Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dużo ciekawy i przydatnych informacji. Polecam.

 

post-39694-0-69832100-1627747380_thumb.jpgpost-39694-0-76517500-1627747399_thumb.jpg

post-39694-0-72051800-1627747412_thumb.jpgpost-39694-0-78887500-1627747427_thumb.jpg

post-39694-0-12315700-1627747443_thumb.jpgpost-39694-0-52034100-1627747463_thumb.jpg

post-39694-0-87918500-1627747478_thumb.jpgpost-39694-0-95479400-1627747494_thumb.jpg

post-39694-0-31755100-1627747520_thumb.jpgpost-39694-0-80561200-1627747537_thumb.jpg

post-39694-0-66045100-1627747558_thumb.jpgpost-39694-0-99066900-1627747584_thumb.jpg

post-39694-0-32488200-1627747621_thumb.jpgpost-39694-0-29773200-1627747646_thumb.jpg

post-39694-0-39734300-1627747668_thumb.jpgpost-39694-0-26380400-1627747691_thumb.jpg

post-39694-0-15760400-1627747709_thumb.jpgpost-39694-0-54962700-1627747742_thumb.jpg

post-39694-0-87664900-1627747758_thumb.jpgpost-39694-0-90407000-1627747783_thumb.jpg

post-39694-0-08041400-1627747812_thumb.jpgpost-39694-0-88269400-1627747832_thumb.jpg

post-39694-0-28024000-1627747851_thumb.jpgpost-39694-0-84890400-1627747867_thumb.jpg

post-39694-0-47871800-1627747883_thumb.jpgpost-39694-0-43547500-1627747907_thumb.jpg

post-39694-0-11813200-1627747926_thumb.jpgpost-39694-0-52191500-1627747950_thumb.jpg

post-39694-0-41246700-1627747967_thumb.jpgpost-39694-0-98902700-1627747987_thumb.jpg

post-39694-0-06696300-1627748013_thumb.jpgpost-39694-0-15264200-1627748042_thumb.jpg

post-39694-0-00261500-1627748077_thumb.jpgpost-39694-0-65632300-1627748117_thumb.jpg

post-39694-0-11685600-1627748154_thumb.jpgpost-39694-0-41545400-1627748178_thumb.jpg

post-39694-0-79992500-1627748202_thumb.jpgpost-39694-0-72783800-1627748226_thumb.jpg

post-39694-0-35043500-1627748247_thumb.jpgpost-39694-0-91289800-1627748272_thumb.jpg

post-39694-0-18979600-1627748296_thumb.jpgpost-39694-0-09230500-1627748321_thumb.jpg

post-39694-0-75771100-1627748355_thumb.jpgpost-39694-0-87381500-1627748396_thumb.jpg

post-39694-0-61110700-1627748415_thumb.jpgpost-39694-0-29119100-1627748440_thumb.jpg

post-39694-0-01029500-1627748463_thumb.jpgpost-39694-0-08816000-1627748479_thumb.jpg

post-39694-0-86626200-1627748501_thumb.jpgpost-39694-0-75001400-1627748516_thumb.jpg

post-39694-0-00324100-1627748530_thumb.jpgpost-39694-0-26181800-1627748541_thumb.jpg

 

 

Na potrzeby portalu wedlinydomowe.pl opracował Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18455-rok-1964-kiszenie-i-marynowanie-warzyw-i-owoc%C3%B3w/
Udostępnij na innych stronach

Temat ciekawy - ale poza przemianami fizyko-chemicznymi w tzw uproszczeniu  jest troche zasadniczych zmian :  sól kuchenna jest obecnie jodowana i nie nadaje się  specjalnie do kiszonek, stężenia 4-7% solanki do ogórków - troche dużo ,ale poczytać warto 

 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18455-rok-1964-kiszenie-i-marynowanie-warzyw-i-owoc%C3%B3w/#findComment-716809
Udostępnij na innych stronach

stężenia 4-7% solanki do ogórków - troche dużo ,ale poczytać warto 

 

 

Czemu dużo.? Do kiszeniaków na dłuższe przechowanie daję 6 dkg soli/litr i 1 dkg cukru .Tak zalecają w przepisach branżowych.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18455-rok-1964-kiszenie-i-marynowanie-warzyw-i-owoc%C3%B3w/#findComment-716812
Udostępnij na innych stronach

sól kuchenna jest obecnie jodowana

post-55133-0-72805800-1627760237_thumb.jpgpost-55133-0-14164800-1627760250_thumb.jpg

 

Obie kupisz w Makro. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18455-rok-1964-kiszenie-i-marynowanie-warzyw-i-owoc%C3%B3w/#findComment-716819
Udostępnij na innych stronach

Wszyscy, którym w czasie przechowywania ogórki ulegają zmiękczeniu powinni zwrócić uwagę na jakość wody pod względem twardości  Scan 625

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18455-rok-1964-kiszenie-i-marynowanie-warzyw-i-owoc%C3%B3w/#findComment-716821
Udostępnij na innych stronach

Świetny materiał, daje wiele wskazówek dot. wykonania trwałych, jędrnych kiszonek.

Szczególnie polecam (była o tym mowa wielokrotnie) uwagi dotyczące wody używanej w solankach.

