Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wertując forum czytałem różne tematy  i przeczytałem wpis że trzeba trzymać odpowiednią wilgotność w wędzarni.

Pytanie:

Dlaczego ma być wilgotno wędzarni?

Jak utrzymujecie odpowiednia wilgotność?

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18586-wilgotno%C5%9B%C4%87-w-w%C4%99dzarni/
Udostępnij na innych stronach

Gdzie to przeczytałeś?. Nikt nie mierzy wilgotności w wędzarni. Co innego w komorach dojrzewalniczych. W wędzarni należy stosować się do technologii wędzenia z użyciem drewna o odpowiedniej wilgotności i jest ok. Takie drewno ma być suche ale nie przesuszone.

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18586-wilgotno%C5%9B%C4%87-w-w%C4%99dzarni/#findComment-729403
Udostępnij na innych stronach

Owszem wędzi się w wędzarni w dużej wilgotności (90-95%) , ale tylko na zimno i to z dużym przepływem powietrza. Do podpiekania aby przyspieszyć proces też można nieco podnieść wilgotność w wędzarni, ale ogólnie przyjmuje się że duża wilgotność w czasie wędzenia gorącego nie jest pożądana.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18586-wilgotno%C5%9B%C4%87-w-w%C4%99dzarni/#findComment-729413
Udostępnij na innych stronach

 

 

trzeba trzymać odpowiednią wilgotność w wędzarni.
 

Tak, odpowiednią do różnych faz obróbki termicznej.

 

 

Dlaczego ma być wilgotno wędzarni?

Poziom wilgotności jest rzeczą względną i zależy od temperatury. Co rozumiesz pod pojęciem "wilgotno"?

O jaki poziom wilgotności Ci chodzi?

 

 

Jak utrzymujecie odpowiednia wilgotność?
  •  regulacją przepływu dymu
  • prawidłową temperaturą i warunkami osuszania
  • drewnem o odpowiedniej wilgotności
  • włożeniem naczynia z wodą w ostatniej fazie wędzenia i podczas podpiekania

Największym problemem dla początkujących jest prawidłowe przeprowadzenie fazy tzw. osuszania.

W wielkim skrócie jest to uniknięcie skraplania się pary wodnej na chłodniejszej powierzchni wędlin.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18586-wilgotno%C5%9B%C4%87-w-w%C4%99dzarni/#findComment-729429
Udostępnij na innych stronach

No i? Wedzarnia wędzenie. Wilgotność? To tak jak wszystko wrzucany do jednego. Czego? Wora a może wędzarni. Problem dotyczy tz. elektryków. Z tego co czytam na forum. Suchy wiór, grzałka, wentylator. Problemu nie mają Siby na tradycyjnych. Elektryki miseczka z wodą nad grzałką i po problemie. Chyba?Bo nie sprawdzałem. Dlaczego bo tak trzeba. Wyjaśnienie w czeluścią i nowościach forum.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18586-wilgotno%C5%9B%C4%87-w-w%C4%99dzarni/#findComment-729434
Udostępnij na innych stronach

Bardziej do mnie przemawia qadro555 niż Maciek.Problem niedoświadczonych wędzarzy tkwi w osuszaniu szczególnie kiełbas.Albo niedosuszą ,albo przesuszą i albo okopcą albo mają twarde jelito mocno przylegające do zawartości.Tego po prostu metodą prób i błędów trzeba się nauczyć.Metoda na macanego co by nie oznaczała jest najlepszą metodą.Mam wędzarnię elektryczną i to z wentylatorem i jak dotąd żadnej wody nie używałem nawet do podpiekania.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18586-wilgotno%C5%9B%C4%87-w-w%C4%99dzarni/#findComment-729441
Udostępnij na innych stronach

Sorry może opacznie zrozumiałem/przeczytałem post. Sądziłem że problem jest z byt małą wilgotnością a nie zbyt duża. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18586-wilgotno%C5%9B%C4%87-w-w%C4%99dzarni/#findComment-729446
Udostępnij na innych stronach

@Arkadiusz

W swojej wędzarni kiełbasy osuszam około 40 minut w temperaturze 40C. Wcześniej osądzam w temperaturze pokojowej w mieszkaniu dwie godziny. I mimo że tak to mam dobrane w punkt to i tak muszę pomacać.

Co do podpiekania i wilgotności to zdarza mi się dopiekać kiełbasę w piekarniku na ruszcie. Pod rusztem blacha do pieczenia z gorącą wodą. Idzie to w porównaniu do wędzarni bardzo szybko. Jednak czy to jest takie do końca podpiekanie to ręki nie dam sobie obciąć. Kiełbasa z wędzarni bardziej mi odpowiada lecz nie zawsze mam czas siedzieć na działce.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18586-wilgotno%C5%9B%C4%87-w-w%C4%99dzarni/#findComment-729448
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.