Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne forum.

 

Będę robił w tygodniu moją drugą kiełbasę produkcji własnej.

Zachęcony sukcesem pierwszej która zrobiłem z przepisu na ytb od praktyka u praktyka czy jakoś tak, po dostosowaniu przepisu do swoich potrzeb jeśli chodzi o przyprawy.

 

Tylko że tym razem ukochana żona zamiast karkówki kupiła łopatkę i tu klops nie mogę znaleźć przepisu na takową kiełbasę.

 

Po zaklasyfikowaniu mięsa mam 

1,2 kg klasy pierwszej z łopatki

2,7 kg klasy drugiej

1,8 kg klasy trzeciej

 

Do tego około 0,5 kg szynki klasy pierwszej i 2kg boczku.

 

Mięso aktualnie po pocięciu na kostkę pekluje się w zippach spożywczych w lodówce dałem 20g peklosoli na kg mięsa.

 

Myślę żeby klasę pierwszą zostawić w małej kostce albo nawet drobniejszej niż mam teraz np. 1cm na 1cm

klasę drugą zmiele na ósemce tak samo boczek

a trzecią na zimno na najmniejszym co mam to jest chyba 2mm.

 

przyprawy myślę że to będzie 

Pieprz 3g na kg

majeranek 2g na kg

czosnek z 10 ząbków może trochę więcej.

cebula suszona zmielona na pył 1g na kg.

 

Wędzę olchą i czereśnią.

 

Czy to się uda czy nie będzie ta kiełbasa za sucha?

We wszystkich przepisach które znalazłem z łopatką występuję zawszę z podgradlem którego nie mam.

 

Prosiłbym szanowne forum o radę.

 

Pozdrawiam.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/
Udostępnij na innych stronach

 

 

2,7 kg klasy drugiej

Jakie cechy wykazuje mięso z łopatki tak przez Ciebie sklasyfikowane?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737277
Udostępnij na innych stronach

Masz 8,2 kg mięsa. Tłuszczu załóżmy z boczku 1 kg z II 1 kg. Czyli takie 25 %. Czyli powinno być oki jak założenie dobre ze taki udział tłuszczu . Tylko łopatka to mięsień pracujący dodatkowo masz stosunkowo dużo III tak, że będzie raczej taka zwięzła.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737278
Udostępnij na innych stronach

 

2,7 kg klasy drugiej

Jakie cechy wykazuje mięso z łopatki tak przez Ciebie sklasyfikowane?

 

Nie jest to czysty mięsień ma nacieki tłuszczu jakieś przerosty itp.

może ja zdjęcia zrobię.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737280
Udostępnij na innych stronach

to idź w chłopską

chłopska ma w składzie karkówkę i boczek , więc to chyba nie ten kierunek

Edytowane przez Yerba

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737340
Udostępnij na innych stronach

Na łopatce też wyjdzie. Ok, będzie trochę twarda a'la chłopska. :D

Witt robił nawet kabanosy

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18481-kabanosy-witta/?hl=%C5%82opatka


[Dodano: 13 gru 2021 - 10:53]

 

 

występuję zawszę z podgradlem

Ja często "podmieniam" w przepisach podgardle na boczek. Jakoś wkurza mnie wycinanie tych gruczołów i wychodzi mi bardzo dużo odpadów :facepalm:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737346
Udostępnij na innych stronach

Zobaczyłem twój post i przypomniałem sobie że kiedyś robiłem taką kiełbaskę z łopatki, więc wstawiłem dziś. Zobacz może skorzystasz z jakiegoś mojego pomysłu. 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737383
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zobaczyłem twój post i przypomniałem sobie że kiedyś robiłem taką kiełbaskę z łopatki, więc wstawiłem dziś. Zobacz może skorzystasz z jakiegoś mojego pomysłu. https://wedlinydomow...basa-z-łopatki/

Właśnie miałem koledze podesłać link :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737384
Udostępnij na innych stronach

Na łopatce też wyjdzie

 

