nestor Opublikowano 19 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #3301 Opublikowano 19 Maja 2013 Ja też kilka razy jadłem w tym roku szpinak z pokrzywy.Użyłem blendera do rozdrobnienia,tak jak radziła E.Anna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-285289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #3302 Opublikowano 19 Maja 2013 Ja w wersji szpinakowej i do farszu pokrzyw nie miksowałam tylko do tej "pasty", która jest do spożycia na zimno :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-285290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 19 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #3303 Opublikowano 19 Maja 2013 Ja też kilka razy jadłem w tym roku szpinak z pokrzywy. A ja do tej pory wykorzystywałem pokrzywę do robienia gnojówki do podlewania. Jak to mogą być różnie zastosowania jednej roślinki Jutro zrobię pastę. Grube rękawice do krojenia chyba nieodzowne;) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-285293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #3304 Opublikowano 20 Maja 2013 w wersji szpinakowej i do farszu pokrzyw nie miksowałam tylko do tej "pasty", która jest do spożycia na zimnoW wersji obiadowej można pokrzywę pokroić lub przepuscić przez maszynkę. To, o czym mówiłam Nestorowi to pasta z jajkami i majonezem w roli emulgatora. Wczoraj, ze względu na stołowników, wypróbowałam wersję dietetyczną bez jajek,śmietany i glutenu. Jako tłuszczu użyłam smalcu gęsiego, zagęściłam potrawę mąką ziemniaczaną. Sos kisielowy zrobiony był na bazie wody z parzenia pokrzywy. Dodatkowy połysk spowodował, że jarzynka przybrała niespotykanie głęboką, piękną barwę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-285304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #3305 Opublikowano 21 Maja 2013 Dzisiaj obiad z tego co w lodówce pozostało. Z wczorajszego obiadu trochę kaszy perłowej,trochę boczku wędzonego i pachwiny,resztki sera,dwie łyżki smietany,cebula i dwa jajka .Wyszła z tego zapiekanka .No to się nawet rymnęło :wink: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-285522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #3306 Opublikowano 22 Maja 2013 Ja dzisiaj ugotowałem zupę warzywną gdzie podstawowym warzywem była kalarepa a bazą wyjściową mięso z obgotowanych kości karkowych i rosół z obgotowanych kości szpikowych wieprzowych . http://img856.imageshack.us/img856/1354/p5220030.jpg Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-285657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #3307 Opublikowano 25 Maja 2013 Łebki się peklują na salceson brunszwicki to nie mogłem się powstrzymać i na obiad uszy wp. :thumbsup: http://img109.imageshack.us/img109/223/002agb.jpg Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-286037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #3308 Opublikowano 25 Maja 2013 Arek,Ty to potrafisz ludzi wkurzyć :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-286038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #3309 Opublikowano 25 Maja 2013 Szkoda ze was u nas nie ma, uszy na kilogramy sprzedaja :grin: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-286056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #3310 Opublikowano 25 Maja 2013 arkadiusz, Ty potrafisz za ucho chwycić :grin: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-286065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #3311 Opublikowano 25 Maja 2013 Krewetki w warzywach z dodatkami do smaku :thumbsup: Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-286074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #3312 Opublikowano 25 Maja 2013 Na obiad golonka z patelni :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-286077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 30 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #3313 Opublikowano 30 Maja 2013 Pieczone "pyrki" z masłem ziołowym i serkiem.. Tak mnie coś naszło.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-286576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 30 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #3314 Opublikowano 30 Maja 2013 Gregtom to powinno się nazywać ''pyry z gzikiem''tak się mówi po '' mojemu'' czyli po poznańsku rewelacyjne danie :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-286582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 30 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #3315 Opublikowano 30 Maja 2013 A ja miałem dzisiaj obiadek wiosenny a mianowicie: młoda kapusta duszona na skrzydełkach z marchewką , dużo koperku , śmietanka, młode ziemniaczki a na deser nalewka z borówki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-286584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz.w Opublikowano 31 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #3316 Opublikowano 31 Maja 2013 na obiad dziś Jak zrobić kurczaka pieczonego z nadzieniem mięsnym?Składniki:kurczak – około 1,8 kgmięso wieprzowe mielone – 0,5 kg4 jajka1 pęczek zielonej pietruszki1 czubata łyżka drobnych50 g łuskanych orzechów włoskich2 łyżki wody1 łyżka bułki tartejpieprz, sól, papryka ostra, czosnek, majeranek Najpierw trzeba kurczaka wyluzować – czyli usunąć z kurczaka kości.Do miski wkładamy mięso wieprzowe i wybijamy jajka. Dolewamy wodę i wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy ręką. Dodajemy namoczone w gorącej wodzie i osączone rodzynki. Orzechy włoskie obieramy ze skórek, żeby nie były gorzkie (skórka łatwo schodzi po sparzeniu). Natkę pietruszki drobno kroimy. Dodajemy orzechy i natkę do mięsa. Ponownie wyrabiamy nadzienie, aż orzechy, rodzynki i natka równomiernie się rozprowadzą. Wkładamy nadzienie do kurczaka, wypełniając całą skórę po szyi i wnętrze udek. Nadzienie jest konsystencji tylko odrobinę luźniejszej niż mięso na kotlety mielone, więc się łatwo wkłada i nie rozlewa. Zaszywamy wszystkie otwory w kurczaku. Po wierzchu nacieramy/posypujemy kurczaka solą, ostrą papryką, czosnkiem i majerankiem. Wkładamy do brytfanny polanej/natartej oliwą. Jak pieczemy kurczaka z nadzieniem mięsnym?Kurczaka z nadzieniem mięsnym pieczemy przez 1 godzinę i 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Przez pierwsze pół godziny pieczemy bez przykrycia, potem przykrywamy, a na koniec znowu odkrywamy, żeby skórka była chrupiąca. Mój niedzielny kurczak poprosił mnie o polanie odrobiną oliwy po wierzchu na około 10 minut przed końcem do tego frytki oraz sałatka z pomidorów Cytuj mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-286597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 31 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #3317 Opublikowano 31 Maja 2013 drobnych ..? chyba cos umknelo.. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-286598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 31 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #3318 Opublikowano 31 Maja 2013 trzeba kurczaka wyluzować A tu http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1531 DZIADEK pięknie pokazał jak to zrobić. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-286599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 31 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #3319 Opublikowano 31 Maja 2013 A na obiad dzisiaj będzie : Świeżonka czyli niebo w gębie. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-286600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 31 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #3320 Opublikowano 31 Maja 2013 A na obiad dzisiaj będzie : Świeżonka czyli niebo w gębie.Tzn miałeś świniobicie? Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-286605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz.w Opublikowano 1 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #3321 Opublikowano 1 Czerwca 2013 1 czubata łyżka drobnych rodzynek Cytuj mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-286658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #3322 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Dzisiaj na obiadek - dorsz i to coś podobne do dorsza czyli czarniak . :smile: Do tego surówka z kiszonej kapusty http://img4.imageshack.us/img4/4852/p6040035k.jpg Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-287176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #3323 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Andrzeju.. A na czym smażyłeś rybkę..? ps. Nie chodzi mi o naczynie, tylko o tłuszczyk.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-287178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #3324 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Andrzeju.. A na czym smażyłeś rybkę..? Klarowane masło z Mlekovity . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-287179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #3325 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Dzis na obiad okazyjnie kupiona dorada z Lidla, gotowana na parze z szałwią i meksykańską przyprawą (limonkowo-paprykowa) http://img94.imageshack.us/img94/1102/dorvg.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-287193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.