beatag Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Marca 2021 Po zakupieniu grila z Tefala przyszedł czas na zmierzenie się z dobrym stekiem.I tu pytanie -gdzie kupić dobre mięso na takiego steka?Czytając o takim mięsie doczytałam się,ze powinno to być mięso z ras mięsnych[nie mlecznych] , ,ze powinno być odpowiednio schładzane przez 10-14 dni przed rozbiorem i potem jeszcze sezonowane na sucho w odpowiedniej temp. i wilgotności...3-5 tyg...Nijak to się ma do zakupów na targu gdzie początkowo chciałam zakupić piękną różową i świeżutką wołowinkę Czy ktoś próbował w warunkach domowych "przesezonować " taką wołowinę przed ugrilowaniem steka? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Marca 2021 (edytowane) Tu masz sezonowaną i pewną wołowinę na steki, wytną i prześlą co będziesz chciał kwestia ustaleń i cena nie zabije. http://tomaszny.pl/sezonowanie.php Edytowane 30 Marca 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/#findComment-702142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Marca 2021 Tu masz Bardzo dobry kontakt - a i Tomaszny fachowiec jakich niewielu Też polecam Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/#findComment-702144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 30 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Marca 2021 Rozumiem,że sprzedaż u niego tylko przez kontakt telefoniczny.Sęk w tym,ze jest nas dwoje i potrzebujemy niewielkie ilości,a mięso nie poleży dłużej niż tydzień w lodówce ,chyba ,żeby zamroził??A jakie opinie o stekach np. z Sokołowa [chyba biedronkowych] czy z innych marketów Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/#findComment-702149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Marca 2021 (edytowane) Sęk w tym,ze jest nas dwoje i potrzebujemy niewielkie ilości,a mięso nie poleży dłużej niż tydzień w lodówce Poleży i to dłużej, wyślą każdą ilość jak będziesz chciała 2 steki też wyślą wszystko kwestia ustaleń, żadnego mrożenia . Jak zadzwonisz to możesz liczyć na bardzo merytoryczną poradę. A jakie opinie o stekach np. z Sokołowa [chyba biedronkowych] czy z innych marketów Nie pomogę, niech inni się wypowiedzą. W marketach na opakowaniach z mięsem są etykiety wystarczy wziąć i przeczytać powinien tam być opis zgodnie z przepisami. Edytowane 30 Marca 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/#findComment-702151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 30 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Marca 2021 Myślę,ze zapakowane mięso nawet próżniowo nie poleży w lodówce długo [chyba,ze będzie się dalej sezonowało... :)Zadzwonię jutro to dopytam .Pytam też o alternatywne możliwości zakupu jakiegoś w miarę dobrego kawałka antrykotu ,czy rosbefu w stacjonarnych sklepach i porównanie ich jakości.[mówię np o sieci selgros ,czy makro a potem biedronka ,lidl itp] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/#findComment-702160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Marca 2021 Wszyscy handlarze dojrzewającą wołowiną najlepszych gatunków zalecają, aby zapakowaną przez nich wołowinę przechowywać w lodówce nie dłużej niż 4 dni. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/#findComment-702161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Marca 2021 .....grila z Tefala przyszedł czas na zmierzenie się z dobrym stekiem.Witam,jeśli dobry stek to tylko z dobrej jakości wołowiny sezonowanej i nie z Tefala a z żeliwnej patelni plus odpowiednio mocne źródło ognia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/#findComment-702169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 30 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Marca 2021 Ja też tak myślę Wszyscy handlarze dojrzewającą wołowiną najlepszych gatunków zalecają, aby zapakowaną przez nich wołowinę przechowywać w lodówce nie dłużej niż 4 dni.Ja też tak myślę- .....grila z Tefala przyszedł czas na zmierzenie się z dobrym stekiem.Witam,jeśli dobry stek to tylko z dobrej jakości wołowiny sezonowanej i nie z Tefala a z żeliwnej patelni plus odpowiednio mocne źródło ognia. Też tak uważam ,ale chciałam spróbować jak wyjdzie jakiś w miare dobry kawałek mięsa z tego Tefala [model optigril elite]Posiadam też patelnię grilową i kuchenkę indukcyjną -ale nie wiem czy to lepszy wybór?Jak się zrobi cieplej wypróbuje może na grilu Monolith -tam można podnieść wysoko temp. