami powinna być ciut rzadsza niż na mielone. Raz zrobiłem z przepisu, a teraz jak robię to ilości są różne.

 

Z łopatki

http://img683.imageshack.us/img683/310/obraz189h.th.jpghttp://img685.imageshack.us/img685/8519/obraz190w.th.jpghttp://img197.imageshack.us/img197/5291/obraz191l.th.jpghttp://img34.imageshack.us/img34/9984/obraz192zq.th.jpghttp://img91.imageshack.us/img91/9190/obraz193d.th.jpg

http://img405.imageshack.us/img405/9483/obraz194t.th.jpghttp://img706.imageshack.us/img706/2596/obraz195t.th.jpg

 

Z indyka

http://img121.imageshack.us/img121/4544/obraz198p.th.jpghttp://img707.imageshack.us/img707/3652/obraz199a.th.jpghttp://img688.imageshack.us/img688/4483/obraz200.th.jpghttp://img268.imageshack.us/img268/7121/obraz201r.th.jpg

 

Smacznego :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/34/#findComment-112303
Udostępnij na innych stronach

Podobnie robie,tylko w garnku,warstwy przekładam warzywami i dodaję wody.Po ugotowaniu robię sos pomidorowy z wywaru,przecieru i mąki. :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/34/#findComment-112304
Udostępnij na innych stronach

Gołąbki poznańskie

takie degustowałem gdzieś na stacji PKP, ale już nie pamiętam gdzie.

Jako rodowity Ślonzok poskarżyłem się u kucharza

"co to Gołąbki bez kapusty???"

A on na to poznańskie lub krakowskie jak pan woli, he,he :wink:

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/34/#findComment-112308
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.