Dosyć świeże wpisy na forum donoszą o gotowaniu takiej wody, co powoduje redukcję jej twardości, co z kolei skutkuje rozmiękaniem ogórków.

Ma to szczególne znaczenie w rejonach używających miękkiej wody.

Taka woda jest na Śląsku, z ujęcia goczałkowickiego. 

 

 stężenia 4-7% solanki do ogórków - troche dużo ,

Końcowe zasolenie zależy od ścisłości ułożenia ogórków w naczyniu.

w opracowaniu podano, że może to być od 50% do 85% objętości naczynia.

W takim razie ilości solanki mogą się znacznie różnić co też wpływa na znaczne różnice zasolenia końcowego.

Od zawsze robię 5% solankę, jednak ogórki układam w słoikach wecka pionowo i na maksa. W luźne przestrzenie upycham chrzan, czosnek, koper.


[Dodano: 31 lip 2021 - 21:55]

Andrzej mnie uprzedził :D

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18455-rok-1964-kiszenie-i-marynowanie-warzyw-i-owoc%C3%B3w/#findComment-716822
Udostępnij na innych stronach

Ciekawą sprawą jest także nakłuwanie przed kiszeniem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18455-rok-1964-kiszenie-i-marynowanie-warzyw-i-owoc%C3%B3w/#findComment-716823
Udostępnij na innych stronach

 

 

stężenia 4-7% solanki do ogórków - troche dużo ,ale poczytać warto

Te materiały pochodzą z podręcznika dla studentów Wyższych Szkół Rolniczych pt.: "Technologia produktów owocowych i warzywnych", autorstwa: prof.dr E. Pijanowskiego, doc. S. Mrożewskiego i dr A. Horubała.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18455-rok-1964-kiszenie-i-marynowanie-warzyw-i-owoc%C3%B3w/#findComment-716824
Udostępnij na innych stronach

Nie neguję , jedynie taka sugestia. Natomiast nakłuwanie i woda jest dość istotne , właśnie błędem (zmiękczaniem wody) jest  gotowanie wody do kiszonek ,co wielokrotnie podkreśla Andrzej Bagno  :thumbsup: . Dobrze i krótko wyjaśnione moczenie ogórków przed kiszeniem 

Osobiście kiszę 2-2,2 % solanką , do dłuższego przechowania dodaję 1% cukru

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18455-rok-1964-kiszenie-i-marynowanie-warzyw-i-owoc%C3%B3w/#findComment-716826
Udostępnij na innych stronach

U nas jest woda z wodociągu i jest twarda co widać po osadzaniu się kamienia w czajniku i na bateriach.Gotowanie jej nie zaszkodzi,ale na próbę zrobię pare słoików z nie gotowaną tylko mam jeden dylemat.Zalewając gotującą mam odpowietrzone słoiki.Zalewając surową tego efektu nie będzie.

P.S

O nakłuwaniu ogórków też już było w temacie kiszonych ogórków.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18455-rok-1964-kiszenie-i-marynowanie-warzyw-i-owoc%C3%B3w/#findComment-716830
Udostępnij na innych stronach

 

stężenia 4-7% solanki do ogórków - troche dużo ,ale poczytać warto 

 

 

Czemu dużo.? Do kiszeniaków na dłuższe przechowanie daję 6 dkg soli/litr i 1 dkg cukru .Tak zalecają w przepisach branżowych.

 

Ma kolega przepisy branżowe  :w00t: dla warzyw i owoców?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18455-rok-1964-kiszenie-i-marynowanie-warzyw-i-owoc%C3%B3w/#findComment-716865
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeżeli chodzi o sól firmy O SOLE ,to trzeba sprawdzić na opakowaniu czy nie ma w niej antyzbrylaczy.

Na pewno znasz taką bez antyzbrylacza, więc wskaż proszę producenta i miejsce zakupu. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18455-rok-1964-kiszenie-i-marynowanie-warzyw-i-owoc%C3%B3w/#findComment-717137
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sól kupuję w marketach

Mówimy tu o soli niejodowanej. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18455-rok-1964-kiszenie-i-marynowanie-warzyw-i-owoc%C3%B3w/#findComment-717140
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mówimy tu o soli niejodowanej. 

Coś się tak przyczepił tej soli.

W marketach (np. w Kauflandzie) jest sól tzw. "do przetworów" kłodawska, która jest w wersjach jodowana, nie-jodowana, z antyzbrylaczem, bez antyzbrylacza. O'sole też ma wersję bez antyzbrylacza.

Jak ktoś lubi wygodę z miałką solą i akceptuje cjankale, to nikt mu nie zabroni.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18455-rok-1964-kiszenie-i-marynowanie-warzyw-i-owoc%C3%B3w/#findComment-717144
Udostępnij na innych stronach

Coś się tak przyczepił tej soli.

Przecież to nie ja się przyczepiłem antyzbrylacza, nie zauważylaś? 

Wiem jakie należy kupować ale czasami nie ma alternatywy, więc głupia uwaga na temat tego czy innego dodatku, bez wskazania np. innej firmy niczego nie wnosi do dyskusji.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18455-rok-1964-kiszenie-i-marynowanie-warzyw-i-owoc%C3%B3w/#findComment-717150
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.