Co wyjdzie ?.Sztywna pała. Większą część łopatki używam jako III do kiełbasy , ale nigdy jako dominujący surowiec. Lepszej kiełbasy jak zrobionej z szynki nie ma .Będzie I wp, trochę II wp i III wp też się znajdzie w całej szynce. A jak szynka będzie z tłuszczem to już wyjdzie bajka.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737393
Udostępnij na innych stronach

 

 

Lepszej kiełbasy jak zrobionej z szynki nie ma

To co, łopatkę ma wyrzucić? Nie piszemy tu który mięsień jest lepszy do wyrobu tylko co ma wykonać z tego co się pekluje.

 

Ma trochę szynki i boczku więc nie powinno (chyba) być tak strasznie. A gdyby wykonał ją dzisiaj to może ją nazwać ORM-ówka :D


[Dodano: 13 gru 2021 - 13:18]

Zobacz co stworzył Jacek Prawie na samej łopatce, Witt też nie połamał zębów na kabanosach

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737395
Udostępnij na innych stronach

Tutaj po prostu staramy się ratować już zaistniałą sytuację

...i żonę kolegi, żeby nie spędzała świąt pod chmurką za to że kupiła niewłaściwe mięso :D

Edytowane przez Maxell

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737409
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tutaj po prostu staramy się ratować już zaistniałą sytuację ...i żonę kolegi, żeby nie spędzała świąt pod chmurką za to że kupiła niewłaściwe mięso
 

  :thumbsup:  :thumbsup:  :thumbsup:  :D  :D  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737414
Udostępnij na innych stronach

To co, łopatkę ma wyrzucić?

Ależ skąd. Przeznaczyć na parówki, serdelki lub parówkową a kiełbasę zrobić z szynki .Zawsze jest jakieś wyjście. :tongue: .No ,ale jak kabanosy na tym forum robią z łopatki to ja znaczy nic na tym forum się nie nauczyłem pisząc, że to poroniony pomysł.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737501
Udostępnij na innych stronach

No niestety, nie ma omnibusów. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737519
Udostępnij na innych stronach

Zrób jak pisze Jacek, skoro już ją testował. Ważne, by Wam smakowała, a produkcja nie pomijała poszczególnych etapów procesu technologicznego.

Opisz cały proces, dodaj zdjęcia z poszczególnych faz produkcji i będziemy mieli materiał porównawczy.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737525
Udostępnij na innych stronach

Witam panowie,

 

No stało się, doprawione zmielone i nabite.

 

Podsuszyłem i poszło w dym.

Nie miałem czasu na robienie zdjęć poszczególnych etapów, bo przy dwójce małych dzieci zrobienie kiełbasy jest już wyższym levelem multitaskingu.

 

Żona ma się dobrze :D Oboje mamy nadzieję że będzie przynajmniej zjadliwa to już uznamy za sukces.

Posiłkowałem się trochę przepisem kolegi który ktoś podrzucił u góry, dzięki!

 

Teraz wszystko w rękach dymu.

 

Jak skończę dymić to wrzucę zdjęcia z przekroju.

s

 

 

Lepszej kiełbasy jak zrobionej z szynki nie ma

To co, łopatkę ma wyrzucić? Nie piszemy tu który mięsień jest lepszy do wyrobu tylko co ma wykonać z tego co się pekluje.

 

Ma trochę szynki i boczku więc nie powinno (chyba) być tak strasznie. A gdyby wykonał ją dzisiaj to może ją nazwać ORM-ówka :D


[Dodano: 13 gru 2021 - 13:18]

Zobacz co stworzył Jacek Prawie na samej łopatce, Witt też nie połamał zębów na kabanosach

 

 

I jeszcze pytanie parzyć czy podpiekać? 

i może ktoś wytłumaczyć co lepsze?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737558
Udostępnij na innych stronach

Zrób trochę takiej i takiej. Będzie można porównać i wyciągnąć wnioski. Czasem takie właśnie próby wnoszą sporo nowego.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737561
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.