Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pieczeń gotowa. Jutro bedzie degustacja. Przepraszam za kiepską jakość fotek.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/37/#findComment-116369
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, jesteś pilną uczennicą. :clap: Kurcze, muszę to potrenować, będzie czym zaskoczyć gości.Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/37/#findComment-116372
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za pochwały :blush: na razie to taka niedoróbka, pracuję nad " ubrankiem" dla pieczeni, a zrobiłam to, w ten sposób, iż boczek pokroiłam w paski z których wykonałam plecionkę o kształcie prostokąta. Na nią nałożyłam farsz zawinęłam i już :smile:

http://demotywatory.pl/uploads/201007/1278435886_by_Yameso_500.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/37/#findComment-116851
Udostępnij na innych stronach

po angielsku nazywa się

Baconbomb

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/37/#findComment-116852
Udostępnij na innych stronach

po angielsku nazywa się

Baconbomb

 

Dla mnie to takie małe żółwiki :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/37/#findComment-116854
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie to takie małe żółwiki

Jak najbardziej, kol.Andrzeju.

Mi chodziło o pomysł zawijania farszu w spleciony boczek :grin:

Nie wiem kto to jako pierwszy wymyślił, ale podejrzewam teksańczyków

BBQ-Pit boys

http://www.bbqpitboys.com/

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/37/#findComment-116855
Udostępnij na innych stronach

Rewelacyjne te żółwiki Henio :smile:

Czy to jest Twoje dzieło??

Pieczeń którą zrobiłam jest godna polecenia. Dzieki Aniu za super pomysł.

Pozdrawiam

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/37/#findComment-116867
Udostępnij na innych stronach

Darino, no i teraz nie wiem? czy czytać zaległe posty? czy przeglądać te interesujące linki. Bardzo jestem wdzięczna, będę się mogła podszkolić :grin:

Henio, żółwiki rewelacja! :clap:

@halusia@, jest mi bardzo miło, że przepis, a właściwie nie przepis, bo go nie było, ale to " coś" przypadło Ci do gustu. W wersji oryginalnej jaką czytałam nadzieniem pieczeni był farsz grzybowy. Ja odstąpiłam od tego bojąc się, że farsz mi się nie sklei z " plecionką", ale widząc jaka z Ciebie spryciula, może Ty spróbujesz :grin: mnie jakoś brak odwagi :sad:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/37/#findComment-116915
Udostępnij na innych stronach

. W wersji oryginalnej jaką czytałam nadzieniem pieczeni był farsz grzybowy

Można wybróbowac, i zrobie to niebawem. Zawsze można dodac troszeczke mięska do tego farszu grzybowego. Kulinaria to moja pasja... uwlielbiam :grin: Ale daleko mi, daleko do Waszych umiejetności.

 

Pozdrawiam

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/37/#findComment-116916
Udostępnij na innych stronach

Zawsze można dodac troszeczke mięska do tego farszu grzybowego.

i to chyba będzie rozsądne rozwiązanie. Jak to dobrze z mądrym pogadać :grin: Życzę powodzenia!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/37/#findComment-116917
Udostępnij na innych stronach

Rewelacyjne te żółwiki Henio :smile:

Henio, żółwiki rewelacja! :clap:

Kurde , żółwiki znalazłem w demotywatorach pl. Nie ja to robiłem , tylko wkleiłem jako inspirację do Waszych twórczych pomysłów.

 

Pozdro kobitki :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/37/#findComment-116918
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, Aniaandy'ego, będąc nie skromnym można by wykorzystać farsz z tego przepisu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5766 , sam się zastanawiałem czy aby tej "plecionki" nie nadziać owym farszem,(serek można by pominąć bo to jest mój własny wkład do przepisu)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/37/#findComment-116921
Udostępnij na innych stronach

Darino, no i teraz nie wiem? czy czytać zaległe posty? czy przeglądać te interesujące linki. Bardzo jestem wdzięczna, będę się mogła podszkolić

:grin:

Kol. Aniu bardzo podoba mi się to co zrobiłaś, więc taki ciekawy jaki jestem rzuciłem okiem na potrawę z boczkiem, eh kłamię...

degustowałem to już z grilla BBQ więc wiedziałem gdzie szukać :blush:

Swoją drogą zawsze dobrze jest rozglądać się na prawo i lewo :grin:

Ja też próbuje i myślę że wynalazłem coś nowego a potem wychodzi że wieki temu to było normalne :grin:

Mnie zainspirował kol. Henio z tatarskim rogalem :wink:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4478

Wiec musiałem go uczynić i Iwonka moja żonka i niezastąpiona laska pomogła :clap:

 

ciasto kg mąki, 5 żółtek, ¾l wody, sól, oliwa

 

ciasto dzielimy na 6 części

 

farsz kg wolowiny,cebula, pieczarki, przyprawy(czosnek, majeranek, pieprz, sól)

farsz kg wolowiny,cebula, pieczarki, przyprawy(czosnek, majeranek, pieprz, sól)

 

przekładanie

zawijanie

gotowe

 

przekrój

 

smacznego :grin:

 

Przepis

http://www.eastway.pl/pierekaczewnik

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/37/#findComment-116922
Udostępnij na innych stronach

A u mnie rosół z gęsi z ziemniakami ,oraz flaczki z gęsi na wywarze z łapek gęsich . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/37/#findComment-116928
Udostępnij na innych stronach

flaczki z gęsi

A jak to się robi bo flaczki to tylko z wołowych żołądków u nas się jada. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/37/#findComment-116930
Udostępnij na innych stronach

Ja bardzo często robie a'la flaczki żołądków indyczych.

