Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich od dłuższego czasu jestem na forum i chyba przyszedł czas na założenie swojego tematu.

Będę opisywał Tu moje dokonania te dobre i złe, legalne i nie ;)

To ostatnie "Nie" to proszę traktować z przymrużeniem oka.

 

Co do wędlin i peklowania to pekluje na sucho w próżni 20g peklosoli na 1 kg mięsa i czas to 10 - 14 dni.

Przy wyrobach ok. 1 kg nie robię nastrzyku, większych nie pekluje.

 

Wędzę elektrycznie w temp. do 55 stopni, do uzyskania koloru, stawiam na delikatnie wędzone produkty które są zdrowsze.

Parzę metodą SV, Polędwica 59 stopni w zależności od wielkości do 2h.

Szynka, baleron do 66 stopni czas ok. 3-4h.

 

Dziś zapiszę sobie kiełbaskę którą ostatnio zrobił zrobiłem:

 

1. 1.5 kg fileta a dokładnie sznycli z indyka

2. 0.9 kg. mięsa kl 1 z szynki

3. 0.4 kg. mięsa z uda indyka

4. 0.5 kg. skrawek z wędzonek, błonki z schabu itp..

Mięsko peklowane na sucho 18g/1 kg peklosoli.

Pierwsze dwie pozycje pokrojone w kostkę 1x1 - 2x2 cm, reszta zmielona razy dwa na sitku do maku(3mm).

Wymieszane robotem kuchennym i nadziane w osłonki białkowe 45mm.

Wędzone jak wyżej na kolor, parzone SV do 72 stopni 45 minut.( następnym razem 68 stopni wystarczy)

A efekt jak na zdjęciu :)

post-52960-0-26836800-1637680642_thumb.jpg

A tu ostatnia polędwica :)

post-52960-0-27180200-1637680689.png

 

Już nie długo opis przygotowania gotowanej kukurydzy 70% plus 30% pszenicy ;)

O ile można i mnie nie zbanujecie :)

 

Paweł

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj na tapecie Pasztet wg, Halusi z małą zmianą.

Zapiszę sobie na zaś, bo Moje dziewczyny wcinają aż miło.

 

1. Polędwiczki z piersi kurczaka(następnym razem dam udka z kurczaka) 1.1 kg

2. Mięso z uda indyka - 1 kg.

3. Wątróbka z indyka - 0.25 Kg.

4. 1.5 szt. cebulki

6. Dwie bułki plus dwie dupki z własnego chleba, moczone w wywarze z mięsa.

7. 5 jajek

 

Przygotowanie wg. przepisu.

 

A o to efekt :)

 

 

 

 

post-52960-0-85355400-1637882550_thumb.jpg

post-52960-0-08121900-1637882570_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-734073
Udostępnij na innych stronach

 

 

A o to efekt

Ładny, :thumbsup: a napewno również smaczny, jak mówisz, że dziewczyny się zajadają.

Tak trzymaj.

Pozdrowienia 

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-734097
Udostępnij na innych stronach

A dziś właśnie zaczynam wędzenie Spontanicznej Kiełbasy:

 

1. 1.1kg schabu bez kości

2. 1.6 kg karkówki wieprzowej bez kości

 

Uzyskałem:

1.1 kg wieprzowej KL1 ciętej w kostkę 1x1

0.9 kg. chudej karkówki mielonej sitko 8

0.8 kg Kg KL3 mielonej 2x na sitku od maku.

 

Peklowanie 24h 18g/1kg mięsa.

Przyprawy: 2g pieprz kolorowy, 2g kminek, 2g czosnek, łyżka stołowa Majeranku

Wyrabianie robotem Kenwood Chef ramie "K"

Nabijane w osłonki białkowe 45mm

 

A teraz zaczyna się wędzić.

 

post-52960-0-27338900-1637922847_thumb.jpg

post-52960-0-76005300-1637922869.jpg

post-52960-0-79810100-1637922895_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-734120
Udostępnij na innych stronach

 

 

Będę opisywał Tu moje dokonania te dobre i złe, legalne i nie

 

Ziomek zarejestrowałeś się na forum 3 miesiące po mnie a swój temat założyłeś prawie 10 lat lat po tym, niezły wynik ;)

 

Wyroby super czekam na opis tych nielegalnych :cool:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-734256
Udostępnij na innych stronach

 

 

czekam na opis tych nielegalnych

To raczej nie u nas  :facepalm:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-734317
Udostępnij na innych stronach

 

 

To raczej nie u nas 

 

O tym właśnie pisałem w usuniętym nie wiem dlaczego poście. :devil:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-734339
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu Ja uprawnień do usuwania postów nie mam..

