Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Po zakupieniu  grila z Tefala przyszedł czas na zmierzenie się z dobrym stekiem.

I tu pytanie -gdzie kupić dobre mięso na takiego steka?Czytając  o takim mięsie doczytałam się,ze powinno to być mięso z ras mięsnych[nie mlecznych] , ,ze powinno być odpowiednio schładzane przez 10-14 dni przed rozbiorem i potem jeszcze sezonowane na sucho w odpowiedniej temp. i wilgotności...3-5 tyg...Nijak to się ma do zakupów na targu gdzie początkowo chciałam zakupić piękną różową i świeżutką wołowinkę :facepalm:

Czy ktoś próbował w warunkach domowych "przesezonować " taką wołowinę przed ugrilowaniem steka?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/
Udostępnij na innych stronach

Tu masz sezonowaną i pewną wołowinę na steki, wytną i prześlą co będziesz chciał kwestia ustaleń i cena nie zabije.

 

http://tomaszny.pl/sezonowanie.php

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/#findComment-702142
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem,że sprzedaż u niego tylko przez kontakt telefoniczny.

Sęk w tym,ze jest nas dwoje i potrzebujemy niewielkie ilości,a mięso nie poleży dłużej niż tydzień w lodówce ,chyba ,żeby zamroził??

A jakie opinie o stekach np. z Sokołowa [chyba biedronkowych] czy z innych marketów :facepalm: 

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/#findComment-702149
Udostępnij na innych stronach

Sęk w tym,ze jest nas dwoje i potrzebujemy niewielkie ilości,a mięso nie poleży dłużej niż tydzień w lodówce

 

Poleży i to dłużej, wyślą każdą ilość jak będziesz chciała 2 steki też wyślą wszystko kwestia ustaleń, żadnego mrożenia :facepalm: . Jak zadzwonisz to możesz liczyć na bardzo merytoryczną poradę.  

 

 

 

A jakie opinie o stekach np. z Sokołowa [chyba biedronkowych] czy z innych marketów :facepalm:

 

Nie pomogę, niech inni się wypowiedzą. W marketach na opakowaniach z mięsem są etykiety wystarczy wziąć i przeczytać powinien tam być opis zgodnie z przepisami.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/#findComment-702151
Udostępnij na innych stronach

Myślę,ze zapakowane mięso nawet próżniowo nie poleży w lodówce długo [chyba,ze będzie się dalej sezonowało... :)Zadzwonię jutro to dopytam .

Pytam też o alternatywne możliwości zakupu jakiegoś w miarę dobrego kawałka  antrykotu ,czy rosbefu w stacjonarnych sklepach  i porównanie ich jakości.[mówię np o sieci selgros ,czy makro  a potem biedronka ,lidl itp]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/#findComment-702160
Udostępnij na innych stronach

Wszyscy handlarze dojrzewającą wołowiną najlepszych gatunków zalecają, aby zapakowaną przez nich wołowinę przechowywać w lodówce nie dłużej niż 4 dni.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/#findComment-702161
Udostępnij na innych stronach

.....grila z Tefala przyszedł czas na zmierzenie się z dobrym stekiem.

Witam,

jeśli dobry stek to tylko z dobrej jakości wołowiny sezonowanej i nie z Tefala a  z żeliwnej patelni plus odpowiednio mocne źródło ognia.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/#findComment-702169
Udostępnij na innych stronach

Ja też tak myślę

 

Wszyscy handlarze dojrzewającą wołowiną najlepszych gatunków zalecają, aby zapakowaną przez nich wołowinę przechowywać w lodówce nie dłużej niż 4 dni.

Ja też tak myślę-

 

 

.....grila z Tefala przyszedł czas na zmierzenie się z dobrym stekiem.

Witam,

jeśli dobry stek to tylko z dobrej jakości wołowiny sezonowanej i nie z Tefala a  z żeliwnej patelni plus odpowiednio mocne źródło ognia.

 

Też tak uważam ,ale chciałam spróbować jak wyjdzie jakiś w miare dobry kawałek mięsa z tego Tefala [model optigril elite]

Posiadam też patelnię grilową i kuchenkę indukcyjną -ale nie wiem czy to lepszy wybór?

