Majkel1984 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Witam, Jestem nowy i to mój pierwszy post. Mam nadzieję, że w odpowiednim miejscu Do rzeczy. Pierwszy raz robię wyroby tą metodą i poszukuję porady. Zrobiłem tak: proporcje na 1 kg mięsa. Kawałki jakie zrobiłem z nastrzykiem: szynka, karkówka (kawałki około 1 kg), Kawałki bez nastrzyku: polędwice, boczek ze skórą. (boczek około 1 kg wagi/szt ale w przekroju max 4 cm). 18 g peklosoli, z tego 15g wtarłem w mięso, 3g rozrobiłem w 30 ml wody i zrobiłem nastrzyk. (tam gdzie nie było nasrtrzyku całe 18g/kg wtarte w mięso) Po zabiegu wsadziłem do worków i odessałem powietrze domową pakowarką listwową. Worki dałem większe żeby nie zasysało od razu cieczy. Fajnie się odessało, ładnie zgrzało. Teraz leży do 22.12.2021 czyli 9 dni. (22.12.2021 planuję wędzić). Dalszy plan jest taki: po 9 dniach wyciągam, wrzucam w siatki, osuszam kilka godzin i wędzę (wędzenia nie omawiamy póki co bo uczę się swojej wędzarni kiedyś opiszę jak ją zbudowałem i jakie miałem perypetie). Po uwędzeniu zamierzam znów zamknąć wędzonki w worki i użyć metody Sous vide do parzenia. I tutaj mam mały dylemat jakie czasy i temperatury zastosować do poszczególnych kawałków, przypomnę: Szynki 1 kg / sztboczki 1 kg / sztpolędwiczki wieprzowe ok 0,5 kg / sztKakrówka 1 kg / szt Proszę zwolenników tej metody o porady i wsparcie Celem tego tematu nie jest omawianie za i przeciw tej metody. Omawiamy konkretny przypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18773-peklowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni-szynka-boczek-kark%C3%B3wka-w%C4%99dzenie-parzenie-sous-vide/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Grudnia 2021 osuszam kilka godzin i wędzę Ja robię tak. Wyciągam z lodówki i około dwie godziny w temperaturze pokojowej trzymam powieszone na kiju. Następnie do wędzarni 40*C na około godzinę. Wkładam łapę i jeżeli mięso jest ciepławe (powierzchnia NIE jest sucha jak pergamin)puszczam dym. Co do parzenia to kilogramowe szyneczki parzę 58/8,5h. Karczek takoż samo. Polędwiczki zjadam surowe, boczku jeszcze nie parzyłem, tu także preferuję surowiznę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18773-peklowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni-szynka-boczek-kark%C3%B3wka-w%C4%99dzenie-parzenie-sous-vide/#findComment-737543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Polędwicę parzylem SV. 55 stopni 6 h i jest nie surowa,soczysta i jędrna. Innych mięśni jeszcze nie wypróbowałem. Też zaczynam. Jeśli chodzi o peklowanie w "próżni". Zwykłe peklowanie na sucho u mnie to 30 gr /kg. Zauważyłem że w próżni sloność zmalała więc w tej metodzie daje 35/kg. Nie j st za słone nawet dla małosłonolubnych. A więc te 18 gr zdaje się za mało Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18773-peklowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni-szynka-boczek-kark%C3%B3wka-w%C4%99dzenie-parzenie-sous-vide/#findComment-737547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Grudnia 2021 (edytowane) Proszę zwolenników tej metody o porady i wsparciePo wędzeniu woreczki iszynka - 57 st - 6-7 godzkarczek/ boczek - 62 st - 7-8godz .Polędwiczki wieprzowe tylko wędzone max 35 st Edytowane 13 Grudnia 2021 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18773-peklowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni-szynka-boczek-kark%C3%B3wka-w%C4%99dzenie-parzenie-sous-vide/#findComment-737549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkel1984 Opublikowano 14 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Grudnia 2021 Zauważyłem że w próżni słoność zmalała więc w tej metodzie daje 35/kg. Nie j st za słone nawet dla małosłonolubnych. A więc te 18 gr zdaje się za mało Ok, czy ktoś jeszcze może zaopiniować te moje 18g dla porównania ? Czy faktycznie może być zbyt mało soli ? Taką wartość wziąłem z wątku z tego forum dotyczącego peklowania w próżni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18773-peklowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni-szynka-boczek-kark%C3%B3wka-w%C4%99dzenie-parzenie-sous-vide/#findComment-737600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 14 