Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mogę znałeść ale chyba gdziea wiedzialwm warto byłoby zebrać temperatury środka wyrobów po parzeniu/pieczeniu np

Polędwica sopocka - 60st

Boczek-72st.

Piers z indyka - 72st

Kielbasa-68?

Szynka-68?

Etc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19082-%C5%9Bci%C4%85gawka-temperatur-wewnatrz/
Udostępnij na innych stronach

Co chcesz zbierać? Chyba 99,9 % wyrobów ma 68-72 st. C w środku, a 60 polędwicy to indywidualna sprawa robiącego.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19082-%C5%9Bci%C4%85gawka-temperatur-wewnatrz/#findComment-761499
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co chcesz zbierać? Chyba 99,9 % wyrobów ma 68-72 st. C w środku, a 60 polędwicy to indywidualna sprawa robiącego.

Tu kol. Paweł ma rację :thumbsup: natomiast dolną temp. 68C przyjmuje się dlatego, że po wyjęciu z parzenia temp. w mięśniu jeszcze urośnie ok 2-3C, w przypadku pierzastych zalecałbym stosowanie nieznacznie wyższej temp. żeby mieć pewność (ja stosuję 74C). 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19082-%C5%9Bci%C4%85gawka-temperatur-wewnatrz/#findComment-761507
Udostępnij na innych stronach

Kol. chce zbierać bo nie każdy ma intuicję, wiedzę, doświadczenie i myślenie. Robi jak w instrukcji pisze i nie zastanawia się po co to. Nie wszyscy żyją kiełbasą jak inni :D :D

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19082-%C5%9Bci%C4%85gawka-temperatur-wewnatrz/#findComment-761508
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wszyscy żyją kiełbasą jak inni

Kolega jest na forum dłużej o trzy lata ode mnie, to chyba bardziej żyje kiełbasą? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19082-%C5%9Bci%C4%85gawka-temperatur-wewnatrz/#findComment-761570
Udostępnij na innych stronach

. Nie wszyscy żyją kiełbasą jak inni :D :D

 

Ja to jeszcze jem chleb wędzonki, warzywa , sery i ryby i piję :devil:

sorry ale nie mogłem się powstrzymać :D  :D  :D  :D

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19082-%C5%9Bci%C4%85gawka-temperatur-wewnatrz/#findComment-761572
Udostępnij na innych stronach

 

Nie wszyscy żyją kiełbasą jak inni

Kolega jest na forum dłużej o trzy lata ode mnie, to chyba bardziej żyje kiełbasą? 

 

Ale długoś bycia na forum nie jest wyznacznikiem znania się i rozumienia co się robi.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19082-%C5%9Bci%C4%85gawka-temperatur-wewnatrz/#findComment-761580
Udostępnij na innych stronach

Średnio co dwa tygodnie coś wędzę czy pekluję i do dzisiaj za każdym razem sprawdzam ile sypać peklosoli czy jaka temp. w środku wyrobu (ściągawka wisi na ścianie przy kuchence).

Żyjemy co raz szybciej, co raz więcej informacji w około. Czasem robi się kilka rzeczy na raz. Bezpieczniej spojrzeć niż z roztargnienia coś zepsuć.

Życie to nie podstawówka aby wykuwać wszystko na blachę.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19082-%C5%9Bci%C4%85gawka-temperatur-wewnatrz/#findComment-761593
Udostępnij na innych stronach

Średnio co dwa tygodnie coś wędzę czy pekluję i do dzisiaj za każdym razem sprawdzam ile sypać peklosoli czy jaka temp. w środku wyrobu (ściągawka wisi na ścianie przy kuchence).

Żyjemy co raz szybciej, co raz więcej informacji w około. Czasem robi się kilka rzeczy na raz. Bezpieczniej spojrzeć niż z roztargnienia coś zepsuć.

Życie to nie podstawówka aby wykuwać wszystko na blachę.

Nie dramatyzuj, jak ktoś nie może zapamiętać dwóch liczb 68-72 to rzeczywiście może zapisać i przykleić na lodówce ale nie mówimy tu o całych recepturach. Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19082-%C5%9Bci%C4%85gawka-temperatur-wewnatrz/#findComment-761605
Udostępnij na innych stronach

Boczek parzę do 74 :tongue:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19082-%C5%9Bci%C4%85gawka-temperatur-wewnatrz/#findComment-761608
Udostępnij na innych stronach

Boczek parzę do 74 :tongue:

I musiałeś spojrzeć na kartę, czy pamiętasz? :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19082-%C5%9Bci%C4%85gawka-temperatur-wewnatrz/#findComment-761616
Udostępnij na innych stronach

 

 

I musiałeś spojrzeć na kartę, czy pamiętasz? :D

:D :D :D:clap:


[Dodano: 08 kwi 2022 - 15:25]

Patrz, zostało coś w głowie :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19082-%C5%9Bci%C4%85gawka-temperatur-wewnatrz/#findComment-761620
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak zaczynasz to wiesz co pijesz :tongue:

On pamięta co pije,a nie pamięta co pił. :facepalm:

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19082-%C5%9Bci%C4%85gawka-temperatur-wewnatrz/#findComment-761773
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.