Smokerborniak Opublikowano 24 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Listopada 2022 Witam wszystkich.3 dni temu zrobiłem kiełbasę,na bakteriach browin żeby dać koledze z postu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19353-kultury-bakterii-browin/page-2odpowiedz czy On zawiódl czy bakterie,bo pamiętam że kiedyś coś na nich robiłem i też nie wyszło,normalnie robie na sbl,robiąc swoje standardowe wyroby zrobiłem "przy okazji" 7kg kiełbasy w myśl że się nie uda,jednak kiełbasa wchodzi w 3 dzień fermentacji bez oznak psucia (jakie Ph nie wiem nie mam miernika),i mam teraz problem bo nie wiem co z nią zrobić?W dojrzewalni miejsca brak! Tak myślałem że puszcze ją w zimny dym do spadku aw? Bo jest opcja nr dwa którą podaje producent żeby kiełbasę zapakować w worek próżniowy(który sprzedaje) pakowarką (którą sprzedaje),nie bardzo rozumiem co by miało to dać przy tak wysokim współczyniku aktywnej wody? Trochę o kiełbasie:Wieprzowina I 5kg mielona sitko 8mmWieprzowina II 5kg mielona sitko 8mmWołowina 1kg KutrowanaPeklosól 27g/kgGlukoza 2g/kgCzosnek gr. 3g/kgPieprz cz 3g/kgPapryka ostra 1g/kgKultury browin 2g na 7kg wsadu (zalecane przez producenta 10kg wsadu)Osłonka fibrus 65mmjak ktoś ma jakiś pomysł co dalej z tym począć to proszę o podpowiedz,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19435-co-dalej-z-kie%C5%82bas%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 24 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Listopada 2022 Nie za bardzo się znam na kiełbasach dojrzewających. Spróbuj troch przeedytować swój post bo za dużo w nim chaosu, może wówczas znawcy tematu coś podpowiedzą. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19435-co-dalej-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-798958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smokerborniak Opublikowano 24 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Listopada 2022 OK to tak po krótce,mam kiełbase już po fermentacji,liczyłem że nie wyjdzie a jest ok. I nie mam miejsca w dojrzewalni. Co z nią zrobić wędzić do spadku aw,czy spróbować tego patentu o którym pisze producent bakterii browin czyli jeszcze praktycznie mokrą załadować vacum? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19435-co-dalej-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-799036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Listopada 2022 "Wysusz" w lodówce a później do vacum. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19435-co-dalej-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-799097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smokerborniak Opublikowano 24 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Listopada 2022 Nie lepsze będzie suszenie dymem?O temp tych 12 stopni?Lodówka no frost zrobi skorupę niemal natychmiast. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19435-co-dalej-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-799106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roman1957 Opublikowano 24 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Listopada 2022 Ja bym dal, w zimy dym , potem jeszcze powiesil do wysuszenia na tydzien i do vacum.[Dodano: 24 lis 2022 - 21:08]nie na frost Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19435-co-dalej-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-799107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smokerborniak Opublikowano 24 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Listopada 2022 No też mi się wydaje że robić takie cykle po 8 godzin w dymie raz na dobę przez tydzien,Podczas nie wędzenia zostawić kiełbe w wędzarni i dać jakiś pojemnik z wodą niech tam jeszcze doparowuje i chyba coś z tego wyjdzie,choć szczerze teraz jak wącham to kiełbasa ma winno octowy zapach,dziwny jakiś Pierwszy raz dodawałem wino do wyrobów więc jestem trochę zmieszany Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19435-co-dalej-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-799114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Listopada 2022 obić takie cykle po 8 godzin w dymie raz na Raz na trzy dni i nie więcej niż 3 razy Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19435-co-dalej-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-799116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smokerborniak Opublikowano 24 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Listopada 2022 Tylko w czasie przerw od dymu gdzie przechowywać?W domu ponad 20 stopni,lodówka no frost? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19435-co-dalej-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-799118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Listopada 2022 No tak to tutaj jest mały problem - no frost Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19435-co-dalej-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-799155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 25 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Listopada 2022 (edytowane) Spowolnić osuszanie. Owinąć np w tetrę , gazę. Temperatura osiągniesz , osuszanie spowolnisz . Partyzantka ale może być skuteczna. Edytowane 25 Listopada 2022 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19435-co-dalej-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-799176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smokerborniak Opublikowano 25 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Listopada 2022 Chyba Panowie przedobrzyłem,dzisiaj patrze i pojawiła się pleśń na batonach i stały się lekko kleiste,przemywać to czy utylizacja? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19435-co-dalej-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-799238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smokerborniak Opublikowano 25 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Listopada 2022 I muszki owocówki, a skąd to nie wiem pewnie przez wino Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19435-co-dalej-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-799257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.