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Grudnia 2021 Osobiście daję 20. Co do 30gr/kg to raczej nie w woreczku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18773-peklowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni-szynka-boczek-kark%C3%B3wka-w%C4%99dzenie-parzenie-sous-vide/#findComment-737606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkel1984 Opublikowano 14 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Grudnia 2021 Osobiście daję 20. Co do 30gr/kg to raczej nie w woreczku. Mam takie samo odczucie co do tych 30g / kg. Okej zobaczymy jak wyjdzie moje 18 Podzielę się opinią po zakończonym procesie. Dzisiaj pomasowałem mięska, kolorek jest już ładny. Nie mogę się doczekać ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18773-peklowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni-szynka-boczek-kark%C3%B3wka-w%C4%99dzenie-parzenie-sous-vide/#findComment-737612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkel1984 Opublikowano 18 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Grudnia 2021 Polędwiczki wieprzowe tylko wędzone max 35 st Jak długo te polędwiczki wędzić w 35 stopniach ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18773-peklowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni-szynka-boczek-kark%C3%B3wka-w%C4%99dzenie-parzenie-sous-vide/#findComment-738518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Grudnia 2021 długo te polędwiczki wędzić w 35 stopniach Zwykle do koloru - jak wszystkie wędzonki , polędwiczki w 35 wędzę ok 4 godzin Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18773-peklowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni-szynka-boczek-kark%C3%B3wka-w%C4%99dzenie-parzenie-sous-vide/#findComment-738522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkel1984 Opublikowano 18 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Grudnia 2021 ok, super. Thnx. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18773-peklowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni-szynka-boczek-kark%C3%B3wka-w%C4%99dzenie-parzenie-sous-vide/#findComment-738525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Grudnia 2021 Ja też pekluję w próżni ale daję góra 20g na kg, po wyjęciu z woreczka stosuję płukanie (krótkie) pod bieżąca wodą. Należę do tych co nie tolerują słonego. Taka jest moja metoda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18773-peklowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni-szynka-boczek-kark%C3%B3wka-w%C4%99dzenie-parzenie-sous-vide/#findComment-738528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkel1984 Opublikowano 18 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Grudnia 2021 długo te polędwiczki wędzić w 35 stopniachZwykle do koloru - jak wszystkie wędzonki , polędwiczki w 35 wędzę ok 4 godzin Ok, a teraz jest konsternacja w jakiej temperaturze i czasie wędzić szynki, boczek i karczek zanim trafią do kąpieli wodnej. Pomożesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18773-peklowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni-szynka-boczek-kark%C3%B3wka-w%C4%99dzenie-parzenie-sous-vide/#findComment-738532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Grudnia 2021 (edytowane) Ok, a teraz jest konsternacja w jakiej temperaturze i czasie wędzić szynki, boczek i karczek zanim trafią do kąpieli wodnej. Pomożesz ? Wędź wszystko razem w temp. 45 - 55 C. Polędwiczki też możesz wędzić w tej temperaturze tylko wcześniej musisz wyjąć. Polędwiczek nie parz ani nie piecz tylko uwędź i jedz na surowo. Zacznij od 45 C i jak polędwiczki złapią ładny kolor to je wyjmij, podnieś temp. do 55 C i uwędź resztę do koloru Wędzimy do koloru a nie na czas. Edytowane 18 Grudnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18773-peklowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni-szynka-boczek-kark%C3%B3wka-w%C4%99dzenie-parzenie-sous-vide/#findComment-738545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkel1984 Opublikowano 18 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Grudnia 2021 45-55 C i w tej samej osuszać przed wędzeniem. Polędwiczki też możesz wędzić w tej temperaturze tylko wcześniej musisz wyjąć. Zacznij od 45 C i jak polędwiczki złapią ładny kolor to je wyjmij, podnieś temp. do 55 C i uwędź resztę do koloru Wędzimy do koloru a nie na czas. Ok, tak też uczynię. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18773-peklowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni-szynka-boczek-kark%C3%B3wka-w%C4%99dzenie-parzenie-sous-vide/#findComment-738546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 18 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Grudnia 2021 Polędwiczek nie parz ani nie piecz tylko uwędź i jedz na surowo.Nie pisałbym tak kategorycznie. Bardziej niech spróbuję jedną na surowo i zobaczy czy mu odpowiada.Mi np. smakuje i na surowo i sparzona (choć są zupełnie inne), ale moja żona nie tknie surowej. Więc parzę sous vide w 62 stopniach przez jakieś 2h, bo taką najbardziej lubi... Temperaturę i czas parzenia sous vide, a co za tym idzie soczystość i strukturę mięsa trzeba dobrać pod siebie i swój smak (jak też innych osób które będą to spożywać) - zachowując zdrowy rozsądek w kwestii parametrów parzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18773-peklowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni-szynka-boczek-kark%C3%B3wka-w%C4%99dzenie-parzenie-sous-vide/#findComment-738554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkel1984 Opublikowano 19 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Grudnia 2021 Mi np. smakuje i na surowo i sparzona (choć są zupełnie inne), ale moja żona nie tknie surowej. Więc parzę sous vide w 62 stopniach przez jakieś 2h, bo taką najbardziej lubi... Hej, warto spróbować wielu opcji. Postaram się zrobić obie wersje. Temperaturę i czas parzenia sous vide, a co za tym idzie soczystość i strukturę mięsa trzeba dobrać pod siebie i swój smak (jak też innych osób które będą to spożywać) - zachowując zdrowy rozsądek w kwestii parametrów parzenia. Zgadzam się. Trzeba eksperymentować nie mniej jednak moje pytania i pewnie wielu ma podobne to wartości graniczne, bezpieczne i wypróbowane przez innych użytkowników. Poniżej nie mam zamiaru nawet eksperymentować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18773-peklowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni-szynka-boczek-kark%C3%B3wka-w%C4%99dzenie-parzenie-sous-vide/#findComment-738848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 19 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Grudnia 2021 Polędwicę parzylem SV. 55 stopni 6 h i jest nie surowa,soczysta i jędrna. Innych mięśni jeszcze nie wypróbowałem. Też zaczynam. Jeśli chodzi o peklowanie w "próżni". Zwykłe peklowanie na sucho u mnie to 30 gr /kg. Zauważyłem że w próżni sloność zmalała więc w tej metodzie daje 35/kg. Nie j st za słone nawet dla małosłonolubnych. A więc te 18 gr zdaje się za mało Sous Vide wypłukało sól. Rób to w worku, a poziom słoności będziesz miał pod całkowitą kontrolą. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18773-peklowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni-szynka-boczek-kark%C3%B3wka-w%C4%99dzenie-parzenie-sous-vide/#findComment-738910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 19 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Grudnia 2021 Polędwicę parzylem SV. 55 stopni 6 h i jest nie surowa,soczysta i jędrna. Innych mięśni jeszcze nie wypróbowałem. Też zaczynam. Jeśli chodzi o peklowanie w "próżni". Zwykłe peklowanie na sucho u mnie to 30 gr /kg. Zauważyłem że w próżni sloność zmalała więc w tej metodzie daje 35/kg. Nie j st za słone nawet dla małosłonolubnych. A więc te 18 gr zdaje się za małoSous Vide wypłukało sól. Rób to w worku, a poziom słoności będziesz miał pod całkowitą kontrolą.To nie tak. Pisząc o peklowaniu w worku próżniowym nie miałem na myśli parzenia SV. Wędzenie i tradycyjne parzenie . Oczywiście zdarzyło mi się też parzyć SV ale to oczywiście w worku. Podałem jedynie o moich spostrzeżeniach ,nie mam kłopotów z osiągnięciem odpowiedniego poziomu slonosci. Ten etap mam za sobą. I wiele innych przede mną Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18773-peklowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni-szynka-boczek-kark%C3%B3wka-w%C4%99dzenie-parzenie-sous-vide/#findComment-738917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.