Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ale pod koniec gotowania wsypuję troszkę kaszki manny, wtedy zupa jest lekko zagęszczona

Halusia toż to profanacja flaków :devil: .Flaki zagęszczamy zasmażką a nie jakąś kaszą.

 

[ Dodano: Pon 23 Kwi, 2012 17:28 ]

No widzisz Arkadiuszu jak my gramy na jednej nucie

Widzę ,że mam naśladowców i to z drugiego końca Polski.I bardzo dobrze. :grin: ,ale i tak najlepsze flaki w Warszawie podawali u Flisa na Marszałkowskiej , a na przeciwko piwo z beczki w Baryłeczce.Ech stare dobre czasy :rolleyes:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-214848
Udostępnij na innych stronach

Halusia toż to profanacja flaków :devil: .Flaki zagęszczamy zasmażką a nie jakąś kaszą.

Arkadiuszu... ale ja napisałam jak ja to robię, nie chcę podważać starej receptury Flaków po warszawsku. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-214865
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu... ale ja napisałam jak ja to robię

Wiem ,wiem.Spróbuj kiedyś z zasmażką a sądzę ,że nie pożałujesz.Polecam :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-214867
Udostępnij na innych stronach

A do tych flaków jeszcze pulpeciki

Koniecznie z wątrobą i szpikiem cielecem.

:thumbsup:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-214882
Udostępnij na innych stronach

Do flaków nie dodaje się żadnej zasmażki, po której ma się zgagę.Robi się je na czystym rosole z dodatkiem jarzyn (duża ilość tartej marchwi) oraz dużo majeranku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-214895
Udostępnij na innych stronach

nestorze napisz ,że Ty nie dodajesz. Bo ja też robię flaki z zasmażką bo wg mnie powinny być zawiesiste i o ile się orientuję to prawie wszystkie przepisy na flaczki mają zasmażkę :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-214936
Udostępnij na innych stronach

Ludzie dodają mąkę do flaków ,aby były bardziej syte,ale mnie bardziej smakują na samym rosoleJak ktoś jest bardzo głodny ,to może je zjeść z bułką.Pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-214939
Udostępnij na innych stronach

Nie chodzi tu chyba o sytość (przecież to tylko łyżka mąki). Ja też do flaków robię zasmażkę, która jednak zmienia trochę ich smak (na + oczywiście), ale o kaszy to pierwszy raz słyszę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-214968
Udostępnij na innych stronach

.Robi się je na czystym rosole z dodatkiem jarzyn (duża ilość tartej marchwi) oraz dużo majeranku.

 

Nestorze możemy jeść z jednej michy :D Ja robię flaki na rosole z obgotowanych kości szpikowych oczywiście przeciętych . Z warzyw to marchew pietruszka i seler z tarte na tarce typu łezka . Dodając więcej warzyw mogą być tak gęste że mąka już się nie zmieści :grin:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-214986
Udostępnij na innych stronach

Ja mam dziś chleb chrupki, surowe młode marchewki w całości , pomidor, ser biały!

Trzeba cukier zrzucić po zimie! :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-215000
Udostępnij na innych stronach

Ja kiedy był na nauczaniu u Grzegorza podejrzała pomidorowa zupa na świńskich żebrach, teraz gotuję sobie . Bardzo smacznie z śmietaną. :thumbsup:

Oto i dziś rozkoszuję się nim... :grin:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-215004
Udostępnij na innych stronach

pomidorowa zupa na świńskich żebrach

albo na ogonie............... świńskim :grin:

nie, na żebrach... :thumbsup:

 

arkadiusz, dziś wywieszam po pierwszym etapie twój przepis :lol:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-215010
Udostępnij na innych stronach

Wieszaj ,ale warunki nie za dobre.Chyba ,że u Was chłodniej bo u nas lato. :smile:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-215011
Udostępnij na innych stronach

Czas wyłączyć komputer i udać się przynajmniej po zupkę chmielową :wink:

Andyandy

zacznij robić własną zupkę chmielową, jest trochę trudniejsza niż zrobienie Cydru.

