Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W moim mieście jest niedawno otwarty sklep z wędzarką w środku. Na bieżąco wędzą i jeszcze ciepłe sprzedawają. Na drugim zdjęciu widać kominek i dym z wędzarki. Dymu nie ma tak dużo. A o to kilka fotek:

 

 

Zdjęcia robiłem z za lady.

Jak wytwarzany był dym to nie wiem, nie mogłem z nikim porozmawiać - za dużo klientów!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

To jest komora wędzarnicza być może wędzarniczo -parzelnicza a więc nie na warunki domowe. Cena na pewno bardzo, bardzo wysoka . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/#findComment-42435
Udostępnij na innych stronach

Życzę właścicielowi udanej inwestycji. Mam nadzieję, że nie jest z tego powodu zadłużony.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/#findComment-42437
Udostępnij na innych stronach

Witam!

cena takiego cacka to około 50 tyś zł. :shock:

Dla zainteresowanych to niebawem będziemy mieć dużo takich sklepów z wędzarniami w kraju !!

pozdrawiam. :question:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/#findComment-42440
Udostępnij na innych stronach

Patrząc na tą kiełbasę to nie wygląda apetycznie pomarszczona ,sflaczała wygląda na kiełbasę wydajną .Gorzej się prezentuje jak kiełbasy z wędzarni wiejskich .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/#findComment-42443
Udostępnij na innych stronach

Witam!

cena takiego cacka to około 50 tyś zł. :shock:

Dla zainteresowanych to niebawem będziemy mieć dużo takich sklepów z wędzarniami w kraju !!

pozdrawiam. :question:

A dlaczego dużo ?

Wymóg, moda, reklama, nadwyżka kasy właściciela ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/#findComment-42445
Udostępnij na innych stronach

Takie same robi Stawiany. Cena komory gastronomicznej (na zdjęciu jest taka własnie) to jak podałeś, 50 tys. zł. Opcje - wędzenie ciepłe i gorące, parzenie, pieczenie itp. Za dodatkową dopłata w wysokości ok. 20-25 tys. zł dodają agregat i przyrządowanie chłodnicze, co pozwala uskuteczniać wędzenie zimne. Oczywiście wszystko to przy pełnej automatyzacji procesów (komputer).

Rozmawiałem na ten temat z Kubą Stawianym na zlocie, gdyz mają zapotrzebowania na tego typu wędzarnie do hoteli, sklepów i duzych restauracji.

To następny chwyt psychologiczny robiony pod klienta. Przecież nikt nie widzi jak przygotowywany jest towar, a jedynie, jak jest wedzony i parzony. Ludzie po prostu widzą tylko to, co maja widzieć. :grin:

Można sobie powindować ceny.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/#findComment-42446
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Z ciekawości zajrzałem na stronę gastrosilesii i znalazłem znajomo brzmiący tekst :shock:

 

http://www.gastrosilesia.pl/wedzarnia-domowa/

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/#findComment-42447
Udostępnij na innych stronach

Witam .

 

To następny chwyt psychologiczny robiony pod klienta. Przecież nikt nie widzi jak przygotowywany jest towar, a jedynie, jak jest wedzony i parzony. Ludzie po prostu widzą tylko to, co maja widzieć. :grin:

Troszkę z innej beczki ale podobnie to działa na klienta . Sam sobie złowisz pstrąga w pięknej smażalni ryb a on jest przywieziony co niedawno ze stawu hodowlanego .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/#findComment-42457
Udostępnij na innych stronach

Za chwilę dam fotki tego co leżało na ladzie. Powiększę fotkę z nazwą firmy tego ustroistwa. Nie zdążyłem zrobić zdjęcia wózka z wędlinami które wpychają do środka. Fakt, kiełbasy robią na zapleczu i tego nie widać jak i co jest w farszu. Na mnie to ta wędzarnia zrobiła wrażenie. Na ogródek to ona na pewno się nie nadaje. Fajna jest.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/#findComment-42472
Udostępnij na innych stronach

Powiększę fotkę z nazwą firmy tego ustroistwa

firma - Bastra.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/#findComment-42474
Udostępnij na innych stronach

Kilka zdjęć. Lada za szkłem to i zdjęcia nie za dobre, a nie miałem ze sobą filtra polaryzacyjnego

 

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/#findComment-42475
Udostępnij na innych stronach

Toż przecież o to tu chodzi. :wink:

O takich samych parametrach, tylko produkcji Stawianego http://www.stawiany.pl/

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/#findComment-42484
Udostępnij na innych stronach

Tylko czemu ta kiełbasa podeszła tłuszczem . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/#findComment-42495
Udostępnij na innych stronach

No i ta nazwa - Pepperami, a nie Pepperoni. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/#findComment-42499
Udostępnij na innych stronach

podeszła tłuszczem

Co przez to sformułowanie należy rozumieć?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/#findComment-42502
Udostępnij na innych stronach

Wytop tłuszczu na końcówkach batonu lub w innych miejscach batonów a przy całkiem spartaczonych kiełbasach może wystąpić pod osłonką wytop galarety . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/#findComment-42509
Udostępnij na innych stronach

Czy "wytop tłuszczu" może wynikać z zastosowania tłuszczu miękkiego (słonina), jako jednego ze składników kiełbasy ?

A co może być przyczyną wytopu galarety?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/#findComment-42515
Udostępnij na innych stronach

Dobre pytanie - tak w skrócie - słoninę zaliczamy do tłuszczy twardych a szczególnie tłuszcz z niej przy skórny. Wyciek tłuszczy następuje przeważnie przy kiełbasach tłustych jak również przy zbyt dużej ilości dodanej wody, dodaniu tłuszczy miękkich oraz od jakości użytego mięsa. Można dodać również za wysoką temperaturę parzenia ale w tym przypadku to jak jest złe mięso z wadami - i bardzo topliwy tłuszcz w całej sztuce to i można parzyć i w 68 st C a i tak podejdzie wodą , Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/#findComment-42518
Udostępnij na innych stronach

Witam!

cena takiego cacka to około 50 tyś zł. :shock:

Dla zainteresowanych to niebawem będziemy mieć dużo takich sklepów z wędzarniami w kraju !!

pozdrawiam. :question:

Ano to jest BARDZO DOBRY pomysł dla średnich/dużych sklepów, w których jest cała masa "odpadów", skrawek z krajalnicy, mięsa które straciło cechy handlowe, ale jeszcze nie utraciło świeżości/bezpieczeństwa mikrobiologicznego. W dużych sklepach ubytki ( straty mięsa, ścinki, przeróbki ) wynoszą kilka tysięcy złotych. Sa wielkie "hale", które dochodzą nawet do 20tys zł. Dlatego wydatek 50tys to nie jest aż tak duży, tymbardziej, że prawie wszystko, co zostanie da się zagospodarować i sprzedać z zyskiem. Zdjęcia wywołują we mnie mieszane uczucia, ze wskazaniem na negatywne, ale pomysł jest OK

W Poznaniu w podobny sposób włascicielka 4 sklepów typu Delikatesy Mięsne, miała takie duże odpady, że produkowała pasztety, jakies kiełbasy, aż postanowiła stworzyć przetórnię. Niby mała, ale coraz mocniej zaczyna funkcjonować, a ona staje się niemalże samowystarczalna

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1860-w%C4%99dzarnia-w-sklepie/#findComment-42530
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.