kooalla Opublikowano 23 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Listopada 2021 Witam wszystkich od dłuższego czasu jestem na forum i chyba przyszedł czas na założenie swojego tematu.Będę opisywał Tu moje dokonania te dobre i złe, legalne i nie To ostatnie "Nie" to proszę traktować z przymrużeniem oka. Co do wędlin i peklowania to pekluje na sucho w próżni 20g peklosoli na 1 kg mięsa i czas to 10 - 14 dni.Przy wyrobach ok. 1 kg nie robię nastrzyku, większych nie pekluje. Wędzę elektrycznie w temp. do 55 stopni, do uzyskania koloru, stawiam na delikatnie wędzone produkty które są zdrowsze.Parzę metodą SV, Polędwica 59 stopni w zależności od wielkości do 2h.Szynka, baleron do 66 stopni czas ok. 3-4h. Dziś zapiszę sobie kiełbaskę którą ostatnio zrobił zrobiłem: 1. 1.5 kg fileta a dokładnie sznycli z indyka2. 0.9 kg. mięsa kl 1 z szynki3. 0.4 kg. mięsa z uda indyka4. 0.5 kg. skrawek z wędzonek, błonki z schabu itp..Mięsko peklowane na sucho 18g/1 kg peklosoli.Pierwsze dwie pozycje pokrojone w kostkę 1x1 - 2x2 cm, reszta zmielona razy dwa na sitku do maku(3mm).Wymieszane robotem kuchennym i nadziane w osłonki białkowe 45mm.Wędzone jak wyżej na kolor, parzone SV do 72 stopni 45 minut.( następnym razem 68 stopni wystarczy)A efekt jak na zdjęciu A tu ostatnia polędwica Już nie długo opis przygotowania gotowanej kukurydzy 70% plus 30% pszenicy O ile można i mnie nie zbanujecie Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Listopada 2021 przyszedł czas na założenie swojego tematu I Bardzo dobrze Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-733720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 25 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Listopada 2021 Wczoraj na tapecie Pasztet wg, Halusi z małą zmianą.Zapiszę sobie na zaś, bo Moje dziewczyny wcinają aż miło. 1. Polędwiczki z piersi kurczaka(następnym razem dam udka z kurczaka) 1.1 kg2. Mięso z uda indyka - 1 kg.3. Wątróbka z indyka - 0.25 Kg.4. 1.5 szt. cebulki6. Dwie bułki plus dwie dupki z własnego chleba, moczone w wywarze z mięsa.7. 5 jajek Przygotowanie wg. przepisu. A o to efekt Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-734073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 26 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Listopada 2021 A o to efekt Ładny, a napewno również smaczny, jak mówisz, że dziewczyny się zajadają.Tak trzymaj.Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-734097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 26 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Listopada 2021 A dziś właśnie zaczynam wędzenie Spontanicznej Kiełbasy: 1. 1.1kg schabu bez kości2. 1.6 kg karkówki wieprzowej bez kości Uzyskałem:1.1 kg wieprzowej KL1 ciętej w kostkę 1x10.9 kg. chudej karkówki mielonej sitko 80.8 kg Kg KL3 mielonej 2x na sitku od maku. Peklowanie 24h 18g/1kg mięsa.Przyprawy: 2g pieprz kolorowy, 2g kminek, 2g czosnek, łyżka stołowa MajerankuWyrabianie robotem Kenwood Chef ramie "K"Nabijane w osłonki białkowe 45mm A teraz zaczyna się wędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-734120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 26 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Listopada 2021 I już uwędzone Żeberka na Kapuśniak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-734149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 27 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Listopada 2021 Będę opisywał Tu moje dokonania te dobre i złe, legalne i nie Ziomek zarejestrowałeś się na forum 3 miesiące po mnie a swój temat założyłeś prawie 10 lat lat po tym, niezły wynik Wyroby super czekam na opis tych nielegalnych Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-734256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Listopada 2021 czekam na opis tych nielegalnych To raczej nie u nas Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-734317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Listopada 2021 To raczej nie u nas O tym właśnie pisałem w usuniętym nie wiem dlaczego poście. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-734339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 27 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Listopada 2021 Arkadiuszu Ja uprawnień do usuwania postów nie mam..Co do Nielegalności to wiadomo że wszystko robimy w Czechach..Zdrówka życzę i skupmy się na innej stronie mocy. Jakieś opinie o jelitach Baranich na tubach?Zastanawiam się nad zakupem. