Bocislaw Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Marca 2021 Dzień dobry,Czy można peklować na mokro różne rodzaje mięsa ?To znaczy:W jednym dużym naczyniu peklujemy np. szynki i polędwice oraz boczek czy w jakiś sposób to się gryzie ?Ponieważ wcześniej oddzielałem w mniejszych naczyniach teraz mam jedno duże i nwm czy mogę np peklować szynkę i boczek razem w jednym naczyniu.Z poważaniem,Paweł K Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18220-r%C3%B3%C5%BCne-rodzaje-mi%C4%99sa-jedna-solanka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Marca 2021 (edytowane) Boczki ,szynki,karkówki możesz peklować w tym samym pojemniku bo potrzeba solankę o tym samym stężeniu.Natomiast polędwice,poledwiczki,filet z indyka w drugim ponieważ solanka do tych elementów powinna być słabsza. Edytowane 20 Marca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18220-r%C3%B3%C5%BCne-rodzaje-mi%C4%99sa-jedna-solanka/#findComment-700694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Marca 2021 Witam . Czy mogę zapeklować szynkę , karkówkę i schab na np.10 dni a póżniej upiec a nie wędzić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18220-r%C3%B3%C5%BCne-rodzaje-mi%C4%99sa-jedna-solanka/#findComment-701396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Marca 2021 Tak tylko dobrze by było nie przekraczać temperatury 130 ℃ ze względu na nitrozaminy.(wiem wiem - w definicji pieczenia temperatury są większe, ale bezpieczeństwo - nie mniej ważne). Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18220-r%C3%B3%C5%BCne-rodzaje-mi%C4%99sa-jedna-solanka/#findComment-701398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Marca 2021 a jasne . dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18220-r%C3%B3%C5%BCne-rodzaje-mi%C4%99sa-jedna-solanka/#findComment-701400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Marca 2021 Czy mogę zapeklować szynkę , karkówkę i schab na np.10 dni a póżniej upiec a nie wędzić? Do pieczenie lepiej jest zasolić mięso z przyprawami, warzywami lub zrobić dobrą marynatę, nie ma potrzeby peklowania ponieważ nie musisz go zabezpieczać mikrobiologicznie tak jak wędzonkę. Tak tylko dobrze by było nie przekraczać temperatury 130 ℃ ze względu na nitrozaminy Pieczenie w temp.do 130C nie będzie łatwe ponieważ jest to niska temp. pieczenia. Ze swojej strony mogę podpowiedzieć, że bardzo dobrym i smacznym rozwiązaniem jest przygotować mięso techniką Sous Vide, następnie je smażyć, przypiec itp. oczywiście bez użycia peklosoli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18220-r%C3%B3%C5%BCne-rodzaje-mi%C4%99sa-jedna-solanka/#findComment-701418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Marca 2021 Pieczenie w temp.do 130C nie będzie łatwe ponieważ jest to niska temp. pieczenia. Ostatnimi czas długie pieczenie w niskich temperaturach jest modne i polecane - np: https://blog.tradismak.pl/tags/pieczenie-w-niskiej-temperaturze Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18220-r%C3%B3%C5%BCne-rodzaje-mi%C4%99sa-jedna-solanka/#findComment-701422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Marca 2021 (edytowane) Ostatnimi czas długie pieczenie w niskich temperaturach jest modne i polecane Można i tak tylko po co używać peklo jak nie ma takiej potrzeby , kolor mięsa nie wpływa na smak. Edytowane 25 Marca 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18220-r%C3%B3%C5%BCne-rodzaje-mi%C4%99sa-jedna-solanka/#findComment-701429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Marca 2021 Jest jeszcze coś takiego jak "smak peklowniczy":https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15667-mielonka-lamparcia/?p=615775https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10631-moje-wyroby-adamkowalski/?p=384679 Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18220-r%C3%B3%C5%BCne-rodzaje-mi%C4%99sa-jedna-solanka/#findComment-701433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Marca 2021 (edytowane) Jest jeszcze coś takiego jak "smak peklowniczy": Dobrze wiem o tym Tylko powiedz mi jak ten smak ma się do mięsa pieczonego bo o takim mówimy ? Moim zdaniem zdecydowanie lepsza jest dobra marynata, po co pchać chemię do mięsa jak nie ma takiej potrzeby bynajmniej ja do pieczeni nie będę stosował peklo, ale jak ktoś chce to proszę bardzo. Ponadto pieczeń najlepiej smakuje na ciepło, pieczeń u mnie znika na pniu. Edytowane 25 Marca 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18220-r%C3%B3%C5%BCne-rodzaje-mi%C4%99sa-jedna-solanka/#findComment-701439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Marca 2021 Jeśli można o pieczeniu schabu, to osobiście piekę w temperaturze 90 -100 C do 60 w środku wyrobu. Mięso przed włożeniem do pieca krótko obsmażam z każdej strony aby zamknąć smaki w środku mięsa. Podaję na zimno jako wędlinę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18220-r%C3%B3%C5%BCne-rodzaje-mi%C4%99sa-jedna-solanka/#findComment-701442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Marca 2021 Moim zdaniem zdecydowanie lepsza jest dobra marynata, po co pchać chemię do mięsa Osobiście też tak uważam , ale de gustibus non est disputandum . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18220-r%C3%B3%C5%BCne-rodzaje-mi%C4%99sa-jedna-solanka/#findComment-701446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Marca 2021 Jeśli można o pieczeniu schabu, to osobiście piekę w temperaturze 90 -100 C do 60 w środku wyrobu. Mięso przed włożeniem do pieca krótko obsmażam z każdej strony aby zamknąć smaki w środku mięsa. Podaję na zimno jako wędlinę. Prawdopodobnie ten Twój schabik jest bardzo smaczny Wiedzę, że muszę jednak napisać, i tym samy zaraz rozpętam burzę Twój schab jak również przepisy, które zamieścił Kol. Wirus to obróbka duszenia a nie pieczenia. Pieczenie to proces obróbki zaczynający się w temp. 160C, taka jest różnica Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18220-r%C3%B3%C5%BCne-rodzaje-mi%C4%99sa-jedna-solanka/#findComment-701447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Marca 2021 Duszenie to inny rodzaj obróbki termicznej. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18220-r%C3%B3%C5%BCne-rodzaje-mi%C4%99sa-jedna-solanka/#findComment-701454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Marca 2021 Można i tak tylko po co używać peklo jak nie ma takiej potrzeby , kolor mięsa nie wpływa na smak. a tu sie z toba nie zgodze peklowane mieso zdecydowanie smak ma inny, Ja pieke np boczek peklowany w 120 st i nie tylko na smak (inny) ale rowniez kolor jest ciekawszy a oczami tez" jemy." Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18220-r%C3%B3%C5%BCne-rodzaje-mi%C4%99sa-jedna-solanka/#findComment-701507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.