arkadiusz Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2551 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 ale pod koniec gotowania wsypuję troszkę kaszki manny, wtedy zupa jest lekko zagęszczonaHalusia toż to profanacja flaków :devil: .Flaki zagęszczamy zasmażką a nie jakąś kaszą. [ Dodano: Pon 23 Kwi, 2012 17:28 ]No widzisz Arkadiuszu jak my gramy na jednej nucieWidzę ,że mam naśladowców i to z drugiego końca Polski.I bardzo dobrze. :grin: ,ale i tak najlepsze flaki w Warszawie podawali u Flisa na Marszałkowskiej , a na przeciwko piwo z beczki w Baryłeczce.Ech stare dobre czasy :rolleyes: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-214848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2552 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Halusia toż to profanacja flaków :devil: .Flaki zagęszczamy zasmażką a nie jakąś kaszą.Arkadiuszu... ale ja napisałam jak ja to robię, nie chcę podważać starej receptury Flaków po warszawsku. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-214865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2553 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Arkadiuszu... ale ja napisałam jak ja to robię Wiem ,wiem.Spróbuj kiedyś z zasmażką a sądzę ,że nie pożałujesz.Polecam :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-214867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2554 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 A do tych flaków jeszcze pulpeciki (wszystkie dzieci się nimi zajadały). :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-214881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2555 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 A do tych flaków jeszcze pulpecikiKoniecznie z wątrobą i szpikiem cielecem. :thumbsup: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-214882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2556 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Do flaków nie dodaje się żadnej zasmażki, po której ma się zgagę.Robi się je na czystym rosole z dodatkiem jarzyn (duża ilość tartej marchwi) oraz dużo majeranku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-214895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2557 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 nestorze napisz ,że Ty nie dodajesz. Bo ja też robię flaki z zasmażką bo wg mnie powinny być zawiesiste i o ile się orientuję to prawie wszystkie przepisy na flaczki mają zasmażkę :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-214936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2558 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Ludzie dodają mąkę do flaków ,aby były bardziej syte,ale mnie bardziej smakują na samym rosoleJak ktoś jest bardzo głodny ,to może je zjeść z bułką.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-214939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszcz Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2559 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Nie chodzi tu chyba o sytość (przecież to tylko łyżka mąki). Ja też do flaków robię zasmażkę, która jednak zmienia trochę ich smak (na + oczywiście), ale o kaszy to pierwszy raz słyszę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-214968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2560 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 .Robi się je na czystym rosole z dodatkiem jarzyn (duża ilość tartej marchwi) oraz dużo majeranku. Nestorze możemy jeść z jednej michy Ja robię flaki na rosole z obgotowanych kości szpikowych oczywiście przeciętych . Z warzyw to marchew pietruszka i seler z tarte na tarce typu łezka . Dodając więcej warzyw mogą być tak gęste że mąka już się nie zmieści :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-214986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2561 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Ja mam dziś chleb chrupki, surowe młode marchewki w całości , pomidor, ser biały!Trzeba cukier zrzucić po zimie! :lol: :lol: Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-215000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2562 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Dzisiaj jestem bez obiadu, powód prosty, córka gotowała. Nie da się zjeść. :???: Czas wyłączyć komputer i udać się przynajmniej po zupkę chmielową :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-215003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2563 