Smak ma niepowtarzalny.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-215013
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj jestem bez obiadu, powód prosty, córka gotowała. Nie da się zjeść.

ale już samo to, że ugotowała jest powodem do dumy :) ile dziewczyn w polsce nawet herbaty sobie zrobić nie umie... (nie żartuje.. dla nich herbata to guziczek w automacie)

a jak chęci są to już mały kroczek do sukcesu ^^

..zeby podkolorować temat troche hehe ..troche już sie nudna robi ta wołowinka.. na fotkach xD mi sie nie znudzi nigdy jako jedzenie :lol: wczorajsza z grapefruitem była przepyszna ^^Pozdrawiam

 

http://img214.imageshack.us/img214/6599/stekigrap.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-215156
Udostępnij na innych stronach

PanBoczek jako że ostatnio po raz pierwszy w życiu popełniłem steka z polędwicy i wyszedł mi wypieczony (nie spalony). Zasmakowaliśmy z żoną tego i z tego powodu że jednak polędwicę muszę kupować całą (koszt) zastanawiam się nad inną częścią wołowiny równie godną polecenia. Z czego ty robiłeś swoje steczki ?

Na czym piekłeś że są tak pięknie wypieczone z wierzchu ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-215158
Udostępnij na innych stronach

kipi, zaproaszam do mnie do tematu :) opisałem dokłądnie jak robie steki.. z czego a nawet przetłumaczyłem tekścik o sezonowaniu ;)

Oględnie mówiąć przypieczenie: wysoka temperatura na patelni - te smażyły sie tylko po minucie z każdej strony. Mięso: krwista polędwica to pożywka dla ego :lol: ja osobiście wole rostbef, antrykot czy udziec.. na fotkach rostbef, którego używam do steków najczęściej.. Pozdrawiam :grin:

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-215161
Udostępnij na innych stronach

Dziś przepis Inżynierski, czyli z fotorelacją.

"Pieczarki a`la Kanie"

Voila!

 

Zaczynamy od 6 przerośniętych pieczarek, oddzielamy kapelusze od nóżek:

 

http://farm8.staticflickr.com/7066/6970677040_01a829588b_z.jpg

DSCN2078 by TeBeWAW, on Flickr

 

Kapelusze na razie odkładamy na bok, nóżki kroimy na cienko:

 

http://farm8.staticflickr.com/7139/6970678366_79b4b78e0f_z.jpg

DSCN2079 by TeBeWAW, on Flickr

 

Bierzemy dowolną wędzonkę i kroimy ją tak samo jak nóżki, w podobnej ilości:

 

http://farm6.staticflickr.com/5334/6970679320_2cc4081c3c_z.jpg

DSCN2081 by TeBeWAW, on Flickr

 

Teraz bierzemy dwa jaja i bułke tartą i przygotowujemy panierkę, do jajek dodajemy soli, do bułki pieprzu:

 

http://farm6.staticflickr.com/5341/7116756391_d0e409321d_z.jpg

DSCN2082 by TeBeWAW, on Flickr

 

Mieszamy jedno i drugie przygotowując do panierowania kapeluszy:

 

http://farm8.staticflickr.com/7228/6970681472_0e59f549c3_z.jpg

DSCN2083 by TeBeWAW, on Flickr

 

Wracamy do nóżek i wędzonki, rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju i zmażymy na półsucho do brązowości:

 

http://farm8.staticflickr.com/7046/7116758523_8b36d0d9cf_z.jpg

DSCN2084 by TeBeWAW, on Flickr

 

Po usmażeniu zdejmujemy z patelni do miseczki, w drugiej miseczce przygotowujemy starty ser:

 

http://farm8.staticflickr.com/7207/7116759727_62883a36c1_z.jpg

DSCN2085 by TeBeWAW, on Flickr

 

Patelnię wycieramy z resztek, dodajemy świeżego oleju tak około na 3mm i podgrzewamy, zaczynamy panierować kapelusze:

 

http://farm8.staticflickr.com/7239/7116760999_275055f755_z.jpg

DSCN2086 by TeBeWAW, on Flickr

 

Smażymy kapelusze na dobrze rozgrzanym oleju zaczynając od strony z blaszkami:

