Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Ta konkretna wyszła mi na tyle fajna, że uznałem, iż warto się nią podzielić.

I dobrze zrobiłeś.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/7/#findComment-712381
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 163
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

@Arkadiusz - raczej "kiełbasa klasyfikowana po mojemu"

 

Jeśli używasz pojęcia klasyfikacja to na tej stronie (technologicznej) jest to jednoznaczne. Nie ma Twojej mojej. Twoja, moja to na You Tube 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/7/#findComment-712489
Udostępnij na innych stronach

@Arkadiusz - dlatego tak popularne są kanały Nomartu, Ogrodnika czy Fimple. Mówią językiem zrozumiałym dla każdego, przepisy podają łopatologicznie. Konia z rzędem temu, co w sklepie kupi wieprzowinę klasy drugiej a. 

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/7/#findComment-712497
Udostępnij na innych stronach

No to przyjemnego odpoczynku.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/7/#findComment-712501
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Krucha, smaczna. Na grilla mogła być tłuściejsza, ale tak do przegryzienia kawałkiem z łapy idealna :)

 

Mimo iż jej praktycznie nie wyrabialem, ładnie się kroi i nie rozlatuje, jest krucha i soczysta jednocześnie.

28cf24b364f9531e41feecc848fc243b.jpg

Co to za kiełbaska? Podoba mi się :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/7/#findComment-766861
Udostępnij na innych stronach

Według mnie też też wygląda smakowicie.

Musisz jednak wiedzieć, że są tacy, którzy "mu" - czą inaczej np. #149"... Ale mu tutaj propagujemy prawidłowość wykonanie i technologii..."

Edytowane przez Rafal78
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/7/#findComment-766875
Udostępnij na innych stronach

@Arkadiusz - dlatego tak popularne są kanały Nomartu, Ogrodnika czy Fimple. Mówią językiem zrozumiałym dla każdego, przepisy podają łopatologicznie. Konia z rzędem temu, co w sklepie kupi wieprzowinę klasy drugiej a.

Tego nomarta to jeden taki od lat ogląda i wychwala jaki to spoko gość. Ostatnio spytałem go o choćby jedną rzecz której się tam nauczył . Nic. Problemy i rozterki jakie towarzyszyły mu podczas produkcji wędlin jednak zostały w znacznej mierze rozwiązane. Jak? Ano za moim pośrednictwem dzięki Temu Forum. Popularność pana Praktyka u Praktyka bierze się z tego że lud,tak jak wspomniany kolego nienawidzi czytać za to uwielbia oglądać filmiki .

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/7/#findComment-766903
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy Szanowne Koleżeństwo pamięta, ale Szef już kiedyś, dawno, dawno, temu pisał, że ów pan "Praktyk", niejaki "Nomart", też jest cichym uczestnikiem naszego forum, tyle że tu musi  posługiwać się innym nickiem ze względów oczywistych, więc może pan "Praktyk" sam się ujawni i wyjaśni nam niektóre wątpliwości :D ???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/7/#findComment-766905
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kiełbasa na dzisiejszego grilla. Dwie karkówki i kilogram boczku, razem prawie 6 kg.

Karkówki na szarpaku, boczek na sicie 8 mm.

Sól morska 16g/kg, do całości po 3 łyżeczki pieprzu, gorczycy białej, czarnej i majeranku. Czosnek dwa ząbki na kg.

Całość wymieszana z dodatkiem 0,5 l wody i odstawiona do lodówki na 12 godzin.

 

Po wyjęciu z lodówki jeszcze raz wymieszałem, dodając jeszcze szklankę wody. Nie wyrabiałem za bardzo, na grilla nie ma potrzeby.

 

Wsadzona do wygrzanej wędzarni suszyła się pół godzinki, nie czekałem, żeby wyschła całkowicie. Puściłem dym, ustawiłem na termostacie 85 stopni i pa lulu :)

 

Rano się okaże, z jakim efektem :)

68a93391b1353903f57e7581610feb0c.jpg301c042834c48f7c2a9330925e0f2ce3.jpg

Opis przygotowania kiełbasy ze zdjęcia. W tym roku jeszcze nie miałem czasu i okazji coś uwędzić, chyba trzeba się sprężyć :)

 

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/7/#findComment-769553
Udostępnij na innych stronach

 

 

W tym roku jeszcze nie miałem czasu i okazji coś uwędzić,

Miki, prezes głodem Cię chce usunąć? :w00t::frantics::D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/7/#findComment-769558
Udostępnij na innych stronach

 

 

Miki, prezes głodem Cię chce usunąć? :w00t::frantics::D

Odchudzam się ;)

 

 

 

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/page/7/#findComment-769571
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.