ment13 Opublikowano 12 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Grudnia 2021 Witam szanowne forum. Będę robił w tygodniu moją drugą kiełbasę produkcji własnej.Zachęcony sukcesem pierwszej która zrobiłem z przepisu na ytb od praktyka u praktyka czy jakoś tak, po dostosowaniu przepisu do swoich potrzeb jeśli chodzi o przyprawy. Tylko że tym razem ukochana żona zamiast karkówki kupiła łopatkę i tu klops nie mogę znaleźć przepisu na takową kiełbasę. Po zaklasyfikowaniu mięsa mam 1,2 kg klasy pierwszej z łopatki2,7 kg klasy drugiej1,8 kg klasy trzeciej Do tego około 0,5 kg szynki klasy pierwszej i 2kg boczku. Mięso aktualnie po pocięciu na kostkę pekluje się w zippach spożywczych w lodówce dałem 20g peklosoli na kg mięsa. Myślę żeby klasę pierwszą zostawić w małej kostce albo nawet drobniejszej niż mam teraz np. 1cm na 1cmklasę drugą zmiele na ósemce tak samo boczeka trzecią na zimno na najmniejszym co mam to jest chyba 2mm. przyprawy myślę że to będzie Pieprz 3g na kgmajeranek 2g na kgczosnek z 10 ząbków może trochę więcej.cebula suszona zmielona na pył 1g na kg. Wędzę olchą i czereśnią. Czy to się uda czy nie będzie ta kiełbasa za sucha?We wszystkich przepisach które znalazłem z łopatką występuję zawszę z podgradlem którego nie mam. Prosiłbym szanowne forum o radę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Grudnia 2021 2,7 kg klasy drugiej Jakie cechy wykazuje mięso z łopatki tak przez Ciebie sklasyfikowane? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 12 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Grudnia 2021 Masz 8,2 kg mięsa. Tłuszczu załóżmy z boczku 1 kg z II 1 kg. Czyli takie 25 %. Czyli powinno być oki jak założenie dobre ze taki udział tłuszczu . Tylko łopatka to mięsień pracujący dodatkowo masz stosunkowo dużo III tak, że będzie raczej taka zwięzła. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ment13 Opublikowano 12 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Grudnia 2021 2,7 kg klasy drugiejJakie cechy wykazuje mięso z łopatki tak przez Ciebie sklasyfikowane? Nie jest to czysty mięsień ma nacieki tłuszczu jakieś przerosty itp.może ja zdjęcia zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Może jak nie jesteś pewien swoich możliwości to idź w chłopską https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/?hl=ch%C5%82opska Tu masz klasyfikację mięsahttps://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej Polecam teżhttps://wedlinydomowe.pl/forum/forum/233-filmowa-akademia-w%C4%99dzarniczej-braci/ Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Grudnia 2021 (edytowane) to idź w chłopskąchłopska ma w składzie karkówkę i boczek , więc to chyba nie ten kierunek Edytowane 13 Grudnia 2021 przez Yerba Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Na łopatce też wyjdzie. Ok, będzie trochę twarda a'la chłopska. Witt robił nawet kabanosyhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18481-kabanosy-witta/?hl=%C5%82opatka[Dodano: 13 gru 2021 - 10:53] występuję zawszę z podgradlem Ja często "podmieniam" w przepisach podgardle na boczek. Jakoś wkurza mnie wycinanie tych gruczołów i wychodzi mi bardzo dużo odpadów Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zobaczyłem twój post i przypomniałem sobie że kiedyś robiłem taką kiełbaskę z łopatki, więc wstawiłem dziś. Zobacz może skorzystasz z jakiegoś mojego pomysłu. