Tomaszgalway Opublikowano 25 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Lutego 2021 Witam. Potrzebuje pomocy!!! Wczoraj ''zapeklowalem mieso'' i przez przypadek uzylem zwyklej soli zamiast peklosoli (obie sole mam w tych samych pojemnikach) Dzisiaj zorientowalem sie ze poszla zywkla sol Zrobilem nastrzyk i tu jest problem czy jak zmienie solanke na zalewe z dodatkiem juz wlasciwej peklosoli i nie bede juz robil nastrzyku zeby nie bylo za slone to czy peklo przejdzie do srodka peklujac oczywiscie odpowiednio dluzej juz bez nastrzyku... A moze jest jakies inne rozwiazanie tego problemu???Pozdrawiam i dziekuje za rady Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18164-nastrzyk-bez-peklo/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 25 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Lutego 2021 (edytowane) Jak nieodpowiedzialnym trzeba być człowiekiem, aby trzymać peklo i i normalną sól w takich samych pojemnikachBrak słów.Równie dobrze mogłeś jedzenie przyprawiać peklosola przez ostatni czas.Sam się ukarałeś za bezmyślność i brak podstawowej odpowiedzialności za siebie i współdomowników.Ugotuj to mięso na obiad i kup nowe do peklowania.Może jak po kieszeni dostaniesz to zaczniesz myśleć PSTrutkę na szczury tez trzymasz w takim samym słoiku obok? Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka Edytowane 25 Lutego 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18164-nastrzyk-bez-peklo/#findComment-698040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszgalway Opublikowano 25 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Lutego 2021 Sol do uzytku codziennego trzymam w osobnym miejscu!!! natomiast w duzych pojemnikach trzymam peklosol i zwykla sol ktora uzywam jak robie solanke do drobiu stad to niedopatrzenie madralo!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18164-nastrzyk-bez-peklo/#findComment-698042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 25 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Lutego 2021 Normalnie kara śmierci za taką nieodpowiedzialność. Ech szkoda słów. Wracając do twojego "problemu".Dużo masz tego mięsa? Jeśli możesz je wykorzystać kulinarnie (gotowanie,pieczenie, obiady w słoikach itd) to się nie zastanawiaj (tylko już nie dosalaj potraw ). Może część poporcjować i zamrozić?!Zmiana soli na peklosól to już chyba będzie loteria. Nie było by problemu z tą solanką ale nie wiem czy dopekluje Ci się środek (po to właśnie jest nastrzyk). Gdybyś zdecydował się peklować dalej, to na koniec - przed wędzeniem sparz sobie kawałek i spróbuj. Jak będzie za słone to pomoczysz trochę w zimnej wodzie. Drugiego nastrzyku bym już nie robił.No i wyroby chyba też do szybszego spożycia. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18164-nastrzyk-bez-peklo/#findComment-698044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 25 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Lutego 2021 Przypomniała mi sie sytuacja z przed 4 lat. Wziołem od brata w jednakowe puszki i randap i chwastox. Oczywiście napisałem co jest co na wieczkach,tyle że napisł spełzł po 2 dniach i tyle go widzieli.Ale pewny swego (bo przecież się znam) opryskałem 400 m/2 trawnika chwastoxem. Cóż... moje zdziwienie było wielkie po odwiedzeniu działki 6 dni potem. Zamiast soczystej trawy bez chwastów miałem wypalony randapem jałowy step. Dwa lata w plecy z trawnikiem i nauczka odpowiednia na przyszłość . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18164-nastrzyk-bez-peklo/#findComment-698045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Lutego 2021 (edytowane) Jeśli to mięso jest od wczoraj to zmień solankę na solankę z peklosoli o tej samej mocy.Zrób drugi niewielki nastrzyk z tej nowej solanki i pekluj dalej. Edytowane 25 Lutego 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18164-nastrzyk-bez-peklo/#findComment-698050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszgalway Opublikowano 25 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Lutego 2021 Troche duzo tego miesa mam i nie bede ryzykowal. Poporcjuje, zamroze i wykorzystam do kielbasy a na wedzonke kupie mieso jeszcze raz i zapekluje juz wlasciwie. Dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18164-nastrzyk-bez-peklo/#findComment-698053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Lutego 2021 (edytowane) To po co pytasz o poradę jak i tak chcesz zrobić po swojemu.?Tu nie żadnego ryzyka. Od wczoraj nic się nie dzieje z tym mięsem oczywiście jeśli mięso jest w warunkach chłodniczych Na kiełbasy mięso pekluje się na sucho a Ty już zrobiłeś nastrzyk.I jak sobie wyobrażasz uzyskanie odpowiedniej słoności w kiełbasie.?Będziesz wiedział ile dosolić.? Edytowane 25 Lutego 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18164-nastrzyk-bez-peklo/#findComment-698055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Lutego 2021 (edytowane) Zrobilem nastrzyk i tu jest problem czy jak zmienie solanke na zalewe z dodatkiem juz wlasciwej peklosoli i nie bede juz robil nastrzyku zeby nie bylo za slone to czy peklo przejdzie do srodka peklujac oczywiscie odpowiednio dluzej juz bez nastrzyku... A moze jest jakies inne rozwiazanie tego problemu???Spróbowałabym uratować to peklowanie poprzez zrobienie bilansu soli.obliczenie ilości soli w nastrzyku moczenie mięsa przez 20 minwykonanie nowej solanki z peklosoli w ilości zmniejszonej o ilość soli z nastrzykuwykonanie nastrzyku z peklosolankipeklowanie w niskich temp. Po okresie peklowania: na koniec - przed wędzeniem sparz sobie kawałek i spróbuj. Jak będzie za słone to pomoczysz trochę w zimnej wodzie. Jeżeli czegoś nie wiesz, to pytaj. madralo!!! Bura należała się Tobie a nie forowiczowi @TOSHIBA, Edytowane 25 Lutego 2021 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18164-nastrzyk-bez-peklo/#findComment-698060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 25 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Lutego 2021 (edytowane) Bura należała się Tobie a nie forowiczowi @TOSHIBA, PSDowiedziałem się dlaczego Włosi mieszali saletrę z przyprawami.Właśnie po to aby nikt nie pomylili tego z solą A jak sol była już zaprawiona saletrą, to widać było przyprawy i już nikt drugi raz nie zaprawił tego saletrąPrzy okazji nikt oprócz szefa nie znal dokładnego składu przypraw no i odważać było łatwiej / po 3 do 6 miesiącach przyprawy wysychały do takiego stopnia, ze pożnij już nie zmieniały wagi >> dokładniej - wiedza o tym np. działkowicze siejący bardzo drobne nasiona/, obowiązywały ciężarki "ziarnkowe" (ziarno chleba świętojańskiego), używane (miara ciężaru) na świecie do dzisiaj Edytowane 25 Lutego 2021 przez EAnna Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18164-nastrzyk-bez-peklo/#findComment-698094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.