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Ja kiedy był na nauczaniu u Grzegorza podejrzała pomidorowa zupa na świńskich żebrach, teraz gotuję sobie . Bardzo smacznie z śmietaną. :thumbsup: Oto i dziś rozkoszuję się nim... :grin: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-215004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2564 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 pomidorowa zupa na świńskich żebrach albo na ogonie............... świńskim :grin:nie, na żebrach... :thumbsup: arkadiusz, dziś wywieszam po pierwszym etapie twój przepis :lol: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-215010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2565 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Wieszaj ,ale warunki nie za dobre.Chyba ,że u Was chłodniej bo u nas lato. :smile: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-215011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2566 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Czas wyłączyć komputer i udać się przynajmniej po zupkę chmielową :wink: Andyandy zacznij robić własną zupkę chmielową, jest trochę trudniejsza niż zrobienie Cydru. Smak ma niepowtarzalny. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-215013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2567 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 zacznij robić własną zupkę chmielową, A kto by nie chciał :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-215023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2568 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Dzisiaj jestem bez obiadu, powód prosty, córka gotowała. Nie da się zjeść.ale już samo to, że ugotowała jest powodem do dumy ile dziewczyn w polsce nawet herbaty sobie zrobić nie umie... (nie żartuje.. dla nich herbata to guziczek w automacie) a jak chęci są to już mały kroczek do sukcesu ^^ ..zeby podkolorować temat troche hehe ..troche już sie nudna robi ta wołowinka.. na fotkach xD mi sie nie znudzi nigdy jako jedzenie :lol: wczorajsza z grapefruitem była przepyszna ^^Pozdrawiam http://img214.imageshack.us/img214/6599/stekigrap.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-215156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2569 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 PanBoczek jako że ostatnio po raz pierwszy w życiu popełniłem steka z polędwicy i wyszedł mi wypieczony (nie spalony). Zasmakowaliśmy z żoną tego i z tego powodu że jednak polędwicę muszę kupować całą (koszt) zastanawiam się nad inną częścią wołowiny równie godną polecenia. Z czego ty robiłeś swoje steczki ? Na czym piekłeś że są tak pięknie wypieczone z wierzchu ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-215158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2570 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 kipi, zaproaszam do mnie do tematu opisałem dokłądnie jak robie steki.. z czego a nawet przetłumaczyłem tekścik o sezonowaniu Oględnie mówiąć przypieczenie: wysoka temperatura na patelni - te smażyły sie tylko po minucie z każdej strony. Mięso: krwista polędwica to pożywka dla ego :lol: ja osobiście wole rostbef, antrykot czy udziec.. na fotkach rostbef, którego używam do steków najczęściej.. Pozdrawiam :grin: Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-215161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2571 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Dziś przepis Inżynierski, czyli z fotorelacją. "Pieczarki a`la Kanie" Voila! Zaczynamy od 6 przerośniętych pieczarek, oddzielamy kapelusze od nóżek: http://farm8.staticflickr.com/7066/6970677040_01a829588b_z.jpg DSCN2078 by TeBeWAW, on Flickr Kapelusze na razie odkładamy na bok, nóżki kroimy na cienko: http://farm8.staticflickr.com/7139/6970678366_79b4b78e0f_z.jpg DSCN2079 by TeBeWAW, on Flickr Bierzemy dowolną wędzonkę i kroimy ją tak samo jak nóżki, w podobnej ilości: http://farm6.staticflickr.com/5334/6970679320_2cc4081c3c_z.jpg DSCN2081 by TeBeWAW, on Flickr Teraz bierzemy dwa jaja i bułke tartą i przygotowujemy panierkę, do jajek dodajemy soli, do bułki pieprzu: http://farm6.staticflickr.com/5341/7116756391_d0e409321d_z.jpg DSCN2082 by TeBeWAW, on Flickr Mieszamy jedno i drugie przygotowując do panierowania kapeluszy: http://farm8.staticflickr.com/7228/6970681472_0e59f549c3_z.jpg DSCN2083 by TeBeWAW, on Flickr Wracamy do nóżek i wędzonki, rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju i zmażymy na półsucho do brązowości: http://farm8.staticflickr.com/7046/7116758523_8b36d0d9cf_z.jpg DSCN2084 by TeBeWAW, on Flickr Po usmażeniu zdejmujemy z patelni do miseczki, w drugiej miseczce przygotowujemy starty ser: http://farm8.staticflickr.com/7207/7116759727_62883a36c1_z.jpg DSCN2085 by TeBeWAW, on Flickr Patelnię wycieramy z resztek, dodajemy świeżego oleju tak około na 3mm i podgrzewamy, zaczynamy panierować kapelusze: http://farm8.staticflickr.com/7239/7116760999_275055f755_z.jpg DSCN2086 by TeBeWAW, on Flickr Smażymy kapelusze na dobrze rozgrzanym oleju zaczynając od strony z blaszkami: http://farm8.staticflickr.com/7064/6970685982_3a70ebc0cd_z.jpg DSCN2087 by TeBeWAW, on Flickr Potem smażymy drugą stronę: http://farm8.staticflickr.com/7136/7116763423_da893bb8d7_z.jpg DSCN2089 by TeBeWAW, on Flickr Następnie przekładamy na blachę, nakładamy mieszankę usmażonej wędzonki i nóżek pieczarkowych: http://farm9.staticflickr.com/8028/6970688156_8c9636d181_z.jpg DSCN2090 by TeBeWAW, on Flickr I posypujemy serem: http://farm6.staticflickr.com/5350/7116765773_715660b71b_z.jpg DSCN2091 by TeBeWAW, on Flickr Następnie wkładamy do piekarnika lub mikrofali i zapiekamy do roztopienia sera: Podajemy z czym kto lubi. Koniec :-) http://farm6.staticflickr.com/5319/7116769349_c38e6a1a76_z.jpg DSCN2094 by TeBeWAW, on Flickr PS. To jest porcja na 1 osobę, Inżynier z resztek jaja i bułki ulepił se mielonego: http://farm9.staticflickr.com/8022/6970690514_d4256fc251_z.jpg DSCN2092 by TeBeWAW, on Flickr Usmażył: http://farm8.staticflickr.com/7218/6970691780_34bcc3b367_z.jpg DSCN2093 by TeBeWAW, on Flickr I podał se z dwoma listkami bazylii, żeby było elegancko: http://farm8.staticflickr.com/7262/6970693952_769ffc2fb2_z.jpg DSCN2095 by TeBeWAW, on Flickr Dobranoc ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-215517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2572 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Witam.TeBe przypomniałeś mi film "Rozmowy Nocą" :grin: Pozdrawiam :wink: P.S. Czy obok głównego dania leżą papryczki czereśniowe :rolleyes: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-215520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2573 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 TeBe, :thumbsup: zakazane pyszności ^^ mniam Pozwól, że dopytam... te czerwone z białym środkiem już na talerzu... czyżby to były chilli faszerowane serem? ^^ Te z makro w takich płatkich plastikowych pojemniczkach to niego w gębie :thumbsup: podobne, innych producentów sa już be jak dla mnie Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-215521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roland Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2574 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Jako że byłem wczoraj na rybkach to dziś na obiad Karasie w śmietanie :thumbsup: według tego przepisu Składniki: 1 kg karasi, 1 cebula, 3/4 szklanki śmietany, przyprawy (sól, pieprz), kostka przyprawy do zup, mąka do panierowania, masło do smażenia, pół pęczka koperku Sposób przyrządzenia: Karasie oskrobać z łusek i mulistego nalotu, wypatroszyć, bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą, podzielić na dzwonka (jeśli małe - tylko odrzucić głowy), oprószyć solą i pieprzem, obłożyć cebulą pokrajaną w cienkie krążki, przykryć, pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godziny. Usunąć cebulę, dzwonka oprószyć mąką, obrumienić na rozgrzanym maśle (Uważając przy tym aby masła nie spalić) na rumiano ze wszystkich stron. Usmażone karasie ułożyć w rondelku, zalać 1 szklanką wody z rozpuszczoną w niej przyprawą do zup, dusić na małym ogniu ok. 25 min. Następnie rozetrzeć dokładnie śmietanę z 1 łyżką mąki i zalać tym karasie. Dusić 5 min. Zasypać usiekaną połową pęczka koperku i poddusić jeszcze 5 min. Sposób podania: Potrawę podajemy na stół w tym samym rondlu, w którym karasie były duszone. Odkrywamy rondel bezpośrednio przed nakładaniem porcji. Zapach, który wtedy uderzy w biesiadników może wywołać u nich głęboki szok. Karasie w śmietanie, choć ościste, uważane były zawsze przez smakoszy za najlepsze danie z ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-215534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2575 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 A ja będę miał ogonek na obiadek . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-215541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.