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/#findComment-702177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Marca 2021 @Beatag Moja próba na kuchence indukcyjnej i dobrej patelni żeliwnej, mięso świeże z rasy mięsnej, kupione na rynku u pewnego sprzedawcy/producenta.Nie powiem stek był smaczny, jednak dużo lepszy jest smażony na żywym ogniu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/#findComment-702192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 30 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Marca 2021 Na żywym ogniu nie próbowałam ,ale sezon grilowy zbliża się wielkimi krokami więc kto wie.... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/#findComment-702206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shed-smoker Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Marca 2021 Dla mnie najsmaczniejszy to Ribeye.Delikatnie posmarowane mięso oliwą z oliwek oprószam solą i pieprzem z dwóch stron przed grillowaniem. Rzucam na bardzo rozgrzany grill ponad 300°C 90sekund na każdej stronie (dwie strony)potem zmniejszam temp. do 200°C i griluję do uzyskania w środku mięsa 55°C.Gotowego kładę na talerzu i przykrywam aluminiową folią żeby odpoczął około 10 min.(Wyszczotkowane kratki drucianką przed położeniem mięsa trzeba przetrzeć ręcznikiem papierowym zwilżonym w oleju.) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/#findComment-702220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 31 Marca 2021 mnie najsmaczniejszy Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/#findComment-702224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 31 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 31 Marca 2021 (edytowane) Delikatnie posmarowane mięso oliwą z oliwek oprószam solą i pieprzem z dwóch stron przed grillowaniem. Rzucam na bardzo rozgrzany grill ponad 300°C 90sekund na każdej stronie (dwie strony)potem zmniejszam temp. do 200°C i griluję do uzyskania w środku mięsa 55°C. Ja robię podobnie tylko zanim zacznę robić stek to po wyjęciu z lodówki daję mięsu czas aby się temp. mięsa wyrównała z temp. otoczenia, następnie oliwa i pieprz, następnie na grilla z każdej strony griluję po 2 min. x 2 ( łącznie na każdą stronę 4 min. co daje nam 8 min. ) Po tym czasie stek zdejmuje i wtedy dopiero solę, mięso odpoczywa pod przykryciem ok. 8 min i gotowy stek Medium. Edytowane 31 Marca 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/#findComment-702232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 31 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 31 Marca 2021 (edytowane) Trzeba szukać sklepu z komorą dojrzewalniczą. U nas w Kielcach np. sprzedają wołowinę z takiej komory w delikatesach na Skalistej. ...Rzucam na bardzo rozgrzany grill ponad 300°C 90sekund na każdej stronie (dwie strony)potem zmniejszam temp. do 200°C... Jak to ma wyglądać to zmniejszenie temp. do 200? Spadnie w 2 minuty? Edytowane 31 Marca 2021 przez piksiak Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/#findComment-702235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 31 Marca 2021 Ribeye Jeżeli jest to serce antrykotu, to chyba z mamuta (to, na zdjęciu) Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/#findComment-702252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 31 Marca 2021 (edytowane) W tym sklepie jest spora oferta mięsa wołowego sezonowanego: https://beefshop.pl/steki/9-rib-eye.html i tutaj: https://poranapola.pl/wyroby/mieso-i-ryby/wolowina/ Edytowane 31 Marca 2021 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/#findComment-702253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 31 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 31 Marca 2021 Polecam opiekacz kwarcowy... koszt dość niski a żadna patelenka się z tym nie równa... sprawdzone empirycznie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8751-tusiaczkowy-sprz%C4%99cior/page-18?do=findComment&comment=675643 Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/#findComment-702263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 31 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 31 Marca 2021 (edytowane) https://vacus.pl/module/ph_simpleblog/module-ph_simpleblog-single?sb_category=zastosowanie&rewrite=dojrzewanie-wolowiny-w-domowej-lodowcePróbował ktoś? Edytowane 31 Marca 2021 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/#findComment-702324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 1 Kwietnia 2021 (edytowane) Próbował ktoś? Tak, TU początki (test na kiełbasie), opłaca się, jeżeli masz gdzie postawić kolejna lodówkę Potem z tymi a potem z TYMI workami.Te drugie lepsze, tych z Twojego linku nie testowalem PSJak dla mnie, jest to sprawa dyskusyjna, czy dawać do wspólnej lodówki z innymi produktami, czy jednak mieć oddzielna.Każdy sam musi podjąć decyzje Edytowane 1 Kwietnia 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18251-wo%C5%82owina-na-stek/#findComment-702340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.