Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wbił bym na cukierka Agi

 

Karol zapraszam co prawda tort to już historia ale picze się właśnie inny cukierek.

 

Zarówno karczek jak i tort wyglądają obłędnie :clap:. Pozdrowienia dla Agnieszki :kiss:

 

Dziękuje za miłe słowa, Aga również cieplutko pozdrawia :).

 

 

Karczek to prawdziwy ,,rarytas"

 

 

Wiesiu to prawa :thumbsup:. Dziś przygotowaliśmy z przyjacielem kilka kawałków mięsa, które zostaną poddane trzydniowej fermentacji zanim trafią do komory.

 

post-84535-0-25206400-1674387730_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/27/#findComment-810272
Udostępnij na innych stronach

Dziś przygotowaliśmy z przyjacielem kilka kawałków mięsa, które zostaną poddane trzydniowej fermentacji zanim trafią do komory.

 

:thumbsup:  :thumbsup:

Grzesiu, co kryją te tajemnicze mumie? :laugh:

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/27/#findComment-810303
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu, co kryją te tajemnicze mumie? :laugh:

Reniu zaczęło się tak :

Surowiec : polędwica, karczek, boczki oraz mięsień półbłoniasty z tłuszczem, którego nie ma na zdjęciach.

post-84535-0-80663000-1674400728_thumb.jpg

Przygotowanie mieszanki peklującej z przyprawami.

post-84535-0-88360200-1674400741_thumb.jpg

post-84535-0-56132600-1674400754_thumb.jpg

Mięśnie przygotowane do peklowania.

post-84535-0-32075300-1674400789_thumb.jpg

Oczyszczenie z przypraw i mumifikacja w skarpecie :D .

post-84535-0-06980300-1674400809_thumb.jpg

post-84535-0-75289000-1674400824_thumb.jpg

post-84535-0-60271100-1674400845_thumb.jpg

post-84535-0-63466600-1674400866_thumb.jpg

Po trzech dobach fermentacji trafią do komory, zostaną zaszczepione pleśnią i będą dojrzewać do momentu utraty masy ok 40%.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/27/#findComment-810316
Udostępnij na innych stronach

zaszczepione pleśnią i będą dojrzewać do momentu utraty masy ok 40%.

 

 

Dziękuję za informację  :D jak zwykle bardzo rzeczowo :thumbsup:

Fajna fotorelacja :)

To teraz czekamy na efekt końcowy.

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/27/#findComment-810359
Udostępnij na innych stronach

E bez przesady . Jaka tam cierpliwość. :)  Ja tam bym szybko zjadł  :D .  Klasa wyroby  :thumbsup:  :clap:

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/27/#findComment-811425
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kolacja,

Na jakieś wypasione, weekendowe przyjęcie   :tongue:   :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/27/#findComment-811441
Udostępnij na innych stronach

?Ja tam bym szybko zjadł :D . Klasa wyroby :thumbsup::clap:

 

Może będzie taka okazja, ale deskę oszczędzisz ;):D.

 

Na jakieś wypasione, weekendowe przyjęcie :tongue::D

 

Zwykła pięcioosobowa kolacja :), ponieważ są to młode wyroby zleżało mi na sprawdzeniu smaku itp., w każdym razie mam swoje przemyślenia co do następnej produkcji.

Trzeba uzbierać parę złociszy i kupić taki pH -metr : https://mera-sp.pl/ph-metry/436-ph-metr-testo-205.html

Znacznie ułatwi pracę wystarczy lekko naciąć osłonkę i można łatwo wykonać pomiar, niestety przy sondach szklanych to trochę inaczej wygląda.

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/27/#findComment-811560
Udostępnij na innych stronach

Po kursie przerobu dziczyzny u Andrzeja w Łazach :thumbsup:

To też ale..., jest taka bardzo dobra książka o rozbiorze półtuszy krok po kroku i ja właśnie tak małymi kroczkami. Cały stół kroków ;). Tak na poważnie dziś pierwszy raz nacięcie szynki zrobiłem książkowo a nie jak to zawsze robiłem :).

Wbijam w Wasz zespół...

Zapraszamy zespół Sisters do współpracy :), na dzień dobry oddam wam bonus, który mi przysługiwał, mięso na pasztety i te kości ;):facepalm: . Tak na poważnie to fajnie byłoby popracować wspólnie :thumbsup: przy wyrobach. Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/27/#findComment-813049
Udostępnij na innych stronach

 

 

czas na degustację.

Ła...jaki smakowita deska, jak dworski półmisek  :tongue:  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/27/#findComment-814457
Udostępnij na innych stronach

Ależ pyszności na desce.

Grzesiu,co to za ciemne kąski na wierzchu.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/27/#findComment-814469
Udostępnij na innych stronach

Ła...jaki smakowita deska, jak dworski półmisek :tongue::clap:

Piękny wachlarz wędlin bravo

Ależ pyszności na desce.

Cóż za smakowitości, zapewne przypadną do gustu degustatorom :thumbsup::clap:

Bardzo dziękuję za miłe słowa :), degustatorom smakowało.

post-84535-0-44950600-1676182156_thumb.jpg

Grzesiu,co to za ciemne kąski na wierzchu.

Bardzo fajny smakołyk :tongue:,Ligawa wykonana na wzór Beef Jeerków.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/27/#findComment-814525
Udostępnij na innych stronach

Śliczne wyroby!Brawo!

Karolu dziękuję :) , Twoje ostatnie wypieki też apetycznie wyglądają :clap::tongue:.

Grzesia SMAKOŁYKI - to zawsze pierwsze skrzypce na stole :thumbsup::clap: :clap: :clap:

Skrzypce z Jelonkiem tworzyły orkiestrę smaków :).

 

Poranna kawa ze słodkim dodatkiem.

post-84535-0-88319300-1676188650_thumb.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/27/#findComment-814533
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.