Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

http://img688.imageshack.us/img688/1985/001pmz.jpg[/img]

 

Uploaded with ImageShack.us

Na obiadek królik w sosie warywno-śmietankowym z dodatkiem pigwówki z ryżem i marchewką z jabłkiem.To tyle w kwestii obiadu.

Nie umiem chyba korzystać z ImageShack :sad: Jak wklejam obraz to jest strasznie duży i niewyrażny,Link musi wystarczyć ?Heniu jak Ty to robisz?

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/119/#findComment-248737
Udostępnij na innych stronach

Kaziku tu masz krok po kroku.. dasz radę.. :wink:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9237

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/119/#findComment-248741
Udostępnij na innych stronach

Kruszynko trzeba przed rozpoczęciem ściągania w polu "Zmiana rozmiaru obrazu" zaznaczyć 640X480 ( ja przynajmniej taki rozmiar odznaczam) a potem gdy juz się ściągnie to skopiowac trzeba wybrać "zamieść ten obraz " a potem "forum" i wtedy jak wkleisz ten link u nas od razu pokaże się zdjęcie . Uff nie wiem czy zrozumiale wytłumaczyłam.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/119/#findComment-248745
Udostępnij na innych stronach

Nie umiem chyba korzystać z ImageShack :sad:

Kaziu, pozwolę sobie wkleić przez fotosik :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/119/#findComment-248747
Udostępnij na innych stronach

Andrzej Smakowe :thumbsup: jeżeli możesz zapodaj przepis. :grin:

 

Właściwie wszystko jest na fotkach - oprócz przypraw . :grin:

 

 

Wykorzystałem rosół od gotowania golonki

mięso z obgotowanych kości

żołądki wieprzowe w moim przypadku szt 2

 

Warzywa : seler , pietruszka , marchewka , por , przekręcone przez maszynkę do warzyw - duża łezka . Lubczyk w całości mrożony ( gałązka - dwie ) w/g potrzeb :tongue:

 

Przyprawy : liść laurowy , ziele angielskie , owoc jałowca , majeranek , czubrica czerwona , pieprz świeżo mielony , sól .

 

Wpierw gotujesz flaki do stanu półmiękkiego następnie dodajesz warzywa i gotujesz na małym ogniu do ....... w/g uznania . Oczywiście przyprawiasz w/g gustu i do smaku .

Jeżeli coś przeoczyłem proszę pytać .

 

 

Pozdrawiam gorąco .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/119/#findComment-248749
Udostępnij na innych stronach

Kaziku tu masz krok po kroku.. dasz radę

w tym sęk,że robię to krok po kroku :sad:

Kruszynko trzeba przed rozpoczęciem ściągania w polu "Zmiana rozmiaru obrazu" zaznaczyć 640X480 ( ja przynajmniej taki rozmiar odznaczam) a potem gdy juz się ściągnie to skopiowac trzeba wybrać "zamieść ten obraz " a potem "forum" i wtedy jak wkleisz ten link u nas od razu pokaże się zdjęcie . Uff nie wiem czy zrozumiale wytłumaczyłam.

Dzięki przy następnej próbie zastouję Twoje wskazówki.

Zbój Madej, dzięki :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/119/#findComment-248785
Udostępnij na innych stronach

Kaziku podejrzewam że tutaj popełniasz błąd.. wiem to po sobie ..

"4. Obrazek zostanie wgrany do serwisu Imageshack.com, a nastepnię otworzy się w przeglądarce nowa strona, z której KOPIUJEMY kod, umieszczony w polu "Kod Forum"...:''

I teraz tak, na tej nowo otwartej stronie kopiujesz kod... zamykasz tę stronę a kod wklejasz w okno odpowiedzi.. i to wszystko... :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/119/#findComment-248787
Udostępnij na innych stronach

Ja dziś świetuję świeto narodowe jedząc tylko polskie składniki (za wyjątkiem przypraw oczywiście...)

Geś kołudzka natarta czosnkiem,sola pieprzem i majerankiem a potem marynowana w czerwonym winie. Pieczona z marynatą, co powodowało dużą ilośc pary. Do tego pieczone ziemniaki, jabłka, żurawina i zasmażane buraczki. Jako dodatek chutney śliwkowy. Uważam święto za dobrze uświęcone ;)

 

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/119/#findComment-248873
Udostępnij na innych stronach

Mięso z warzywami w cieście francuskim.

Szanowny Kolego, a może by tak przepisik Kolega zaczepił?????

 

wygląda fajnie :thumbsup: , a smaku bez przepisu nie poznam :sad: :sad: :sad: :thumbsup: :thumbsup:

MIRKON
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/119/#findComment-248875
Udostępnij na innych stronach

Moja gęś miała ok 4,5 kg ze wszystkim, czyli ta połówka miała mniej wiecej 2 kg

Wczoraj natarłem ją solą, pieprzem czosnkiem (2 ząbki), majerankiem (ok 2 łyżek czubatych) dzis przed południem zalałem czerwonym winem.

Piekłem bez termoobiegu w 220 stopni 20 minut (troche marynaty na dnie), potem temp zmniejszyłem do 180 i w sumie piekło sie 1:40, raz w międzyczasie obracałem i podlewałem marynaty

Ziemniaki włożyłem od razu z gęsią, jabłka i zurawine po godzinie pieczenia.

Można do marynaty dodać troche miodu.

Uwazam,ze mozna dac wiecej czosnku i majeranku, bo sie zagubiły.

