Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja w wersji szpinakowej i do farszu pokrzyw nie miksowałam tylko do tej "pasty", która jest do spożycia na zimno :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-285290
Udostępnij na innych stronach

Ja też kilka razy jadłem w tym roku szpinak z pokrzywy.

A ja do tej pory wykorzystywałem pokrzywę do robienia gnojówki do podlewania. Jak to mogą być różnie zastosowania jednej roślinki ;) Jutro zrobię pastę. Grube rękawice do krojenia chyba nieodzowne;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-285293
Udostępnij na innych stronach

w wersji szpinakowej i do farszu pokrzyw nie miksowałam tylko do tej "pasty", która jest do spożycia na zimno

W wersji obiadowej można pokrzywę pokroić lub przepuscić przez maszynkę.

To, o czym mówiłam Nestorowi to pasta z jajkami i majonezem w roli emulgatora.

Wczoraj, ze względu na stołowników, wypróbowałam wersję dietetyczną bez jajek,śmietany i glutenu. Jako tłuszczu użyłam smalcu gęsiego, zagęściłam potrawę mąką ziemniaczaną. Sos kisielowy zrobiony był na bazie wody z parzenia pokrzywy. Dodatkowy połysk spowodował, że jarzynka przybrała niespotykanie głęboką, piękną barwę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-285304
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj obiad z tego co w lodówce pozostało.

Z wczorajszego obiadu trochę kaszy perłowej,trochę boczku wędzonego i pachwiny,resztki sera,dwie łyżki smietany,cebula i dwa jajka .Wyszła z tego zapiekanka .No to się nawet rymnęło :wink:

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-285522
Udostępnij na innych stronach

Ja dzisiaj ugotowałem zupę warzywną gdzie podstawowym warzywem była kalarepa a bazą wyjściową mięso z obgotowanych kości karkowych i rosół z obgotowanych kości szpikowych wieprzowych .

 

 

http://img856.imageshack.us/img856/1354/p5220030.jpg Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-285657
Udostępnij na innych stronach

Łebki się peklują na salceson brunszwicki to nie mogłem się powstrzymać i na obiad uszy wp. :thumbsup:

 

http://img109.imageshack.us/img109/223/002agb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-286037
Udostępnij na innych stronach

Arek,Ty to potrafisz ludzi wkurzyć :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-286038
Udostępnij na innych stronach

Szkoda ze was u nas nie ma, uszy na kilogramy sprzedaja :grin:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-286056
Udostępnij na innych stronach

Na obiad golonka z patelni

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-286077
Udostępnij na innych stronach

Gregtom

to powinno się nazywać ''pyry z gzikiem''

tak się mówi po '' mojemu'' czyli po poznańsku

rewelacyjne danie :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-286582
Udostępnij na innych stronach

A ja miałem dzisiaj obiadek wiosenny a mianowicie: młoda kapusta duszona na skrzydełkach z marchewką , dużo koperku , śmietanka, młode ziemniaczki a na deser nalewka z borówki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-286584
Udostępnij na innych stronach

na obiad dziś

Jak zrobić kurczaka pieczonego z nadzieniem mięsnym?

Składniki:

kurczak – około 1,8 kg

mięso wieprzowe mielone – 0,5 kg

4 jajka

1 pęczek zielonej pietruszki

1 czubata łyżka drobnych

50 g łuskanych orzechów włoskich

2 łyżki wody

1 łyżka bułki tartej

pieprz, sól, papryka ostra, czosnek, majeranek

 

Najpierw trzeba kurczaka wyluzować – czyli usunąć z kurczaka kości.

Do miski wkładamy mięso wieprzowe i wybijamy jajka. Dolewamy wodę i wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy ręką. Dodajemy namoczone w gorącej wodzie i osączone rodzynki. Orzechy włoskie obieramy ze skórek, żeby nie były gorzkie (skórka łatwo schodzi po sparzeniu). Natkę pietruszki drobno kroimy. Dodajemy orzechy i natkę do mięsa. Ponownie wyrabiamy nadzienie, aż orzechy, rodzynki i natka równomiernie się rozprowadzą. Wkładamy nadzienie do kurczaka, wypełniając całą skórę po szyi i wnętrze udek. Nadzienie jest konsystencji tylko odrobinę luźniejszej niż mięso na kotlety mielone, więc się łatwo wkłada i nie rozlewa. Zaszywamy wszystkie otwory w kurczaku. Po wierzchu nacieramy/posypujemy kurczaka solą, ostrą papryką, czosnkiem i majerankiem. Wkładamy do brytfanny polanej/natartej oliwą.

 

Jak pieczemy kurczaka z nadzieniem mięsnym?

Kurczaka z nadzieniem mięsnym pieczemy przez 1 godzinę i 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Przez pierwsze pół godziny pieczemy bez przykrycia, potem przykrywamy, a na koniec znowu odkrywamy, żeby skórka była chrupiąca. Mój niedzielny kurczak poprosił mnie o polanie odrobiną oliwy po wierzchu na około 10 minut przed końcem

do tego frytki oraz sałatka z pomidorów

mariusz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-286597
Udostępnij na innych stronach

trzeba kurczaka wyluzować

A tu http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1531 DZIADEK pięknie pokazał jak to zrobić.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-286599
Udostępnij na innych stronach

A na obiad dzisiaj będzie : Świeżonka :) czyli niebo w gębie.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-286600
Udostępnij na innych stronach

A na obiad dzisiaj będzie : Świeżonka :) czyli niebo w gębie.

Tzn miałeś świniobicie?

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-286605
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj na obiadek - dorsz i to coś podobne do dorsza czyli czarniak . :smile: Do tego surówka z kiszonej kapusty

 

 

 

 

http://img4.imageshack.us/img4/4852/p6040035k.jpg Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-287176
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju.. A na czym smażyłeś rybkę..?

 

Klarowane masło z Mlekovity .

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-287179
Udostępnij na innych stronach

Dzis na obiad okazyjnie kupiona dorada z Lidla, gotowana na parze z szałwią i meksykańską przyprawą (limonkowo-paprykowa)

http://img94.imageshack.us/img94/1102/dorvg.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/133/#findComment-287193
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.