Jak się zrobi cieplej wypróbuje może na grilu Monolith -tam można podnieść wysoko temp.

 

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/#findComment-702177
Udostępnij na innych stronach

@Beatag

 

 

Moja próba na kuchence indukcyjnej i dobrej patelni żeliwnej, mięso świeże z rasy mięsnej, kupione na rynku u pewnego sprzedawcy/producenta.

Nie powiem stek był smaczny, jednak dużo lepszy jest  smażony na żywym ogniu.

post-70976-0-79338400-1617132597_thumb.jpg

 

 

Pozdrawiam

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/#findComment-702192
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie najsmaczniejszy to Ribeye.

Delikatnie posmarowane mięso oliwą z oliwek oprószam solą i pieprzem z dwóch stron przed grillowaniem. Rzucam na bardzo rozgrzany grill ponad 300°C 90sekund na każdej stronie (dwie strony)potem zmniejszam temp. do 200°C i griluję do uzyskania w środku mięsa 55°C.

Gotowego kładę na talerzu i przykrywam aluminiową folią żeby odpoczął około 10 min.

(Wyszczotkowane kratki drucianką przed położeniem mięsa trzeba przetrzeć ręcznikiem papierowym zwilżonym w oleju.)

post-47393-0-67140100-1617142302_thumb.jpeg

post-47393-0-38914500-1617142646_thumb.jpeg

post-40040-0-43289400-1617185864_thumb.jpeg

post-40040-0-25892400-1617185885_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/#findComment-702220
Udostępnij na innych stronach

Delikatnie posmarowane mięso oliwą z oliwek oprószam solą i pieprzem z dwóch stron przed grillowaniem. Rzucam na bardzo rozgrzany grill ponad 300°C 90sekund na każdej stronie (dwie strony)potem zmniejszam temp. do 200°C i griluję do uzyskania w środku mięsa 55°C.

 

Ja robię podobnie tylko zanim zacznę robić stek to po wyjęciu z lodówki daję mięsu czas aby się temp. mięsa wyrównała z temp. otoczenia, następnie oliwa i pieprz, następnie na grilla z każdej strony griluję po 2 min. x 2 ( łącznie na każdą stronę 4 min. co daje nam 8 min. ) Po tym czasie stek zdejmuje i wtedy dopiero solę, mięso odpoczywa pod przykryciem ok. 8 min i gotowy stek Medium. 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/#findComment-702232
Udostępnij na innych stronach

Trzeba szukać sklepu z komorą dojrzewalniczą. U nas w Kielcach np. sprzedają wołowinę z takiej komory w delikatesach na Skalistej.

 

...Rzucam na bardzo rozgrzany grill ponad 300°C 90sekund na każdej stronie (dwie strony)potem zmniejszam temp. do 200°C...

 

Jak to ma wyglądać to zmniejszenie temp. do 200? Spadnie w 2 minuty?

Edytowane przez piksiak

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/#findComment-702235
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ribeye

Jeżeli jest to serce antrykotu, to chyba z mamuta :D (to, na zdjęciu) 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/#findComment-702252
Udostępnij na innych stronach

W tym sklepie jest spora oferta mięsa wołowego sezonowanego: https://beefshop.pl/steki/9-rib-eye.html i tutaj: https://poranapola.pl/wyroby/mieso-i-ryby/wolowina/

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/#findComment-702253
Udostępnij na innych stronach

Polecam opiekacz kwarcowy... koszt dość niski a żadna patelenka się z tym nie równa... sprawdzone empirycznie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8751-tusiaczkowy-sprz%C4%99cior/page-18?do=findComment&comment=675643

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/#findComment-702263
Udostępnij na innych stronach

Próbował ktoś?

 

Tak, TU początki (test na kiełbasie), opłaca się, jeżeli masz gdzie postawić kolejna lodówkę  :)

Potem z tymi a potem z TYMI workami.

Te drugie lepsze, tych z Twojego linku nie testowalem

 

PS

Jak dla mnie, jest to sprawa dyskusyjna, czy dawać do wspólnej lodówki z innymi produktami, czy jednak mieć oddzielna.

Każdy sam musi podjąć decyzje

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/#findComment-702340
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.