Matusz Opublikowano 8 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 8 Maja 2021 Bez termoobiegu:https://photos.app.goo.gl/j9QsU6yXXgBTngfV9 Z termoobiegiemhttps://photos.app.goo.gl/pcsa7cjXfgjWLMg39 Spróbowałem zamontować kolanko w dół.Bez termoobieguhttps://photos.app.goo.gl/GCa46oH2m7s6NDNE9 I z kolankiem+ termoobieghttps://photos.app.goo.gl/R6n4A5MXiDFbxFkw6 Spróbowałem też bez słoikahttps://photos.app.goo.gl/Pik8ZoGeJvPFstnt7 https://photos.app.goo.gl/s1q4q4fbysG8Cjvv8 Moje spostrzeżenia:Z blachą jest o niebo lepiej- cała komora zadymiona.Bez słoika też lepiej dymiło niż z.Kolanko na wylocie? Jakby lepiej albo poprostu lepiej widać dym, który się odbija od podłogi, trudno stwierdzić. Napewno nie przeszkadza. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-706905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 8 Maja 2021 (edytowane) Jak zwiększysz otwór o 100% i skierujesz dym w stronę tego otworu, ale pod zadnym pozorem nie za blisko aby nie ssało rury (minimalny odstęp 10 cm), tylko i wyłącznie dym który się wydostaje swobodnie, to wtedy zobaczysz rezultat.Przyłóż folie zamiast drzwi, zobaczysz rzeczywisty obieg dymu.Ale tak czy owak super to już wygląda Edytowane 8 Maja 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-706906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 8 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 8 Maja 2021 Brak słoika spowoduje zaczymanie skroplin w rurkach (więcej czyszczenia). Słoik to tylko odstojnik bez wpływu na intensywność dymienia. Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-706908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matusz Opublikowano 8 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 8 Maja 2021 Otwór powiększony. Zdjęcie.Dużo lepiej to wygląda w komorze.Film w trakcie włączenia termoobiegu.https://photos.app.goo.gl/JL6DMbYb1iZwXszy7 Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka[Dodano: 08 maj 2021 - 17:44]Brak słoika spowoduje zaczymanie skroplin w rurkach (więcej czyszczenia). Słoik to tylko odstojnik bez wpływu na intensywność dymienia.Napewno będę próbował ze słoikiem, bo jak ma być czegoś mniej (w sensie pracy-czyszczenia) to już mnie namowiłeś. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-706909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 8 Maja 2021 (edytowane) No i fajnie,Jezeli masz czas, a ten termometr to to z tym długim kablem w wędzarni, to powieś go w rożnych miejscach w wędzarni (nie musi być dymu) i sprawdź rozkład temperatur = po każdej zmianie odczeka min 1 minRożnicę nie powinny być w skrajnych miejscach więcej niż 2 st.Jeśli tak jest to leć do sklepu po nowe udkajeżeli nie to zwiększ otwór do granicy tych pierwszych małych otworków, i powtórz test Edytowane 8 Maja 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-706911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matusz Opublikowano 8 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 8 Maja 2021 Brak słoika spowoduje zaczymanie skroplin w rurkach (więcej czyszczenia). Słoik to tylko odstojnik bez wpływu na intensywność dymienia.Jak wykręciłem króciec, który był zamiast słoika to wyleciało trochę smoły.. po paru godzinach już pewnie by mi się cofała do paleniska. Musiałbym jakiś otwór odpływowy mieć lub coś podobnego. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-706913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 8 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 8 Maja 2021 Jak wykręciłem króciec, który był zamiast słoika to wyleciało trochę smoły.. po paru godzinach już pewnie by mi się cofała do paleniska. Musiałbym jakiś otwór odpływowy mieć lub coś podobnego. Wstaw do komory pojemnik na skropliny i skieruj rurkę dymową pod kątem do dołu, żeby skropliny nie cofały się a swobodnie spływały do pojemnika. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-706923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 8 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 8 Maja 2021 Masz długą pionową rurę dymową, działa jak chłodnica (więcej skroplin i słabsze malowanie wędzonek). Możesz zrobić otwór w zakrętce słoika, będzie działać jak otwór w poziomym króćcu u Miki-ego, do zmniejszenia przepływu powietrza przez DG. Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-706928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matusz Opublikowano 8 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 8 Maja 2021 (edytowane) No i fajnie,Jezeli masz czas, a ten termometr to to z tym długim kablem w wędzarni, to powieś go w rożnych miejscach w wędzarni (nie musi być dymu) i sprawdź rozkład temperatur = po każdej zmianie odczeka min 1 minRożnicę nie powinny być w skrajnych miejscach więcej niż 2 st.Jeśli tak jest to leć do sklepu po nowe udkajeżeli nie to zwiększ otwór do granicy tych pierwszych małych otworków, i powtórz testJednak lipa proszę Państwa.Rozkład temperatury wygląda tak:1. T1 i T2 na tym samym poziomie2. T1 na wysokości wędzenia, T2 na dole- 4,5st różnicy.Czy to jest do zaakceptowania, czy muszę coś przerabiać? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Edytowane 8 Maja 2021 przez Maxell Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-706932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 8 Maja 2021 (edytowane) 2. T1 na wysokości wędzenia, T2 na dole- 4,5st różnicy. Czy to jest do zaakceptowania, czy muszę coś przerabiać? Zwiększ otwór Edytowane 8 Maja 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-706935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 8 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 8 Maja 2021 (edytowane) Naprawdę taki jest problem aby stosować 4 termometry? Taka panika po pierwszym wędzeniu? W dodatku źle przeprowadzonym? Weź chłopie następnym razem ukręć trochę kiełbasy i zrób to porządnie zgodnie ze sztuką. Po wędzeniu będzie można określić co jest nie halo. Jak chcesz to mogę Cię poprowadzić "za rękę" online. Z moich doświadczeń lepiej się "malują" kuraki surowe niż wcześniej parzone.Moje pierwsze wyroby wędzone wykonałem w kartonie i naprawdę to żadna filozofia o ile kierujesz się wytycznymi z tego forum. Edytowane 8 Maja 2021 przez quadro555 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-706943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matusz Opublikowano 8 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 8 Maja 2021 Naprawdę taki jest problem aby stosować 4 termometry? Taka panika po pierwszym wędzeniu? W dodatku źle przeprowadzonym? Weź chłopie następnym razem ukręć trochę kiełbasy i zrób to porządnie zgodnie ze sztuką. Po wędzeniu będzie można określić co jest nie halo. Jak chcesz to mogę Cię poprowadzić "za rękę" online. Z moich doświadczeń lepiej się "malują" kuraki surowe niż wcześniej parzone.Moje pierwsze wyroby wędzone wykonałem w kartonie i naprawdę to żadna filozofia o ile kierujesz się wytycznymi z tego forum.Nie mam 4 termometrów. Mam dwa, przy wędzeniu używałem jednego. Drugiego użyłem tylko do tego, żeby właśnie sprawdzić "co jest nie halo" czyli rozkład temperatur. Wędzonki były przypieczone od spodu i w ogóle nieodymione dlatego staram się tak zmodernizować swoją komorę, żeby wszystko było jak powinno. Napisz, proszę co powinienem zrobić inaczej, a ja dostosuję się do tego podczas drugiego wędzenia. To moje wędzenie przeprowadziłem zgodnie z przepisu z tego forum dlatego myślę, że problem leży bardziej po stronie budowy komory.Pozdrawiam Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-706948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 8 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 8 Maja 2021 Napisałem źle przeprowadzone wędzenie. Następnym razem napisz na priv i poprowadzę "za rączkę". O ile to będzie weekend. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-706949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matusz Opublikowano 9 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 9 Maja 2021 2. T1 na wysokości wędzenia, T2 na dole- 4,5st różnicy. Czy to jest do zaakceptowania, czy muszę coś przerabiać?Zwiększ otwór ot.JPGJutro powiększę i sprawdzę efekty. Jednak te dziurki od czoła nie były dobrym pomysłem, bo niedługo miejsca na powiększanie otworu zabraknie. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-707060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 9 Maja 2021 (edytowane) Jutro powiększę i sprawdzę efekty. SpokoI powtórz w 100% poprzedni cykl widzenia.Nic nie zmieniaj !!Ale efekt będzie odmienni inny = pozytywny Edytowane 9 Maja 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-707065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matusz Opublikowano 10 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 10 Maja 2021 Otwór powiększony.Wynik - chyba zadawalajacy. Przy rozgrzewaniu 2,5 st różnicy, potem temp. się ustabilizowała do ok 1,5 st różnicy. Może zrobiłem troszkę za długą w dół tę blaszkę.. Tak myślę że troszkę dolną krawędź podegnę do środka i będzie ładniej dmuchać również w dół..Chyba trzeba przetestować sprzęcior. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-707207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 10 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 10 Maja 2021 (edytowane) Wynik - chyba zadawalajacy. Tak myślę że troszkę dolną krawędź podegnę do środka i będzie ładniej dmuchać również w dół.. Jak chcesz podginaj, ja bym na razie tak zostawił i sprawdził z wsademTo ma jak już bardziej dmuchać w górę, lub na boki, ale nie w dół Chyba trzeba przetestować sprzęcior. kuraki kupione???? PSNiczego nie zmieniaj w wędzeniu, zrób 100% tak jak zrobiłeś za pierwszym razem Edytowane 10 Maja 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-707208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matusz Opublikowano 10 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 10 Maja 2021 Jeszcze nie..Można kupić tak na szybko parę pętek białej surowej, zrobić suszenie i w dym?Czy nie polecacie takich eksperymentów? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-707209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 10 Maja 2021 (edytowane) Można kupić tak na szybko parę pętek białej surowej, zrobić suszenie i w dym?Żadne kupić zrobić samemu, jak już kupić na szybko to pierzaste lub serki i w dym. Edytowane 10 Maja 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-707210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 10 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 10 Maja 2021 @MatuszDo sprawdzenia wędzarni, czy wędzi, takAle jak chcesz to potem spróbować organoleptyczne, czyli wchrzamac, to już Twoja decyzja. A tak na poważnie do samego testu na szybko może być Potem zrobisz już własną. Albo kup udka wsadź w 20% peklosolanke i po 10 godzinach do parzenia, ale to już nie będzie w 100% powtórzony test porownawczy. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-707212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matusz Opublikowano 10 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 10 Maja 2021 Kolejna porażka..Jednak trochę bardziej świadoma.Nie było już przypiekania od dołu. Przez cały czas temperatura była super( na jednym poziomie) w całej komorze. Jednak kiełbasa znowu się nie odymiła. No i teraz to już muszę się zabrać za DG. Na początku dymiło super ale po jakiejś pół godzinie zrobiło się średnio, próbowałem różnych rzeczy: przymykałem szyber, żeby dymu było więcej (ale przecież to nie jest wyjście), wykręciłem słoik i wkręciłem zaślepkę, zmniejszałem dopływ powietrza do paleniska i nic nie pomogło. Dym był slaby i coraz słabszy, zrębki nie chciały się palic, co chwilę musiałem tam mieszać i podpalać na nowo..Jutro rozbiorę ten mój DG na części pierwsze i będziemy walczyć co zmienić, co poprawić, a co wyrzucić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-707289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 10 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 10 Maja 2021 Jutro rozbiorę ten mój DG na części pierwsze i będziemy walczyć co zmienić, co poprawić, a co wyrzucić? Zapodaj fotki, popatrzymy Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-707291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 10 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 10 Maja 2021 @Matusz - teraz już wiesz,dlaczego pisałem o zwiększeniu liczby otworów zapałowych. Masz duży,wydajny wentylator, nawet stłumiony regulacją będzie dawał duże podciśnienie. Przy małych otworach powoduje ono rozdmuchiwanie żaru, tworzy się kotlina kowalska, a nie palenisko wędzarni. Żar zajmuje całe dno DG, i odgazowuje zrębki dużo wyżej. Potem już nie ma co odgazowywać, i zaczyna dopalać powstały węgiel drzewny. A to już proces dający praktycznie tylko dwutlenek węgla. Czyli dym praktycznie bezbarwny. Jak chcesz pozostać przy takich małych otworach, musisz znacznie zmniejszyć nadmuch do injektora i pogodzić się z dużo mniejszą ilością dymu. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-707294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 11 Maja 2021 i naprawdę to żadna filozofia o ile kierujesz się wytycznymi z tego forum Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-707307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 11 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 11 Maja 2021 Przy małych otworach powoduje ono rozdmuchiwanie żaru, tworzy się kotlina kowalska, a nie palenisko wędzarni. Żar zajmuje całe dno DG, i odgazowuje zrębki dużo wyżej. Potem już nie ma co odgazowywać, i zaczyna dopalać powstały węgiel drzewny. Przeczytaj co napisałeś powyżej. Teraz przeczytaj co napisał Matusz : zmniejszałem dopływ powietrza do paleniska i nic nie pomogło. Dym był slaby i coraz słabszy, zrębki nie chciały się palic, co chwilę musiałem tam mieszać i podpalać na nowo.. Tylko z jednym się zgodzę, jak Matusz zmniejszył dopływ powietrza do paleniska to zdławił palące się zrębki i wygasły. Zapodaj fotki, popatrzymy wtedy będziemy mieć jakiś obraz co mogło się zadziać. Ponadto wspominałeś wcześniej o zawieszaniu się zrębek czy tak było i tym razem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-707312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.