Maxell Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 16 Grudnia 2021 (edytowane) Takie elementy powinieneś uzyskać z rozbioru łopatki (tutaj akurat z golonką):https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14006-powiniene%C5%9B-wiedzie%C4%87cze%C5%9B%C4%87-vi-rozbi%C3%B3r-uzupe%C5%82niaj%C4%85cy-%C5%82opatki-z-golonk%C4%85/ A tak wyglądają mięsa poszczególnych klas: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14115-grafika-klasy-mi%C4%99sa-wieprzowego/ Edytowane 16 Grudnia 2021 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafalQ Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Mięsa tłuste kwalifikujemy do kl. II. W zależności od jego ilości, jest to kl. II a lub II b. Kurcze, teraz tak patrze co napisałem i myślę że coś pogmatwałem... Boczek dałem do klasy IIb, a napisałem że do III.... Pogmatwało mi się, kilogramy napisałem dobrze:kl I (chude, bez błon i tłuszczu) - 2,9kgkl IIa (b. mała zawartość tłuszczu, bez ścięgien) - 4,4kgkl IIb (boczek i troche mięsa z tłuszczem) - 4,3kgkl III (błony, ścięgna) 1kgNie wiem czemu napisałem że dałem boczek do III skoro w III mam tylko 1kg. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Masy napisałem dobrze a potem zamiast IIb napisałem III może dlatego że była wpisana jako 3 z kolei. Zrobię zdjęcia dziś po pracy to wszystko będzie jasne. A co myślicie o tej tłustości? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 16 Grudnia 2021 To bardzo duży błąd, gdyż kl II i kl III mięs, mają zupełnie inne role do spełnienia podczas produkcji wyrobów. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafalQ Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 16 Grudnia 2021 To bardzo duży błąd, gdyż kl II i kl III mięs, mają zupełnie inne role do spełnienia podczas produkcji wyrobów. Jak mówię, pomyliłem się przy pisaniu posta, podzieliłem mięso chyba prawidłowo, tak jak napisałem wyżej. Tak jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 16 Grudnia 2021 (edytowane) Zrób kiełbasę wg wskazań Jacka z pierwszego posta i trzymaj się jego procedur. On zrobił, i wyszła dobra. Tłuszczu nie może być za dużo - najlepiej ok. 25%.Prześledź dodatkowo ten temat, abyś zrozumiał o co chodzi: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14419-akademia-dziadkacz%C4%99%C5%9B%C4%87-08-produkcja-kie%C5%82basy/ Edytowane 16 Grudnia 2021 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Jak mówię, pomyliłem się przy pisaniu posta, podzieliłem mięso chyba prawidłowo, tak jak napisałem wyżej. Tak jest ok? Przy pisaniu nie ma takiego problemu jak przy mieleniu Rozpisz sobie to co masz jeszcze raz, na spokojnie abyś się nie walnął i nie zmielił boczku na makówce a ścięgien na 10 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 16 Grudnia 2021 najlepiej ok. 25%. A co myślicie o tej tłustości? Jak lubisz bardzo tłusto to zrób jak Ci radzi Maxell. Ja lubię tłusto i zrobił bym w granicach 20 %. JeśliII a to 20% tłuszczu - 0,88 kgboczek 50 % tłuszczu -2,15 kgRazem będziesz miał ok. 3 kg tłuszczu na 12,6 kg kiełbasyTo Twoja kiełbasa będzie miała ok.23 % tłuszczu. Jeśli boczek jest chudy 70/30 to Twoja kiełbasa będzie miała ok.18 % tłuszczu i to uważam ,że będzie akurat. Nie za chuda nie za tłusta. Pamiętaj ,że to tłuszcz jest nośnikiem smaku Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafalQ Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Jeśli boczek jest chudy 70/30 to Twoja kiełbasa będzie miała ok.18 % tłuszczu i to uważam ,że będzie akurat. Nie za chuda nie za tłusta. Pamiętaj ,że to tłuszcz jest nośnikiem smaku myśle ze mój boczek był taki 60% tłuszczu nawet, wiec nie wiem czy nie dodam chudego mięsa. W klasie IIa będzie mniej niż 20, tak z 15%. Więc licząc 15% to daje 0.66, a boczek 60% czyli 2,6 kg, co daje kiełbasę o zawartości tłuszczu prawie 26%. Chyba przy mieleniu ocenię, mogę ewentualnie wtedy dorzucić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Ja robię kiełbasy o zawartości tłuszczu od ok. 18, do ok. 27%, w zależności od rodzaju oraz posiadanych surowców. Pisze o kiełbasach średnio- i gruborozdrobnionych. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Jeśli boczek jest chudy 70/30 Zadam napewno durne pytanie , jak wy oceniacie zawartosc tluszczu w boczku , ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 16 Grudnia 2021 (edytowane) Policz to jeszcze raz.To daje ok.26 %[Dodano: 16 gru 2021 - 15:39]Zadam napewno durne pytanie , jak wy oceniacie zawartosc tluszczu w boczku , Pytanie jak pytanie.Jak się robi dużo kiełbas to ma się wprawę jak ocenić ile jest mniej więcej tłuszczu a ile chudego.Kwestia praktyki. Edytowane 16 Grudnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 16 Grudnia 2021 @arkadiusz, no wlasnie , a u mnie z ta praktyka marnie A te jak bys ocenil? https://wedlinydomowe.pl/forum/uploads/monthly_12_2021/post-58387-0-36951000-1639642259.jpg Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Te chudsze to z 30 % tlusciejsze 50. Patrz grubość tłuszczu na przekroju do całości. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Bardzo ładny wyrób z zachowaniem klasyfikacji Dziękuję Halinko za uznanie ,osobiście potrafię udowodnić to co jest niemożliwe dla niektórych, jak wiesz już nie tylko z łopatką Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 16 Grudnia 2021 (edytowane) A te jak bys ocenił?Średnio 70/30,ale powinienem obejrzeć z obu stron Edytowane 16 Grudnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 16 Grudnia 2021 @arkadiusz, fotki nie ma i juz zapeklowane , te 2 co sa na samym tyle sa najtlusciejsze po drugiej stronie byly mniej wiecej takiesame , to byl caly plat ok 5 kg. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafalQ Opublikowano 20 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 20 Grudnia 2021 (edytowane) Jednak z łopatki wychodzi całkiem dobra kiełbasa. Wędzenie się udało jestem bardzo zadowolony, w smaku wyborna na zdjęciach efekty wędzenia Edytowane 20 Grudnia 2021 przez RafalQ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 20 Grudnia 2021 na zdjęciach efekty wędzenia Wrzucaj zdjęcia na nasz serwer. Jak dodać zdjęcie do posta? -> link Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafalQ Opublikowano 20 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 20 Grudnia 2021 Wrzucaj zdjęcia na nasz serwer. poprawione Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 20 Grudnia 2021 Jednak z łopatki wychodzi całkiem dobra kiełbasa. Wędzenie się udało jestem bardzo zadowolony, w smaku wyborna na zdjęciach efekty wędzenia Kurcze albo ja mam coś z oczyma albo... Ty w tych boczkach robiłeś dziury na kołek wędzarniczy? Bardzo fajnie Ci to wyszło Kiełbasa nie twarda? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 20 Grudnia 2021 Jednak z łopatki wychodzi całkiem dobra kiełbasa. A robiłeś z szynki.? Jak nie to zrób następną to sobie porównasz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 20 Grudnia 2021 Bardzo fajnie Ci to wyszło Popieram. Warto czasem poeksperymentować. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafalQ Opublikowano 20 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 20 Grudnia 2021 Kurcze albo ja mam coś z oczyma albo... Ty w tych boczkach robiłeś dziury na kołek wędzarniczy? tak, tak robiono u mnie od dziecka i ja tez tak robię Kiełbasa nie twarda nie, jak dla mnie jest w sam raz na twardość nie za krucha, fajnie się kroi. Smakuję nawet moim dzieciom a to już coś A robiłeś z szynki.? Jak nie to zrób następną to sobie porównasz. jeszcze nie robiłem , tak naprawdę to była moja pierwsza kiełbasa w karierze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-738998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 20 Grudnia 2021 ak, tak robiono u mnie od dziecka i ja tez tak robię Uff. To znaczy że oczy mam jeszcze ok Wystarczy sznurek, no ale z tradycją nie dyskutuję Jeśli mogę Ci tylko podpowiedzieć, to nie ściągając skóry masz:a) mniej pracy,b) skórę można wykorzystać np.do zupy,c) nie obsycha tak boczek Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-739016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafalQ Opublikowano 20 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 20 Grudnia 2021 Jeśli mogę Ci tylko podpowiedzieć, to nie ściągając skóry masz: a) mniej pracy, b) skórę można wykorzystać np.do zupy, c) nie obsycha tak boczek sam bym w życiu nie ściągał, ale taki kupiłem. Niestety za długo pospałem i jak poszedłem na bazar po mięso to boczek został już tylko taki bez skóry Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18771-kie%C5%82basa-z-%C5%82opatki/page/2/#findComment-739029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.