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zobaczyłem twój post i przypomniałem sobie że kiedyś robiłem taką kiełbaskę z łopatki, więc wstawiłem dziś. Zobacz może skorzystasz z jakiegoś mojego pomysłu. https://wedlinydomow...basa-z-łopatki/Właśnie miałem koledze podesłać link Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Właśnie miałem koledze podesłać link Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Grudnia 2021 (edytowane) Na łopatce też wyjdzie Co wyjdzie ?.Sztywna pała. Większą część łopatki używam jako III do kiełbasy , ale nigdy jako dominujący surowiec. Lepszej kiełbasy jak zrobionej z szynki nie ma .Będzie I wp, trochę II wp i III wp też się znajdzie w całej szynce. A jak szynka będzie z tłuszczem to już wyjdzie bajka. Edytowane 13 Grudnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Lepszej kiełbasy jak zrobionej z szynki nie ma To co, łopatkę ma wyrzucić? Nie piszemy tu który mięsień jest lepszy do wyrobu tylko co ma wykonać z tego co się pekluje. Ma trochę szynki i boczku więc nie powinno (chyba) być tak strasznie. A gdyby wykonał ją dzisiaj to może ją nazwać ORM-ówka [Dodano: 13 gru 2021 - 13:18]Zobacz co stworzył Jacek Prawie na samej łopatce, Witt też nie połamał zębów na kabanosach Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Co wyjdzie ?.Sztywna pała. Nie zgodzę się wyjdzie miękka pała Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Grudnia 2021 (edytowane) Tutaj po prostu staramy się ratować już zaistniałą sytuację...i żonę kolegi, żeby nie spędzała świąt pod chmurką za to że kupiła niewłaściwe mięso Edytowane 13 Grudnia 2021 przez Maxell Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Tutaj po prostu staramy się ratować już zaistniałą sytuację ...i żonę kolegi, żeby nie spędzała świąt pod chmurką za to że kupiła niewłaściwe mięso Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Grudnia 2021 (edytowane) To co, łopatkę ma wyrzucić?Ależ skąd. Przeznaczyć na parówki, serdelki lub parówkową a kiełbasę zrobić z szynki .Zawsze jest jakieś wyjście. .No ,ale jak kabanosy na tym forum robią z łopatki to ja znaczy nic na tym forum się nie nauczyłem pisząc, że to poroniony pomysł. Edytowane 13 Grudnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Grudnia 2021 No niestety, nie ma omnibusów. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Grudnia 2021 (edytowane) Zrób jak pisze Jacek, skoro już ją testował. Ważne, by Wam smakowała, a produkcja nie pomijała poszczególnych etapów procesu technologicznego.Opisz cały proces, dodaj zdjęcia z poszczególnych faz produkcji i będziemy mieli materiał porównawczy. Edytowane 13 Grudnia 2021 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ment13 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Witam panowie, No stało się, doprawione zmielone i nabite. Podsuszyłem i poszło w dym.Nie miałem czasu na robienie zdjęć poszczególnych etapów, bo przy dwójce małych dzieci zrobienie kiełbasy jest już wyższym levelem multitaskingu. Żona ma się dobrze Oboje mamy nadzieję że będzie przynajmniej zjadliwa to już uznamy za sukces.Posiłkowałem się trochę przepisem kolegi który ktoś podrzucił u góry, dzięki! Teraz wszystko w rękach dymu. Jak skończę dymić to wrzucę zdjęcia z przekroju.s Lepszej kiełbasy jak zrobionej z szynki nie maTo co, łopatkę ma wyrzucić? Nie piszemy tu który mięsień jest lepszy do wyrobu tylko co ma wykonać z tego co się pekluje. Ma trochę szynki i boczku więc nie powinno (chyba) być tak strasznie. A gdyby wykonał ją dzisiaj to może ją nazwać ORM-ówka [Dodano: 13 gru 2021 - 13:18]Zobacz co stworzył Jacek Prawie na samej łopatce, Witt też nie połamał zębów na kabanosach I jeszcze pytanie parzyć czy podpiekać? i może ktoś wytłumaczyć co lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zrób trochę takiej i takiej. Będzie można porównać i wyciągnąć wnioski. Czasem takie właśnie próby wnoszą sporo nowego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18768-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/#findComment-737561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.