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-734342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Listopada 2021 Paweł jelita baranie na tubach -genialna pomóc , ale lejek MUSI mieć 12 mam na zewnątrz Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-734348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 27 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Listopada 2021 Najmniejszy Mój 15mm, chyba oddam do przeróbki.Dzięki za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-734350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Listopada 2021 (edytowane) Kup lejek u użytkownika jumbo lejek do kabanosów przez niego wykonany jest dobrej jakości i ma odpowietrzenie a swój leljek sobie zostaw przyda się do innych kiełbas itp.. Edytowane 27 Listopada 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-734351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 27 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Listopada 2021 @Grzewlod ok. Dzięki za info już piszę PW. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-734353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 1 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 1 Grudnia 2021 Pasztet wersja II 1. 1.1 kg mięsa z udek kurczaka2. 1.2 kg mięsa z ud indyka3. 0.25 kg wątróbka z kurczaka1.5 cebuli gotowanej z mięsem, 1.5 cebuli smażonej z wątróbka kurczaka, wątróbka duszona na maśle.Na noc na balkon i dziś wszystko zmieliłem raz na sitku do maku, wymieszane dodane 5 jajek i przyprawy:Pieprz kolorowy, gałka, majeranek 2 łyżki stołowe.Następnie blendowane robotem ninja na 2x po jednej porcji do foremki Efekty na zdjęciach.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-734966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 7 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Przyszła pora na małe co nieco na Św Bożego Narodzenia Wszystko oprócz szynki staropolskiej wg. Szczepana, peklowane 20g/ 1 kg,szynka staropolska 35g - gdyż nie będzie parzona. Czas wędzenia(bez osuszania i rozgrzewania): 1. Szynka Staropolska 2x po 5h temp. pierwszy dzień 35 stopni, drugi 45 stopni.2. Reszta ok. 5h temp. 45 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-736073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 8 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Grudnia 2021 Nie mogę już edytować poprzedniego posta.Nie wytrzymałem i rozkroiłem najmniejszą ok. 0.6kg szynkę parzoną.Myślę że jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-736356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zamieść proszę przekrój Kiełbasy Spontanicznej Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-736472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 9 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 9 Grudnia 2021 (edytowane) Proszę o to przekrój "Spontanicznej Kiełbasy".Wisi w chłodnym ok. 4 stopnie pomieszczeniu. Edytowane 9 Grudnia 2021 przez kooalla Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-736528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Podpiekałeś czy parzyłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-736582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 9 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Ogólnie wszystkie wyroby parzę, kiełbasa również parzona. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-736583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 13 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Buduję komorę do dojrzewania mięs i właśnie dziś zapeklowałem Polędwicę Cygańską wołową. Peklosól 35g/1kg mięsa, przyprawy to głównie pieprz i czosnek(zapomniałem o chilli, było w planie, dodam przed pakowaniem w kątnice), do tego plastry super słodkiej i aromatycznej pomarańczy i troszkę skórki z pomarańczy, 5ml burbon.Zapakowałem w woreczek i w próżni 14 dni będzie się peklować, potem w chyba jakiś flak wołowy(kątnice) i do dojrzewalni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-737482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 14 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 14 Grudnia 2021 (edytowane) W dniu dzisiejszym przygotowałem boczek i karkówkę na wędlinkę dojrzewającą: Peklowana 35g/ 1 kg mięsa, przyprawy 2g pieprz, 2 g czosnek i do boczku szczypta chili.Peklowanie 14 dni i do komory. Jakieś rady od bardziej doświadczonych kolegów, odnośnie wędlin dojrzewających? Edytowane 14 Grudnia 2021 przez kooalla Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-737678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 24 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zapisuje sobie normy zużycia osłonek, co by nie szukać: 1. https://www.wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/1349-normy-zuzycia-oslonek-na-1-kg-farszu Szykuje się do testu nowego sprzętu, już przerobiony na 220V.https://youtu.be/7SsbaY7BM-k W tym celu zapeklowałem mięso na kiełbasę polędwicową wg. Halusi: 1. 2.3 kg kl1 z polędwicy wieprzowej siatka końcowa 13mm2. 1.1 kg kl1 z piersi kurczaka siatka końcowa 13mm3. 2.6kg. kl2 boczek chudy siatka końcowa 8mm4. 1kg ścinki z polędwicy - siatka końcowa 4.5mm dwukrotnie. Przyprawy:Pieprz 2g/1kgczosnek 2g/1kgkminek 1g/kg Planuje nabijanie w jelita baranie 30m. Dam znać co z tego wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18687-zapiski-domowego-alchemika/#findComment-746731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.