misiu36100 Opublikowano 29 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Października 2021 Wertując forum czytałem różne tematy i przeczytałem wpis że trzeba trzymać odpowiednią wilgotność w wędzarni.Pytanie:Dlaczego ma być wilgotno wędzarni?Jak utrzymujecie odpowiednia wilgotność? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18586-wilgotno%C5%9B%C4%87-w-w%C4%99dzarni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 30 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Października 2021 Gdzie to przeczytałeś?. Nikt nie mierzy wilgotności w wędzarni. Co innego w komorach dojrzewalniczych. W wędzarni należy stosować się do technologii wędzenia z użyciem drewna o odpowiedniej wilgotności i jest ok. Takie drewno ma być suche ale nie przesuszone. Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18586-wilgotno%C5%9B%C4%87-w-w%C4%99dzarni/#findComment-729403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Października 2021 (edytowane) Owszem wędzi się w wędzarni w dużej wilgotności (90-95%) , ale tylko na zimno i to z dużym przepływem powietrza. Do podpiekania aby przyspieszyć proces też można nieco podnieść wilgotność w wędzarni, ale ogólnie przyjmuje się że duża wilgotność w czasie wędzenia gorącego nie jest pożądana. Edytowane 30 Października 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18586-wilgotno%C5%9B%C4%87-w-w%C4%99dzarni/#findComment-729413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Października 2021 trzeba trzymać odpowiednią wilgotność w wędzarni. Tak, odpowiednią do różnych faz obróbki termicznej. Dlaczego ma być wilgotno wędzarni? Poziom wilgotności jest rzeczą względną i zależy od temperatury. Co rozumiesz pod pojęciem "wilgotno"?O jaki poziom wilgotności Ci chodzi? Jak utrzymujecie odpowiednia wilgotność? regulacją przepływu dymuprawidłową temperaturą i warunkami osuszaniadrewnem o odpowiedniej wilgotnościwłożeniem naczynia z wodą w ostatniej fazie wędzenia i podczas podpiekaniaNajwiększym problemem dla początkujących jest prawidłowe przeprowadzenie fazy tzw. osuszania.W wielkim skrócie jest to uniknięcie skraplania się pary wodnej na chłodniejszej powierzchni wędlin. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18586-wilgotno%C5%9B%C4%87-w-w%C4%99dzarni/#findComment-729429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 30 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Października 2021 No i? Wedzarnia wędzenie. Wilgotność? To tak jak wszystko wrzucany do jednego. Czego? Wora a może wędzarni. Problem dotyczy tz. elektryków. Z tego co czytam na forum. Suchy wiór, grzałka, wentylator. Problemu nie mają Siby na tradycyjnych. Elektryki miseczka z wodą nad grzałką i po problemie. Chyba?Bo nie sprawdzałem. Dlaczego bo tak trzeba. Wyjaśnienie w czeluścią i nowościach forum. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18586-wilgotno%C5%9B%C4%87-w-w%C4%99dzarni/#findComment-729434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 30 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Października 2021 @MaciekzbrzeguProblemem nie jest typ wędzarni tylko że tak powiem Wędzarz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18586-wilgotno%C5%9B%C4%87-w-w%C4%99dzarni/#findComment-729436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 30 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Października 2021 Też tak może być Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18586-wilgotno%C5%9B%C4%87-w-w%C4%99dzarni/#findComment-729439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Października 2021 (edytowane) Bardziej do mnie przemawia qadro555 niż Maciek.Problem niedoświadczonych wędzarzy tkwi w osuszaniu szczególnie kiełbas.Albo niedosuszą ,albo przesuszą i albo okopcą albo mają twarde jelito mocno przylegające do zawartości.Tego po prostu metodą prób i błędów trzeba się nauczyć.Metoda na macanego co by nie oznaczała jest najlepszą metodą.Mam wędzarnię elektryczną i to z wentylatorem i jak dotąd żadnej wody nie używałem nawet do podpiekania. Edytowane 30 Października 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18586-wilgotno%C5%9B%C4%87-w-w%C4%99dzarni/#findComment-729441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 30 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Października 2021 (edytowane) Sorry może opacznie zrozumiałem/przeczytałem post. Sądziłem że problem jest z byt małą wilgotnością a nie zbyt duża. Edytowane 30 Października 2021 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18586-wilgotno%C5%9B%C4%87-w-w%C4%99dzarni/#findComment-729446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 30 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Października 2021 @ArkadiuszW swojej wędzarni kiełbasy osuszam około 40 minut w temperaturze 40C. Wcześniej osądzam w temperaturze pokojowej w mieszkaniu dwie godziny. I mimo że tak to mam dobrane w punkt to i tak muszę pomacać. Co do podpiekania i wilgotności to zdarza mi się dopiekać kiełbasę w piekarniku na ruszcie. Pod rusztem blacha do pieczenia z gorącą wodą. Idzie to w porównaniu do wędzarni bardzo szybko. Jednak czy to jest takie do końca podpiekanie to ręki nie dam sobie obciąć. Kiełbasa z wędzarni bardziej mi odpowiada lecz nie zawsze mam czas siedzieć na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18586-wilgotno%C5%9B%C4%87-w-w%C4%99dzarni/#findComment-729448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.