Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Takie elementy powinieneś uzyskać z rozbioru łopatki (tutaj akurat z golonką):

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14006-powiniene%C5%9B-wiedzie%C4%87cze%C5%9B%C4%87-vi-rozbi%C3%B3r-uzupe%C5%82niaj%C4%85cy-%C5%82opatki-z-golonk%C4%85/

 

A tak wyglądają mięsa poszczególnych klas: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14115-grafika-klasy-mi%C4%99sa-wieprzowego/

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738171
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Mięsa tłuste kwalifikujemy do kl. II. W zależności od jego ilości, jest to kl. II a lub II b.

Kurcze, teraz tak patrze co napisałem i myślę że coś pogmatwałem... Boczek dałem do klasy IIb, a napisałem że do III....   Pogmatwało mi się, kilogramy napisałem dobrze:

kl I (chude, bez błon i tłuszczu) - 2,9kg

kl IIa (b. mała zawartość tłuszczu, bez ścięgien) - 4,4kg

kl IIb (boczek i troche mięsa z tłuszczem) - 4,3kg

kl III (błony, ścięgna) 1kg

Nie wiem czemu napisałem że dałem boczek do III skoro w III mam tylko 1kg. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Masy napisałem dobrze a potem zamiast IIb napisałem III może dlatego że była wpisana jako 3 z kolei. Zrobię zdjęcia dziś po pracy to wszystko będzie jasne. A co myślicie o tej tłustości?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738173
Udostępnij na innych stronach

To bardzo duży błąd, gdyż kl II i kl III mięs, mają zupełnie inne role do spełnienia podczas produkcji wyrobów.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738174
Udostępnij na innych stronach

 

 

To bardzo duży błąd, gdyż kl II i kl III mięs, mają zupełnie inne role do spełnienia podczas produkcji wyrobów.
Jak mówię, pomyliłem się przy pisaniu posta, podzieliłem mięso chyba prawidłowo, tak jak napisałem wyżej. Tak jest ok?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738176
Udostępnij na innych stronach

Zrób kiełbasę wg wskazań Jacka z pierwszego posta i trzymaj się jego procedur. On zrobił, i wyszła dobra. Tłuszczu nie może być za dużo - najlepiej ok. 25%.

Prześledź dodatkowo ten temat, abyś zrozumiał o co chodzi: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14419-akademia-dziadkacz%C4%99%C5%9B%C4%87-08-produkcja-kie%C5%82basy/

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738177
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak mówię, pomyliłem się przy pisaniu posta, podzieliłem mięso chyba prawidłowo, tak jak napisałem wyżej. Tak jest ok?

Przy pisaniu nie ma takiego problemu jak przy mieleniu ;)

Rozpisz sobie to co masz jeszcze raz, na spokojnie abyś się nie walnął i nie zmielił boczku na makówce a ścięgien na 10

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738185
Udostępnij na innych stronach

 

 

najlepiej ok. 25%.

 

A co myślicie o tej tłustości?

Jak lubisz bardzo tłusto to zrób jak Ci radzi Maxell. Ja lubię tłusto i zrobił bym w granicach 20 %. 

 

Jeśli

II a to  20% tłuszczu - 0,88 kg

boczek 50 % tłuszczu -2,15 kg

Razem będziesz miał  ok. 3 kg tłuszczu na 12,6 kg kiełbasy

To Twoja kiełbasa będzie miała ok.23 % tłuszczu.

 

Jeśli boczek jest chudy 70/30 to Twoja kiełbasa będzie miała ok.18 % tłuszczu i to uważam ,że będzie akurat. Nie za chuda nie za tłusta. Pamiętaj ,że to tłuszcz jest nośnikiem smaku

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738229
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeśli boczek jest chudy 70/30 to Twoja kiełbasa będzie miała ok.18 % tłuszczu i to uważam ,że będzie akurat. Nie za chuda nie za tłusta. Pamiętaj ,że to tłuszcz jest nośnikiem smaku
myśle ze mój boczek był taki 60% tłuszczu nawet, wiec nie wiem czy nie dodam chudego mięsa. W klasie IIa będzie mniej niż 20, tak z 15%. Więc licząc 15% to daje 0.66, a boczek 60% czyli 2,6 kg, co daje kiełbasę o zawartości tłuszczu prawie 26%. Chyba przy mieleniu ocenię, mogę ewentualnie wtedy dorzucić?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738234
Udostępnij na innych stronach