A ostatnio zrobiłam z boczniaka. Może to nie wynalazek , ale muszę powiedzieć że bardzo smaczne.

A co do tego rogala..? Darino jestem pod wrażeniem. Kurcze, czy musicie wstawiać takie pyszności???

Następny przepis do wypróbowania.

 

Pozdrawiam :tongue:

 

[ Dodano: Sob 10 Lip, 2010 17:57 ]

Oto przepis na Torcik z mielonego mięsa.

Co prawda to nie jest moj wymysł, przepis zaczerpniety z innego forum ale wypróbowany przeze mnie.

 

 

 

 

Ciasto:

 

15 dkg sera białego

6 łyżek mleka

6 łyżek oleju

2 szklanki mąki

mały proszek do pieczenia - 15g

 

 

Twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodawać ucierając pałką 6 łyżek mleka, 6 :tongue: łyżek oleju, szczyptę soli.

Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, dodać trochę śmietany.

Rozwałkować w prostokąt 50cm na 25 cm, posmarować masą mięsną.

 

Zwinąć ciasto w roladę od dłuższej strony, pokroić na 10 plastrów grubośc 5 cm każdy.

 

 

Masa mięsna:

 

1 cebula

15 dkg sera żółtego goudy

pół pęczka natki pietruszki

1 białko

60 dkg mięsa mielonego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól, pieprz

 

Cebulę i zieloną pietruszkę drobno pokroić, ser żółty pokroić w kostkę. Do mięsa mielonego dodać białko surowe, wyrobić.

Dodać pozostałe składniki, koncentrat pomidorowy.Doprawić solą, pieprzem. Dokładnie wyrobić.

 

Pokrojone ślimaczki poukładać w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. lekko spłaszczyć ręką

i posmarować żółtkiem rozrobionym z 1 łyżką mleka.

 

Wstawić do nagrzanego piekarnika- temperatura 180-200* i piec przez 40-45 minut.

 

Smacznego!!!

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/37/#findComment-116936
Udostępnij na innych stronach

Od pewnego czasu obserwuję na tym forum, że autorytet DZIADKA nie jest doceniany przez użytkowników. Wpis Arkadiusza najlepiej o tym świadczy. Mimo, że jest "entuzjastą forum" z prawie tysiącem wpisów dziwi się, że można zrobić flaczki z gęsi. Nie zastanawia się przy tym, że DZIADEK nie może pisać głupot. Pozdrawiam.
WojtekW
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/37/#findComment-116941
Udostępnij na innych stronach

Wojtuś wyluzuj ja chciałem tylko poznać przepis .Myślę ,że Dziadek się nie obraził a jeśli tak to chyba adwokatów nie potrzebuje. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/37/#findComment-116942
Udostępnij na innych stronach

Też jestem ciekaw przepisu na flaczki z gęsi.

Dziadku jak będzie przerwa w meczu może napiszesz co i jak ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/37/#findComment-116947
Udostępnij na innych stronach

WojtekW Od pewnego czasu obserwuję na tym forum, że autorytet DZIADKA nie jest doceniany przez użytkowników.

 

Ja uważam, że sie mylisz.Ja jestem na tym forum od niedawna, ale każdy z nas ma swoich zwolenników i przeciwników.

Czy akradiusz pytając o przepis DZIADKA, podważa Jego autoryte???

Mnie w sumie tez interesuje przepis na flaczki z gęsi.

 

Pozdrawiam

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/37/#findComment-116949
Udostępnij na innych stronach

Jadłem wielokrotnie "flaczki" z drobiu (osobiście wolę orginał). Robi się je ze skórek i innych tłustych części . Przyprawy te same , tylko rosół bez wołowiny :wink: .

Jest to taki substytut dla tych , co na samą myśl flaki dostają odruchu wymiotnego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/37/#findComment-116951
Udostępnij na innych stronach

Halusia, co innego, moim zdaniem, zapytać o przepis, a co innego twierdzić, że zna się tylko flaczki z wołowiny i kończyć zdanie uśmiechniętą "gębą" (według mnie to tak jakby lekko popukać się w czoło).

Pozdrawiam.

WojtekW
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/37/#findComment-116953
Udostępnij na innych stronach

Oj kolego Wojtek usmiechnij sie :grin: To co masz jutro na obiad?? :tongue:

 

Pozdrawiam

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/37/#findComment-116954
Udostępnij na innych stronach

Halusia, co innego, moim zdaniem, zapytać o przepis, a co innego twierdzić, że zna się tylko flaczki z wołowiny i kończyć zdanie uśmiechniętą "gębą" (według mnie to tak jakby lekko popukać się w czoło

Postaraj się kolego nie mierzyć wszystkich Swoją miarką.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/37/#findComment-116956
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.