 

http://farm8.staticflickr.com/7064/6970685982_3a70ebc0cd_z.jpg

DSCN2087 by TeBeWAW, on Flickr

 

Potem smażymy drugą stronę:

 

http://farm8.staticflickr.com/7136/7116763423_da893bb8d7_z.jpg

DSCN2089 by TeBeWAW, on Flickr

 

Następnie przekładamy na blachę, nakładamy mieszankę usmażonej wędzonki i nóżek pieczarkowych:

 

http://farm9.staticflickr.com/8028/6970688156_8c9636d181_z.jpg

DSCN2090 by TeBeWAW, on Flickr

 

I posypujemy serem:

 

http://farm6.staticflickr.com/5350/7116765773_715660b71b_z.jpg

DSCN2091 by TeBeWAW, on Flickr

 

Następnie wkładamy do piekarnika lub mikrofali i zapiekamy do roztopienia sera:

Podajemy z czym kto lubi. Koniec :-)

 

http://farm6.staticflickr.com/5319/7116769349_c38e6a1a76_z.jpg

DSCN2094 by TeBeWAW, on Flickr

 

PS. To jest porcja na 1 osobę, Inżynier z resztek jaja i bułki ulepił se mielonego:

 

http://farm9.staticflickr.com/8022/6970690514_d4256fc251_z.jpg

DSCN2092 by TeBeWAW, on Flickr

 

Usmażył:

 

http://farm8.staticflickr.com/7218/6970691780_34bcc3b367_z.jpg

DSCN2093 by TeBeWAW, on Flickr

 

I podał se z dwoma listkami bazylii, żeby było elegancko:

 

http://farm8.staticflickr.com/7262/6970693952_769ffc2fb2_z.jpg

DSCN2095 by TeBeWAW, on Flickr

 

Dobranoc ;-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-215517
Udostępnij na innych stronach

Witam.

TeBe przypomniałeś mi film "Rozmowy Nocą" :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

P.S. Czy obok głównego dania leżą papryczki czereśniowe :rolleyes:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-215520
Udostępnij na innych stronach

TeBe, :thumbsup: zakazane pyszności ^^ mniam

Pozwól, że dopytam... te czerwone z białym środkiem już na talerzu... czyżby to były chilli faszerowane serem? ^^ Te z makro w takich płatkich plastikowych pojemniczkach to niego w gębie :thumbsup: podobne, innych producentów sa już be jak dla mnie :D Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-215521
Udostępnij na innych stronach

Jako że byłem wczoraj na rybkach to dziś na obiad Karasie w śmietanie :thumbsup:

według tego przepisu

Składniki: 1 kg karasi, 1 cebula, 3/4 szklanki śmietany, przyprawy (sól, pieprz), kostka przyprawy do zup, mąka do panierowania, masło do smażenia, pół pęczka koperku

 

Sposób przyrządzenia: Karasie oskrobać z łusek i mulistego nalotu, wypatroszyć, bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą, podzielić na dzwonka (jeśli małe - tylko odrzucić głowy), oprószyć solą i pieprzem, obłożyć cebulą pokrajaną w cienkie krążki, przykryć, pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godziny. Usunąć cebulę, dzwonka oprószyć mąką, obrumienić na rozgrzanym maśle (Uważając przy tym aby masła nie spalić) na rumiano ze wszystkich stron. Usmażone karasie ułożyć w rondelku, zalać 1 szklanką wody z rozpuszczoną w niej przyprawą do zup, dusić na małym ogniu ok. 25 min. Następnie rozetrzeć dokładnie śmietanę z 1 łyżką mąki i zalać tym karasie. Dusić 5 min. Zasypać usiekaną połową pęczka koperku i poddusić jeszcze 5 min.

 

Sposób podania: Potrawę podajemy na stół w tym samym rondlu, w którym karasie były duszone. Odkrywamy rondel bezpośrednio przed nakładaniem porcji. Zapach, który wtedy uderzy w biesiadników może wywołać u nich głęboki szok. Karasie w śmietanie, choć ościste, uważane były zawsze przez smakoszy za najlepsze danie z ryb.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/103/#findComment-215534
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.