jacekw21 Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Marca 2021 Kiełbasa drobiowa- INDYK, KURA SUROWIEC -1 kg filet pierś indyk-2 kg mięso bez skóry i kości, udko kurczaka-2 udźce z indyka PO KLASYFIKACJI MIĘSA UZYSKAŁEM / ROZDRABNIANIE MASZYNKA NR.8-1kg filet pierś indyk / w kostkę i paski 1-2 cm-1,5 kg mięsa z indyka 1kl. / szarpak dwu oczkowy -1,5 kg mięsa z uda kurczaka 1 kl. / szarpak dwu oczkowy-0,5 kg mięsa z indyka z błonami i tłuszczem / 2,5 mm-0,5 kg mięsa z uda kurczaka z błonami i tłuszczem / 8 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE- peklosól 19 g /kg -pieprz czarny 2g/kg-pieprz ziołowy białowieski 2g/kg- jest to mieszanka przypraw składa się z : gorczyca, majeranek, kminek, kolendra, lubczyk, papryka ostra i słodka, jałowiec.Zakupiony w : http://sklep.runobio.pl/httpskleprunobioplpieprz-ziolowy-bialowieski-250g-p-225html-p-225.html- 4g/kg czosnek świeży rozdrobniony w prasce -woda 8% w stosunku do całości mięsa -jelita wieprzowe WYKONANIEKupione mięso po klasyfikacji peklujemy zalecaną dawką 24-30 godziny w temperaturze 4 stopnie po tym czasie dodajemy wodę i wszystkie przyprawy dokładnie wyrabiamy-mieszamy do uzyskania jednolitej masy mięsnej i klejącej konsystencji. Napełniamy jelita dość ściśle. Odwieszamy do osadzenia na 1 godzinę. OSUSZANIE W WĘDZARNI BEZ DYMU W temperaturze 35-40 stopni do momentu, aż powierzchnia kiełbasy będzie całkowicie sucha i ciepła w dotyku. WĘDZENIE W temperaturze 50-55 stopni do koloru jaki nas zadowala- osobiście wędziłem 2,5 godziny. PARZENIE Woda 80 stopni do uzyskania 72 stopni w środku kiełbasy. Po parzeniu schładzamy w zimnej wodzie 20 minut -wodę wymieniałem po 10 minutach. Dalsze wychładzanie w lodówce w temperaturze 4 stopnie 12 godzin. Ps: Kiełbaskę serdecznie polecam jest bardzo smaczna, konsystencja zwarta, wyrób bardzo soczysty. SMACZNEGO. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18240-kie%C5%82basa-drobiowa-indyk-kurczak/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Marca 2021 Ślinka cieknie Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18240-kie%C5%82basa-drobiowa-indyk-kurczak/#findComment-701799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackbull Opublikowano 17 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Listopada 2021 WYKONANIEKupione mięso po klasyfikacji peklujemy zalecaną dawką 24-30 godziny w temperaturze 4 stopnie po tym czasie dodajemy wodę i wszystkie przyprawy dokładnie wyrabiamy-mieszamy do uzyskania jednolitej masy mięsnej i klejącej konsystencji. Napełniamy jelita dość ściśle. Odwieszamy do osadzenia na 1 godzinę. Peklujemy zmielone czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18240-kie%C5%82basa-drobiowa-indyk-kurczak/#findComment-732694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 17 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Listopada 2021 Peklujemy zmielone czy nie ? Mięso zawsze pekluje się w kawałkach/kostkach. Po peklowaniu dopiero mielisz. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18240-kie%C5%82basa-drobiowa-indyk-kurczak/#findComment-732697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 17 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Listopada 2021 Po peklowaniu dopiero mielisz. Nie koniecznie. Można peklować zmielone. Tylko wtedy krócej peklujemy. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18240-kie%C5%82basa-drobiowa-indyk-kurczak/#findComment-732701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 17 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Listopada 2021 Tylko wtedy krócej peklujemy. I bardziej narażamy się na zagrożenia/skażenia bakteriologiczne (większa powierzchnia peklowania)I już nie skracajcie tych czasów peklowania bo naprawdę stanie się tragedia. Chciałem zauważyć że pytanie zadał nowicjusz i jak mu napiszesz/napiszemy aby peklował mięso zmielone, najlepiej mieszanką 50/50 bo przecież mniej szkodliwe, dodał przyprawy, skrócił czas peklowania, trzymał mięso w piwnicy i jeszcze co 12h w nim gmerał i mamy przepis na potencjalną bombę biologiczną lub porządny środek na przeczyszczenie Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18240-kie%C5%82basa-drobiowa-indyk-kurczak/#findComment-732707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Listopada 2021 Można peklować zmielone. Tylko wtedy krócej peklujemy. Jasne, ale tylko w nagłym przypadku. Obróbka mięsa mielonego znacznie zwiększa ryzyko skażenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18240-kie%C5%82basa-drobiowa-indyk-kurczak/#findComment-732708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 27 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Lipca 2024 Wracam do tematu , ale z racji zdrowotnych chcę przerzucić się na wyroby drobiowe i mam pytanie co do pieprzu ziołowego . Dziś kupiłem produkt z Zielonego Zakątka o tej samej nazwie . Pytanie do Jacka czy to tylko ta sama nazwa , czy również skład ten sam ? 