Co do Nielegalności to wiadomo że wszystko robimy w Czechach..

Zdrówka życzę i skupmy się na innej stronie mocy.

 

Jakieś opinie o jelitach Baranich na tubach?

Zastanawiam się nad zakupem.

 

Paweł

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-734342
Udostępnij na innych stronach

Kup lejek u użytkownika jumbo lejek do kabanosów przez niego wykonany jest dobrej jakości i ma odpowietrzenie a swój leljek sobie zostaw przyda się do innych kiełbas itp.. Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-734351
Udostępnij na innych stronach

Pasztet wersja II

 

1. 1.1 kg mięsa z udek kurczaka

2. 1.2 kg mięsa z ud indyka

3. 0.25 kg wątróbka z kurczaka

1.5 cebuli gotowanej z mięsem, 1.5 cebuli smażonej z wątróbka kurczaka, wątróbka duszona na maśle.

Na noc na balkon i dziś wszystko zmieliłem raz na sitku do maku, wymieszane dodane 5 jajek i przyprawy:

Pieprz kolorowy, gałka, majeranek 2 łyżki stołowe.

Następnie blendowane robotem ninja na 2x po jednej porcji do foremki

 

Efekty na zdjęciach..

post-52960-0-80517100-1638374178.jpg

post-52960-0-09208200-1638374198_thumb.jpg

post-52960-0-29772400-1638374211_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-734966
Udostępnij na innych stronach

Przyszła pora na małe co nieco na Św Bożego Narodzenia

 

Wszystko oprócz szynki staropolskiej wg. Szczepana, peklowane 20g/ 1 kg,

szynka staropolska 35g - gdyż nie będzie parzona.

 

Czas wędzenia(bez osuszania i rozgrzewania):

 

1. Szynka Staropolska 2x po 5h temp. pierwszy dzień 35 stopni, drugi 45 stopni.

2. Reszta ok. 5h temp. 45 stopni.

 

 

 

 

post-52960-0-16089000-1638891105_thumb.jpg

post-52960-0-48742500-1638891114_thumb.jpg

post-52960-0-70341600-1638891122_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-736073
Udostępnij na innych stronach

Buduję komorę do dojrzewania mięs i właśnie dziś zapeklowałem Polędwicę Cygańską wołową.

 

Peklosól 35g/1kg mięsa, przyprawy to głównie pieprz i czosnek(zapomniałem o chilli, było w planie, dodam przed pakowaniem w kątnice), do tego plastry super słodkiej i aromatycznej pomarańczy i troszkę skórki z pomarańczy, 5ml burbon.

Zapakowałem w woreczek i w próżni 14 dni będzie się peklować, potem w chyba jakiś flak wołowy(kątnice) i do dojrzewalni.

 

 

 

 

post-52960-0-08911000-1639414026_thumb.jpg

post-52960-0-17655500-1639414036_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-737482
Udostępnij na innych stronach

W dniu dzisiejszym przygotowałem boczek i karkówkę na wędlinkę dojrzewającą:

 

Peklowana 35g/ 1 kg mięsa, przyprawy 2g pieprz, 2 g czosnek i do boczku szczypta chili.

Peklowanie 14 dni i do komory.

 

post-52960-0-72284600-1639480702_thumb.jpg

post-52960-0-15429500-1639480717_thumb.jpg

post-52960-0-02252000-1639480735_thumb.jpg

 

Jakieś rady od bardziej doświadczonych kolegów, odnośnie wędlin dojrzewających?

Edytowane przez kooalla
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-737678
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zapisuje sobie normy zużycia osłonek, co by nie szukać:

 

1. https://www.wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/1349-normy-zuzycia-oslonek-na-1-kg-farszu

 

Szykuje się do testu nowego sprzętu, już przerobiony na 220V.

https://youtu.be/7SsbaY7BM-k

 

W tym celu zapeklowałem mięso na kiełbasę polędwicową wg. Halusi:

 

1. 2.3 kg kl1 z polędwicy wieprzowej siatka końcowa  13mm

2. 1.1 kg kl1 z piersi kurczaka            siatka końcowa 13mm

3. 2.6kg. kl2 boczek chudy                 siatka końcowa 8mm

4. 1kg     ścinki z polędwicy -              siatka końcowa 4.5mm dwukrotnie.

 

Przyprawy:

Pieprz     2g/1kg

czosnek  2g/1kg

kminek   1g/kg

 

Planuje nabijanie w jelita baranie 30m.

 

post-52960-0-15647700-1643057726_thumb.jpg

 

Dam znać co z tego wyszło.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-746731
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.