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/119/#findComment-248877
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj według tradycji rodzinnej kołduny

Dzisiaj schabowy ala szwajcar

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/119/#findComment-249083
Udostępnij na innych stronach

Szanowny Kolego, a może by tak przepisik Kolega zaczepił?????

 

- mięso mielone ok 200-250g,

- duża cebula,

- 2 dymki ze szczypiorkiem,

- średnia papryka czerwona

- pół małego ogórka

- 1 ząbek czosnku

 

Wszystko posiekane drobno, dodane do mięsa doprawione solą pieprzem, oregano i słodką papryka, odstawione do lodówki na 2-3 godz. Ciasto francuskie nacinamy w paski na środek wykładamy mięso, zawijamy paski smarujemy jajkiem i do piekarnika na 30-35min w temp 180C aż ciasto nabierze złotego koloru.

 

http://monki.us/~tier/wd/mieso_w_ciescie_fr/i_IMG_1874.JPG

http://monki.us/~tier/wd/mieso_w_ciescie_fr/i_IMG_1878.JPG

 

Sos do sałatki ala vinegret:

 

- łyżeczka musztardy francuskiej i octu winnego

- ząbek czosnku

- sól, pieprz, oregano lub bazylia

- ocet winny

- łyżka oliwy

 

:wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/119/#findComment-249105
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj według tradycji rodzinnej kołduny

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj schabowy ala szwajcar

:grin:

Zastanawia mnie czy to są faktycznie kołduny, bo z tego co wiem, kołduny bardziej pyzy przypominają, niż pierogi. No ale co by to nie było, prosiłbym o przepis :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/119/#findComment-249121
Udostępnij na innych stronach

Ciasto francuskie nacinamy w paski na środek wykładamy mięso

Apetycznie wygląda :thumbsup: Tier ja ciasto nacinam z każdej strony do 1/3 szerokości,lepiej się to wszystko wtedy trzyma.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/119/#findComment-249129
Udostępnij na innych stronach

Tak arkadiuszcz, to są kołduny, w środku jest surowa baranina i łój.Co prawda coraz częściej używa się wołowiny (polędwica, ligawa), dla mnie troszkę za duże.

Przepis znajdziesz w temacie kuchnia.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/119/#findComment-249145
Udostępnij na innych stronach

No ale co by to nie było, prosiłbym o przepis

Inaczej jak pierogi, nadziewa się kołduny surowym farszem mięsnym.

Tu wstawiłem jak się u nas robi

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=116210#116210

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/119/#findComment-249146
Udostępnij na innych stronach

 

Jak to się zakręca te kołdunki, że tak ładnie wyglądają?

Mam na myśli tę falbankę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/119/#findComment-249176
Udostępnij na innych stronach

Jak to się zakręca te kołdunki, że tak ładnie wyglądają?

Mam na myśli tę falbankę.

Ja zekręcam tak

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/119/#findComment-249185
Udostępnij na innych stronach

Ja zekręcam tak

Dzięki, fajny , poglądowy filmik

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/119/#findComment-249202
Udostępnij na innych stronach

Kurcze... gratulacje... naprawde śliczne..mi chyba nigdy tak nie wyjdzie. Dziś u mnie łosoś slow cooked, moje ulubione danie z tej ryby-jeszcze w piekarniku
mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/119/#findComment-249204
Udostępnij na innych stronach

LUUUDZISKA BŁAGAM SPRÓBUJCIE TEGO: SCHAB PO CYGAŃSKU... Do naczynia żaroodpornego, dałem pokrojoną w plasterki włoszczyznę zamrożoną z naszego warzywnika...marchewka w grubsze krążki, plasterki pietruszki cieniutkie, por w piórka, cebulka i czosnek minimalna ilość do smaku...na to plastry pieczarek i dwie łyżeczki domowego smalczyku, żeby nie lać oleju, a musi w czymś potem bulgotać. To wszystko opruszyć papryką ostrą, sowicie czubricą i posmarować sosem cygańskim...przepis na necie.(pomidory, papryka, cebulka itd) dwa grube plastry schabu (nasz był z naszego warchlaka) rozbić cieniutko, ułożyć jako warstwę na warzywkach w naczyniu, opruszyć pieprzem i solą delikatnie. Skropić odrobinką maggi dla smaku lubczyku, lub położyć swieży...na to UWAGA CYRK posmarować szczelną warstwę majonezu!! Na to pierzynka z tartego sera. Do piekarnika na 180 stopni na godzinę pod przykryciem, potem jeszcze 20 min. odkryte, żeby serek się zapiekł a sosik z tłuszczów odparowywując wszedł w mięsko. Wyjmujemy z piekarrrrnika odlewamy nadmiar tłuszczu (ja nie odlewałem) i zostawiamy na 5 min, żeby odpoczęło i żeby łatwiej kroić. Porcja dla dwóch osób, do tego ziemniaczki pieczone, albo nawet bułeczka...majonez połączony z w/w konfiguracja jest znakomitym rozwiązaniem, stanowi wybitne połączenie...jest po prostu zjawiskowo zajeb*ste :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/119/#findComment-249210
Udostępnij na innych stronach

LUUUDZISKA BŁAGAM SPRÓBUJCIE TEGO: SCHAB PO CYGAŃSKU

Grrrrrrr... :tongue: dlaczego tak nie odrazu,..??

 

Dawaj fotki ale szybko Bracie .. :smile:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/119/#findComment-249219
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.