Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Potrzebuje pomocy!!! Wczoraj ''zapeklowalem mieso'' i przez przypadek uzylem zwyklej soli zamiast peklosoli (obie sole mam w tych samych pojemnikach) Dzisiaj zorientowalem sie ze poszla zywkla sol :( Zrobilem nastrzyk i tu jest problem czy jak zmienie solanke na zalewe z dodatkiem juz wlasciwej peklosoli i nie bede juz robil nastrzyku zeby nie bylo za slone to czy peklo przejdzie do srodka peklujac oczywiscie odpowiednio dluzej juz bez nastrzyku... A moze jest jakies inne rozwiazanie tego problemu???Pozdrawiam i  dziekuje za rady :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18164-nastrzyk-bez-peklo/
Udostępnij na innych stronach

Jak nieodpowiedzialnym trzeba być człowiekiem, aby trzymać peklo i i normalną sól w takich samych pojemnikach

Brak słów.

Równie dobrze mogłeś jedzenie przyprawiać peklosola przez ostatni czas.

Sam się ukarałeś za bezmyślność i brak podstawowej odpowiedzialności za siebie i współdomowników.

Ugotuj to mięso na obiad i kup nowe do peklowania.

Może jak po kieszeni dostaniesz to zaczniesz myśleć

 

 

PS

Trutkę na szczury tez trzymasz w takim samym słoiku obok?

 

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18164-nastrzyk-bez-peklo/#findComment-698040
Udostępnij na innych stronach

Sol do uzytku codziennego trzymam w osobnym miejscu!!! natomiast w duzych pojemnikach trzymam peklosol i zwykla sol ktora uzywam jak robie solanke do drobiu stad to niedopatrzenie madralo!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18164-nastrzyk-bez-peklo/#findComment-698042
Udostępnij na innych stronach

Normalnie kara śmierci za taką nieodpowiedzialność. Ech szkoda słów. ;)

 

Wracając do twojego "problemu".

Dużo masz tego mięsa? Jeśli możesz je wykorzystać kulinarnie (gotowanie,pieczenie, obiady w słoikach itd) to się nie zastanawiaj (tylko już nie dosalaj potraw :D ). Może część poporcjować i zamrozić?!

Zmiana soli na peklosól to już chyba będzie loteria. Nie było by problemu z tą solanką ale nie wiem czy dopekluje Ci się środek (po to właśnie jest nastrzyk). Gdybyś zdecydował się peklować dalej, to na koniec - przed wędzeniem sparz sobie kawałek i spróbuj. Jak będzie za słone to pomoczysz trochę w zimnej wodzie. Drugiego nastrzyku bym już nie robił.

No i wyroby chyba też do szybszego spożycia.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18164-nastrzyk-bez-peklo/#findComment-698044
Udostępnij na innych stronach

Przypomniała mi sie sytuacja z przed 4 lat. Wziołem od brata w jednakowe puszki i randap i chwastox. Oczywiście napisałem co jest co na wieczkach,tyle że napisł spełzł po 2 dniach i tyle go widzieli.Ale pewny swego (bo przecież się znam) opryskałem 400 m/2 trawnika chwastoxem. Cóż... moje zdziwienie było wielkie po odwiedzeniu działki 6 dni potem. Zamiast soczystej trawy bez chwastów miałem wypalony randapem  jałowy step. 

Dwa lata w plecy z trawnikiem i nauczka  odpowiednia na przyszłość . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18164-nastrzyk-bez-peklo/#findComment-698045
Udostępnij na innych stronach

Jeśli to mięso jest od wczoraj to zmień solankę na solankę z peklosoli o tej samej mocy.Zrób drugi niewielki nastrzyk z tej nowej solanki i pekluj dalej. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18164-nastrzyk-bez-peklo/#findComment-698050
Udostępnij na innych stronach

Troche duzo tego miesa mam i nie bede ryzykowal. Poporcjuje, zamroze i wykorzystam do kielbasy a na wedzonke kupie mieso jeszcze raz i zapekluje juz wlasciwie. Dziekuje za pomoc :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18164-nastrzyk-bez-peklo/#findComment-698053
Udostępnij na innych stronach

To po co pytasz o poradę jak i tak chcesz zrobić po swojemu.?

Tu nie żadnego ryzyka. Od wczoraj nic się nie dzieje z tym mięsem oczywiście jeśli mięso jest w warunkach chłodniczych Na kiełbasy mięso pekluje się na sucho a Ty już zrobiłeś nastrzyk.I jak sobie wyobrażasz uzyskanie odpowiedniej słoności w kiełbasie.?Będziesz wiedział ile dosolić.?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18164-nastrzyk-bez-peklo/#findComment-698055
Udostępnij na innych stronach

Zrobilem nastrzyk i tu jest problem czy jak zmienie solanke na zalewe z dodatkiem juz wlasciwej peklosoli i nie bede juz robil nastrzyku zeby nie bylo za slone to czy peklo przejdzie do srodka peklujac oczywiscie odpowiednio dluzej juz bez nastrzyku... A moze jest jakies inne rozwiazanie tego problemu???

Spróbowałabym uratować to peklowanie poprzez zrobienie bilansu soli.

  • obliczenie ilości soli w nastrzyku 
  • moczenie mięsa przez 20 min
  • wykonanie nowej solanki z peklosoli w ilości zmniejszonej o ilość soli z nastrzyku
  • wykonanie nastrzyku z peklosolanki
  • peklowanie w niskich temp. 

Po okresie peklowania:

 

 na koniec - przed wędzeniem sparz sobie kawałek i spróbuj. Jak będzie za słone to pomoczysz trochę w zimnej wodzie.

 

Jeżeli czegoś nie wiesz, to pytaj.

 

madralo!!!

 

Bura należała się Tobie a nie forowiczowi  @TOSHIBA:hmm:

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18164-nastrzyk-bez-peklo/#findComment-698060
Udostępnij na innych stronach

Bura należała się Tobie a nie forowiczowi  @TOSHIBA, 

 

:laugh:  :laugh:  :laugh:  :thumbsup:

 

PS

Dowiedziałem się dlaczego Włosi mieszali saletrę z przyprawami.

Właśnie po to aby nikt nie pomylili tego z solą 

A jak sol była już zaprawiona saletrą, to widać było przyprawy i już nikt drugi raz nie zaprawił tego saletrą

Przy okazji nikt oprócz szefa nie znal dokładnego składu przypraw no i odważać było łatwiej  / po 3 do 6 miesiącach przyprawy wysychały do takiego stopnia, ze pożnij już nie zmieniały wagi >>  dokładniej - wiedza o tym np. działkowicze siejący bardzo drobne nasiona/, obowiązywały ciężarki "ziarnkowe" (ziarno chleba świętojańskiego), używane (miara ciężaru) na świecie do dzisiaj

Edytowane przez EAnna

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18164-nastrzyk-bez-peklo/#findComment-698094
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.