1 Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18240-kie%C5%82basa-drobiowa-indyk-kurczak/#findComment-940983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 27 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Lipca 2024 Jacek stosuje pieprz ziołowy białowieski ; Skład; gorczyca, majeranek, kminek, kolendra, lubczyk, papryka ostra, papryka słodka, jałowiec. Ty kupiłeś podlaski pieprz ziołowy; Sklad; papryka ostra, majeranek, gorczyca biała, chrzan, lubczyk, kminek, kolendra, cząber, pieprz czarny, czarnuszka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18240-kie%C5%82basa-drobiowa-indyk-kurczak/#findComment-940988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 27 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Lipca 2024 Ok dziękuję . W zasadzie różnica w nazwie jest , a tego nie zauważyłem , a co za tym idzie i niewielka w składzie 😉 . Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18240-kie%C5%82basa-drobiowa-indyk-kurczak/#findComment-940992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 27 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Lipca 2024 Skład składem, ale proporcje ziół w mieszance też odgrywają ważną rolę. Kwestia smaku, dodasz inną mieszankę niż autor przepisu to będzie twoja wariacja na temat.😁 P s. Spróbuj podlaskiej przyprawy dla wegetarian. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18240-kie%C5%82basa-drobiowa-indyk-kurczak/#findComment-940994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Lipca 2024 Ja kupuje pieprz ziolowy w swoiskie wyroby i uwqzam ze ten smakuje tak jak ten co babcia dawala do mielonych . Te w sklepach maja zupelnie inny aromat i smak Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18240-kie%C5%82basa-drobiowa-indyk-kurczak/#findComment-940996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Lipca 2024 Godzinę temu, Yerba napisał(a): z racji zdrowotnych Włodku - pieprz ziołowy każdego producenta ma inny skład 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18240-kie%C5%82basa-drobiowa-indyk-kurczak/#findComment-941001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Lipca 2024 12 minut temu, Muski napisał(a): pieprz ziołowy każdego producenta ma inny skład Tym samym inny smak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18240-kie%C5%82basa-drobiowa-indyk-kurczak/#findComment-941003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 27 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Lipca 2024 (edytowane) Włodkowe "racje zdrowotne" dotyczą raczej drobiu, a przy okazji pieprzu. Edytowane 27 Lipca 2024 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18240-kie%C5%82basa-drobiowa-indyk-kurczak/#findComment-941016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 27 Lipca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Lipca 2024 2 godziny temu, Yerba napisał(a): czy to tylko ta sama nazwa , czy również skład ten sam ? Nazwa mojego to pieprz ziołowy białowieski skład też masz podany w linki w przepisie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18240-kie%C5%82basa-drobiowa-indyk-kurczak/#findComment-941019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 27 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 27 Lipca 2024 4 godziny temu, Wirus napisał(a): Włodkowe "racje zdrowotne" dotyczą raczej drobiu, A konkretnie kiełbasy drobiowej Jackaw21 4 godziny temu, jacekw21 napisał(a): pieprz ziołowy białowieski skład też masz podany w linki w przepisie dokładnie tak , ale dopiero później się zorientowałem ,że podlaski to jednak nie to samo co białowieski 😁 Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18240-kie%C5%82basa-drobiowa-indyk-kurczak/#findComment-941067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.