Ja robię kiełbasy o zawartości tłuszczu od ok. 18, do ok. 27%, w zależności od rodzaju oraz posiadanych surowców. Pisze o kiełbasach średnio- i gruborozdrobnionych.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738238
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeśli boczek jest chudy 70/30
 

Zadam napewno durne pytanie , jak wy oceniacie zawartosc tluszczu w boczku ,  ? :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738242
Udostępnij na innych stronach

Policz to jeszcze raz.To daje ok.26 %

[Dodano: 16 gru 2021 - 15:39]

Zadam napewno durne pytanie , jak wy oceniacie zawartosc tluszczu w boczku ,

Pytanie jak pytanie.Jak się robi dużo kiełbas to ma się wprawę jak ocenić ile jest mniej więcej tłuszczu a ile chudego.Kwestia praktyki.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738243
Udostępnij na innych stronach

Te chudsze to z 30 % tlusciejsze 50. Patrz grubość tłuszczu na przekroju do całości.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738256
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bardzo ładny wyrób z zachowaniem klasyfikacji 
 

Dziękuję Halinko za uznanie ,osobiście potrafię udowodnić  to co jest niemożliwe dla niektórych, jak wiesz już nie tylko z łopatką  ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738258
Udostępnij na innych stronach

A te jak bys ocenił?

Średnio 70/30,ale powinienem obejrzeć z obu stron

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738260
Udostępnij na innych stronach

@arkadiusz, fotki nie ma i juz zapeklowane , te 2 co sa na samym tyle sa najtlusciejsze po drugiej stronie byly mniej wiecej takiesame , to byl caly plat ok 5 kg.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738261
Udostępnij na innych stronach

Jednak z łopatki wychodzi całkiem dobra kiełbasa. Wędzenie się udało jestem bardzo zadowolony, w smaku wyborna :) na zdjęciach efekty wędzenia

post-105860-0-12531300-1639985557_thumb.jpg

post-105860-0-83442600-1639985600_thumb.jpg

post-105860-0-94897200-1639985626_thumb.jpg

post-105860-0-81820300-1639985643_thumb.jpg

Edytowane przez RafalQ
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738957
Udostępnij na innych stronach

 

 

na zdjęciach efekty wędzenia

Wrzucaj zdjęcia na nasz serwer.

 Jak dodać zdjęcie do posta? -> link

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738958
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jednak z łopatki wychodzi całkiem dobra kiełbasa. Wędzenie się udało jestem bardzo zadowolony, w smaku wyborna :) na zdjęciach efekty wędzenia

Kurcze albo ja mam coś z oczyma albo... Ty w tych boczkach robiłeś dziury na kołek wędzarniczy?

 

Bardzo fajnie Ci to wyszło :thumbsup::clap:

Kiełbasa nie twarda?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738993
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jednak z łopatki wychodzi całkiem dobra kiełbasa.

A robiłeś z szynki.? Jak nie to zrób następną to sobie porównasz. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738994
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bardzo fajnie Ci to wyszło :thumbsup:

Popieram. Warto czasem poeksperymentować.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738997
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kurcze albo ja mam coś z oczyma albo... Ty w tych boczkach robiłeś dziury na kołek wędzarniczy?

tak, tak robiono u mnie od dziecka i ja tez tak robię

 

 

Kiełbasa nie twarda

nie, jak dla mnie jest w sam raz na twardość nie za krucha, fajnie się kroi. Smakuję nawet moim dzieciom a to już coś

 

 

A robiłeś z szynki.? Jak nie to zrób następną to sobie porównasz.

jeszcze nie robiłem , tak naprawdę to była moja pierwsza kiełbasa w karierze :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738998
Udostępnij na innych stronach

 

 

ak, tak robiono u mnie od dziecka i ja tez tak robię

Uff. To znaczy że oczy mam jeszcze ok :D

Wystarczy sznurek, no ale z tradycją nie dyskutuję :)

Jeśli mogę Ci tylko podpowiedzieć, to nie ściągając skóry masz:

a) mniej pracy,

b) skórę można wykorzystać np.do zupy,

c) nie obsycha tak boczek

;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-739016
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeśli mogę Ci tylko podpowiedzieć, to nie ściągając skóry masz: a) mniej pracy, b) skórę można wykorzystać np.do zupy, c) nie obsycha tak boczek

sam bym w życiu nie ściągał, ale taki kupiłem. Niestety za długo pospałem i jak poszedłem na bazar po mięso to boczek został już tylko taki bez skóry :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-739029
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.