Maxell Opublikowano 31 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Lipca 2021 Dużo ciekawy i przydatnych informacji. Polecam. Na potrzeby portalu wedlinydomowe.pl opracował Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18455-rok-1964-kiszenie-i-marynowanie-warzyw-i-owoc%C3%B3w/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Lipca 2021 Temat ciekawy - ale poza przemianami fizyko-chemicznymi w tzw uproszczeniu jest troche zasadniczych zmian : sól kuchenna jest obecnie jodowana i nie nadaje się specjalnie do kiszonek, stężenia 4-7% solanki do ogórków - troche dużo ,ale poczytać warto Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18455-rok-1964-kiszenie-i-marynowanie-warzyw-i-owoc%C3%B3w/#findComment-716809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Lipca 2021 (edytowane) stężenia 4-7% solanki do ogórków - troche dużo ,ale poczytać warto Czemu dużo.? Do kiszeniaków na dłuższe przechowanie daję 6 dkg soli/litr i 1 dkg cukru .Tak zalecają w przepisach branżowych. Edytowane 31 Lipca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18455-rok-1964-kiszenie-i-marynowanie-warzyw-i-owoc%C3%B3w/#findComment-716812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 31 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 31 Lipca 2021 sól kuchenna jest obecnie jodowana Obie kupisz w Makro. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18455-rok-1964-kiszenie-i-marynowanie-warzyw-i-owoc%C3%B3w/#findComment-716819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 31 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 31 Lipca 2021 Wszyscy, którym w czasie przechowywania ogórki ulegają zmiękczeniu powinni zwrócić uwagę na jakość wody pod względem twardości Scan 625 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18455-rok-1964-kiszenie-i-marynowanie-warzyw-i-owoc%C3%B3w/#findComment-716821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Lipca 2021 (edytowane) Świetny materiał, daje wiele wskazówek dot. wykonania trwałych, jędrnych kiszonek.Szczególnie polecam (była o tym mowa wielokrotnie) uwagi dotyczące wody używanej w solankach.Dosyć świeże wpisy na forum donoszą o gotowaniu takiej wody, co powoduje redukcję jej twardości, co z kolei skutkuje rozmiękaniem ogórków.Ma to szczególne znaczenie w rejonach używających miękkiej wody.Taka woda jest na Śląsku, z ujęcia goczałkowickiego. stężenia 4-7% solanki do ogórków - troche dużo ,Końcowe zasolenie zależy od ścisłości ułożenia ogórków w naczyniu.w opracowaniu podano, że może to być od 50% do 85% objętości naczynia.W takim razie ilości solanki mogą się znacznie różnić co też wpływa na znaczne różnice zasolenia końcowego.Od zawsze robię 5% solankę, jednak ogórki układam w słoikach wecka pionowo i na maksa. W luźne przestrzenie upycham chrzan, czosnek, koper.[Dodano: 31 lip 2021 - 21:55]Andrzej mnie uprzedził Edytowane 31 Lipca 2021 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18455-rok-1964-kiszenie-i-marynowanie-warzyw-i-owoc%C3%B3w/#findComment-716822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 31 Lipca 2021 Ciekawą sprawą jest także nakłuwanie przed kiszeniem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18455-rok-1964-kiszenie-i-marynowanie-warzyw-i-owoc%C3%B3w/#findComment-716823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 31 Lipca 2021 stężenia 4-7% solanki do ogórków - troche dużo ,ale poczytać warto Te materiały pochodzą z podręcznika dla studentów Wyższych Szkół Rolniczych pt.: "Technologia produktów owocowych i warzywnych", autorstwa: prof.dr E. Pijanowskiego, doc. S. Mrożewskiego i dr A. Horubała. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18455-rok-1964-kiszenie-i-marynowanie-warzyw-i-owoc%C3%B3w/#findComment-716824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 31 Lipca 2021 (edytowane) Nie neguję , jedynie taka sugestia. Natomiast nakłuwanie i woda jest dość istotne , właśnie błędem (zmiękczaniem wody) jest gotowanie wody do kiszonek ,co wielokrotnie podkreśla Andrzej Bagno . Dobrze i krótko wyjaśnione moczenie ogórków przed kiszeniem Osobiście kiszę 2-2,2 % solanką , do dłuższego przechowania dodaję 1% cukru Edytowane 31 Lipca 2021 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18455-rok-1964-kiszenie-i-marynowanie-warzyw-i-owoc%C3%B3w/#findComment-716826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 31 Lipca 2021 (edytowane) U nas jest woda z wodociągu i jest twarda co widać po osadzaniu się kamienia w czajniku i na bateriach.Gotowanie jej nie zaszkodzi,ale na próbę zrobię pare słoików z nie gotowaną tylko mam jeden dylemat.Zalewając gotującą mam odpowietrzone słoiki.Zalewając surową tego efektu nie będzie.P.SO nakłuwaniu ogórków też już było w temacie kiszonych ogórków. Edytowane 31 Lipca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18455-rok-1964-kiszenie-i-marynowanie-warzyw-i-owoc%C3%B3w/#findComment-716830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilq1x Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Sierpnia 2021 stężenia 4-7% solanki do ogórków - troche dużo ,ale poczytać warto Czemu dużo.? Do kiszeniaków na dłuższe przechowanie daję 6 dkg soli/litr i 1 dkg cukru .Tak zalecają w przepisach branżowych. Ma kolega przepisy branżowe dla warzyw i owoców? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18455-rok-1964-kiszenie-i-marynowanie-warzyw-i-owoc%C3%B3w/#findComment-716865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Jeżeli chodzi o sól firmy O SOLE ,to trzeba sprawdzić na opakowaniu czy nie ma w niej antyzbrylaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18455-rok-1964-kiszenie-i-marynowanie-warzyw-i-owoc%C3%B3w/#findComment-717089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Jeżeli chodzi o sól firmy O SOLE ,to trzeba sprawdzić na opakowaniu czy nie ma w niej antyzbrylaczy. Na pewno znasz taką bez antyzbrylacza, więc wskaż proszę producenta i miejsce zakupu. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18455-rok-1964-kiszenie-i-marynowanie-warzyw-i-owoc%C3%B3w/#findComment-717137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Sól kupuję w marketach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18455-rok-1964-kiszenie-i-marynowanie-warzyw-i-owoc%C3%B3w/#findComment-717139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Sól kupuję w marketach Mówimy tu o soli niejodowanej. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18455-rok-1964-kiszenie-i-marynowanie-warzyw-i-owoc%C3%B3w/#findComment-717140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Mówimy tu o soli niejodowanej. Coś się tak przyczepił tej soli.W marketach (np. w Kauflandzie) jest sól tzw. "do przetworów" kłodawska, która jest w wersjach jodowana, nie-jodowana, z antyzbrylaczem, bez antyzbrylacza. O'sole też ma wersję bez antyzbrylacza.Jak ktoś lubi wygodę z miałką solą i akceptuje cjankale, to nikt mu nie zabroni. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18455-rok-1964-kiszenie-i-marynowanie-warzyw-i-owoc%C3%B3w/#findComment-717144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 (edytowane) Coś się tak przyczepił tej soli.Przecież to nie ja się przyczepiłem antyzbrylacza, nie zauważylaś? Wiem jakie należy kupować ale czasami nie ma alternatywy, więc głupia uwaga na temat tego czy innego dodatku, bez wskazania np. innej firmy niczego nie wnosi do dyskusji. Edytowane 2 Sierpnia 2021 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18455-rok-1964-kiszenie-i-marynowanie-warzyw-i-owoc%C3%B3w/#findComment-717150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.